Sidebar

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

18
Πεμ, Απρ

ΠΟΕΣ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ

Με αφορμή το υπ' αριθμ. πρωτ. 1328/2022 έγγραφο της Ομοσπονδίας μας και της σχετικής επιστολής του Σωματείου Οικογενειών Ενόπλων Δυνάμεων (ΣΟΕΔ),  αναφορικά με την αδικία στην απονομή συντάξεων λόγω θανάτου, η ανεξάρτητη βουλευτής Ά Αθηνών κα Αγγελική Αδαμοπούλου, με ερώτησή της δια του κοινοβουλευτικού ελέγχου, φέρνει το θέμα στη ΒτΕ, ως εξής:

                                                             ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τoν Υπουργό Εθνικής Άμυνας, κ. Νικόλαο Παναγιωτόπουλο.: «Αίτημα διαγραφής της παραγράφου 8 άρθρου 12 του Ν.4387/2016.»

Κύριε Υπουργέ,

Πρόσφατα, έλαβα επιστολή από την Πανελλαδική Ομοσπονδία Ενώσεων Στρατιωτικών [Π.Ο.Ε.Σ.] αναφορικά με την αδικία στην απονομή συντάξεων λόγω θανάτου. Επισημαίνει τη νομοθετική αστοχία και αβλεψία της παραγράφου 8 άρθρου 12 του Ν. 4387/2016 η οποία δημιουργεί σοβαρή διάκριση εις βάρος των δικαιούχων αυτής πριν και μετά 12.5.2016. Ακολούθως παρατίθεται αυτούσια η επιστολή προς ευρύτερη επικοινωνία του ζητήματος.

“ΣΧΕΤ.: α. Ν.4387/2016 (ΦΕΚ Α΄ 85, «Ενιαίο Σύστημα Κοινωνικής Ασφάλειας – Μεταρρύθμιση ασφαλιστικού συνταξιοδοτικού συστήματος – Ρυθμίσεις φορολογίας εισοδήματος και τυχερών παιγνίων και άλλες διατάξεις»)

β. Υπ’ αριθμ. πρωτ. 10/2022 έγγραφο Σωματείου Οικογενειών ΕΔ

Στο πλαίσιο συνεργασίας που έχει αναπτύξει η Ομοσπονδία μεταξύ άλλων και με αστικά σωματεία με γνώμονα την εξωστρέφεια και την ισχυροποίηση της φωνής των Ελληνίδων και Ελλήνων στρατιωτικών, τα συμφέροντα των οποίων εκπροσωπούμε θεσμικώς, λάβαμε πρόσφατα από το Σωματείο Οικογενειών ΕΔ (ΣΟΕΔ) τη (β) σχετική επιστολή που αναδεικνύει μια σοβαρή αδικία αναφορικά με την απονομή συντάξεων λόγω θανάτου.

Πιο συγκεκριμένα, μετά την έναρξη εφαρμογής του (α) σχετικού, το άρθρο 12 αν και ευεργετικό, δημιούργησε λόγω μίας αβλεψίας μια σοβαρή διάκριση ανάμεσα στις/ους δικαιούχους πριν και μετά τη 12.5.2016, αφού:

α. Για τα μεν δικαιούχα τέκνα των οποίων η/ο γονέας απεβίωσε μετά τη 12.5.2016 μπορούν να λαμβάνουν το βοήθημα (σύνταξη) έως το 24ο έτος της ηλικίας τους (με τους όρους και προϋποθέσεις που ο νόμος ορίζει).

β. Με βάση την παρ. 8 του ανωτέρω άρθρου, για τα δε δικαιούχα τέκνα των οποίων η/ο γονέας απεβίωσε πριν τη 12.5.2016, εφαρμόζονται παλαιότερες διατάξεις. Συγκεκριμένα, η καταβολή του βοηθήματος διακόπτεται με τη συμπλήρωση του 18ου έτους και η/ο δικαιούχος πρέπει να αιτηθεί εκ νέου την καταβολή του, υπό τους πρόσθετους όρους να μην εργάζονται, ενώ εάν σπουδάζουν αναγνωρίζεται μόνο η φοίτηση σε εκπαιδευτικά ιδρύματα της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης. Ωστόσο στην περίπτωση αυτή η/ο δικαιούχος χάνει και το δικαίωμα ασφάλισης και υγειονομικής περίθαλψης, καθώς και τυχόν έτερα σχετιζόμενα προνόμια. Επιπλέον τούτων, μόλις τα οφειλόμενα πιστωθούν αναδρομικά, υπόκεινται σε πρόσθετη φορολόγηση (22%) λόγω αλλαγής φορολογικής κλίμακας.

Η Ομοσπονδία μας συμφωνώντας με την επιστολή του ΣΟΕΔ, την οποίαν επισυνάπτουμε στο παρόν, και λαμβάνοντας υπόψιν ότι το θέμα αφορά και τέκνα θανουσών/όντων στρατιωτικών, προτείνει για τη θεραπεία του ανωτέρω προβλήματος, την τροποποίηση του (α) ομοίου ως εξής: Το άρθρο 12 του Ν.4387/2016 (ΦΕΚ Α΄ 85), τροποποιείται ως εξής: «Η παρα.8 διαγράφεται» Ευελπιστώντας ότι η ανωτέρω λύση δύναται να συμπεριληφθεί στο επικείμενο νομοσχέδιο του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, παραμένουμε στη διάθεσή σας για οποιαδήποτε διευκρίνιση ή πληροφορία.”

Κατόπιν των ανωτέρω ερωτάται ο κ. Υπουργός: - Προτίθεστε να λάβετε σοβαρά υπόψη την επιστολή της Πανελλαδικής Ομοσπονδίας Ενώσεων Στρατιωτικών [Π.Ο.Ε.Σ.] ώστε να προβείτε άμεσα στη διαγραφή της παραγράφου 8 άρθρου 12 του Ν.4387/2016 (ΦΕΚ Α΄ 85);

                                               Η ερωτώσα Βουλευτής

                                               Αγγελική Αδαμοπούλου

                                       Ανεξάρτητη Βουλευτής Α΄ Αθηνών