Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο

Π.Ο.Ε.Σ. - Προς επίλυση το θέμα για το εκλογικό δικαίωμα των μελών των οικογενειών των στρατιωτικών

Π.Ο.Ε.Σ. - Προς επίλυση το θέμα για το εκλογικό δικαίωμα των μελών των οικογενειών των στρατιωτικών

Μετά το υπ΄ αριθμ. πρωτ. 579/19.7.2018 έγγραφό μας (δείτε εδώ), αναφορικά με τη δυνατότητα να συμμετέχουν στις εκλογικές αναμετρήσεις οι σύζυγοι των στρατιωτικών, με τις διαδικασίες που προβλέπει το άρθρο 27 του ΠΔ 26/2012 (Α΄ 57), ο ανεξάρτητος βουλευτής Αχαΐας και Πρόεδρος του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος Ελλάδας, κ. Ν. Νικολόπουλος, κατέθεσε ερώτημα στη Βουλή των Ελλήνων, κατά τη διαδικασία του κοινοβουλευτικού ελέγχου, ζητώντας να συμπεριληφθούν και οι σύζυγοι των στρατιωτικών στις προβλέψεις της παραγράφου 1 του άρθρου 27 του ως άνω ΠΔ (δείτε εδώ).

Απαντώντας στο υπόψη ερώτημα ο Αναπληρωτής Υπουργός Εθνικής Άμυνας, κ. Φώτης Κουβέλης, όπως άλλωστε έπραξε και με πανομοιότυπο ερώτημα που κατατέθηκε από μεριάς της Νέας Δημοκρατίας (δείτε εδώ), γνώρισε ότι:

Σε απάντηση της σχετικής αναφοράς που κατέθεσε ο βουλευτής κ. Νικόλαος Νικολόπουλος με θέμα «Υποβολή αιτήματος της ΠΟΕΣ για το Εκλογικό Δικαίωμα Μελών Οικογενειών Στρατιωτικών» σας γνωρίζω, σύμφωνα με τα στοιχεία τα οποία τέθηκαν υπόψη μου και κατά το μέρος που αφορά στο ΥΠΕΘΑ, τα ακόλουθα:

Κατ’ αρχάς, το ζήτημα εκφεύγει των αρμοδιοτήτων του ΥΠΕΘΑ, καθώς καθ' ύλην αρμόδιο είναι το συνερωτώμενο Υπουργείο Εσωτερικών.

Περαιτέρω, όμως, με ιδιαίτερη ευαισθησία στη μέριμνα του στρατιωτικού προσωπικού, οι αρμόδιες υπηρεσίες του ΥΠΕΘΑ έχουν ήδη διερευνήσει το θέμα και διαπίστωσαν ότι, σύμφωνα με την ισχύουσα εκλογική νομοθεσία, τα μέλη των οικογενειών των στρατιωτικών έχουν τη δυνατότητα να ασκούν το εκλογικό τους δικαίωμα στον τόπο που υπηρετούν οι στρατιωτικοί, κάνοντας χρήση της ιδιότητας του ετεροδημότη, σε εκλογικό τμήμα του δήμου στον οποίο διαμένουν και όχι στο δήμο της βασικής τους εγγραφής, με την προϋπόθεση ότι έχουν εγγραφεί στον ειδικό κατάλογο ετεροδημοτών.

Ωστόσο, υφίσταται περιορισμός στην άσκηση του εκλογικού δικαιώματος των προαναφερθέντων ετεροδημοτών, στην περίπτωση που σε μια εφετειακή περιφέρεια (περιλαμβάνει δύο ή περισσότερους νομούς που υπάγονται στο ίδιο εφετείο) δεν συγκεντρώνονται σαράντα τουλάχιστον ετεροδημότες, προερχόμενοι από την ίδια εκλογική περιφέρεια, ασκώντας έτσι το εκλογικό τους δικαίωμα μόνο στους δήμους των εκλογικών καταλόγων των οποίων είναι εγγεγραμμένοι.

Κατόπιν των ανωτέρω και επειδή κατά κοινή ομολογία ο μεγαλύτερος πληθυσμός ετεροδημοτών αφορά στους στρατιωτικούς και τα μέλη των οικογενειών τους, που μετακινούνται συνεχώς, κατά τις υποχρεωτικές μεταθέσεις τους για την εκπλήρωση του καθήκοντός τους, ενδέχεται να μην είναι εφικτή η συγκέντρωση του απαιτούμενου αριθμού των σαράντα τουλάχιστον ετεροδημοτών, ειδικά στις απομακρυσμένες περιοχές μετάθεσης των στελεχών.

Προσβλέποντας στην επίλυση του ζητήματος, θα υπάρξει συνεργασία με το καθ’ ύλην αρμόδιο Υπουργείο Εσωτερικών, ώστε να επιτευχθεί η τροποποίηση του άρθρου 27 του σχετικού π.δ. 26/2012 και να συμπεριληφθούν στη διάταξή του και τα μέλη των οικογενειών των στρατιωτικών που διαμένουν μαζί με τους στρατιωτικούς, στον τόπο που υπηρετούν οι τελευταίοι, επιλύοντας προβλήματα οικονομικής φύσης αλλά και απροθυμίας στην άσκηση του εκλογικού τους δικαιώματος.