Sidebar

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

29
Παρ, Μαρ

ΠΟΕΣ ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΕΙΣ

ΘΕΜΑ : Ειδική Μεταθετικότητα και Μεταθέσεις στο Εξωτερικό

α. Υπ΄ αριθμ. Φ.411/12/362832/Σ.8977/2021 Απόφαση ΥΕΘΑ (ΦΕΚ Β΄ 5700, «Καθορισμός Συμβουλίων Μεταθέσεων των Κλάδων και των Κοινών Σωμάτων των Ενόπλων Δυνάμεων. Εξειδίκευση των κριτηρίων και λοιπών θεμάτων που αφορούν στις τοποθετήσεις, μεταθέσεις και αποσπάσεις των αξιωματικών, ανθυπασπιστών και υπαξιωματικών των Ενόπλων Δυνάμεων»)

β. Ερώτηση 2555/20.1.2022 της ΒτΕ (ΚΙΝΑΛ)

γ. Απάντηση Φ.900α/3394/18216/04.2.2022 της ΒτΕ (ΥΕΘΑ)

Κύριε Υπουργέ.

Με αφορμή τη (γ) σχετική απάντησή σας επί της (β) όμοιας ερώτησης που κατατέθηκε στη Βουλή των Ελλήνων και αφορά στο καθεστώς μεταθετικότητας των συναδέλφων μας, ειδικών κατηγοριών, επιθυμούντων να υπηρετήσουν σε θέσεις του εξωτερικού, συναδέλφισσες και συνάδελφοί μας, των ως άνω κατηγοριών, επικοινώνησαν μαζί μας, μεταφέροντάς μας την αγανάκτηση, αδικία και απαξίωση που εξέλαβαν, αναγιγνώσκοντας την επιχειρηματολογία σας.

Ειδικότερα, θεωρείτε ότι, στέλεχος ειδικής μεταθετικότητας, το οποίο υπηρετεί υποχρεωτικά στον τόπο προτίμησής του, με τη δήλωσή του για μετάθεση στο εξωτερικό, απεμπολεί το δικαίωμα παραμονής στον τόπο που υπηρετεί και ως εκ τούτου αποδέχεται σιωπηρά την πιθανότητα μετακίνησής του σε έτερο τόπο. Επιπρόσθετα, συνεχίζετε, υποστηρίζοντας ότι εφόσον το ίδιο το στέλεχος αιτείται υπηρέτησης στο εξωτερικό και αποδυναμώνει με αυτόν τον τρόπο τα τυχόν κοινωνικά κριτήρια παραμονής του, ενεργοποιούνται τα υπηρεσιακά κριτήρια ως αρχή μεταθετικότητας.

Επειδή, προφανώς τα ως άνω επιχειρήματά σας εδράζονται στην ανάγκη και αγωνία να στηρίξετε προηγούμενη, άδικη προς το πρόσωπο των συναδέλφων μας ειδικής μεταθετικότητας απόφαση και όχι σε ιδία εμπειρία, συνομιλώντας με μία ή έναν από αυτούς ή ακόμα και με αντιπροσωπία της Ομοσπονδίας μας, παρακαλούμε όπως λάβετε υπόψη σας τα παρακάτω:

- Την ειδική μεταθετικότητα την «κέρδισαν» οι συναδέλφισσες και συνάδελφοί μας σε καιρούς που η πολιτική τους ηγεσία αφουγκραζόταν και κατανοούσε τα οξέα κοινωνικά προβλήματα που βίωναν, προχωρώντας σε αυτονόητες, δημοκρατικές, ισόνομες, δίκαιες και ανθρωποκεντρικές μεταρρυθμίσεις, παρέχοντάς τους τη δυνατότητα να αντιμετωπίσουν τη δυσκολία, το πρόβλημα ή ακόμα και το δράμα που βίωναν σε τόπο της επιλογής τους.

- Η δυσχερής κατάσταση που βιώνει ένα στέλεχος ειδικής μεταθετικότητας, δύναται να εξομαλυνθεί και να αντιμετωπιστεί και σε έτερους τόπους υπηρέτησης, αρκεί αυτοί να αποτελούν για το ίδιο, τόπους επιλογής του. Δεν γίνεται αντιληπτό, γιατί η υπηρέτηση στο εξωτερικό να μην αποτελεί τόπο επιλογής του, τη στιγμή που μια τέτοια μετάθεση θα το ευνοήσει οικονομικά.

Ως εκ τούτου και λαμβάνοντας υπόψη ότι η επιθυμία υπηρέτησης στο εξωτερικό αποτελεί για όλα τα στελέχη, ανεξαρτήτως κατάστασης μεταθετικότητας, αφορμή μετάθεσης ακόμα και στο εσωτερικό, παρακαλούμε όπως επαναδιατυπώσετε την απόφασή σας, επαναφέροντας για όλα τα στελέχη, ανεξαρτήτου κατάστασης και για τις ως άνω μεταθέσεις, αφ΄ ενός την απαρέγκλιτη εξέταση μοριοδότησης και αφ΄ ετέρου την αποσύνδεση της επιθυμίας μετάθεσης στο εξωτερικό με αυτή στο εσωτερικό, εφόσον η δεύτερη δεν υφίσταται.

ΠΟΕΣ 260/2022 ΕΙΔΙΚΗ ΜΕΤΑΘΕΤΙΚΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΘΕΣΕΙΣ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ by ΠΟ ΕΣ on Scribd