Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο

Ε.Σ.ΠΕ.Ε.Φ. - Παρουσία της Ένωσης στα αποκαλυπτήρια του μνημείου της μάχης της Μπεκής

Ε.Σ.ΠΕ.Ε.Φ. - Παρουσία της Ένωσης στα αποκαλυπτήρια του μνημείου της μάχης της Μπεκής

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Λαμία, 07 Αυγούστου 2019

Αντιπροσωπεία της Ένωσής μας παρευρέθηκε, το πρωί της Κυριακής 04 Αυγούστου 2019, στον Σταυρό Λαμίας στην τελετή αποκαλυπτηρίων του μνημείου της “Μάχης της Μπεκής”, που έγινε τις πρώτες ημέρες της Επαναστάσεως του 1821.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το μνημείο το φιλοτέχνησε αφιλοκερδώς ο συμπατριώτης μας εικαστικός Μπάμπης Τσέλος και πλέον στέκεται στη βρύση Τσάλαινας, για να θυμίζει στις επόμενες γενιές τη Μάχη που έγινε στον τόπο μας πριν από 198 χρόνια.

Η μάχη της Μπεκής αποτελεί γεγονός άγνωστο στο ευρύ κοινό, αλλά αδιαμφισβήτητο, μας εκπλήσσει δε που δεν έχει διασωθεί με την προφορική παράδοση.

Η μάχη έγινε στο Σταυρό (Μπεκή) τον Απρίλιο του 1821 όταν οι οπλαρχηγοί της Ρούμελης Διάκος, Πανουργιάς και Δυοβουνιώτης, που ήταν συγκεντρωμένοι στις Κομποτάδες, έστειλαν τον Κομνά Τράκα με τους άνδρες του να εξακριβώσουν τις τουρκικές δυνάμεις που βρίσκονταν στη Λαμία. Μετά από ένοπλη συμπλοκή που σημειώθηκε στα Καλύβια, ο Τράκας και τα παλληκάρια του οπισθοχώρησαν στο Σταυρό όπου αμύνθηκαν γενναία απέναντι σε πολυάριθμες τουρκικές δυνάμεις.

ΕΣΠΕΕΦ - Παρουσία της Ένωσης στα αποκαλυπτήρια του μνημείου της μάχης της Μπεκής

ΕΣΠΕΕΦ ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ Άγαλμα Μάχη Μπεκής 7-8-2019 by ΠΟ ΕΣ on Scribd