Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο

Βάζουμε τέλος στην σύγχυση των Στελεχών των ΕΔ

Συνέντευξη εφ' όλης της ύλης στην ιστοσελίδα www.enoplos.gr
ΕΣΠΕΕΚΑ ΠΟΕΣ
Ύστερα από μεγάλη σύγχυση, που διαπιστώθηκε ότι υπάρχει στα Στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων, μετά την ψήφιση στην Βουλή των Ελλήνων του νέου Νομοσχεδίου, του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας το enoplos.gr, έκρινε αναγκαίο, να απευθυνθεί και να λάβει ορθές απαντήσεις, από κάποιον που ασχολείται, με τα κοινά στις Ένοπλες Δυνάμεις, αρκετά χρόνια και έχει δείξει σαφέστατα, στην όλη πορεία του, δυνατούς αγώνες για τους Στρατιωτικούς, σοβαρότητα, υπευθυνότητα, χωρίς όμως να προσδοκά προσωπικά ωφελήματα, άλλα να νοιάζεται για το κοινό συμφέρων των Στελεχών, έτσι αποφασίσαμε, να έχουμε κοντά μας, τον Σημαιοφόρο (Ε) Δημήτριο Μεθενίτη ΠΝ Πρόεδρο της Ένωση Στρατιωτικών Περιφερειακής Ενότητας Καλύμνου, ο οποίος αναλύει και δίνει σημαντικές διευκρινήσεις, για το μείζων θέμα του νομοσχεδίου, ώστε να γίνουν κάποια θέματα κατανοητά, για να μην υπάρχουν οι οποίες παρερμηνείες:
 
Κύριε Πρόεδρε ψηφίστηκε στη βουλή το νέο νομοσχέδιο του ΥΠΕΘΑ το οποίο περιείχε κάποιες αλλαγές στη σταδιοδρομική εξέλιξη ορισμένων κατηγοριών στελεχών θα θέλαμε να μας σχολιάσετε αν είστε ικανοποιημένος με τις αλλαγές αυτές.
 
Σαφώς και δεν επιλύονται όλα τα προβλήματα που μπορεί να αντιμετωπίζει το Προσωπικό, ωστόσο σίγουρα ήταν ένα ακόμα βήμα προς τη θετική κατεύθυνση για κάποιες κατηγορίες. Βέβαια θεωρώ ότι κάποιες παράμετροι επί των σταδιοδρομικών ζητημάτων θα μπορούσαν να έχουν εξεταστεί λίγο περισσότερο, όπως για παράδειγμα σε κάποια επίπεδα που αφορούν τους αποφοίτους ΑΣΣΥ.
 
Στο νομοσχέδιο προστέθηκε τροπολογία που αφορά τον συνδικαλισμό στις ΕΔ. Θα θέλαμε και εδώ την δική σας άποψη επί του θέματος.
 
Κατά τα προηγούμενα τρία χρόνια, νομίζω ότι όλοι συνειδητοποίησαν ότι υπήρχαν σημαντικά προβλήματα στην εφαρμογή του προηγούμενου νομικού πλαισίου. Είναι προφανές ότι ο νομοθέτης είχε εντοπίσει αυτά τα, διόλου αμελητέα, προβλήματα και επιδίωξε την επίλυσή τους με τον πλέον δίκαιο τρόπο. Επί τη ευκαιρία που μου προσφέρετε, θα ήθελα να προσθέσω επί τούτου κάτι ακόμα, διότι δεξιά κι αριστερά ακούγονται διάφορα: κάποιοι παρουσιάζουν πως έγινε κάποιου είδους φωτογραφική ρύθμιση. Κάτι τέτοιο δεν ισχύει και έχει εξηγηθεί αρκούντως και στην αιτιολογική έκθεση. Αυτό που διαπιστώθηκε ήταν ότι, 22 πρωτοβάθμιες Ενώσεις Περιφερειακών Ενότητων ανά την επικράτεια είχαν κάθε δικαίωμα εκπροσώπησης, δικαίωμα που είναι συνταγματικώς κατοχυρωμένο. Αυτό που έγινε λοιπόν, θεωρώ ότι ήταν μια βελτίωση του υφιστάμενου νομικού πλαισίου με σύγκλιση προς το γενικότερο πλαίσιο του ν.1264/82, τίποτε περισσότερο. Κοινώς, έγινε ό,τι ισχύει για όλα τα συνδικαλιστικά σωματεία στην Ελλάδα. Το τονίζω αυτό, διότι κάποιοι επιχειρούν για δικούς τους λόγους να καλλιεργήσουν μία εσφαλμένη εντύπωση περί του τι πραγματικά ισχύει. Η πραγματικότητα είναι ότι αποτελεί την πλέον ιδανική λύση, ώστε να μην υπάρχουν έριδες και διενέξεις. Προσωπικά θεωρώ ότι με την υπάρχουσα τροπολογία, ανοίγει μια νέα ημέρα για όλους τους συναδέλφους και τουλάχιστον σε'μένα είναι τουλάχιστον ακατανόητη η επιμονή κάποιων να θέλουν να έχουν όλες τις Ενώσεις υπό τον έλεγχό τους, όταν οι περισσότερες εξ αυτών δεν το επιθυμούν.
 
Ποια είναι η άποψη σας για το αμετάθετο των συνδικαλιστών των δευτεροβάθμιων σωματείων και ποια η άποψή σας για την κατάργηση του αμετάθετου στα μέλη του ΔΣ των πρωτοβάθμιων;
 
Νομίζω ότι γενικά το θέμα του αμετάθετου είναι μια αρκετά υπερεκτιμημένη έννοια και προσωπικά το ζήτημα δεν με απασχολεί. Κάποιοι συνάδελφοι ασχολούμασταν με τα Κοινά μας και δίχως να υπάρχει αμετάθετο, πολλά χρόνια πριν. Κατανοώ βέβαια ότι δεν ήταν όλοι μέρος του κοινού αγώνα τότε και ίσως να μην έχουν πληροφορηθεί πως ήταν τότε τα πράγματα, οπότε γι'αυτό μπορεί να ακούγονται διάφορες, κατ' εμέ, υπερβολικές απόψεις. Με αυτά θέλω να πω ότι, αν το Στέλεχος έχει πραγματική επιθυμία να συνδράμει στα συνδικαλιστικά θέματα, μπορεί να το κάνει και δίχως αμετάθετο και από οποιαδήποτε Υπηρεσία, από οποιαδήποτε περιοχή. Εντούτοις, θα ήθελα να επισημάνω κάτι: μέχρι σήμερα δεν έχω διαπιστώσει η Υπηρεσία να βγάζει τα μάτια της, κατά το κοινώς λεγόμενον. Δηλαδή θα επιλέξει να χάσει την τεχνογνωσία ενός στελέχους επειδή ασχολείται με τα συνδικαλιστικά; Προσωπικά, στα όσα χρόνια ασχολούμαι με το συνδικαλισμό, δεν τυχαίνει να γνωρίζω ούτε μία περίπτωση συναδέλφου που να μετατέθηκε τιμωρητικά, λόγω της ενασχόλησής του με τα συνδικαλιστικά. Να θυμίσω ότι, ήταν επί των ημερών του Στρατηγού Κωσταράκου, επί κυβερνήσεως ΝΔ, που ο Α. Τσουκαράκης, πρόεδρος της ΠΟΕΣ, μετατέθηκε στο ΓΕΕΘΑ ως συνδικαλιστής, στο νεοσύστατο Γραφείο Μεριμνας Προσωπικού και το τονίζω αυτό διότι θυμόμαστε όλοι ότι τότε υπήρχαν κάποια θέματα εκείνη την εποχή. Τι σημαίνουν αυτά; ότι αν ο συνδικαλιστής δεν προκαλεί και εργάζεται για τους συναδέλφους του όπως πρέπει, γιατί να αντιδράσει κάποιος; Στην πραγματικότητα έναν καλό συνδικαλιστή, η Διοίκηση τον θέλει κοντά της διότι επιλύει προβλήματα. Ενδεικτικά να θυμίσω ότι τον περασμένο Δεκέμβρη που μετά από ασταμάτητους κόπους και πιέσεις έξι ετών της ΠΟΕΣ, πετύχαμε την πλήρη συμμόρφωση της Διοικήσεως με την απόφαση του ΣτΕ και όλα τα στελέχη είδαν να μπαίνουν τα αναδρομικά στους λογαριασμούς τους, δεν είδα να αντιδράει κανένας από κανένα επίπεδο της ιεραρχίας. Συνεπώς δεν είμαστε όλοι ίδιοι και ο καθένας κρίνεται ξεχωριστά, άρα παίρνει ότι πληρώσει και κοιμάται όπως στρώνει, για να το πούμε απλά. Μην ξεχνάμε ότι ένας συνδικαλιστής οφείλει να έχει δύο φορές περισσότερο υποδειγματική συμπεριφορά και να αποτελεί γενικότερο παράδειγμα για όλους, ακριβώς λόγω του γεγονότος ότι έχει κάποια πρόσθετα προνόμια.
 
Ωστόσο υπάρχουν και κάποιες αντιδράσεις από κάποιους κύκλους ως προς την κατάργηση, ιδίως για τα πρωτοβάθμια. Θα θέλατε να σχολιάσετε κάτι; 
 
Η αλήθεια είναι ότι έχουμε γίνει αρκετά σοφότεροι και ιδίως τις τελευταίες μέρες, μέσα από διάφορες ανακοινώσεις και δημοσιεύματα που εξ όσων γνωρίζω δεν έχουν διαψευστεί μέχρι τώρα και που δεν κρύβω ότι βρίσκω εξαιρετικά διδακτικά, από πολλές απόψεις. Θα σας φέρω ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα: πρόσφατα διαβάσαμε σε μια από αυτές τις ανακοινώσεις, την έκκληση να ισχύσει το αμετάθετο ακόμα και τις πρωτοβάθμιες Ενώσεις που επιθυμούν να συνεχίσουν την πορεία που είχαν, αρκεί να μην καταργηθεί. Ωστόσο, μόλις λίγες μέρες πριν, οι 18 Ενώσεις εξ αυτών (της ΠΟΕΣ), είχαμε λάβει επίσημα τις διαγραφές μας από ένα δευτεροβάθμιο Σωματείο (ΠΟΜΕΝΣ) στο οποίο ποτέ δεν ήμασταν μέλη και η επισήμανση ήταν ότι ως απόρροια αυτού στερούμαστε τα εν λόγω προνόμια (αμετάθετο κλπ). Η αλήθεια είναι ότι δεν μπορώ εξηγήσω, πως είναι δυνατόν να διαγράφεται από μέλος ένα πρωτοβάθμιο, όταν δεν είναι μέλος του δευτεροβάθμιου που το καλεί στο πειθαρχικό, αλλά όλα αυτά είναι τουλάχιστον διφορούμενα. Βέβαια δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι λίγους μήνες πριν από αυτό είχαμε λάβει τη δεύτερη κατά σειρά αγωγή, ύψους 240.000 ευρώ αυτή τη φορά, ότι τάχα μου έχουμε ζημιώσει το εν λόγω δευτεροβάθμιο διά της μη προσχωρήσεώς μας σε αυτό. Δυστυχώς όλοι αυτοί οι συνάδελφοι της ΠΟΜΕΝΣ που φέρεται ότι τα αποφάσισαν όλα αυτά από κοινού και πιθανώς ομόφωνα, έχουν προφανώς ξεχάσει πως, όταν κάποιες Ενώσεις αποφάσισαν το 2014-15 ότι δεν επιθυμούν να συνεχίσουν υπό την ΠΟΕΣ, η τελευταία σεβάστηκε την επιθυμία τους: ούτε αγωγές είχαμε, ούτε μηνύσεις, ούτε εξώδικα. Συνεχίσαμε δίχως αυτούς στο δρόμο των διεκδικήσεων και αυτοί τράβηξαν τη δική τους πορεία συστήνοντας την ΠΟΜΕΝΣ (μετά την ΠΟΕΣ) και όπως χαρακτηριστικά λέγαμε όλοι τότε, όποιος επιθυμεί μπορεί να κατέβει από το τραίνο. Εμείς όμως δεν μπήκαμε στον συνδικαλισμό για να κυνηγάμε συναδέλφους αλλά για να βοηθάμε. Άρα, μήπως αντί να μιλάμε γενικώς για αμετάθετο και για αντιδράσεις, να κάτσουμε να παρατηρήσουμε ποιοι ασχολούνται για τον συνδικαλισμό και το συνάδελφο και ποιοι είναι αυτοί που αντιδρούν για το αμετάθετο; Με τα πραγματικά προβλήματα πρέπει να ασχολούμαστε, όχι με το αμετάθετο και οι περιφερειακές Ενώσεις που συνεχίζουμε στο δικό μας δρόμο αυτό ακριβώς κάνουμε.
 
Θεωρείτε δηλαδή ότι η κατάργηση του αμετάθετου δεν θα επηρεάσει τον τρόπο λειτουργίας σας ως πρωτοβάθμια Ένωση;
 
Θα σας πω το εξής: οι Ενώσεις που εξαρχής ήμασταν και μείναμε στο πλευρό της ΠΟΕΣ παρά τα όσα συνέβησαν, έχουμε επιλέξει την σκληρή εργασία και τους χαμηλούς τόνους, αναδεικνύοντας διαρκώς τη συναδελφικότητα. Με αμετάθετο ή χωρίς, δεν πιστεύω ότι θα αλλάξει κάτι σε εμάς, θα συνεχίσουμε ως έχουμε. Να επαναλάβω ότι οι αρκετοί εξ ημών ασχολούμαστε από εποχές προ αμετάθετου, οπότε έχουμε αποδείξει και στην πράξη τι πρεσβεύουμε. Σε κάθε περίπτωση πάντως, θέλω να επισημάνω κάτι ιδιαίτερα σημαντικό: θεωρώ πως όλοι μας, συνολικά και ατομικά, έχουμε δώσει τα δείγματα γραφής μας και τόσο η Ηγεσία, όσο και οι κατά τόπους Διοικήσεις γνωρίζουν όλοι μας τι είμαστε και τι πρεσβεύουμε. Αν κάποιος έχει κάνει κατάχρηση του αμετάθετου που ίσχυε την περασμένη τριετία, αυτό το γνωρίζει ο ίδιος και δε νομίζω ότι αξίζει να απασχολεί τους υπολοίπους. Εμείς πάντως, ως πρωτοβάθμιες Ενώσεις που πρόσκεινταν εξ αρχής στην ΠΟΕΣ, ουδέποτε αναλωθήκαμε σε εξώδικα στην Ηγεσία, αγωγές, καλλιέργεια εντυπώσεων κλπ. και θα συνεχίσουμε στον ίδιο δρόμο, της υποβολής προτάσεων για τα προβλήματά μας και των διεκδικήσεων μακρυά από άλλες πρακτικές. 
 
Μια τελευταία ερώτηση. Τον τελευταίο καιρό υπάρχουν κάποιες φωνές που κάνουν λόγο για κομματισμό στις ΕΔ. Συμφωνείτε ότι έχουν παρατηρηθεί τέτοια φαινόμενα;
 
Κοιτάξτε, ο καθένας μπορεί να βγάζει τα συμπεράσματά του, εξάλλου όπως είπα και προηγουμένως, τα τελευταία χρόνια έχουμε γίνει γενικά σοφότεροι σε πολλά επίπεδα. Δεν θα ήθελα να μιλήσω για άλλους, αν μου επιτρέπετε, ας εξηγήσουν οι ίδιοι τα του οίκου τους. Όσον αφορά εμάς όμως, να θυμίσω ότι στο πρόσφατο συνέδριο των Περιφερειακών Ενώσεων στο Ναύπλιο, πολύ γνωστός και καταξιωμένος πολιτικός με αναγνωρισμένη διαδρομή σε συγκεκριμένο κόμμα, ενώπιον όλων μας είπε ότι ο συνδικαλισμός στον στρατό πρέπει να παραμείνει "άχρωμος και ακομμάτιστος". Σας πληροφορώ ότι χειροκροτήθηκε γι' αυτήν την προτροπή του, διότι συμβάδιζε με τις αξίες και τα ιδανικά μας: εξ αρχής είχαμε υποσχεθεί στους εαυτούς μας, ότι θέλουμε να μπορούμε να τους κοιτάμε όλους στα μάτια με καθαρή συνείδηση και ομοίως να μπορούμε να συνεργαζόμαστε με όλους και έτσι συνεχίζουμε. Είναι άλλο πράγμα να ψηφίζεις κάτι και να έχεις κάποια προτίμηση επί προσωπικού και άλλο να φέρνεις τις προτιμήσεις σου στη συλλογική εκπροσώπηση: το δεύτερο δεν μπορούμε να το επιτρέψουμε. Σε δικό μας συνέδριο μέχρι σήμερα έχουν παραβρεθεί όλα τα χρόνια πολιτικοί από όλο το φάσμα, όμως κανείς δεν ήρθε να πει ότι "εδώ γνωριζόμαστε όλοι", ή ότι "έχουμε κερδίσει δικαστήρια" ή να κάνει λόγο για "δικαστικό ακτιβισμό". Τόσο η ΠΟΕΣ, όσο και οι Ενώσεις της που συνεχίζουμε τη δική μας πορεία, έχουν διεκδικήσει με όλες τις κυβερνήσεις και με όλα τα κόμματα και έτσι σκοπεύουμε να συνεχίσουμε. Ενδεικτικά να θυμίσω ότι στις 13 Μαϊου δικάζουμε στο ΣτΕ τα νυκτερινά μας, μόνοι μας, όπως μόνοι μας είμαστε σε όλες τις διεκδικήσεις. Αυτό νομίζω ότι κάτι δείχνει και όσο κι αν προσπαθούν κάποιοι να πετάξουν λάσπη στον ανεμιστήρα, η πραγματικότητα δεν κρύβεται. Να θυμίσω ότι και ο Α. Τσουκαράκης στο παρελθόν είχε παρουσιαστεί 2-3 φορές ότι θα πολιτευόταν με συγκεκριμένο κόμμα, αλλά είναι ακόμα εδώ, εν ενεργεία, πρώτος στις επάλξεις, άρα ας κρατάει μικρό καλάθι ο κόσμος σε όλες αυτές τις "αποκαλύψεις".
 
Υπάρχει κάτι άλλο που θα θέλατε να προσθέσετε;
 
Σχετικά πρόσφατα, προβεβλημένο στέλεχος της ΠΟΜΕΝΣ με νομικές γνώσεις, ανέλυε σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης ότι αν ένα σωματείο δεν υφίσταται νομικά, τότε (μεταξύ άλλων) δεν μπορεί να εγείρει απαιτήσεις κατά του δημοσίου. Το παραθέτω ως τροφή για σκέψη αυτό. Αυτό που θέλω να τονίσω είναι ότι εμείς δεν κλείσαμε ποτέ την πόρτα σε κανέναν. Όποιος επιθυμεί να είναι συνοδοιπόρος μας μακρυά από συμφέροντα, στο δρόμο των διεκδικήσεων, είναι ευπρόσδεκτος. Επίσης, θεωρώ ότι κάποια στιγμή πρέπει να γίνει και ένας σοβαρός έλεγχος στα μητρώα όλων των πρωτοβαθμίων, διότι υπάρχουν κάποιες ενδείξεις ότι, συνάδελφοι που επιτακτικά ζητούν την τήρηση του νόμου, φέρεται να είναι εγγεγραμμένοι σε άλλες Ενώσεις από αυτές που προβλέπει ο νόμος και γενικότερα απαιτείται να υπάρξει ένας εξορθολογισμός. Εμείς πάντως δεν έχουμε κανένα πρόβλημα σε αυτό. Όσον αφορά τους συναδέλφους, είναι σημαντικό να εγγράφονται ως μέλη στις Ενώσεις των Περιφερειακών Ενοτήτων τους και να ενισχύουν έτσι τον κοινό αγώνα. Όλοι μαζί μπορούμε και είναι χρέος μας να κάνουμε τη φωνή μας δυνατότερη. Πρέπει όλοι οι συνάδελφοι να καταλάβουν ότι ένα ΔΣ δεν μπορεί να λειτουργεί κατά το δοκούν, αλλά υποχρεούται να κινείται με βάσει το καταστατικό του και η λειτουργία του να ελέγχεται από τις Γενικές Συνελεύσεις, που αποτελούν και το κορυφαίο δημοκρατικό όργανο το οποίο αποφασίζει για όλα. Άρα είναι χρέος όλων των συναδέλφων να ελέγχουν τα αυστηρά τα ΔΣ και να απαιτούν αυτά που προβλέπονται.
 
Κύριε πρόεδρε, σας ευχαριστούμε πολύ γι'αυτήν την κατάθεση γνώμης, πιστεύουμε ότι αποσαφηνίσατε κάποια πράγματα, που τις τελευταίες ημέρες κυκλοφορούν και έχουν μπερδέψει τα Στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων.
 
Εγώ σας ευχαριστώ για τη φιλοξενία στην έγκριτη ιστοσελίδα σας και εύχομαι καλή Ανάσταση με οικογενειακή ευτυχία και υγεία σ'εσάς και τους αναγνώστες σας.

http://www.enoplos.gr/2019/04/blog-post_881.html