Sidebar

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

19
Τρι, Μαρ

ΠΟΕΣ ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΕΙΣ

ΘΕΜΑ : Επίδομα Παραμεθόριων Περιοχών και Συντάγματα Προκαλύψεως

α. Ερώτηση 7302/02.6.2020 της Βουλής των Ελλήνων

β. Απάντηση Φ.900α/2583/17143/06.7.2020 της Βουλής των Ελλήνων

Αξιότιμε κε Υπουργέ.

Ακόμη μια απάντησή σας, κατά τη διαδικασία του κοινοβουλευτικού ελέγχου, δημιουργεί έντονη απογοήτευση στο σύνολο των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων, που παρακολουθούν δια της Π.Ο.Ε.Σ. την κοινοβουλευτική δραστηριότητα και θεωρούν ότι εμπαίζονται από Υπουργεία τα οποία μεταφέρουν το πρόβλημα από το ένα στο άλλο παίζοντας πινγκ πονγκ υιοθετώντας τη φράση «απελθέτω απ΄ εμού το ποτήριον τούτο».

Με την (α) σχετική ερώτηση ρωτηθήκατε εάν προτίθεστε να εντάξετε στους δικαιούχους του επιδόματος παραμεθόριων περιοχών και τους στρατιωτικούς που υπηρετούν στο 15ο Σύνταγμα Πεζικού, κατ΄ αναλογία με τους πολιτικούς υπαλλήλους που υπηρετούν στο ίδιο Σύνταγμα και λαμβάνουν επίδομα παραμεθορίου.

Με τη (β) σχετική απάντησή σας, μεταξύ των άλλων, γνωρίσατε ότι οι αρμοδιότητες για την πολιτική μισθών και αποζημιώσεων ανήκουν αποκλειστικά στο Υπουργείο Οικονομικών, καθώς δίνει τις γενικές κατευθύνσεις και εξειδικεύει με ειδικούς νόμους, την εφαρμοζόμενη εκάστοτε δημοσιονομική πολιτική, περαιτέρω δε ότι τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων διέπονται από διαφορετικό μισθολογικό καθεστώς και επομένως δεν είναι εφικτή η επέκταση και εφαρμογή του νομοθετικού πλαισίου αμοιβών, που ισχύει για τους δημοσίους υπαλλήλους και στους στρατιωτικούς.

Μας προκαλεί ιδιαίτερη εντύπωση ότι από τη μία επικαλείστε το γεγονός ότι το Υπουργείο Οικονομικών είναι αυτό που καθορίζει τη μισθολογική πολιτική όλων των υπαλλήλων και λειτουργών του δημοσίου, αλλά από την άλλη απαντάτε επί της ουσίας στο ερώτημα, λαμβάνοντας έτσι αρνητική προκαταλαμβάνουσα θέση για τους υφισταμένους σας στρατιωτικούς, αφού ανακοινώνετε ότι δεν είναι εφικτή η επέκταση και εφαρμογή του νομοθετικού πλαισίου αμοιβών, που ισχύει για τους δημοσίους υπαλλήλους και στους στρατιωτικούς. Μας προκαλεί επίσης εντύπωση το γεγονός ότι επικαλείστε το ιδιαίτερο διαφορετικό μισθολόγιο με το οποίο διέπονται οι Έλληνες στρατιωτικοί (και όχι μόνο) μόνο στην περίπτωση που το Κράτος πρέπει να δώσει μισθούς ή επιδόματα στους στρατιωτικούς και όχι στην περίπτωση που το Κράτος παίρνει από τους στρατιωτικούς.

Αξιότιμε κε Υπουργέ.

Το θέμα της χορήγησης του επιδόματος παραμεθόριων περιοχών στους ελάχιστους συναδέλφους μας που υπηρετούν στα Συντάγματα Προκάλυψης είναι μείζον για την Ομοσπονδία μας και θα παραμείνει στην ατζέντα των διεκδικήσεών της μέχρι της τελικής λύσεως, ανεξάρτητα εάν μέχρι και σήμερα αρνείστε να μας δείτε δια ζώσης ή σχεδιάζετε νομοθετικώς την αφωνία μας. Δεν απαιτούμε τίποτα παραπάνω απ΄ ότι οι πολιτικοί υπάλληλοι που εργάζονται στους ίδιους χώρους εργασίας.

Με το παρόν έγγραφό μας σας καλούμε να μείνετε στο πλευρό των υφισταμένων σας και να μην τους εγκαταλείψετε. Εάν σε αυτό το ελάχιστο οικονομικό αίτημα, που παραμένει δίκαιο και λογικό, δεν βρίσκεστε στο πλευρό των στρατιωτικών περιμένοντας από το Υπουργείο Οικονομικών να δώσει λύση, δεν μπορούμε να φανταστούμε τι θα συμβεί σε μια ενδεχόμενη νομοθετική μείωση μισθών των στρατιωτικών και αλλαγή προς τα χείρω των χρόνων προς απόληψη σύνταξης.

Με κάθε σεβασμό προς το πρόσωπό σας αναμένουμε την άμεση ανάληψη πρωτοβουλιών σας προς κατάθεση σχετικής νομοθετικής πρωτοβουλίας (ως επισπεύδον Υπουργείο) ώστε να χορηγείται το επίδομα παραμεθόριων περιοχών και στους στρατιωτικούς που υπηρετούν στα Συντάγματα Προκάλυψης κατ΄ αναλογία με τους πολιτικούς υπαλλήλους που εργάζονται στα Συντάγματα αυτά και λαμβάνουν το επίδομα παραμεθόριων περιοχών. 

ΠΟΕΣ 1067/2020 ΕΠΙΔΟΜΑ ΠΑΡΑΜΕΘΟΡΙΟΥ ΣΤΑ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΑ ΠΡΟΚΑΛΥΨΗΣ by ΠΟ ΕΣ on Scribd