Sidebar

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

19
Παρ, Απρ

ΠΟΕΣ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ

Με αφορμή το υπ΄ αριθμ. πρωτ. 80/2021 έγγραφό μας και το αίτημα της Ομοσπονδίας μας για τη βαθμολογική αναβάθμιση των πτυχιούχων ΕΜΘ και ΕΠΟΠ, είκοσι ένας (21) βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ φέρνουν το θέμα στη ΒτΕ, δια του κοινοβουλευτικού ελέγχου, ως εξής:

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τον κ. Υπουργό Εθνικής Άμυνας

Θέμα: "Εξίσωση βαθμολογικής εξέλιξης των κατόχων πτυχίων ΑΕΙ που ανήκουν στις τάξεις των Εθελοντών Μακράς Διαρκείας και των ΕΠΟΠ με την εξέλιξη των αποφοίτων ΑΣΣΥ"

Είναι σαφές μέχρι σήμερα υφίσταται διαφορετική βαθμολογική εξέλιξη των πτυχιούχων ΑΕΙ αποφοίτων Ανωτέρων Στρατιωτικών Σχολών Υπαξιωματικών (ΑΣΣΥ) με τη βαθμολογική εξέλιξη των πτυχιούχων ΑΕΙ εξ Εθελοντών Μακράς Θητείας (ΕΜΘ) και των Επαγγελματιών Οπλιτών (ΕΠΟΠ). Αυτή η διαφοροποίηση προκαλεί εύλογα το αίσθημα της αδικίας στους κατόχους τίτλων ΑΕΙ.

Ενώ οι πτυχιούχοι ΑΕΙ απόφοιτοι της ΑΣΣΥ εξελίσσονται μέχρι το βαθμό του Συνταγματάρχη (και των αντιστοίχων βαθμών των άλλων Κλάδων των Ενόπλων Δυνάμεων) και οι μη πτυχιούχοι ΑΕΙ απόφοιτοι ΑΣΣΥ εξελίσσονται μέχρι το βαθμό του Αντισυνταγματάρχη (και αντιστοίχων των άλλων Κλάδων):

● Οι προερχόμενοι από Εθελοντές Mακράς Θητείας εξελίσσονται μέχρι τον βαθμό του Ανθυπολοχαγού (και των αντιστοίχων των άλλων Κλάδων των Ενόπλων Δυνάμεων) χωρίς να λαμβάνεται υπόψη η κατοχή τίτλου ΑΕΙ ή όχι. Συγκεκριμένα ο Νόμος μέχρι σήμερα προβλέπει: «Μετά τη λήξη της πενταετούς υποχρέωσής τους όσοι επιθυμούν μπορούν, ύστερα από αίτησή τους, να αξιολογηθούν και να επιλεγούν για περαιτέρω παραμονή στις Ένοπλες Δυνάμεις με τον βαθμό που φέρουν ως Εθελοντές Mακράς Θητείας (E.M.Θ.) μέχρι τη συμπλήρωση 35ετούς συντάξιμης υπηρεσίας και εξελίσσονται βαθμολογικά μέχρι τον βαθμό του ανθυπολοχαγού και των αντιστοίχων των άλλων Κλάδων των Ενόπλων Δυνάμεων.».

● Οι δε Επαγγελματίες Οπλίτες με το Άρθρο 8 Νόμου 2936/2001 προάγονται ως τον βαθμό του Αρχιλοχία (και τους αντίστοιχους κλάδους των Ενόπλων Δυνάμεων) χωρίς επίσης να υφίσταται διάκριση στη βαθμολογική εξέλιξη μεταξύ κατόχων πτυχίων ΑΕΙ και μη.
Συνεπώς, οι Αξιωματικοί εξ ΑΣΣΥ, οι Αξιωματικοί εξ ΕΜΘ και οι Επαγγελματίες Οπλίτες αποτελούν τρεις κατηγορίες μόνιμου προσωπικού των Ενόπλων Δυνάμεων και εξ αυτού θα έπρεπε να έχουν όμοια αντιμετώπιση βαθμολογικής εξέλιξης ανάλογα με τους τίτλους σπουδών. Όμως οι δύο τελευταίες κατηγορίες προσωπικού δεν έχουν την ίδια μεταχείριση σε σχέση με την πρώτη.

Ερωτάται ο αρμόδιος κ. Υπουργός

1. Προτίθεται η κυβέρνηση να προχωρήσει στην αναγκαία νομοθετική ρύθμιση προκειμένου οι καταταγέντες στις Ένοπλες Δυνάμεις εξ ΕΜΘ που είναι κάτοχοι τίτλων ΑΕΙ να έχουν βαθμολογική εξέλιξη ανώτερη κατά μία κλίμακα βαθμού όπως ισχύει για το αντίστοιχο προσωπικό των Αξιωματικών εκ Σχολών Υπαξιωματικών - ΑΣΣΥ (δηλαδή ο καταληκτικός τους βαθμός των ΕΜΘ με τίτλους σπουδών να είναι ο βαθμός του Υπολοχαγού) ;

2. Εξετάζει η κυβέρνηση το ενδεχόμενο να προχωρήσει στην αναγκαία νομοθετική ρύθμιση προκειμένου και οι ΕΠΟΠ που είναι κάτοχοι τίτλων ΑΕΙ να έχουν βαθμολογική εξέλιξη ανώτερη κατά μία κλίμακα βαθμού όπως ισχύει για το αντίστοιχο προσωπικό των Υπαξιωματικών ΑΣΣΥ (δηλαδή ο καταληκτικός τους βαθμός να είναι ο βαθμός του Ανθυπασπιστή και ομοίως για τους αντίστοιχους βαθμούς των άλλων Κλάδων των Ενόπλων Δυνάμεων) ;

Οι ερωτώντες βουλευτές
Γιώργος Τσίπρας
Αβραμάκης Ελευθέριος
Αλεξιάδης Τρύφωνας
Βαρδάκης Σωκράτης
Βέττα Καλλιόπη
Γκιόλας Γιάννης
Δρίτσας Θεόδωρος
Καρασαρλίδου Ευφροσύνη (Φρόσω)
Κασιμάτη Ειρήνη (Νίνα)
Μάλαμα Κυριακή
Μάρκου Κωνσταντίνος
Μεϊκόπουλος Αλέξανδρος
Μπάρκας Κωνσταντίνος
Πούλου Παναγιού (Γιώτα)
Σκουρολιάκος Παναγιώτης (Πάνος)
Σκούφα Ελισσάβετ (Μπέττυ)
Τελιγιορίδου Ολυμπία
Τριανταφυλλίδης Αλέξανδρος
Φάμελλος Σωκράτης
Χαρίτου Δημήτριος (Τάκης)
Χατζηγιαννάκης Μιλτιάδης