Sidebar

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

19
Παρ, Απρ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

ΘΕΜΑ : Επίδομα «EUROCONTROL» στους Μετεωρολόγους της ΠΑ

ΣΧΕΤ : α. Ν.4472/2017 (ΦΕΚ Α΄ 74, «Συνταξιοδοτικές διατάξεις Δημοσίου και τροποποίηση διατάξεων του ν. 4387/2016, μέτρα εφαρμογής των δημοσιονομικών στόχων και μεταρρυθμίσεων, μέτρα κοινωνικής στήριξης και εργασιακές ρυθμίσεις, Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2018-2021 και λοιπές διατάξεις»)

       β. Υπ΄ αριθμ. Κ.Γ./Δ/ΥΠΑ 18784/2022 κοινή υπουργική απόφαση Υπουργών Οικονομικών και Υποδομών & Μεταφορών (ΦΕΚ Β΄ 3809, «Διαχείριση των ποσών που αποδίδονται ως τέλη Αεροναυτιλίας από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό για την Ασφάλεια της Αεροναυτιλίας (EUROCONTROL) και διαχείριση του ειδικού λογαριασμού της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας»)

1. Μετά από τρία (3) χρόνια, επιτέλους, με τη (β) σχετική κοινή υπουργική απόφαση, φαίνεται ότι έρχεται να υλοποιηθεί διάταξη του άρθρου 127 του (α) ομοίου, σύμφωνα με την οποία: «Στο στρατιωτικό προσωπικό, που υπηρετεί στην Κεντρική Υπηρεσία της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας, καθώς και στο στρατιωτικό προσωπικό ειδικότητας μετεωρολόγου που υπηρετεί σε μετεωρολογικά κλιμάκια της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας ή σε μετεωρολογικά κλιμάκια, που εδρεύουν σε μονάδες της Πολεμικής Αεροπορίας καταβάλλεται αποζημίωση, το ύψος της οποίας, ο τρόπος καταβολής και κάθε άλλη λεπτομέρεια καθορίζεται με την υπουργική απόφαση της παρ. 5 του άρθρου 65 του ν. 4427/2016 (Α’ 188)».

2. Να σημειώσουμε ότι το εν λόγω επίδομα προέρχεται από τα τέλη που εισπράττει ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός για την Ασφάλεια της Αεροναυτιλίας «EUROCONTROL» από τα πολιτικά αεροσκάφη / αεροπορικές εταιρίες και αποδίδει στα κράτη μέλη. Η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία (ΕΜΥ) αποτελεί τον αποκλειστικό πάροχο των Υπηρεσιών Μετεωρολογίας στην Ελλάδα. Συνεπώς το προσωπικό της Πολεμικής Αεροπορίας δικαίως θα έπρεπε εδώ και πολλά χρόνια να λαμβάνει το ανωτέρω επίδομα, όπως άλλωστε διαχρονικά (από το 2019) διεκδικεί η Πανελλαδική Ομοσπονδία Ενώσεων Στρατιωτικών (Π.Ο.Ε.Σ.).

3. Ωστόσο, συνάδελφοί μας μετεωρολόγοι, που υπηρετούν τόσο στην Κεντρική Υπηρεσία όσο και σε μετεωρολογικούς σταθμούς και κλιμάκια Μονάδων της ΠΑ, μας μετέφεραν την ανησυχία τους με εύλογα ερωτήματα τους, όπως:

α. Πότε επιτέλους θα ξεκινήσει η καταβολή του στο προσωπικό, καθόσον ρητή πρόβλεψη δεν υπάρχει στην υπουργική απόφαση;

β. Η καταβολή του επιδόματος θα έχει αναδρομική ισχύ και από πότε;

γ. Ποια θα είναι τα κριτήρια που θα καθορίσουν το ύψος της αποζημίωσης που θα λάβει το προσωπικό; Θα υπάρξει (όπως ακούγεται) κλιμακωτή αποζημίωση με κριτήριο την προέλευση κατάταξης (ΣΙ, ΣΥΔ, ΕΘΕΛΟΝΤΕΣ, κλπ) και όχι το απόλυτο και προφανές κριτήριο, αυτό του παραγόμενου έργου;