Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο

Ε.Σ.ΠΕ.Ε.ΚΑ. - Ανοικτή επιστολή γνωριμίας

Ε.Σ.ΠΕ.Ε.ΚΑ. - Ανοικτή επιστολή γνωριμίας

ΑΝΟΙΚΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΓΝΩΡΙΜΙΑΣ ΜΕ ΤΟΥΣ ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΥΣ ΜΑΣ

Αγαπητή συναδέλφισσα - αγαπητέ συνάδελφε.

Όπως πιθανώς να γνωρίζεις, ήδη από το 2016 δραστηριοποιείται στην περιφερειακή ενότητα της Καλύμνου η Ε.Σ.ΠΕ.Ε. Καλύμνου, με έδρα τη Λέρο. Η περιφερειακή μας ενότητα περιλαμβάνει (κατά τον «Καλλικράτη») τα νησιά Αγαθονήσι, Αστυπάλαια, Κάλυμνο, Λειψούς, Λέρο και Πάτμο.

Η Ένωσή μας είναι ένα πρωτοβάθμιο συνδικαλιστικό σωματείο, νόμιμα αναγνωρισμένο, όπως εξάλλου και η Πανελλαδική Ομοσπονδία Ενώσεων Στρατιωτικών (Π.Ο.Ε.Σ.), στην οποία, η Ένωσή μας, είναι μέλος. Ο σκοπός μας είναι απλός: να προσπαθούμε κάθε μέρα για τη βελτίωση των εργασιακών συνθηκών, όλων των συναδέλφων μας, ανεξαιρέτως Όπλου ή Σώματος, προελεύσεως, βαθμού, καθηκόντων.

Σε όλη την επικράτεια έχουν δημιουργηθεί Ενώσεις που προασπίζονται τα συμφέροντα των στρατιωτικών και συμβάλλουν στην επίλυση των προβλημάτων τους. Στην περιοχή μας κατά τα προηγούμενα έτη λειτουργίας μας έχουμε αναδείξει πλήθος προβλημάτων, υποβάλλοντας τεκμηριωμένες ρεαλιστικές προτάσεις σε αρκετά εκ των οποίων πετύχαμε μέσω της Ομοσπονδίας την επίλυσή τους, αρκετά εξ αυτών πανελλαδικού ενδιαφέροντος. Ενδεικτικά αναφέρουμε μερικά:

 • Ανάδειξη ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης (επίλυση προβλημάτων εγγραφής στο ΗΚΕΛΥ, επισκέψεις οδοντιατρικού στην Αθήνα κλπ)
 • Ανάδειξη προβλημάτων στη χορήγηση ιματισμού.
 • Ανάδειξη προβλημάτων υγιεινής και ασφάλειας στην εργασία, τα οποία έφτασαν έως τη Βουλή των Ελλήνων.
 • Ανάδειξη θεμάτων περί το ασφαλιστικό στις ΕΔ (συμβολή στην επίλυση προβλήματος ετών εκστρατείας κλπ).
 • Ανάδειξη προβλημάτων στην εκπαίδευση του προσωπικού και υποβολή συνολικής προτάσεως.

Φυσικά, όλα αυτά δεν αφορούν περιπτώσεις που μέλη μας ζήτησαν τη συμβουλή ή και τη βοήθειά μας, όπου καταβάλαμε κάθε δυνατή προσπάθεια και είμαστε ιδιαίτερα ικανοποιημένοι γνωρίζοντας ότι σε αρκετές περιπτώσεις επιλύθηκαν ζητήματα δίχως να χρειαστεί καν να φτάσουν σε επίπεδο Διοικήσεων.

Ωστόσο, πρέπει να αναφέρουμε ότι οι σημαντικότερες επιτυχίες προέρχονται από τις συνδυασμένες ενέργειες μέσω της Π.Ο.Ε.Σ. με σημαντικότερη όλων την πλήρη επιστροφή των αναδρομικών τα Χριστούγεννα 2018, μία προσπάθεια που ξεκινήσαμε τον Ιανουάριο του 2013 στις αίθουσες του Συμβουλίου της Επικρατείας από τις οποίες προέκυψαν δύο αποφάσεις (2193/2014  και 1125/2016) σύμφωνα με τις οποίες:

 • Απεδείχθη ότι υπήρξε πρόσθετη περικοπή στους μισθούς των Στρατιωτικών γεγονός που κρίθηκε αντισυνταγματικό και η διαφορά θα έπρεπε να επιστραφεί.
 • Το μισθολόγιό μας δεν επιτρεπόταν να πέσει κάτω από το μισθολόγιο που είχαμε την 31η Ιουλίου 2012.
 • Η πλήρης περικοπή των επιδομάτων εορτών και αδείας ήταν αντισυνταγματική.

Η Π.Ο.Ε.Σ. και οι πρωτοβάθμιες Ενώσεις που την υποστηρίζουν, με πλήρη συναίσθηση της ευθύνης τους, προσέφυγαν και για το νέο μισθολόγιο σε σχέση με την απόφαση του ΣτΕ, ενώ αντίστοιχες ενέργειες έχουν αναληφθεί για την αποζημίωση των νυκτερινών και τα επιδόματα εορτών και αδείας.

Παράλληλα, η Π.Ο.Ε.Σ. μέσα από μία σειρά παρεμβάσεων και διεκδικήσεων πέτυχε όλα αυτά τα χρόνια την κατάκτηση δικαιωμάτων που μέχρι προηγουμένως θεωρούνταν αδιανόητα. Ενδεικτικά αναφέρονται:

 • Η χορήγηση άδειας ανατροφής τέκνου στους άνδρες στρατιωτικούς και εν συνεχεία η αύξηση αυτής από τους 14 στους 30 μήνες που είναι σήμερα.
 • Η σημαντική συμβολή σε διάφορα σημεία του νέου μισθολογίου, ώστε αυτό να πάψει να είναι επιδοματικό όμως όλα τα προηγούμενα χρόνια.
 • Η συνδρομή στην επίλυση διαφόρων προβλημάτων σταδιοδρομικής ή ασφαλιστικής φύσεως (όπως της αναγνώρισης διπλών ετών εκστρατείας κλπ).
 • Επίλυση μίας σειράς από προβλήματα που ξεκίνησαν από αναδείξεις τοπικών Ενώσεων.

Αγαπητή συναδέλφισσα - αγαπητέ συνάδελφε,

Επειδή είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε ότι πολλά ακούγονται για το συνδικαλισμό στις ΕΔ και θέλουμε να ξεκαθαρίσουμε προς κάθε κατεύθυνση τα εξής:

 • Δεν έχουμε καμία υποχρέωση ή δέσμευση έναντι κανενός.
 • Δεν έχουμε καμία κομματική ή πολιτική κηδεμονία ή εξάρτηση.
 • Δεν μας ενδιαφέρει τι ψηφίζει η καθεμία και ο καθένας σας, ούτε ποτέ θα αποτελέσει αντικείμενο συζήτησης. Ομοίως, ποτέ δεν θα προωθήσουμε πολιτικές ή κομματικές θέσεις τρίτων, διότι αυτά δεν αφορούν την προσπάθειά μας και δεν μας ενδιαφέρουν.
 • Δεν ενδιαφερόμαστε για διαφωνίες με τρίτους, συμπεριλαμβανομένης και της φυσικής μας ηγεσίας, σε όλα τα επίπεδα Διοικήσεως.

​​​​​​​Πρέπει όλοι μας να κατανοήσουμε ότι, αποτελεί αδιάψευστο γεγονός πως αν δεν ενδιαφερθούμε εμείς οι ίδιοι για τα προβλήματά μας, δεν θα ενδιαφερθεί κανείς άλλος. Ανεξάρτητα από τον τόπο Υπηρεσίας, το Όπλο, τον βαθμό, την προέλευση, τα καθήκοντα, όλοι μας μοιραζόμαστε κοινά άγχη, στεναχώριες και προβληματισμούς. Όπως έχουμε υποχρεώσεις, τόσο ως Έλληνες πολίτες και ως στρατιωτικοί, έτσι έχουμε και δικαιώματα και ένα από αυτά τα δικαιώματα ήταν του συνδικαλίζεσθε, το οποίο επιβεβαίωσε η υπ΄ αριθμ. 3/2012 απόφαση του Αρείου Πάγου και μέσω του οποίου ξεκίνησε μια πολύ σοβαρή προσπάθεια για τη διασφάλιση των δικαιωμάτων μας, το 2004. Τι μας ώθησε σε αυτό το δρόμο;

Το πάγιο και διαχρονικό αίτημά μας για δίκαιη αντιμετώπιση.

Από τότε και μέχρι σήμερα, τόσο η Π.Ο.Ε.Σ., μέσα από τη συνολική της πορεία, όσο και οι πρωτοβάθμιες Ενώσεις της (όπως η δική μας), επιδιώκουν μια υγιή συνεργασία με τη φυσική μας ηγεσία (στρατιωτική και πολιτική), συνολικά. Σε αυτό το πλαίσιο προωθούμε ασταμάτητα τα προβλήματα των συναδέλφων με μετριοπάθεια και σεβασμό, προτείνουμε ρεαλιστικές λύσεις και έχουμε αποδείξει ότι είμαστε αξιόπιστοι συνομιλητές που μας ενδιαφέρει η επίλυση των προβλημάτων ακόμα και δίχως καν αυτό να γίνει γνωστό.

Είναι γεγονός ότι όλοι μας θα θέλαμε να λυθούν όλα τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε ως εργαζόμενοι το συντομότερο δυνατό. Ωστόσο, στις ΕΔ υπάρχουν πολλοί παράγοντες που καθυστερούν τις λύσεις, ενώ τα προβλήματα που αντιμετωπίζει το προσωπικό των ΕΔ είναι τόσα πολλά που χρειάζεται ιεράρχηση και συχνά υπομονή για τη σωστή στιγμή να τεθεί ένα πρόβλημα.

Αυτά σημαίνουν ότι όλοι μας πρέπει να δείχνουμε εμπιστοσύνη και κάνουμε υπομονή. Το σημαντικότερο όμως, είναι να συμμετέχουμε στις Ενώσεις των περιφερειακών μας ενοτήτων και να ελέγχουμε τον τρόπο λειτουργίας τους. Η απάθεια, η αδιαφορία και η αποχή ποτέ δεν ωφέλησε κανέναν.

Για τους λόγους αυτούς σας προσκαλούμε όλες και όλους να έρθετε μαζί μας, να εγγραφείτε, να μοιραστείτε τους προβληματισμούς σας, να συμμετάσχετε στο βαθμό που ο καθένας σας επιθυμεί, να εκθέσετε τα προβλήματά σας. Μην περιμένετε πρώτα να σας τύχει για να καταλάβετε την αξία της αλληλοβοήθειας, πρέπει να θυμόμαστε πάντα ότι το ένα χέρι νίβει το άλλο. Ελάτε στην κοινή προσπάθεια που κάνουμε ενωμένοι, δώστε δύναμη στη φωνή μας. Μας αξίζει ένα καλύτερο αύριο.

Όλοι μαζί μπορούμε να πετύχουμε πολλά. Σας περιμένουμε όλες και όλους, να μας ζητήσετε να βρεθούμε, να πιούμε έναν καφέ, να γνωριστούμε, να σας λύσουμε τις απορίες.         

Με εκτίμηση

Σημαιοφόρος (Ε)

Δημήτριος Μεθενίτης ΠΝ

Πρόεδρος ΕΣΠΕΕ Καλύμνου

ΕΣΠΕΕΚΑ - ΜΗΝΥΜΑ ΠΡΟΕΔΡΟΥ by ΠΟ ΕΣ on Scribd