Sidebar

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

20
Σαβ, Απρ

ΠΟΕΣ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

ΘΕΜΑ : Δημοκρατία στους Χώρους Εργασίας (Προστασία του Συνδικαλιστικού Κινήματος)

α. Ν.1264/1982 (ΦΕΚ Α΄ 79, «Για τον εκδημοκρατισμό του Συνδικαλιστικού Κινήματος και την κατοχύρωση των συνδικαλιστικών ελευθεριών των εργαζομένων»)

β. Υπ΄ αριθμ. πρωτ. 2476/18.1.2022 Ερώτηση της ΒτΕ (ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ)

Κύριε Υπουργέ.

Με τη (β) σχετική ερώτηση τέθηκε σε γνώση σας ένα ιδιαίτερα σοβαρό ζήτημα που φέρεται να σχετίζεται με τον συνδικαλισμό των εν ενεργεία στρατιωτικών, το οποίο είχε φέρει στο φως της δημοσιότητας με άρθρο της η Εφημερίδα «ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ» της 29.2.2021, με τίτλο «Στηρίζουμε Λοβέρδο γιατί μας στήριξε».

Δεν είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε εάν ισχύουν τα ερωτήματα που διατυπώθηκαν στο ως άνω άρθρο, ούτε προτιθέμεθα να υπεισέλθουμε περαιτέρω στη διαδικασία που (ευελπιστούμε ότι) έχει εκκινήσει σχετικά με την απάντησή της, την οποίαν αναμένουμε με μεγάλο ενδιαφέρον, τόσο εμείς όσο και ο Ελληνικός λαός.

Ωστόσο, γνωρίζουμε ότι:

- το ονοματεπώνυμο του εν ενεργεία στρατιωτικού που αναφέρεται στο ως άνω άρθρο, όχι μόνο έχει μεγάλη εμπλοκή στα συνδικαλιστικά δρώμενα, αλλά έχει συμμετάσχει, αν όχι σε όλες, στην πλειοψηφία των δικαστικών ενεργειών κατά δημοσιογράφων και στρατιωτικών, μεταξύ άλλων και κατά μελών της Ομοσπονδίας μας,

- έχετε αφήσει την Ομοσπονδία μας με μόλις ένα (1) άτομο στα γραφεία της (υπηρετών στο Στρατιωτικό σας Γραφείο – ΣΓ ΥΕΘΑ), εν αντιθέσει με τα δέκα (10) άτομα που φέρεται να υπηρετούν στην αντίστοιχη συναφής Ομοσπονδία, ομοίως στο ΣΓ ΥΕΘΑ, προεξέχων μέλος της οποίας είναι και ο προαναφερθείς εν ενεργεία στρατιωτικός της Πολεμικής Αεροπορίας.

Κύριε Υπουργέ.

Τον Οκτώβριο του 2019 μεγάλη αντιπροσωπεία συνδικαλιστών – Προέδρων πρωτοβαθμίων ενώσεων της Π.Ο.Ε.Σ. μετέβησαν στη Λάρισα, στο πλαίσιο εσπερίδας που διοργάνωνε η τοπική Ένωση Στρατιωτικών [Ε.Σ.Π.Ε.Λάρισας (μέλος της έτερης Ομοσπονδίας] με μοναδικό σκοπό να υπάρξει ενότητα στον συνδικαλισμό και να σταματήσουν τα κακώς κείμενα που έδειχναν να προέρχονται από άτομα όχι της Π.Ο.Ε.Σ.

Το διάστημα που ακολούθησε έλαβαν χώρα σειρά από καταγγελίες μελών πρωτοβαθμίων ενώσεων μελών της έτερης Ομοσπονδίας – όχι της Π.Ο.Ε.Σ., τα οποία προέβαιναν σε αδιανόητες καταγγελίες για βιομηχανία διώξεων (μηνύσεων και αγωγών) κατά στρατιωτικών και δημοσιογράφων. Προφανώς από σύμπτωση, όσοι συνάδελφοι συνδικαλιστές, τότε, ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα ενότητας της Π.Ο.Ε.Σ., όχι απαραίτητα υπό κοινή σκέπη αλλά εντελώς ελεύθερα, βρέθηκαν το επόμενο διάστημα κατηγορούμενοι σε δικαστήρια με διάφορες κατηγορίες (Ταγματάρχης Δ. Κοντούρης, τέως Πρόεδρος Ε.Σ.ΠΕ.Ε.Βόλου - Μαγνησίας, Επισμηναγός Θ. Ντιντιός, τέως Πρόεδρος Ε.Σ.Π.Ε.Λάρισας, Υποσμηναγός Χ. Χαριτίδης, τέως  Πρόεδρος Ε.Σ.ΠΕ.Κεντρικής Μακεδονίας, Αρχισμηνίας Π. Βερβερίδης, τέως Αντιπρόεδρος Ε.Σ.ΠΕ.Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης, Ανθυπασπιστής Α. Κασιδόπουλος, νυν μέλος της διοίκησης της έτερης Ομοσπονδίας). Όλοι αυτοί οι συνάδελφοι στράφηκαν στην Π.Ο.Ε.Σ. για βοήθεια και επειδή πρεσβεύουμε την ενότητα, σταθήκαμε πλάι τους αν και ποτέ δεν ήταν μέλη μας.

Τον Δεκέμβριο του 2021, οι Πρόεδροι των πρωτοβαθμίων ενώσεων μελών της Π.Ο.Ε.Σ. βρέθηκαν πάλι στη Λάρισα στο πλαίσιο καλέσματος ενότητας προς τους ομολόγους τους Προέδρους των ενώσεων της έτερης Ομοσπονδίας, για να συζητηθούν τα θέματα ενότητας που μας απασχολούν, μιας και η έτερη Ομοσπονδία παρουσίαζε πολύ το συγκεκριμένο θέμα κατά το εν λόγω διάστημα. Όπως πιθανώς να έχετε ήδη πληροφορηθεί, οι μόνοι που παραβρέθηκαν ήταν οι Πρόεδροι των σωματείων μελών της Π.Ο.Ε.Σ. και κανένας άλλος. Ούτε καν από το τοπικό σωματείο (Ε.Σ.Π.Ε.Λ.).

Σήμερα σας γνωστοποιούμε ότι η Ομοσπονδία μας είχε έτοιμη πλήρη ατζέντα προτάσεων που αφορούσαν την ενότητα στο συνδικαλισμό, με απόλυτο σεβασμό στην ανεξαρτησία κάθε πρωτοβάθμιου σωματείου. Οι προτάσεις αυτές ξεκινούσαν από άμεση συνεργασία σε επίπεδο πρωτοβαθμίων ενώσεων, μέχρι και κατάθεση καταστατικού για μία, νέα, ενιαία Ομοσπονδία με νέο όνομα και το οποίο μπορούμε να θέσουμε στη διάθεσή σας σε κατ΄ ιδίαν συνάντηση που από την αρχή της θητείας σας στο Υπουργείο αρνείστε.

Κύριε Υπουργέ.

Πλέον δεν υφίσταται καμία απορία περί του ποιος είναι αυτός που δεν επιθυμεί την ενότητα και την ανεξαρτησία των πρωτοβαθμίων ενώσεων. Για κάποιους η ενότητα είναι απλώς να κλείσει ή να υποβαθμιστεί η Π.Ο.Ε.Σ. Εξυπακούεται ότι αυτό δεν θα το δεχθούμε. Κάθε προσπάθεια ενότητας που κάναμε έπεσε στο κενό. Συναφώς τούτου, καλόπιστα θεωρούμε ότι διάφορα δημοσιεύματα που έχουν κυκλοφορήσει και αφορούν φερόμενη παρέμβαση ζητημάτων που ρυθμίζονται από το (α) σχετικό (πχ τα περί αντιπροσωπευτικότερης Ομοσπονδίας), δε αντικατοπτρίζουν τις πραγματικές σας προθέσεις.

Εκφράζουμε τη βεβαιότητα ότι το σχετικό ερώτημα αποτελεί μια πρώτης τάξεως ευκαιρία να μπουν σε μία οριστική τάξη θέματα που απασχολούν τον συνδικαλισμό των εν ενεργεία στρατιωτικών. Με αφορμή αυτό, λοιπόν, παρακαλούμε για:

- την έμπρακτη απόδειξη ότι ανάμεσα στις δύο Ομοσπονδίες δεν υφίσταται καμία διάκριση από πλευράς του Υπουργείου και υμών προσωπικά και κατ’ επέκταση την άμεση τοποθέτηση, κατ’ αρχάς πέντε (5) προσώπων της Π.Ο.Ε.Σ. στα γραφεία μας, πέραν του ενός (1) που υπηρετεί σήμερα, τα ονόματα των οποίων θα σας γνωστοποιήσουμε σε δεύτερο χρόνο και 

- την κατάλληλη νομοθέτηση ώστε η μετακίνηση των ανωτέρω προσώπων να γίνεται σε πάγια βάση με διάθεση από τις υφιστάμενες Υπηρεσίες τους, κατόπιν σχετικής τροποποίησης, έτσι ώστε οι Ομοσπονδίες να αντιμετωπίζονται ως Υπηρεσίες και να συμπεριλαμβάνονται στον κύκλο μεταθέσεων. Εκτιμούμε ότι οι συνδικαλιστές δεν υπάρχει λόγος να υπηρετούν στο ΣΓ ΥΕΘΑ και ο τρόπος αυτός λύνει τα χέρια της Υπηρεσίας.

ΠΟΕΣ 141/2022 ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟΣ ΣΤΙΣ ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ by ΠΟ ΕΣ on Scribd