Sidebar

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

29
Παρ, Μαρ

ΠΟΕΣ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

ΘΕΜΑ  :   Δημοκρατία στους Χώρους Εργασίας (Προστασία του Συνδικαλιστικού   Κινήματος) 

ΣΧΕΤ    :   Ν.1264/1982 (ΦΕΚ Α’ 79, «Για τον εκδημοκρατισμό του Συνδικαλιστικού Κινήματος και την κατοχύρωση των συνδικαλιστικών ελευθεριών των εργαζομένων»)

        Κύριε Υπουργέ.

Το τελευταίο διάστημα παρατηρείται μια έξαρση καταγγελιών σε ΜΜΕ που ασχολούνται με το στρατιωτικό ρεπορτάζ, που αφορούν πολύ σοβαρά ζητήματα, όπως οι διαδικασίες μεταθέσεων στην ΠΑ.

 Πέραν της (ανώνυμης ή επώνυμης) επιστολογραφίας, το περιεχόμενο της οποίας οφείλει να προβληματίσει έντονα κάθε επίπεδο της ιεραρχίας, βγήκαν στο φως λεπτομέρειες επί του ιδίου μηχανισμού από το συνάδελφο συνδικαλιστή της ΠΑ, Ανθστή Αριστείδη Κασιδόπουλο, σε πρόσφατες συνεντεύξεις του στον ιστότοπο www.militaire.gr. Επίσης, όπως πληροφορηθήκαμε από πρόσφατο άρθρο του ιδίου μέσου, βρίσκεται σε εξέλιξη προκαταρκτική εξέταση για το ζήτημα, η οποία ευελπιστούμε ότι θα ρίξει άπλετο φως.

 Εντούτοις, όπως αποκάλυψε πρόσφατα ο συνάδελφος συνδικαλιστής, τιμωρήθηκε με δεκαπέντε (15) ημέρες φυλάκισης διότι «άφησε να εννοηθεί» ότι υφίστανται αδιαφανείς διαδικασίες στις μεταθέσεις, γεγονός που από μόνο του μας δημιουργεί απαισιοδοξία ως προς τις προθέσεις της προκαταρκτικής εξέτασης.

  Ήδη εδώ και μέρες τα ερωτήματα των συναδέλφων πληθαίνουν:

Είναι δυνατόν να βρίσκεται σε εξέλιξη η διαδικασία διερεύνησης και ο συνάδελφος να τιμωρείται επειδή αποκάλυψε τις παθογένειες ή τα προβλήματα του συστήματος μεταθέσεων;

  • Πότε πρόλαβε να αποφανθεί η Υπηρεσία ότι οι καταγγελίες είναι αβάσιμες;
  • Μήπως ξαφνικά τρελάθηκε ο κόσμος και άρχισε τις αποκαλύψεις, ή μήπως όντως κάτι άλλο, πολύ σοβαρότερο, συμβαίνει;

 Τα προβλήματα στις μεταθέσεις και το ανεπαρκές σύστημα μοριοδοτήσεως είναι ένα από τα πάγια θέματα που θέτει η Ομοσπονδία μας όλα τα χρόνια. Κι αν στο παρελθόν (2017) μέρος των προτάσεών μας είχε υιοθετηθεί και κάποια προβλήματα επιλύθηκαν, αυτό δεν σημαίνει ότι επιλύθηκε το πρόβλημα στην πηγή του, ήτοι την αδιαφάνεια στις διαδικασίες.

 Πέραν των αποκαλύψεων του προαναφερθέντος συναδέλφου, όταν το προσωπικό αναγκάζεται να απευθυνθεί σε ΜΜΕ με καταγγελτικές επιστολές, ανώνυμες ή επώνυμες, αυτό δείχνει ότι έχει χαθεί κάθε πίστη προς τη χρηστή Διοίκηση, διότι αν δεν είχε χαθεί, το προσωπικό θα είχε επιλέξει τις υπηρεσιακές διαδικασίες. Οι ανώνυμες ή επώνυμες επιστολές καθώς και η συνδικαλιστικές αποκαλύψεις αποτελούν τη μεγαλύτερη απόδειξη ότι ο όλος μηχανισμός είναι αναποτελεσματικός.

 Και φτάνουμε στο μείζον ερώτημα αναφορικά με του λόγους για τους οποίους έχει χαθεί η πίστη του προσωπικού στη Διοίκηση: με ποια ιδιότητα τιμωρήθηκε ο κ. Κασιδόπουλος; Αυτήν του στρατιωτικού ή αυτήν του συνδικαλιστή; Διότι ουδέποτε μίλησε φέροντας στολή, μήτε διαπιστώσαμε να ισχυρίζεται ότι εκπροσωπεί την ΠΑ. Ως ενεργός συνδικαλιστής μίλησε. Ποια είναι, όμως η αποστολή / υποχρέωση των συνδικαλιστών; Να εξωτερικεύουν τα προβλήματα και να γίνονται μέρος της λύσης τους και όχι να συνεισφέρουν στη διαιώνισή τους. Αν αυτό δεν εγκρίνεται ή δεν αρέσει, δεν επιτρέπεται να επηρεάσει το έργο μας.

 Θεωρούμε ότι η προαναφερθείσα ποινή είναι ξεκάθαρη απόπειρα φίμωσης συνδικαλιστή, κάτι που δεν είναι η πρώτη φορά που επιχειρείται. Ο δε, απώτερος στόχος της επιβολής ποινής απευθύνεται στα υπόλοιπα στελέχη των ΕΔ, να σταματήσουν να μιλάνε και να αποδεχθούν τα πράγματα ως έχουν. Η Ομοσπονδία μας θα βρίσκεται πλάι τους, άρα ένας τέτοιος στόχος είναι καταδικασμένος να αποτύχει.

                    Κύριε Υπουργέ.

Αν ο μηχανισμός μεταθέσεων έχει προβλήματα, ως έχει πολλαπλώς καταγγελθεί, είναι κάτι που, ελπίζουμε ότι, θα αποκαλυφθεί από τις διαδικασίες που βρίσκονται σε εξέλιξη και θα παρακολουθούμε στενά την εν λόγω υπόθεση ως υψηλού ενδιαφέροντος.

Ως προς το αν, οι στρατιωτικοί, έχουν το δικαίωμα να εκφράζουν την άποψή τους μέσω της συνδικαλιστικής τους ιδιότητας όμως, θεωρούμε ότι δεν είναι καν θέμα προς συζήτηση, μιας και το ζήτημα έχει επιλυθεί οριστικά με την απόφαση του Αρείου Πάγου υπ’αριθμ. 3/2012.

Κατόπιν των ανωτέρω, σας παρακαλούμε για τη μεσολάβησή σας ώστε να παύσει η δίωξη του συναδέλφου μας συνδικαλιστή και να αναιρεθούν οι επιβληθείσες ποινές. Είναι ξεκάθαρο ότι δεν θα ανεχθούμε καμία φίμωση για ένα συνταγματικώς κατοχυρωμένο δικαίωμά μας.

Παραμένουμε στη διάθεσή σας για οποιαδήποτε διευκρίνιση ή πληροφορία.

Οι κ.κ. βουλευτές της Βουλής των Ελλήνων, προς τις/τους οποίες/ους κοινοποιείται το παρόν, παρακαλούνται για την ανάδειξη των προβληματισμών μας και την αναζήτηση των λύσεων τους, μέσω του κοινοβουλευτικού ελέγχου.