Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο

Τα προβλήματα με τα στρατιωτικά οικήματα της Καστοριάς στη ΒτΕ

Τα προβλήματα με τα στρατιωτικά οικήματα της Καστοριάς στη ΒτΕ

Μετά το υπ΄ αριθμ. πρωτ. 372/2019 έγγραφό μας, που προκλήθηκε με το υπ΄ αριθμ. πρωτ. 101/2019 έγγραφο της Ένωσης Στρατιωτικών Περιφερειακής Ενότητας Καστοριάς (Ε.Σ.ΠΕ.Ε.ΚΑΣ.) (δείτε εδώ), το θέμα με τα προβλήματα στα στρατιωτικά οικήματα της περιοχής της Καστοριάς, έρχεται από το ΚΚΕ στη Βουλή των Ελλήνων, με τη διαδικασία του κοινοβουλευτικού ελέγχου, ως εξής:

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας

Θέμα: Προβλήματα στα στρατιωτικά οικήματα της Καστοριάς

      Τα στρατιωτικά οικήματα που βρίσκονται στις πόλεις του Άργους Ορεστικού και της Καστοριάς, παρουσιάζουν σοβαρές φθορές. Πρόκειται για κτήρια που η ηλικία τους ξεπερνάει τα 50 χρόνια. Εμφανίζουν σοβαρά προβλήματα λειτουργικότητας στο εσωτερικό και εξωτερικό τους, ενώ υπάρχουν φθορές στις κεραμοσκεπές.

      Επίσης υπάρχουν στα οικήματα καμινάδες αμιάντου. Είναι γνωστό ότι οι εισπνεόμενες ίνες αμιάντου είναι δυνατό να προκαλέσουν διάμεσο πνευμονική ίωση (αμιάντωση), που οδηγεί στον καρκίνο του πνεύμονα. Ήδη σύμφωνα με το ελληνικό δίκαιο, έχει απαγορευτεί η εμπορία και χρήση προϊόντων αμιάντου από 01-01-2005.

      Το ΚΚΕ σχετικά με την αξιοποίηση των στρατιωτικών κτηριακών εγκαταστάσεων των στρατοπέδων "Μεκεδονομάχου Λίτσα" και "Παπαθανασίου" ως Στρατιωτικά Οικήματα Αξιωματικών (ΣΟΑ) –Στρατιωτικά  Οικήματα Μονίμων Υπαξιωματικών (ΣΟΜΥ) - Στρατιωτικά Οικήματα Επαγγελματιών Οπλιτών (ΣΟΕΠΟΠ) στην Καστοριά, είχε καταθέσει σχετική ερώτηση το 2018, προς τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας. Στην απάντηση γινόταν αναφορά ότι εκκρεμούσαν ζητήματα διευθέτησης του ιδιοκτησιακού καθεστώτος και παραχώρησης λοιπής έκτασης στο Δήμο Καστοριάς. 

ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. Υπουργός,

  • Τι μέτρα θα πάρει άμεσα η κυβέρνηση για την αποκατάσταση των φθορών και την απομάκρυνση των καμινάδων από αμίαντο, στα στρατιωτικά οικήματα της Καστοριάς;
  • Υπάρχουν εξελίξεις σχετικά με τη διευθέτηση του ιδιοκτησιακού καθεστώτος και την αξιοποίησής τους για στέγαση οικογενειών των στρατιωτικών και προς όφελος του λαού της Καστοριάς;

Οι Βουλευτές

Παφίλης Θανάσης

Παπαναστάσης Νίκος

Στολτίδης Λεωνίδας

ΚΚΕ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΑ ΟΙΚΗΜΑΤΑ ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ by ΠΟ ΕΣ on Scribd