Sidebar

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

28
Πεμ, Μαρ

ΠΟΕΣ ΔΕΛΤΙΑ ΤΥΠΟΥ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Αθήνα, 5 Μαΐου 2022

Μόλις πριν από λίγες ημέρες (28 Απριλίου) η Ομοσπονδία μας έκρουσε για μια ακόμα φορά τον κώδωνα του κινδύνου για τα θέματα επαγγελματικής υγείας και ασφάλειας, αυτή τη φορά με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Υγείας και Ασφάλειας στην Εργασία. Μια επαγγελματική υγεία και ασφάλεια που αντί να αποτελεί την κορυφή των προτεραιοτήτων κάθε Διοικήσεως, δείχνει να αντιμετωπίζεται ως μια ακόμα «αχρείαστη» γραφειοκρατία με την ελπίδα ότι δεν θα συμβεί κάτι. Όμως κάποιες φορές συμβαίνει.

 Σύμφωνα με πληροφορία του ιστοτόπου www.eviatopblog.gr την οποίαν έχουμε ήδη διασταυρώσει, χθες (04.05.2022) σημειώθηκε τραυματισμός μίας Υπαξιωματικού σε Φρεγάτα του ΠΝ και συγκεκριμένα πτώση από ύψος, η οποία έλαβε χώρα κατά τη διάρκεια εργασιών συντηρήσεως. Οι πληροφορίες μας λένε ότι το ύψος ήταν άνω των τριών (3) μέτρων, συμβάν που από μόνο του υποδηλώνει μη χρήση των απαιτούμενων μέσων ατομικής προστασίας (ΜΑΠ) και συγκεκριμένα ειδικής ζώνης ασφαλείας.

 Υπενθυμίζουμε ότι σύμφωνα με το άρθρο 2, παρα.2 του ν.3850/2010, οι διατάξεις του εν λόγω Κώδικα εφαρμόζονται και στο προσωπικό των ΕΔ, για το οποίο εξάλλου υφίσταται και το Σύστημα Υγιεινής και Ασφάλειας (ΣΥΑ) ΥΠΕΘΑ με εφαρμογή ήδη από το 2007. Ειδικώς για τα Πλοία και τις Υπηρεσίες του Αρχηγείου Στόλου, υφίσταται η Μόνιμη Διαταγή 6-3/2018, άρα από πλευράς κανονιστικού και θεσμικού πλαισίου δεν δείχνει να υπάρχει κάποια έλλειψη. Το ερώτημα είναι εάν η επαγγελματική υγεία και ασφάλεια εφαρμόζεται στην πράξη και, δυστυχώς, οι ενδείξεις δεν είναι ενθαρρυντικές.

 Θεωρούμε ότι το ευτυχές γεγονός πως, από τους πρώτους ελέγχους, η Υπαξιωματικός δεν έδειξε να έχει κάποιον ορατό σοβαρό τραυματισμό, πρέπει να αποτελέσει αφορμή για θετικό προβληματισμό και όχι απλώς να προσφέρει ανακούφιση, ούτε να χρησιμοποιηθεί για την πατροπαράδοτη απόδοση ευθυνών. Το σωστό ερώτημα δεν είναι «ποιος φταίει» αλλά το «γιατί συνέβη», ώστε να μην ξανασυμβεί.

Είναι διαπιστωμένο ότι το πρώτο και κύριο πρόβλημα στην εφαρμογή της υγιεινής και ασφάλειας στην εργασία είθισται να είναι η εσφαλμένη εργασιακή κουλτούρα η οποία πρέπει να μεταφέρεται στο νεότερο προσωπικό μαζί με την τεχνογνωσία. Ωστόσο, η εσφαλμένη εργασιακή κουλτούρα είθισται να συνεπικουρείται από την ελλιπή υποστήριξη σε προσωπικό, υλικό και μηχανισμούς ελέγχου και αποκατάστασης (εντοπισμός και μέτρα ελέγχου επικινδυνότητας) με αποτέλεσμα να παρατηρείται δυσχέρεια εφαρμογής των ορθών εργασιακών πρακτικών.

 Ευελπιστούμε ότι το συμβάν αυτό θα είναι και το τελευταίο που συμβαίνει σε μονάδα των ΕΔ. Για να γίνει αυτό φυσικά, θα απαιτηθούν πολλές ενέργειες όπως πρόσληψη νέου προσωπικού, βελτίωση εργασιακών συνθηκών, αύξηση υλικών και ηθικών απολαβών, χορήγηση απαιτούμενων ποσοτήτων εργασιακού εξοπλισμού, προμήθεια εξοπλισμού με βάση τις προδιαγραφές ασφαλείας κλπ. Σίγουρα όλα αυτά δεν μπορούν να γίνουν σε «μια μέρα», μπορούν όμως να ξεκινήσουν άμεσα. Είναι όλα μια απόφαση των αρμοδίων. Η Ομοσπονδία μας από την πλευρά της θα παρακολουθεί στενά όλες τις εξελίξεις.