Sidebar

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

28
Πεμ, Μαρ

ΠΟΕΣ ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΕΙΣ

ΘΕΜΑ : Συνταξιοδοτικά Θέματα Επαγγελματιών Οπλιτών

α. Υπ΄ αριθμ. πρωτ. 975/17.6.2020 έγγραφό μας

β. Ερώτηση 7655/23.6.2020 της Βουλής των Ελλήνων (ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΥΣΗ)

γ. Απάντηση Φ.900α/2598/17160/13.7.2020 (ΥΕΘΑ)

δ. Υπ΄ αριθμ. πρωτ. 22315/23.4.2021 έγγραφο ΥΠ.Ε.Κ.Υ.

Αξιότιμε κε Υπουργέ.

Με το (α) σχετικό έγγραφό μας αναδείξαμε ένα μείζον πρόβλημα που αφορά στα ηλικιακά όρια των συναδέλφων μας Επαγγελματιών Οπλιτών (ΕΠ.ΟΠ.) και στην αυτεπάγγελτη αποστρατεία τους με την κατάληψη του 50ου έτους τους, χωρίς προηγούμενη κρίση με απόφαση του Αρχηγού του οικείου Κλάδου, εντός μηνός από την κατάληψη του ορίου ηλικίας, ζητώντας να καταβάλλετε κάθε δυνατή προσπάθεια ώστε να εξασφαλίσετε με κάθε μέσο και τρόπο, ως πολιτικός προϊστάμενός τους, τη δυνατότητα λήψης μια αξιοπρεπούς σύνταξης, ειδικώς για τα στελέχη που εισήλθαν στις τάξεις των Ενόπλων Δυνάμεων σε μεγάλη ηλικία.

Με τη (γ) σχετική απάντησή σας, επί της (β) όμοιας ερώτησης του βουλευτού της ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΛΥΣΗΣ και απόστρατου συναδέλφου μας Αντώνη Μυλωνάκη, για το εν θέματι αντικείμενο, μεταξύ των άλλων απαντήσατε ότι: «… τυχόν νομοθετικές ρυθμίσεις θα δημιουργήσουν προβλήματα, ιδιαίτερα οικονομικά, και σε κάθε περίπτωση οποιαδήποτε μελλοντική εξέταση του ζητήματος δύναται να προσκληθεί κατόπιν στοιχειοθετημένων προτάσεων των Γενικών Επιτελείων …».

Ωστόσο, το (δ) σχετικό έγγραφο της Διεύθυνσης Παροχών Κύριας Σύνταξης του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, το οποίο σας κοινοποιούμε συνημμένως, μας δημιουργεί έντονη ανησυχία ότι όταν πληρωθεί ο χρόνος προς αποστρατεία συναδέλφων μας Επαγγελματιών Οπλιτών οι φόβοι μας θα επαληθευτούν.

Κατόπιν τούτου και ενόψει του επικείμενου νομοσχεδίου, που όπως προαναγγείλατε θα κατατεθεί άμεσα προς ψήφιση, παρακαλούμε όπως καταβάλλετε κάθε δυνατή προσπάθεια, ακόμη και με τη μορφή οδηγιών/κατευθύνσεών σας προς τα Γενικά Επιτελεία (εκτός εάν τούτο ήδη το έχετε πράξει), ώστε αυτά (τα ΓΕ) καταθέσουν τις προτάσεις τους για την εξασφάλιση των ως άνω συναδέλφων μας.

Πέραν των ανωτέρω όμως κε Υπουργέ, το όλο ζήτημα δύναται να επιλυθεί μόνο εάν υπάρχει πολιτική βούληση. Άλλωστε αυτό μας λέει και το Υπουργείο Εργασίας με το (δ) σχετικό έγγραφό του: «… όλα τα θέματα που σχετίζονται με το καθεστώς εισόδου και αποστρατείας από τις τάξεις των ΕΔ ρυθμίζονται από το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας ….». Το ίδιο ακριβώς θέμα παρουσιάστηκε και με τους συναδέλφους μας Εθελοντές Μακράς Θητείας (ΕΜΘ), άρα υπάρχει δεδικασμένο, το οποίο επιλύθηκε την τελευταία στιγμή, κατά τη συζήτηση ανάλογου συναφούς νομοσχεδίου του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας, στην οποία είχε την τιμή να παρασταθεί και να καταθέσει πρόταση η Ομοσπονδία μας, η οποία (πρόταση) με περίσσιο θάρρος και ισχυρή πολιτική βούληση αποδέχθηκε ο τέως Αναπληρωτής Υπουργός Εθνικής Άμυνας, κ. Πάνος Ρήγας και την εισήγαγε (την πρότασή μας) με τη μορφή τροπολογίας και σήμερα εκατοντάδες συνάδελφοί μας ΕΜΘ καρπώνονται. Τολμήστε το κε Υπουργέ. Βούληση χρειάζεται. Μην αφήσετε να περάσει ο χρόνος. Έχτε και το μαχαίρι και το καρπούζι.

ΠΟΕΣ 701/2021 ΣΥΝΤΑΞΙΟΔΟΤΙΚ... by ΠΟ ΕΣ

22315/2021 ΥΠΕΚΥ ΓΙΑ ΣΥΝΤΑΞ... by ΠΟ ΕΣ