Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο

Ε.Σ.ΠΕ.Ε.Κ. - Εμβολιασμός ενάντια στη Μηνιγγιτιδοκοκκική Νόσο Οροομάδας τύπου Β

Ε.Σ.ΠΕ.Ε.Κ. - Εμβολιασμός ενάντια στη Μηνιγγιτιδοκοκκική Νόσο Οροομάδας τύπου Β

ΘΕΜΑ : Εμβολιασμός Ενάντια στην Μηνιγγιτιδοκοκκική Νόσο Οροομάδας τύπου Β

α. Επιδημιολογικά δεδομένα μηνιγγιτιδοκοκκικής νόσου στην χώρα μας (2004 – 2017) του ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ

β. Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών Ενηλίκων (2018 – 2019) του Υπουργείου Υγείας

γ. Επιστολή Ένωσης Ελευθεροεπαγγελματιών Παιδιάτρων Αττικής (Ε.ΕΛ.ΠΑΙΔ.ΑΤΤ.) προς Υπουργείο Υγείας

Γνωρίζοντας την ευαισθησία σας σε θέματα μέριμνας υπέρ στρατιωτικού προσωπικού αλλά και των προστατευόμενων μελών αυτών, σας παραθέτουμε παρακάτω έναν προβληματισμό ο οποίος είναι απόρροια και αντικείμενο συζητήσεων μελών της ενώσεώς μας, το οποίο αν και βελόνα στα άχυρα εντούτοις επηρεάζει έντονα την κάθε μία οικογένεια στρατιωτικών και όχι μόνο, ιδιαίτερα κατά τις φθινοπωρινές και χειμερινές περιόδους.

Τα ασφαλιστικά ταμεία σύμφωνα με το (β) σχετικό, καλύπτουν τον εμβολιασμό ενάντια στην νόσο του θέματος, μόνο των ατόμων που συμπεριλαμβάνονται στις ομάδες υψηλού κινδύνου ήτοι:

  • Σε άτομα με ανατομική ή λειτουργική ασπληνία ή ανεπάρκεια τελικών κλασμάτων συμπληρώματος.
  • Άτομα που λαμβάνουν θεραπεία με μονοκλωνικό αντίσωμα Eculizumab.
  • Σε προσωπικό μικροβιολογικών εργαστηρίων που είναι δυνατόν να εκτεθούν σε καλλιέργειες μηνιγγιτιδοκόκκου.,
  • Άτομα που βρίσκονται σε κίνδυνο να νοσήσουν κατά την διάρκεια επιδημικών εξάρσεων σύμφωνα με τις οδηγίες του ΚΕΕΛΠΝΟ και της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, αφήνοντας εκτός ασφαλιστικής καλύψεως το σύνολο σχεδόν των ασφαλισμένων.

Η οικονομική κρίση σε συνάρτηση με τις αυξημένες οικογενειακές δαπάνες και τις μεγάλες περικοπές των μισθών των στρατιωτικών, καταστούν πολλές φορές αδύνατη την ανταπόκριση ημών στις οικογενειακές απαιτήσεις ιδιαίτερα σε αυτές που άπτονται εν προκειμένω στην υγεία.

Η μηνιγγιτιδοκοκκική νόσος, όπως αναφέρεται σε έγγραφο που κυκλοφορεί ελεύθερα στο διαδίκτυο του ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ είναι μια νόσος η οποία μεταδίδεται από άτομο σε άτομο με  στενή επαφή μέσω των αναπνευστικών εκκρίσεων ή του σιέλου. Ο κύριος αιτιολογικός παράγοντας της είναι η «Neisseria Meningitidis». Η εν λόγω νόσος έχει παγκόσμια κατανομή, ενώ ποσοστό 5 – 10% του πληθυσμού είναι δυνατόν να είναι συμπτωματικοί φορείς της.

Κατατάσσεται σε ορότυπους βάσει του πολυσακχαριδικού αντιγόνου της κάψας, από τους οποίους οι ορότυποι Α, Β, C, Y  και W135 συνδέονται με την εμφάνιση μηνιγγίτιδας. Ο ορότυπος του θέματος είναι υπεύθυνος για τα περισσότερα σποραδικά κρούσματα στις ΗΠΑ και σε άλλες ανεπτυγμένες χώρες. Η πρόληψη είναι ο εμβολιασμός.

Με το πρακτικό της 6ης Συνεδρίασης για το έτος 2018 της Επιτροπής Εμβολιασμών όπως κοινοποιήθηκε στους φορείς με το (β) όμοιο, καθορίσθηκε το ισχύον για το έτους 2018 – 2019 Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών Ενηλίκων με τις σχετικές επεξηγήσεις καλύψεων, με τις οποίες το εμβόλιο πρόληψης για την μηνιγγιτιδοκοκκική οροομάδα Β, (ΜenB – 4c ή MenBFHbp) συνιστάται να γίνεται μόνο στα άτομα αυξημένου κινδύνου όπως αναφέραμε παραπάνω,  γεγονός το οποίο ώθησε την Ένωση Ελευθεροπεπαγγελματιών Παιδιάτρων Αττικής (Ε.ΕΛ.ΠΑΙΔ.ΑΤΤ.) να αποστείλει επιστολή με αποδέκτη τον κ. Υπουργό Υγείας, επανερχόμενοι στο θέμα αποζημίωσης του εμβολιασμού έναντι στην συγκεκριμένη οροομάδα με τα κάτωθι επιχειρήματα:

  • Η πλειονότητα των κρουσμάτων κυρίως αφορά υγιή άτομα και όχι άτομα υψηλού κινδύνου.
  • Η θνητότητα είναι σημαντικά υψηλότερη σε υγιή άτομα σε σχέση με τα άτομα που ανήκουν στις ομάδες υψηλού κινδύνου.
  • Η σύσταση της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών για το 2018 θα έχει μηδενική συνεισφορά στην μείωση τόσο των συνολικών κρουσμάτων όσο και της θνητότητας. Με αποτέλεσμα την αμφισβήτηση του οφέλους αυτής της επένδυσης.

Σε αυτό το σημείο να προσθέσουμε ότι στις 24 Νοε 2018, στην 39η Ενημερωτική Ημερίδα η οποία πραγματοποιήθηκε στην Α΄ Παιδιατρική Κλινική του ΑΠΘ, γνωστοποιήθηκαν μέσω μελέτης η οποία εκπονήθηκε από την κα Φαρμάκη Ευαγγελία Επίκουρη Καθηγήτρια Παιδιατρικής – Παιδιατρικής Ανοσολογίας, στοιχεία για την εν λόγω νόσο, στα οποία συν τοις άλλοις αναφέρθηκαν τα παρακάτω σχετικά με τον εμβολιασμό:

  • Έως το 2018 είχαν χορηγηθεί 22 εκατομμύρια δόσεις παγκοσμίως ενώ στην Ελλάδα 700.000 δόσεις.
  • Είχαν χρησιμοποιηθεί σε περιοχή του Καναδά με 77% μείωση επίπτωσης της νόσου.
  • Για έλεγχο επιδημικών εξάρσεων χορηγήθηκαν σε τρία (3) πανεπιστήμια των Η.Π.Α. με αποτέλεσμα κανένα κρούσμα μεταξύ των εμβολιασμένων.

Με το (α) όμοιο είχαν κοινοποιηθεί από το ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ επιδημιολογικά δεδομένα της χώρας μας για τα έτη (2004 – 2017) από τα οποία ενδεικτικά αναφέρουμε ότι ο αριθμός των κρουσμάτων μηνιγγιτιδοκοκκικής νόσου με γνωστή ηλικία ήταν 1.013 (υπήρχε 1 κρούσμα με άγνωστη ηλικία). Το νόσημα παρουσίασε υψηλότερη συχνότητα εμφάνισης στην ηλικιακή ομάδα 0-4 ετών, με μέση ετήσια δηλούμενη επίπτωση 5,09 κρούσματα ανά 100.000 πληθυσμού. Η μέση δηλούμενη επίπτωση προοδευτικά μειώνεται στις ηλικίες 5-14 ετών (1,36 ανά 100.000 πληθυσμού) και 15-24 ετών (1,14 ανά 100.000 πληθυσμού). Στις ηλικίες άνω των 25 ετών η επίπτωση της μηνιγγιτιδοκοκκικής νόσου είναι ιδιαίτερα μικρή και δεν ξεπερνά τις 0,25 περιπτώσεις ανά 100.000 πληθυσμού. Κατά την περίοδο αυτή καταγράφηκαν 59 θάνατοι από μηνιγγιτιδόκοκκο που αναλογεί σε θνητότητα 5,82%. Η μεγαλύτερη θνητότητα καταγράφηκε το έτος 2012 (11,11 %) ενώ η μικρότερη το έτος 2011 (1,82%). Η μέση ετήσια δηλούμενη θνησιμότητα για την χρονική περίοδο 2004-2017 ήταν 0,04 θάνατοι ανά 100.000 πληθυσμού.

Εν κατακλείδι η εξαίρεση των ομάδων που δεν χαρακτηρίζονται υψηλού κινδύνου από το Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμού, του εμβολίου από τα ασφαλιστικά ταμεία και την ταυτόχρονη σύσταση των παιδιάτρων για εμβολιασμό ως προληπτικό μέτρο, στερεί από τις λοιπές ομάδες ασφαλισμένων το δικαίωμα για δημόσια υγεία επί ίσοις όροις. Αυξάνει εν μέσω οικονομικής κρίσης και καθιστά απαγορευτική την δαπάνη αγοράς των εμβολίων ενάντια στην μηνιγγιτιδοκοκκική νόσο οροομάδας τύπου Β από μια οικογένεια δύο (2) τέκνων και άνω με ένα εισόδημα, διότι η αξία αγοράς των τεσσάρων (4) εμβολίων, δύο για κάθε τέκνο σε βάθος διμήνου, αγγίζει τα 420€ περίπου.

Τα ασφαλιστικά ταμεία καλύπτουν τον εμβολιασμό μόνο για τις μηνιγγιτιδοκοκικές οροομάδες A, C,W και Υ.

Όλες οι επιστημονικές ιατρικές μελέτες, βάσει των οποίων εξάγονται συμπεράσματα σύμφωνα με τα οποία αποφασίζονται τα κριτήρια και ο βαθμός καλύψεως από τα ασφαλιστικά ταμεία, στηρίζονται στους αριθμούς και στα ποσοστά θνητότητας και θνησιμότητας. Όμως η αξία της ζωής και το δικαίωμα σε αυτή είναι ανυπολόγιστη και δεν μπορεί να είναι ανθρώπινα αποδεκτός ο υπολογισμός της με αυτόν τον τρόπο.

Με γνώμονα το ίσο και άνευ όρων δικαίωμα στην υγεία και την στήριξη της ταλανιζόμενης οικογένειας από τις ολοένα και αυξανόμενες δαπάνες, παρακαλούμε για την παρέμβασή σας, ώστε ελαφρυνθεί μέρος τους κόστους αγοράς του κάθε εμβολίου με επιβάρυνση του ετήσιου προϋπολογισμού του ΥΠΕΘΑ, δίδοντας το δικαίωμα αγοράς των εμβολίων με έκπτωση, μόνο από τα κατά τόπους στρατιωτικά φαρμακεία, έως ότου προβλεφθεί η αποζημίωσή των εμβολίων οροομάδας τύπου Β και για τις ομάδες οι οποίες δεν χαρακτηρίζονται υψηλού κινδύνου.