Sidebar

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

19
Παρ, Απρ

ΠΟΕΣ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ

Με αφορμή το υπ' αριθμ. πρωτ. 1007/2022 έγγραφο της Ομοσπονδίας μας , που προήλθε από το υπ' αριθμ. πρωτ. 42/2022 έγγραφο της Ένωσης Στρατιωτικών Περιφερειακής Ενότητας Νήσων Περιφέρειας Αττικής (Ε.Σ.ΠΕ.Ε.Ν.Π.Α.), σχετικά με το ύψος της αποζημίωσης για την εκτέλεση υπηρεσίας, το ΚΚΕ με ερώτησή του δια του κοινοβουλευτικού ελέγχου, φέρνει το θέμα στη ΒτΕ, ως εξής :

                                                                   ΕΡΩΤΗΣΗ

                                          Προς τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας

ΘΕΜΑ: Για την αναπροσαρμογή του ύψους αποζημίωσης στα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων για εκτέλεση υπηρεσιών

Ενώσεις στρατιωτικών με έγγραφά τους, όπως η Ένωση Στρατιωτικών Περιφερειακής Ενότητας Καστοριάς (Ε.Σ.ΠΕ.Ε.ΚΑΣ.) και Ροδόπης (Ε.Σ.ΠΕ.Ε.ΡΟΔ.) και πρόσφατα η Ένωση Στρατιωτικών Περιφερειακής Ενότητας Νήσων Περιφέρειας Αττικής (Ε.Σ.ΠΕ.Ε.Ν.Π.Α.), αναδεικνύουν το πόσο ξεπερασμένες και υποβαθμισμένες σε σχέση με το κόστος ζωής είναι οι αποζημιώσεις για εκτέλεση υπηρεσίας. Μάλιστα πιο συγκεκριμένα η  Ένωση Στρατιωτικών Περιφερειακής Ενότητας Νήσων Περιφέρειας Αττικής (Ε.Σ.ΠΕ.Ε.Ν.Π.Α.) στο έγγραφό της μεταφέρει μια σειρά από παράπονα που εκφράζουν στελέχη του Πολεμικού Ναυτικού όπως:

  • Η αξία της ημερήσιας αποζημίωσης που καταβάλλεται στα στελέχη του Πολεμικού Ναυτικού αντιστοιχεί στο κόστος ζωής του έτους 1999.
  • Η συστηματική μη αναγνώριση των υπερωριών και του χρόνου ετοιμότητας για εργασία.
  • Η συστηματική υπέρβαση του θεσμοθετημένου σαραντάωρου (40ωρου), αφού δεν υπολογίζεται και δεν αμείβεται ο χρόνος εκτέλεσης της εικοσιτετράωρης (24ωρης) υπηρεσίας.
  • Η μη αποζημίωση των εικοσιτετράωρων (24ωρων) υπηρεσιών κατά τις αργίες.

Η κυβέρνηση έχει ευθύνες για το χαμηλό επίπεδο της χορήγησης αποζημιώσεων για τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων καθώς και τη μη πληρωμή της πρόσθετης υπηρεσίας, την στιγμή που δαπανά δισεκατομμύρια για Νατοϊκούς εξοπλισμούς.

ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. Υπουργός τι μέτρα θα πάρει η κυβέρνηση για:

  1. Την άμεση αναπροσαρμογή της ημερήσιας αποζημίωσης,  των νυχτερινών και της υπερωριακής απασχόλησης για τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων;
  2. Την πληρωμή των εικοσιτετράωρων (24ωρων) υπηρεσιών, στο βαθμό που παραβιάζεται το θεσμοθετημένο σαραντάωρο (40ωρο);
  3. Την πληρωμή των ανακλήσεων του προσωπικού ως υπερωριακή εργασία;
  4. Τη μισθολογική αποκατάσταση Ανθυπολοχαγών, Ανθυποσμηναγών, Σημαιοφόρων, που προέρχονται από Εθελοντές Μακράς Θητείας (Ε.Μ.Θ.);

                                                                                                        

                                                                   Οι Βουλευτές

                                                               Παπαναστάσης Νίκος

                                                                 Παφίλης Θανάσης