Sidebar

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

19
Παρ, Απρ

ΑΡΘΡΑ

Η ιστοσελίδα ALT.GR συναντήθηκε στην Κομοτηνή  με αντιπροσωπεία του Διοικητικού Συμβουλίου της Ένωσης Στρατιωτικών Περιφερειακής Ενότητας Ροδόπης (Ε.Σ.ΠΕ.Ε.ΡΟΔ.). Την αντιπροσωπεία αποτελούσαν ο Χρήστος Ουζουνάκης, Αντισυνταγματάρχης (ΠΖ), ο Ιωάννης Λιακούδας, Αρχιλοχίας (ΔΒ) και ο Δημήτριος Αρβανιτούδης, Επιλοχίας (ΔΒ).

Η συζήτηση μαζί τους ήταν αρκετά κατατοπιστική γύρω από τα προβλήματα που αντιμετωπίζει το προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων, που υπηρετεί στις Μονάδες που εδρεύουν στην Περιφερειακή Ενότητα Κομοτηνής, αλλά και εν γένει.

Μάλιστα τα στελέχη τόνισαν τη σημαντικότητα της διαδικασίας των ερωτήσεων που μέχρι σήμερα έχουν κατατεθεί στη Βουλή, σχετικά με τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα στελέχη, ωστόσο εξέφρασαν τη δυσαρέσκειά τους για τις γενικότητες που αναφέρονται στις απαντήσεις του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας, που πολλές φορές επαναλαμβάνονται, χωρίς να θίγεται η ουσία του προβλήματος για το λόγο που κατατέθηκε η ερώτηση.

Ένα από τα πρόσφατα προβλήματα που προέκυψαν μετά τις ανακλήσεις του προσωπικού, λόγω των γεγονότων με την Τουρκία, είναι ότι πήραν μόνο χρήματα για τη μετακίνησή τους, ενώ αρκετοί στρατιωτικοί έχασαν τα χρήματα που είχαν προκαταβάλει, σε οικήματα ή δωμάτια ξενοδοχείων για τις διακοπές τους, που μόλις είχαν ξεκινήσει. Ακόμη επεσήμαναν ότι και στις δύο ανακλήσεις δεν υπήρξε μέριμνα για την ύπαρξη φαγητού κατά την παραμονή τους στη μονάδα.

Η συζήτηση με την αντιπροσωπεία του Διοικ. Συμβουλίου της Ένωσης, στη συνέχεια περιστράφηκε γύρω από το πρόβλημα των μεταθέσεων που είναι πολύ οξυμένο.

Το προηγούμενα χρόνια λόγω κρίσης οι μεταθέσεις είχαν μειωθεί αρκετά. Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα για τουλάχιστον μια δεκαετία πολλά στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων να είναι εγκλωβισμένα στον Έβρο. Μας ανάφεραν ότι τα προηγούμενα χρόνια η δαπάνη των μεταθέσεων κυμαινόταν στα 5-6 εκατ. ευρώ, ενώ τη φετινή χρονιά η δαπάνη εκτοξεύτηκε περίπου στα 10 εκ. ευρώ.

Από τη συζήτηση αναδείχτηκε η συνθετότητα των μεταθέσεων των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων, αφού είναι στενά δεμένες με τον οικογενειακό τους προγραμματισμό. Η κατάσταση αυτή συνδέεται με το γεγονός ότι οι οικογένειες των στρατιωτικών είναι υποχρεωμένες να κάνουν τις εγγραφές των παιδιών τους στα σχολεία από το Μάη και η γνωστοποίηση της μετάθεσης τον Σεπτέμβρη, έρχεται να ανατρέψει την οικογενειακό προγραμματισμό.

Μας αποκάλυψαν επίσης ότι οι κυβερνήσεις έχουν «φροντίσει», ώστε εκτός από τις τακτικές μεταθέσεις των στρατιωτικών, που τους δίνεται η δυνατότητα της ένστασης, υπάρχουν οι έκτακτες μεταθέσεις, όπου παρακάμπτεται ο νόμος και το στέλεχος δεν μπορεί να κάνει προσφυγή με αποτέλεσμα ο στρατιωτικός να μην μπορεί να αντιδράσει, όταν θεωρεί ότι αδικείται.

Ακόμη η συζήτησή μας περιστράφηκε στο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι Επαγγελματίες Οπλίτες και μάλιστα εκφράστηκε η άποψη ότι η περισσότεροι ΕΠΟΠ, δεν έχουν ακόμη συνειδητοποιήσει το μέγεθος του προβλήματος και στα αδιέξοδα που θα βρεθούν τα επόμενα χρόνια.

Μάλιστα σημείωσαν ότι το 2019 η κυβέρνηση ψήφισε νόμο όπου αναγνωρίζει 5 χρόνια υπηρεσίας σε μονάδες εκστρατείας και δίνει τη δυνατότητα σε όλους να εξαγοράσουν την υπηρεσία αυτή. Ωστόσο μας είπαν ότι ο Ενιαίος Φορέας Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ), αρνείται να εφαρμόσει το σχετικό νόμο διότι δεν τον θεωρεί ειδικό συνταξιοδοτικό νόμο.

Όλα τα παραπάνω δημιουργούν μεγάλο άγχος και ανασφάλεια στους Επαγγελματίες Οπλίτες, αλλά και εν γένει τους στρατιωτικούς, διότι πολλά από τα στελέχη δεν θα καταφέρουν να κατοχυρώσουν συνταξιοδοτικό δικαίωμα, με ότι αυτό συνεπάγεται για τους ίδιους και τις οικογένειές τους.

Στη συνέχεια η συζήτηση επικεντρώθηκε στα προβλήματα της πανδημίας και επειδή όλοι ήταν γονείς με παιδιά σε σχολεία της Κομοτηνής, ανάφεραν αρκετά παραδείγματα, όπως στο 1ο Γυμνάσιο όπου υπάρχουν τάξεις με 29 μαθητές και η κυβέρνηση ψήφισε νόμο, όπου οι μαθητές σε μια τάξη από 23 θα γίνουν 25 μαθητές. Τόνισαν επίσης ότι τη φετινή χρονιά με τη λίστα των υλικών που ζητούν να φέρουν οι μαθητές είχαν προστεθεί οι μάσκες και τα αντισηπτικά. Επεσήμαναν ότι τόσο στα σχολεία, όσο και στις στρατιωτικές μονάδες, το κόστος αγοράς των μέσων και των υλικών προστασίας από τον κορονοϊό επιβαρύνει κατά πολύ τον οικογενειακό προϋπολογισμό.

Ακόμη, η συζήτηση με τα στελέχη του Διοικ. Συμβουλίου, περιστράφηκε γύρω από τους βρεφονηπιακούς σταθμούς και τα προβλήματα που συναντούν οι οικογένειες στρατιωτικών, που έχουν μικρά παιδιά που φοιτούν στους βρεφονηπιακούς σταθμούς. Μας μίλησαν αρχικά για τους παιδικούς σταθμούς με παιδιά στρατιωτικών και είπαν πως απαραίτητη προϋπόθεση για να έγγραφή τέκνου στρατιωτικού στον παιδικό σταθμό, είναι να εργάζεται η σύζυγος του στρατιωτικού. Τόνισαν το απαράδεκτο γεγονός ότι η επιλογή των αιτήσεων για τους παιδικούς σταθμούς γίνεται μετά τις 20 Αυγούστου, με αποτέλεσμα οι υπόλοιποι παιδικοί σταθμοί να έχουν ολοκληρώσει την επιλογή των παιδιών που θα δεχτούν από τον Ιούνη, με αποτέλεσμα οι στρατιωτικοί να αντιμετωπίζουν προβλήματα με την εγγραφή του παιδιού τους σε παιδικό σταθμό.

Από τα μέλη του Διοικ. Συμβουλίου εκφράστηκαν παράπονα σχετικά με τις μετακινήσεις των ιατρικού και υγειονομικού προσωπικού στα αεροδρόμια και τις πύλες εισόδου της χώρας, διότι αρχικά δεν υπήρχε μέριμνα για αυτό το προσωπικό σχετικά με τη μετακίνησή του και τη διατροφή του.

Ακόμη έγινε συζήτηση σχετικά με επιχειρήματα της κυβέρνησης για το δημοσιονομικό κόστος των νυχτερινών και τις δυσκολίες πληρωμής τους, αλλά την ίδια στιγμή βρέθηκαν πολλά δις για την αγορά εξοπλισμών, τη τι στιγμή που όλοι γνωρίζουν ότι το ανθρώπινο δυναμικό είναι ο κατ΄ εξοχήν πολλαπλασιαστής της ισχύος των Ενόπλων Δυνάμεων.

Πηγή: Alt.gr