Sidebar

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

28
Πεμ, Μαρ

ΠΟΕΣ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ

Με αφορμή το υπ' αριθμ. πρωτ. 1170/2022 έγγραφο της Ομοσπονδίας μας,  που προκλήθηκε από έγγραφο της Ένωσης  Στρατιωτικών Περιφερειακής Ενότητας Φθιώτιδας (Ε.Σ.ΠΕ.Ε.Φ.), σχετικά με την αύξηση του επιδόματος πυροτεχνουργών στο Στρατό Ξηράς και  την αναγνώριση της ειδικότητας του πυροτεχνουργού-οπλουργού ως επικίνδυνης, και την ερώτηση επί του θέματος, βουλευτών του ΚΚΕ, στα πλαίσια του κοινοβουλευτικού ελέγχου, ο ΥΕΘΑ κ. Νικόλαος Παναγιωτόπουλος απάντησε ως εξής:

Σε απάντηση της σχετικής Ερώτησης, που κατέθεσαν οι Βουλευτές κ.κ. Νίκος Παπαναστάσης και Θανάσης Παφίλης, με θέμα «Για την αύξηση του επιδόματος πυροτεχνουργού στο Στρατό Ξηράς και για την αναγνώριση της ειδικότητας του πυροτεχνουργού - οπλουργού ως επικίνδυνης», σας γνωρίζω, κατά το μέρος που αφορά στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας (ΥΠΕΘΑ), τα ακόλουθα:

Κατ’ αρχάς η αρμοδιότητα για την πολιτική μισθών και αποζημιώσεων ανήκει στο Υπουργείο Οικονομικών, το οποίο την εξειδικεύει με ειδικούς νόμους, με βάση τις εκάστοτε οικονομικές συνθήκες και την εφαρμοζόμενη μισθολογική και δημοσιονομική πολιτική. Στο πλαίσιο αυτό και σε συνδυασμό με την αναγκαιότητα αποτελεσματικότερης συγκράτησης των προκαλούμενων δαπανών και σε συνάρτηση με τις διατυπούμενες απόψεις των Κλάδων, προϊόν διακλαδικής επεξεργασίας και συνεργασίας, εκδόθηκε η ισχύουσα Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ), υπό στοιχεία Φ.841/38/26939/Σ.5184/23-3-2018 (Β΄1119), που καθορίζει τους δικαιούχους και τις προϋποθέσεις χορήγησης των επιδομάτων κινδύνου. Το ΥΠΕΘΑ έχει πάντα ως στόχο τη βελτίωση των διατάξεων που διέπουν τα στελέχη. Για το λόγο αυτό οι σχετικές υποβαλλόμενες προτάσεις νομοτεχνικής βελτίωσης έχουν διαβιβαστεί αρμοδίως, προκειμένου να εξεταστούν με βάση το επιχειρησιακό έργο των δικαιούχων, τις επιχειρησιακές απαιτήσεις αλλά και τον δημοσιονομικό προγραμματισμό.

Συνακόλουθα, των ενεργειών που εκδηλώθηκαν, μας κοινοποιήθηκε η Υπ’ αριθμ. 2510/2021/18-12-2020/Απόφαση ΣτΕ που ακυρώνει μέρος του άρθρου 9 της ισχύουσας ΚΥΑ, που αφορά τη διάκριση δύο κατηγοριών στρατιωτικών πυροτεχνουργών, διαφορετικών ως προς τις αρμοδιότητες και το ύψος αποζημίωσης. Τέλος σας γνωρίζουμε ότι προς αποφυγή αποσπασματικών ρυθμίσεων και για λόγους ασφάλειας δικαίου, το ΥΠΕΘΑ, διά των αρμοδίων Υπηρεσιών του, προτίθεται να προβεί σε ενέργειες τροποποίησης των εν θέματι διατάξεων, μετά την υποβολή των οριστικών και επικαιροποιημένων προτάσεων από τα Γενικά Επιτελεία. Κατά τα λοιπά αρμόδια να σας απαντήσουν είναι το συνερωτώμενο Υπουργείο.

                                                                    ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ

                                                                     ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΜΥΝΑΣ