Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο

Π.Ο.Ε.Σ. - Παραμονή Χριστουγέννων 2018 και προσφεύγουμε εκ νέου στο ΣτΕ, για μισθολόγιο και νυκτερινά - θα κερδίσουμε και αυτή τη μάχη

Π.Ο.Ε.Σ. - Παραμονή Χριστουγέννων 2018 και προσφεύγουμε εκ νέου στο ΣτΕ, για μισθολόγιο και νυκτερινά - θα κερδίσουμε και αυτή τη μάχη

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Η καταβολή των οφειλομένων αναδρομικών στους Έλληνες στρατιωτικούς ήταν  αποτέλεσμα του - αρχικά - μοναχικού αγώνα της Ομοσπονδίας μας (Π.Ο.Ε.Σ.), η οποία, στο όνομα όλων των Ελλήνων εν ενεργεία στρατιωτικών, επιδίωξε - μέσω των νομικών της παραστατών - και πέτυχε δικαστικά την κήρυξη ως αντισυνταγματικών, τόσο του ν. 4093/2012, όσο και της «μισής» αποκατάστασης του ν. 4307/2014. Τίποτα δε μας χαρίστηκε, γιατί τίποτα δεν αφήσαμε στην τύχη και στη «μεγαθυμία» της εκάστοτε πολιτικής ηγεσίας.

Ακόμα και τώρα που η παρούσα Κυβέρνηση έπραξε το αυτονόητο («συμμόρφωση» με τις δικαστικές αποφάσεις) και παρά τα θετικά της ρύθμισης που ψήφισε η Βουλή των Ελλήνων (καταβολή σε μία δόση όλων των οφειλομένων, αυτοτελής φορολόγηση), η βασική έγνοια φαίνεται δυστυχώς να είναι για μία ακόμα φορά να περιοριστεί η «ζημιά». Η «συμμόρφωση» περιορίστηκε στο απολύτως αναγκαίο μέτρο και  υπό τη δαμόκλειο σπάθη της Επιτροπής Συμμόρφωσης του Συμβουλίου της Επικρατείας, στην οποία πάλι η Ομοσπονδία μας είχε καταφύγει και συνεδριάζει εκ νέου την 23 Ιανουαρίου 2019. Συμμόρφωση, με την ουσιαστική έννοια της αποκατάστασης των μισθών των Ελλήνων στρατιωτικών στα επίπεδα του Ιουλίου 2012, δεν υπήρξε. Η Κυβέρνηση, αφού είχε  φροντίσει πρώτα να ψηφίσει ένα κατ΄ όνομα μόνο νέο μισθολόγιο (ν. 4472/2017) με ισοδύναμο, αν όχι χειρότερο, αποτέλεσμα με το κριθέν ως αντισυνταγματικό, έσπευσε να νομοθετήσει ότι ο αντισυνταγματικός ν. 4407/2014 παραμένει εμμέσως εν ισχύ αφού, παρά την καταβολή των αναδρομικών, οι αποδοχές των στελεχών κατά την 31-12-2016, με βάση το νόμο αυτόν και όχι με βάση το καθεστώς του Ιουλίου 2012, καθορίζουν το ύψος της προσωπικής διαφοράς που διατηρείται με βάση το νέο μισθολόγιο. 

 

Η Ομοσπονδία μας για μια ακόμα φορά στο όνομα όλων των Ελλήνων εν ενεργεία στρατιωτικών και εντός των νομίμων προθεσμιών, θα ζητήσει την κρίση της Ελληνικής Δικαιοσύνης προσφεύγοντας εκ νέου στο Συμβούλιο της Επικρατείας. Ζητάμε επαναφορά των μισθών των Ελλήνων στρατιωτικών στα συνταγματικώς κατώτατα επίπεδα του Ιουλίου 2012. Ζητάμε ουσιαστική δικαιοσύνη.

 

Συγχρόνως, παρά το γεγονός ότι το άρθρο 127 του νέου νόμου 4472/2017 προέβλεψε για πρώτη φορά, από ιδρύσεως του Ελληνικού Στρατού και για τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων, μετά από διαχρονικό αίτημα και πίεση της Ομοσπονδίας μας, αποζημίωση για τις ώρες νυχτερινής απασχόλησής τους, πέρασαν δύο χρόνια και ακόμα περιμένουμε την έκδοση της «περίφημης» Κοινής Υπουργικής Απόφασης (ΚΥΑ) που θα ενεργοποιήσει – υποτίθεται - το σαφέστατο νόμο. Τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων είναι σήμερα οι μόνοι Έλληνες πολίτες που εργάζονται τη νύχτα χωρίς να έχουν λάβει ούτε ένα ευρώ αποζημίωσης.  Οι προθέσεις πλέον δεν αρκούν. Η θέση μας είναι ξεκάθαρη, όσο και ο νόμος που ψήφισε η Ελληνική Βουλή: άμεση καταβολή αποζημίωσης για όλες τις ώρες απασχόλησης των Ελλήνων Στρατιωτικών από 1-1-2017 και εφεξής. Δεν περιμένουμε πλέον ούτε μία ημέρα:

 

Στο πλαίσιο αυτό:

 

α) Η Ομοσπονδία μας θα καταθέσει εντός του 2018 αίτηση ακύρωσης ενώπιον του ΣτΕ για την παράλειψη των αρμοδίων Υπουργών να εκδώσουν την απόφαση που προβλέπει ο νόμος, για την αποζημίωση της νυχτερινής εργασίας των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων από 1-1-2017 έως και σήμερα.

 

β) Σε περίπτωση που επιχειρηθεί η έκδοση ΚΥΑ, η οποία δεν θα ανατρέχει στις 1-1-2017 και δε θα αποζημιώνει τα στελέχη για όλες τις ώρες νυχτερινής τους απασχόλησης θα προσβληθεί δικαστικά άμεσα και αυτή.

 

γ)  Για λόγους ασφάλειας δικαίου, και ανεξάρτητα από τις ενέργειες της ίδιας της Ομοσπονδίας, τα στελέχη καλούνται επιπροσθέτως να καταθέσουν ατομικές αιτήσεις στην Υπηρεσία τους (επισυνάπτεται υπόδειγμα), ως ενίσχυση της νομικής μας προσπάθειας, αλλά και κατοχύρωση των ατομικών αξιώσεων, φυλάσσοντας τον αριθμό πρωτοκόλλου.

 

Γνωρίζουμε ότι ακόμα και ένα από τα ανωτέρω θα αρκούσε για να μην αρέσουμε σε αυτούς που ανακάλυψαν τελευταίοι το συνδικαλισμό για προσωπική προβολή, εύκολα λόγια και συναγελασμό με τους κρατούντες.

 

Η Π.Ο.Ε.Σ. συστάθηκε και υπάρχει σε πείσμα όλων όσων επιθυμούν τη φίμωσή της, ακριβώς επειδή μάχεται για τον Έλληνα στρατιωτικό και επειδή θεώρησε από την αρχή ότι χαμένες μάχες είναι μόνο αυτές που δε δίνονται.

 

Προσφεύγουμε δε στη Δικαιοσύνη με στρατηγική και συνεκτικό σχέδιο, γιατί αυτό είναι το συνταγματικό μας δικαίωμα και το έσχατο μέσο, για την προάσπιση των συλλογικών συμφερόντων των Ελλήνων στρατιωτικών που αποτελούν τη δύναμη και τη νομιμοποίησή μας.

 

Παρακαλούνται δε τα στελέχη να θυμούνται ότι αν η μετάθεση των προβλημάτων για το μέλλον ήταν λύση στα προβλήματα και μόνες οι «αιτήσεις» προς τη Διοίκηση αποτελεσματικές, δε θα τη «σύστηναν» και οι κυβερνώντες νυν και επόμενοι...

 

Αθήνα, 24 Δεκεμβρίου 2018