ΠΟΕΣ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ

ΘΕΜΑ : Ιεραρχία και Προαγωγές Στελεχών ΕΔ

ΣΧΕΤ : Σχέδιο νόμου του Υπουργείου Εσωτερικών «Εθνικό Στρατηγικό Σχέδιο Καταπολέμησης της Διαφθοράς, διατάξεις για την ολοκλήρωση της μεταφοράς των δασικών υπηρεσιών στο Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, διατάξεις για την εφαρμογή του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας ‘Ελλάδα 2.0’ και άλλες επείγουσες διατάξεις»

Κύριε Υπουργέ.

Στο δικτυακό τόπο διαβουλεύσεων αναρτήθηκε την 24η Φεβρουαρίου 2022 το εν θέματι σχέδιο νόμου του Υπουργείου Εσωτερικών, το οποίο θα παραμείνει ανοικτό σε σχόλια μέχρι και τη 03η Μαρτίου 2022.

Με έκπληξη για ακόμα μια φορά βλέπουμε ότι, μετά από περίπου τρία (3) χρόνια στα οποία ηγείστε πολιτικά του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας, αντί να φέρετε νομοσχέδιο του ίδιου του Υπουργείου σας για το υφιστάμενο προσωπικό σας, επιλέγετε να ενσωματώσετε διατάξεις άρθρων στο ως άνω σχέδιο νόμου.

Ακόμη και εάν αυτή η τακτική ήθελε καλόπιστα να ερμηνευθεί ως επείγουσα, προκειμένου να υλοποιήσετε τις δεσμεύσεις και τις υποσχέσεις που εσείς ο ίδιος δώσατε προς όλες και όλους εμάς τις/τους στρατιωτικούς, δια των βουλευτών που σας επισκέφτηκαν στο γραφείο σας στο ΥΠΕΘΑ, από τις διατάξεις άρθρων που επιλέξατε να καταθέσατε μόνο ερωτήματα, απορίες και πικρία γεννήσατε στο σύνολο των στρατιωτικών.

Αλήθεια τώρα κε Υπουργέ. Το επείγον είναι να ρυθμίσετε ζητήματα που αφορούν κατά μείζονα λόγο σε Ανώτερους (Συνταγματάρχες και αντίστοιχους) και Ανώτατους Αξιωματικούς; Τόσο επείγον θεωρείτε ότι πρέπει ένας Συνταγματάρχης (28 ετών υπηρεσίας) να κρίνεται κάθε χρόνο και όχι μετά από τέσσερα (4) χρόνια, όπως προγενέστερος νόμος προέβλεπε και θέλετε να τροποποιήσετε και μάλιστα να παρατείνετε την παραμονή του ακόμη δύο (2) χρόνια; Για ποιους ακριβώς Συνταγματάρχες το κάνετε αυτό; Το κάνετε για τους νομικούς ή τους ιατρούς; Πέραν αυτού ή αυτών που σας το πρότεινε/αν ρωτήσατε άραγε άλλους Συνταγματάρχες, αποφοίτους ΣΣΕ Ή αντιστοίχους ΣΝΔ ή ΣΙ); Πήγατε πότε σε στρατόπεδο όπως έκανε ο προκάτοχός σας; Συνομιλήσατε με το προσωπικό; Κοιμηθήκατε μαζί του; Γιατί αυτή η επιλεκτική συμπεριφορά; Τόσο επείγον είναι να δώσετε έναν ακόμη βαθμό, αυτό του Υποστρατήγου, σε ένα Σώμα που αριθμεί ούτε μιάμιση (1 ½) εκατοντάδα στελεχών, δηλαδή το Σώμα των Στρατιωτικών Δικαστικών Γραμματέων; Τι αλήθεια θα διοικεί αυτός ο Υποστράτηγος, έναντι των άλλων Σωμάτων που δεν έχουν καταληκτικό βαθμό Υποστρατήγου (εντελώς ενδεικτικά Οδοντιάτρους, Φαρμακοποιούς, Ψυχολόγους, Κτηνιάτρους Υγειονομικού, Νοσηλευτικής, Έρευνας – Πληροφορικής και Ιερείς); Γιατί αυτή η επιλεκτική συμπεριφορά; Βιαστήκατε να αποστρατεύσετε τον τέως Πρόεδρο της Ομοσπονδίας μας [Συνταγματάρχη (ΣΔΓ)], χωρίς να τον θέσετε εκτός οργανικών θέσεων (ΕΟΘ), όπως πράξατε για τον Πρόεδρο της άλλης συναφούς Ομοσπονδίας, για να νομοθετήσετε μια ακόμη θέση, αυτή του Υποστρατήγου; Τόσο επείγουσα είναι η αύξηση των ορίων ηλικίας [κατά δύο (2) έτη] των Ανωτάτων Αξιωματικών; Άραγε με αυτή την αύξηση «ξεμπλοκάρει» ή όχι η επετηρίδα; Τι λέτε; Γιατί αυτή η επιλεκτική συμπεριφορά;

Κύριε Υπουργέ. Ακόμη και εάν δεν θέλει καμία ή κανένας στρατιωτικός να πιστέψει ότι οι επείγουσες διατάξεις ρυθμίζουν πάγιες στρεβλώσεις νόμων περί ιεραρχίας και προαγωγών, το άρθρο 34 του εν θέματι σχεδίου νόμου η τελευταία διάταξη δεν αφήνει κανένα περιθώριο και σας το μεταφέρουμε όπως ακριβώς συζητείται στις Μονάδες από όλες και όλους τις/τους στρατιωτικούς: «οι διατάξεις είναι φωτογραφικές, γιατί τόση βιασύνη οι επερχόμενες κρίσεις να γίνουν με τις προτεινόμενες διατάξεις; γιατί;».

Η Ομοσπονδία μας, η Πανελλαδική Ομοσπονδία Ενώσεων Στρατιωτικών (Π.Ο.Ε.Σ.), αντιπροσωπεία της οποίας δεν θέλετε να συναντήσετε μέχρι και σήμερα, σας μεταφέρει τη φωνή του συνόλου των Ελλήνων εν ενεργεία στρατιωτικών και σας υπενθυμίζει ότι το προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων αποτελεί τη βάση της στρατιωτικής ισχύος και κατ’ επέκταση της αποτρεπτικής ικανότητας της Χώρας και θεωρείται ο πολυτιμότερος «εξοπλισμός», όπως εξάλλου επανειλημμένα και εσείς ο ίδιος διακηρύσσετε με έμφαση. Είναι αποδεκτό από όλη την κοινωνία ότι το προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων ήταν, είναι και θα είναι δίπλα στους δοκιμαζόμενους συμπολίτες μας, με μοναδικό μας μέλημα να είναι η ασφάλεια και η βοήθεια προς αυτούς, ακόμα κι αν αυτή δεν είναι ούτε η αποστολή μας, ούτε ο ρόλος μας. Γιατί παρότι έχουμε ακούσει πολλές φορές από εσάς κύριε υπουργέ ότι «Οι Ένοπλες Δυνάμεις έκαναν αποτελεσματικά τη δουλειά τους και τους οφείλεται ένα μεγάλο ευχαριστώ για τη συνεισφορά τους» αυτό εν τέλει δεν μεταφράζεται και σε έργα. Δυστυχώς, κατά τα φαινόμενα υπάρχει απόσταση μεταξύ λόγων και έργων. Υπάρχουν μια σειρά θεμάτων τα οποία αποτελούν νόμο της πολιτείας και θα έπρεπε να έχουν υλοποιηθεί εδώ και χρόνια, όπως η αποζημίωση για τη νυχτερινή μας εργασία, το Βοήθημα Οικογενειακής – Επαγγελματικής Αυτοτέλειας (ΒΟΕΑ), το μισθολόγιο των Αξιωματικών ΕΜΘ.

Πέραν των ανωτέρω, η Ομοσπονδία μας σας μεταφέρει την απογοήτευση και την πικρία των Αξιωματικών αποφοίτων Ανωτέρων Στρατιωτικών Σχολών Υπαξιωματικών (ΑΣΣΥ) καταταγέντων τα έτη 1991 και 1992, καθόσον παρά τις κατ΄ επανάληψη αναφορές σας, δεσμεύσεις σας και υποσχέσεις σας για τη βαθμολογική αποκατάστασή τους, στο υπό διαβούλευση εν θέματι σχέδιο νόμου δεν φέρνετε καμία διάταξη που να τους αφορά. Ωστόσο, αν ανατρέξουμε στα περίπου τρία (3) χρόνια της θητείας σας στο ΥΠΕΘΑ, στο σύνολο των δεκαεπτά (17) απαντήσεων που δώσατε με αφορμή αντίστοιχες επερωτήσεις κ.κ. βουλευτών όλων των κομμάτων από τον Απρίλιο του 2018 έως και την τελευταία στις 18 Φεβρουαρίου 2022, πάντοτε αναφερθήκατε θετικά επί του εν λόγω θέματος, αλλά όπως τα γεγονότα δείχνουν μάλλον υπάρχει απόσταση μεταξύ λόγων και έργων. Για του λόγου το αληθές, ενδεικτικά σας παραθέτουμε ένα σύντομο ιστορικό τοποθετήσεων – δεσμεύσεών σας:

Τον Νοέμβριο του 2019 (Συμπεράσματα Διαβούλευσης): «…Επ’ αυτών, γνωρίζεται σε όσους συμμετείχαν στη δημόσια διαβούλευση ότι ορισμένα από τα σχόλια που διατυπωθήκαν και αφορούν στην σταδιοδρομία και εξέλιξη στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων θα αποτελέσουν αντικείμενο επεξεργασίας, προκειμένου να συμπεριληφθούν, εφόσον κριθεί σκόπιμο, σε μελλοντική νομοθετική πρωτοβουλία του Υπουργείου».

Τον Νοέμβριο του 2020 (Ομιλία σε ΒτΕ): «…η επόμενη προσπάθεια πάνω σε ένα παρεμφερές (ίδια είναι η λογική που το διέπει) πρόβλημα, θα αφορά σε αυτούς που κατετάγησαν το 1991, δεδομένου ότι αυτή τη στιγμή υποφέρουν από την ίδια ακριβώς στρέβλωση μ’ αυτή που απασχολεί εκείνους στους οποίους αναφέρεται η σημερινή ερώτηση του συναδέλφου, για την οποία λαμβάνεται πρόνοια ώστε να επιλυθεί οριστικά στο Νομοσχέδιο που θα έρθει…».

Τον Δεκέμβριο του 2020 (Ομιλία σε ΒτΕ): «…Όσον αφορά σ’ αυτό που ρωτά ο κ. Μπουκώρος, έχω πει και από του βήματος στη διαδικασία του κοινοβουλευτικού ελέγχου ότι θα υπάρξει μέριμνα και για την Τάξη ΑΣΣΥ 1991 σε επόμενο στάδιο και θα δούμε μέχρι πού μπορούμε να πάμε το όριο, όπως καταλαβαίνετε είναι και στην τάξη του 1992. Επομένως, σήμερα ήρθε η σειρά να ρυθμιστεί μια εκκρεμότητα που έρχεται από παλιά, αυτή που αφορά στην Τάξη του 1990. Έχουμε όμως εκφράσει τη θετική προδιάθεση να ρυθμίσουμε και τις εκκρεμότητες για τις υπόλοιπες Τάξεις, έτσι ώστε απλά να εξομοιωθεί η αντιμετώπιση ομοίων περιπτώσεων σε όλο το φάσμα. Επομένως ναι, προτιθέμεθα να έρθουν. Σήμερα έπρεπε να νομοθετήσουμε για την Τάξη του ‘90, δεδομένου ότι είναι και στο μεταίχμιο για την ιεραρχική τους εξέλιξη…».

Τον Δεκέμβριο του 2021 σε απάντηση σχετικής Ερώτησης, που κατέθεσε ο Βουλευτής κ. Γεώργιος Βλάχος με θέμα «Βαθμολογική Αποκατάσταση Αξιωματικών Αποφοίτων ΑΣΣΥ καταταγέντων το 1991», επακριβώς είχατε δηλώσει «σας γνωρίζω ότι το ζήτημα, για το οποίο έχει δεσμευτεί η πολιτική Ηγεσία του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας, πρόκειται να ρυθμιστεί με σχετική διάταξη η οποία θα συμπεριληφθεί σε Σχέδιο Νόμου, το οποίο θα κατατεθεί στη Βουλή των Ελλήνων, με την έλευση του νέου έτους».  Επίσης τον ίδιο μήνα με δημόσια ανακοίνωση βουλευτής της ΝΔ μετέφερε τα λεγόμενα σας και συγκεκριμένα ότι: «Σε επικοινωνία που είχε χθες (08-12-21) με τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας Νίκο Παναγιωτόπουλο, δόθηκε από πλευράς του υπουργού η διαβεβαίωση ότι θα διευθετηθεί οριστικά το θέμα της βαθμολογικής εξέλιξης των ΑΣΣΥ 1991. Πιο συγκεκριμένα, ο κ. Παναγιωτόπουλος γνωστοποίησε στον βουλευτή ότι οι σχετικές διατάξεις, οι οποίες θα συμπεριληφθούν σε νομοσχέδιο, που θα κατατεθεί εντός του Ιανουαρίου, έχουν αποσταλεί ήδη στο γραφείο του υπουργού Επικρατείας Γιώργου Γεραπετρίτη. Κατά τον τρόπο αυτό, ικανοποιείται το αίτημα των αξιωματικών, που έπρεπε να προαχθούν από τον προηγούμενο Νοέμβριο…».

Οι εν λόγω Αξιωματικοί κε Υπουργέ έχουν συμπληρώσει τριάντα (30) χρόνια υπηρεσίας τον Οκτώβριο του 2021. Σας επισημαίνουμε ότι δυστυχώς παρήλθε το χρονικό περιθώριο στο οποίο η βαθμολογική τους αποκατάσταση θα έπρεπε να γίνει χωρίς να δημιουργηθούν περεταίρω συνέπειες στη βαθμολογική τους εξέλιξη, με ό,τι αυτό συνεπάγεται. Σας καλούμε έστω και την τελευταία στιγμή για την αποκατάσταση των δυσαρμονιών ως προς την ιεραρχία και εξέλιξη αυτών των Αξιωματικών (εξ΄ Υπαξιωματικών) που κατετάγησαν στις ΑΣΣΥ τα έτη 1991 και 1992 και προτείνουμε να συμπεριλάβετε στο εν θέματι σχέδιο νόμου το εξής: «Οι διατάξεις των άρθρων 5 έως 10, 11 πλην των παραγράφων 11 και 12 αυτού, 12 έως 14 και 16 έως 22 του ν. 2439/1996 (Α΄ 219) ισχύουν και για τους εν ενεργεία αξιωματικούς που προέρχονται από Ανώτερες Στρατιωτικές Σχολές Υπαξιωματικών (ΑΣΣΥ), καθώς και τους αντίστοιχους που προέρχονται από την κατηγορία των μονιμοποιηθέντων εθελοντών του ν.δ. 445/1974 (Α΄ 160) και των μονιμοποιηθεισών εθελοντριών του ν. 705/1977 (Α΄279), οι οποίοι συμπλήρωσαν είκοσι πέντε (25) έτη πραγματικής στρατιωτικής υπηρεσίας μέχρι 31.12.2017. Για τους ανωτέρω, ο χρόνος των υποπαραγράφων β' και γ' της παρ. 8του άρθρου 5 του ν.2439/1996 υπολογίζεται ως χρόνος υπηρεσίας μόνιμου αξιωματικού πέρα από τα δεκατρία (13) έτη από την κατάταξή τους. Για τους αξιωματικούς που αποκτούν δικαίωμα αναδρομικής βαθμολογικής προαγωγής δεν γεννάται δικαίωμα αναδρομικής καταβολής των αντίστοιχων αποδοχών.».

Πέραν των ανωτέρω, σημαντικό είναι επίσης να ρυθμιστεί και το θέμα των ορίων ηλικίας των Επαγγελματιών Οπλιτών (ΕΠΟΠ). Πενηντάρηδες (50ρηδες) Υπαξιωματικοί ΕΠΟΠ  θα αποστρατεύονται σε λίγο χωρίς κανείς να αναρωτιέται για τις οικογενειακές υποχρεώσεις τους, το πως θα πορευθούν στον υπόλοιπο βίο τους. Σας μεταφέρουμε επακριβώς το αίσθημα που με πικρία βιώνουν αυτοί οι συνάδελφοι μας, «σκοτώνουν τα άλογα όταν γεράσουν».

Κύριε Υπουργέ.

Το προσωπικό των ΕΔ δεν σας απογοήτευσε ποτέ. Σας έδωσε όλα εκείνα τα όπλα για να αισθάνεστε περήφανος και να εισπράττετε ευαρέσκειες. Ήταν πάντα εκεί όποτε το διατάξατε. Δείξτε στην πράξη ότι δεν το έχετε αφήσει έρμαιο, ότι δεν το έχετε εγκαταλείψει. Η Ελληνική κοινωνία έχει πλέον αντιληφθεί ότι χωρίς όλους αυτούς που σε όλη την Ελληνική επικράτεια εκπαιδεύονται μέρα και νύχτα, υπηρετούν, συντηρούν, επισκευάζουν και εφοδιάζουν από τα απλά οπλικά συστήματα μέχρι τα υπερσύγχρονα μαχητικά, μονάδες του πολεμικού ναυτικού, άρματα μάχης, συστήματα επικοινωνιών και επιτήρησης, η στρατιωτική ισχύς της χώρας και η αποτρεπτική της ικανότητα δεν θα ήταν εφικτή. Είναι οι ίδιοι άνθρωποι που κινητοποιούνται σε κακοκαιρίες, πυρκαγιές, σεισμούς, μεταναστευτική κρίση κ.λπ. συνδράμοντας και σε πολλές περιπτώσεις υποκαθιστώντας άλλες κρατικές υπηρεσίες που αδυνατούν ή απλώς αποτυγχάνουν να εκτελέσουν την αποστολή τους. Σταματήστε να τους αγνοείτε, είστε αυτός που περιμένουν να σκύψει στα προβλήματα τους. Κάντε το επιτέλους.

ΠΟΕΣ 329/2022 ΠΡΟΑΓΩΓΕΣ ΣΤΕΛΕΩΝ ΥΠΟ ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ by ΠΟ ΕΣ on Scribd