Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο

Π.Ο.Ε.Σ. - Ευεργετικά μέτρα για δικαστικούς συμπαραστάτες ΑμεΑ

Π.Ο.Ε.Σ. - Ευεργετικά μέτρα για δικαστικούς συμπαραστάτες ΑμεΑ

Μετά τα υπ΄ αριθμ. πρωτ. 77/2014, 45/2015 και 418/2018 έγγραφα της Ομοσπονδίας μας (δείτε εδώ), αλλά και του υπ΄ αριθμ. πρωτ. 82/2019 εγγράφου της Ένωσης Στρατιωτικών Περιφερειακής Ενότητας Καστοριάς (δείτε εδώ), σχετικώς με την παράλειψη ευεργετικών μέτρων για τους στρατιωτικούς δικαστικούς συμπαραστάτες ΑμεΑ από τη σχετική Υπουργική Απόφαση, το θέμα επανέρχεται στο διεκδικητικό πλαίσιο, με κατάθεση ερωτήματος από το ΚΚΕ, μέσω του κοινοβουλευτικού ελέγχου, ως εξής: 

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας

Θέμα: Μέριμνα για το προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων που έχουν την επιμέλεια ατόμου ΑμεΑ με δικαστική απόφαση.

Υπάρχουν οικογένειες στρατιωτικών που αντιμετωπίζουν οξυμμένα προβλήματα, αφού με δικαστική απόφαση έχουν την επιμέλεια ατόμου με αναπηρία, όπως γονείς, αδελφό ή αδελφή. Γι΄ αυτούς δεν υπάρχει πρόβλεψη από το νόμο, με αποτέλεσμα να μην απολαμβάνουν διοικητικά και άλλα ευεργετικά μέτρα οι στρατιωτικοί που εμπίπτουν σ΄ αυτή την περίπτωση.

Ωστόσο στο Ν. 4909/2019, "Ρυθμίσεις Μέριμνας Προσωπικού Ενόπλων Δυνάμεων, Στρατολογίας, Στρατιωτικής Δικαιοσύνης και άλλες διατάξεις" και στην Υπουργική Απόφαση Φ.Ε.Κ Τ.Β 1139/2011, "Διοικητικά και άλλα ευεργετικά μέτρα για κατηγορίες στρατιωτικού προσωπικού των Ενόπλων Δυνάμεων που αντιμετωπίζουν ιδιαίτερα και οξέα κοινωνικά προβλήματα", προβλέπονται μια σειρά από διοικητικά και άλλα ευεργετικά μέτρα για τους στρατιωτικούς που έχουν σύζυγο ή τέκνο ΑμεΑ, όπως: εκτέλεση υπηρεσιών που δεν απαιτούν διανυκτέρευση ή απαλλαγή από όλες τις υπηρεσίες, συμμετοχή στις ασκήσεις μόνο εάν αυτό επιβάλλεται και είναι αναγκαίο, κ.α. Στην απόφαση αυτή δεν συμπεριλαμβάνεται το προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων, που με δικαστική απόφαση έχει την επιμέλεια ατόμου ΑμεΑ, όπως γονέας, αδελφό ή αδελφή.

Η κυβέρνηση οφείλει να πάρει τα απαραίτητα μέτρα και να συμπεριλάβει και αυτούς τους στρατιωτικούς που έχουν την επιμέλεια ατόμου ΑμεΑ με δικαστική απόφαση.

ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. Υπουργός τι μέτρα θα πάρει η κυβέρνηση, για να υπάρξει η αντίστοιχη μέριμνα και για τους στρατιωτικούς, που με δικαστική απόφαση έχουν την επιμέλεια ατόμου ΑμεΑ.

Οι βουλευτές

Γιώργος Μαρίνος

Νίκος Παπαναστάσης

Θανάσης Παφίλης

ΚΚΕ: ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΟΙ ΓΙΑ ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΑΤΟΜΟΥ ΑμεΑ by ΠΟ ΕΣ on Scribd