Sidebar

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

28
Πεμ, Μαρ

ΠΟΕΣ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

ΘΕΜΑ : Υποχρεωτικός Εμβολιασμός Στρατιωτικών

α. N.4820/2021 (ΦΕΚ Α΄ 130, «Οργανικός Νόμος του Ελεγκτικού Συνεδρίου και άλλες ρυθμίσεις»)

β. Υπ΄ αριθμ. Δ1α/Γ.Π.οικ. 50933/2021 απόφαση Υπουργού και Αναπληρωτή Υπουργού Υγείας (ΦΕΚ Β΄ 3794, «Διαδικασία και λόγοι απαλλαγής από την υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού»)

γ. Φ.900/54/347713/Σ.6035/20.8.2021/ΓΕΕΘΑ/Β1

δ. Φ.720/85/565412/Σ.647/25.8.2021/ΓΕΕΘΑ/ΔΥΓ/2ο

Κύριε Υπουργέ.

Με το (γ) σχετικό, γνωστοποιήθηκε στο στρατιωτικό προσωπικό που υπηρετεί σε Μονάδες Υγείας των ΕΔ ότι με το (β) όμοιο, καθορίστηκε η διαδικασία και οι λόγοι
απαλλαγής από την υποχρεωτικότητα εμβολιασμού (ο οποίος θα πρέπει να διενεργηθεί έως και την 1η Σεπτεμβρίου 2021) κατά της νόσου COVID-19, για όλα τα φυσικά πρόσωπα που υπόκεινται σε αυτόν, κατά τους ορισμούς της παραγράφου 2 του άρθρου 206 του (α) ομοίου, επισημαίνοντας ότι: 

- το αίτημα για εξαίρεση υποβάλλεται από τον ενδιαφερόμενο αρχικά στην αρμόδια Διεύθυνση/Γραφείο Προσωπικού της Μονάδας/Υπηρεσίας που υπηρετεί,

- η τελευταία το αποστέλλει στις κατά τόπους αποκλειστικά αρμόδιες για την αξιολόγηση των σχετικών αιτημάτων Υγειονομικές Επιτροπές των Διευθύνσεων Δημόσιας Υγείας,

- η απόφαση της ανωτέρω Επιτροπής κοινοποιείται αμελλητί, τόσο στον ενδιαφερόμενο όσο και στην αρμόδια Διεύθυνση/Γραφείο Προσωπικού, ενώ,

- κατά το χρονικό διάστημα μέχρι να αποφανθεί η αρμόδια υγειονομική Επιτροπή, αναστέλλεται η διαδικασία υπαγωγής των αιτούντων στον υποχρεωτικό εμβολιασμό και δεν επιβάλλονται κυρώσεις λόγω μη διενέργειάς του.

Η Ομοσπονδία μας, από τη δημοσίευση του (α) σχετικού και εντεύθεν, μετά δε και την πληθώρα αντιφατικών απόψεων που ακούγονται και αναγράφονται στα ΜΜΕ, αναφορικά με τον εμβολιασμό του πληθυσμού, έχει γίνει αποδέκτης αριθμού φωνών προβληματισμού (νέων γυναικών που επιθυμούν να τεκνοποιήσουν, μικρής ηλικίας στελέχη) για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό των συναδέλφων μας (υγειονομικών και μη) που διαφαίνεται ότι θα επιβληθεί (και έχει ήδη επιβληθεί στις/στους ως άνω συναδέλφισσές/ους μας των Μονάδων Υγείας), όπως άλλωστε διαπιστώνεται και στην ευρύτερη κοινωνία της Ελληνικής (και όχι μόνο) Επικράτειας, προβληματισμός που εντάθηκε με τα (γ) και (δ) όμοια. Μέχρι και σήμερα δεν έχουν δοθεί οδηγίες/κατευθύνσεις/επεξηγήσεις από την Υπηρεσία, παρά μόνο κοινοποιήσεις νόμων/εγκυκλίων και διαταγών που αφορούν όχι μόνο στους στρατιωτικούς, με αποτέλεσμα τα στελέχη να μη ξέρουν τι να κάνουν. Για παράδειγμα, μας μεταφέρθηκαν από υγειονομικό πρόσωπο τα ερωτήματα: «εάν υποβάλλω αίτηση στην επιτροπή εξαίρεσης και η αίτηση αυτή εξετασθεί ή απορριφθεί μετά την 1η Σεπτεμβρίου 2021 που υποχρεούμαι να εμβολιαστώ, εγώ τι θα κάνω; θα παρουσιαστώ στη Μονάδα μου; θα απολυθώ; θα τεθώ σε αργία/διαθεσιμότητα; θα υποχρεωθώ να λάβω κανονική άδεια και για πόσο διάστημα; δεν έχουν καθορισθεί δυστυχώς διαδικασίες, και ο χρόνος πιέζει».

Ως Ομοσπονδία, εκφράζουσα τα συμφέροντα εν ενεργεία στρατιωτικών, δε δύναται να αγνοήσουμε τις ως άνω φωνές, που, ως επί των πλείστων, δε δηλώνουν την άρνησή τους στον εμβολιασμό - αριθμός αυτών έχει ήδη εμβολιαστεί - αλλά στην επιβολή του, ως υποχρεωτική ιατρική πράξη, της οποίας τα χαρακτηριστικά – πλέον - φέρουν εκβιαστική χροιά, καθώς η μη συμμόρφωση δε φέρει απλώς τη μη δυνατότητα απόλαυσης ενός καφέ σε κλειστό δημόσιο χώρο εστίασης, αλλά στην εργασιακή απόλυση ή θέση σε διαθεσιμότητα, όπως για άλλα γεγονότα/παραλείψεις έχει λάβει χώρα στο παρελθόν.

Με το παρόν και επί του παρόντος, λόγω του επείγοντος, σας καλούμε να μεσολαβήσετε, ώστε να τροποποιηθούν τα διαλαμβανόμενα στο (β) σχετικό, αφ΄ ενός γιατί μέχρι τώρα οτιδήποτε αφορούσε σε στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων  διαχειριζόταν από τον ίδιο τον οργανισμό (ΕΔ) και αφ΄ ετέρου δίδοντας τη δυνατότητα σε όσες/όσους συναδέλφισσες/ους μας δεν επιθυμούν – για τους δικούς τους λόγους - να εμβολιαστούν κατά το τρέχον διάστημα κατά της COVD-19, να εξαιρεθούν του διαφαινόμενου μέτρου της αργίας/διαθεσιμότητας, αφού ο όρος απόλυση δεν υπάρχει για τα εν ενεργεία στελέχη.

Θεωρούμε ότι αρκετά έχει διχαστεί η κοινωνία μας. Δεν πρέπει να διχαστεί και το στράτευμα. Δηλώνουμε υπέρμαχοι του εθελοντικού εμβολιασμού. Δηλώνουμε  υποστηρικτές της εκστρατείας ενημέρωσης των συναδέλφων μας για τα οφέλη του εμβολιασμού, αρκεί αυτή να επιτευχθεί πάνω σε αντικειμενική, ψύχραιμη και επιστημονική βάση και όχι μέσα από τρομολαγνικές πρακτικές που παρακολουθούμε καθημερινά από τις οθόνες των τηλεοράσεων εμπεριέχουσες αναληθή ή μη επιστημονικά στοιχεία.