Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο

Ε.Σ.ΠΕ.Ε.Χ. - Κατάθεση στεφάνου στο Μάλεμε για τη Μάχη της Κρήτης

Ε.Σ.ΠΕ.Ε.Χ. - Κατάθεση στεφάνου στο Μάλεμε για τη Μάχη της Κρήτης

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

                                                                                                Χανιά 21 Μαΐου 2019

Επέτειος της Μάχης της Κρήτης

Από την έναρξη του Ελληνό-Ιταλικού πολέμου και στη επακολουθούμενη Γερμανική επίθεση η Κρήτη κατείχε σημαντική στρατηγική θέση στην ανατολική Μεσόγειο, αφ' ενός λόγω της δυνατότητας που θα παρείχε στη συμμαχική αεροπορία να βομβαρδίσει τις υπερπολύτιμες για τον Άξονα πετρελαϊκές εγκαταστάσεις της Ρουμανίας και αφ' ετέρου λόγω της χρησιμότητας που θα είχε για τον εφοδιασμό των δυνάμεων του Άξονα στη Βόρεια Αφρική. Έτσι μια επίθεση για την κατάληψη του νησιού ήταν μάλλον αναμενόμενη. Η ως τότε πολεμική εμπειρία υποδείκνυε πως η κύρια προσπάθεια θα γινόταν μέσω της θάλασσας.

Ωστόσο οι Γερμανοί που βιάζονταν και θέλοντας να δοκιμάσουν τις δυνατότητες των αλεξιπτωτιστών τους, αποφάσισαν ένα τόλμημα χωρίς προηγούμενο στην πολεμική ιστορία, την διά αέρος κατάληψη πιστεύοντας ότι δεν θα συναντήσουν καμία αξιόλογη αντίσταση.

Οι Γερμανοί αφού κατέλαβαν από 6 έως 30 Απριλίου 1941 την ηπειρωτική Ελλάδα, άρχισαν αμέσως τις προπαρασκευές τους για την κατάληψη της Κρήτης. Η εισβολή έπρεπε να γίνει σύντομα και με τρόπο κεραυνοβόλο, ώστε στη συνέχεια να εφαρμόσουν τα κατακτητικά τους σχέδια προς Ρωσία, Μάλτα, Κύπρο και Γιβραλτάρ.

Για την κατάληψη της Κρήτης, οι Γερμανοί έθεσαν σε εφαρμογή το σχέδιο «ΕΡΜΗΣ», που προέβλεπε σφοδρό βομβαρδισμό των αεροδρομίων Μάλεμε (Χανίων), Ρεθύμνου και Ηρακλείου, των λιμένων Σούδας και Ηρακλείου, καθώς και την εξουδετέρωση των Ελληνό-βρετανικών (E/B) δυνάμεων από επίλεκτη μονάδα αλεξιπτωτιστών δυνάμεως Μεραρχίας. Το σύνολο των γερμανικών δυνάμεων που θα έπαιρναν μέρος στην επίθεση κατά της Κρήτης ανερχόταν σε 22.750 άνδρες, 1.370 αεροσκάφη και 70 πλοία. Η γερμανική επίθεση κατά της Κρήτης άρχισε το πρωί της 20ής Μαΐου 1941. Στις 6.30 ώρα γερμανικά σμήνη αεροσκαφών βομβαρδισμού και διώξεως κατέκλυσαν τον τομέα Μάλεμε - Αγυάς και την περιοχή Χανίων - Σούδας και άρχισαν σφοδρότατο βομβαρδισμό και συνεχείς πυροβολισμούς κατά των συμμαχικών θέσεων, προσβάλλοντας κυρίως την περιοχή του Α/Δ Μάλεμε Χανίων. Σφοδρά βομβάρδισαν και την πόλη των Χανίων, προκαλώντας σημαντικές ζημιές αλλά και πολλά θύματα.

Αυτό όμως που δεν γνώριζαν οι Γερμανοί ανώτατοι αξιωματικοί ήταν η δύναμη του αντιπάλου, καταφεύγοντας μόνο σε υποθέσεις και εκτιμήσεις.

Οι αλεξιπτωτιστές που έπεσαν στην Κρήτη βρέθηκαν μπροστά σε ένα πρωτόφαντο κύμα λαϊκού ξεσηκωμού. Η φλογισμένη ψυχή των Κρητικών έλιωσε το ατσάλι της ναζιστικής αλαζονείας. Οι Κρητικοί, γέροντες, γυναίκες, παιδιά μαζί με τους άντρες, με πρωτόγονα μέσα «τσαλάκωσαν» τους Γερμανούς ναζί και απομυθοποίησαν την τελειότερη στρατιωτική μηχανή της εποχής. Έτσι μετά από αγώνα δέκα ημερών, έληξε η Μάχη της Κρήτης, με επικράτηση των γερμανικών δυνάμεων, παρά τη γενναιότητα με την οποία πολέμησαν οι Ε/Β δυνάμεις και την πείσμονα αντίσταση του ηρωικού κρητικού λαού, του οποίου το θάρρος, η τόλμη και το πνεύμα αυτοθυσίας υπήρξαν ανυπέρβλητα και προκάλεσαν τον θαυμασμό των Ελλήνων και των συμμάχων.

rodousakis-maleme

 

Η μάχη της Κρήτης υπήρξε καθοριστική για τον Β΄ Π.Π., γιατί χάρη στην ηρωική αντίσταση των Ελλήνων, των Βρετανών και των ένοπλων και άοπλων Κρητικών, προκάλεσε καθυστέρηση έξι εβδομάδων στην υλοποίηση του σχεδίου «Μπαρμπαρόσα» που αφορούσε στην εισβολή και κατάληψη της Σοβ. Ενωσης, από το Γ΄ Ράιχ ενώ ο ίδιος ο Χίτλερ έδωσε εντολή να διαλυθεί το σώμα των Γερμανών αλεξιπτωτιστών και μέχρι το τέλος του Β΄ Π.Π. οι Γερμανοί δεν ξανατόλμησαν παρόμοια ενέργεια.

Στην απελπισμένη Ευρώπη από την καταχνιά της επέλασης του φασισμού -μετά το έπος της Αλβανίας - η Μάχη της Κρήτης (20-31 Μαΐου 1941) πυροδότησε ξανά την ελπίδα για ελευθερία και δημοκρατία των λαών και έγινε η αφετηρία για τη μεγαλειώδη Εθνική Αντίσταση. Η μάχη της Κρήτης αποτελεί κλασική περίπτωση παλλαϊκής άμυνας, όπου ο γενναίος Κρητικός λαός, αψηφώντας την τρομερή ισχύ των αντιπάλων, την έλλειψη οπλισμού και πυρ/κών και την ατελή οργάνωση, πολέμησε ηρωικά για τα ιδανικά της πατρίδος, της ελευθερίας και της δημοκρατίας.

maleme-rodousakis

 

Η Ένωση Στρατιωτικών Περιφερειακής Ενότητας Χανίων (Ε.Σ.ΠΕ.Ε.Χ.) απέδωσε για μία ακόμα φορά τιμή και δόξα στους Έλληνες και στην αιώνια Ελλάδα μας. Σύσσωμο το Δ.Σ. της ΕΣΠΕΕΧ έλαβε μέρος στις εορταστικές εκδηλώσεις της 78ης επετείου της μάχης της Κρήτης από 17 μέχρι 21 Μαΐου 2019, ενώ ο Πρόεδρός της, Αντιπλοίαρχος (Ε) Σ. Ροδουσάκης Π.Ν., κατέθεσε στεφάνι  προς τιμή των νεκρών κατά την τελετή λήξης των εκδηλώσεων στο αεροδρόμιο του Μάλεμε, Χανίων.

Τιμή και Δόξα στην Ελλάδα μας.

Επισυναπτόμενα αρχεία