Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο

Π.Ο.Ε.Σ. - Προσοχή, τα μέλη των οικογενειών μας και οι απόστρατοι πρέπει να εγγραφούν στον οικογενειακό ιατρό

Π.Ο.Ε.Σ. - Προσοχή, τα μέλη των οικογενειών μας και οι απόστρατοι πρέπει να εγγραφούν στον οικογενειακό ιατρό

Μετά το υπ΄ αριθμ. πρωτ. 514/21.6.2018 έγγραφό μας (δείτε εδώ), αναφορικά με την υποχρέωση ή μη των στρατιωτικών και των μελών των οικογενειών τους, που έχουν βιβλιάριο υγείας του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας, να εγγραφούν στους οικογενειακούς ιατρούς του ν.4486/2017, το οποίο επαναφέραμε με το υπ΄ αριθμ. πρωτ. 880/19.11.2018 έγγραφό μας (δείτε εδώ) και την αναφορά που κατέθεσε στη Βουλή των Ελλήνων. δια του κοινοβουλευτικού ελέγχου, ο ανεξάρτητος βουλευτής Αχαΐας και Πρόεδρος του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος Ελλάδος, κ. Νικόλαος Νικολόπουλος (δείτε εδώ), ο Αναπληρωτής Υπουργός Εθνικής Άμυνας απάντησε: 

Οι εν ενεργεία στρατιωτικοί υπάγονται στις διατάξεις του ν.154/75 «Περί υγειονομικής περίθαλψης των στρατιωτικών και των μελών των οικογενειών τους» και συνεπώς δεν υφίσταται ανάγκη εγγραφής στον Οικογενειακό Ιατρό, καθόσον την υπηρεσία αυτή παρέχει αποκλειστικά ο ιατρός μονάδας.

Περαιτέρω σύμφωνα με τον ν.4486/2017, τα μέλη οικογενειών των εν ενεργεία στρατιωτικών, οι εν αποστρατεία στρατιωτικοί και οι λοιποί δικαιούχοι στρατιωτικών νοσοκομείων, ανεξάρτητα ασφαλιστικού φορέα τους, θα πρέπει να ενταχθούν στο μέτρο του οικογενειακού ιατρού.

Για τις ως άνω κατηγορίες, δημιουργείται πρόβλημα στη διαδικασία εφαρμογής του θεσμού και πιο συγκεκριμένα στον τρόπο πρόσβασής τους στα στρατιωτικά νοσοκομεία, με αποτέλεσμα να έχει ξεκινήσει διαβούλευση σε επίπεδο ΓΕΕΘΑ, για την εξεύρεση τρόπου επίλυσης, με ενδεχόμενη διευθέτησή του με νομοθετική ρύθμιση.