Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο

Π.Ο.Ε.Σ. - Ποια η αμοιβή του προσωπικού PATRIOT που θα μεταβεί στη Σαουδική Αραβία;

Π.Ο.Ε.Σ. - Ποια η αμοιβή του προσωπικού PATRIOT που θα μεταβεί στη Σαουδική Αραβία;

ΘΕΜΑ : Θέματα Προσωπικού Μοιρών Patriot που θα Αποσταλούν στη Σαουδική Αραβία

α. Δημοσίευμα του militaire.gr της 16.1.2020 με τίτλο: «Στέλνουμε Patriot στη Σαουδική Αραβία!!!»

β. Δημοσίευμα του militaire.gr της 16.1.2020 με τίτλο: «Αποστολή ελληνικών Patriot στη Σαουδική Αραβία: Ναι από ΥΠΕΞ επιφυλακτικό το ΥΠΕΘΑ»

γ. Δημοσίευμα του militaire.gr της 21.1.2020 με τίτλο: «Η επικίνδυνη αποστολή των ελληνικών Patriot στη Σαουδική Αραβία και μερικά ερωτήματα»

δ. Δημοσίευμα του militaire.gr της 24.1.2020 με τίτλο: «Δώσαμε Patriot παίρνουμε στήριξη για το τουρκο-λιβυκό μνημόνιο από τη Σαουδική Αραβία»

ε. Δημοσίευμα του armyvoice.gr της 27.1.2020 με τίτλο: «Patriot στη Σαουδική Αραβία από την Τανάγρα τον Απρίλιο 140 άτομα»

στ. Ν.4336/2015 (ΦΕΚ Α΄ 94, «Συνταξιοδοτικές διατάξεις − Κύρωση του Σχεδίου Σύμβασης Οικονομικής Ενίσχυσης από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας και ρυθμίσεις για την υλοποίηση της Συμφωνίας Χρηματοδότησης»)

Αξιότιμε κε Υπουργέ.

Σύμφωνα με τα σχετικά δημοσιεύματα, αλλά και ενημέρωση από τα ίδια τα στελέχη της ΠΑ, που έχει η Ομοσπονδία μας, πρόθεση της Κυβέρνησης είναι να αποσταλεί αριθμός Μοιρών του αντιαεροπορικού Οπλικού Συστήματος (Ο/Σ) μεγάλου βεληνεκούς (HSAM) PATRIOT της Πολεμικής μας Αεροπορίας στη Σαουδική Αραβία.

Όπως διαφαίνεται από τα δημοσιεύματα, μια τέτοια ενέργεια φέρεται να μην εντάσσεται στο γενικότερο πλαίσιο των Εθνικών υποχρεώσεων της Χώρας μας υπό την ομπρέλα οργανισμών που είναι μέλος (ΝΑΤΟ ή ΕΕ) και ως εκ τούτου εκφεύγει του σκοπού και του ρόλου των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων, αλλά είναι απλώς μια διακρατική συμφωνία μεταξύ δύο χωρών (ήτοι της Ελληνικής Δημοκρατίας και του Βασιλείου της Σαουδικής Αραβίας), δηλαδή μια παροχή υπηρεσιών εκ μέρους της Ελληνικής Δημοκρατίας προς το ως άνω Βασίλειο, η οποία (διακρατική συμφωνία) εκτιμάται ότι θα κυρωθεί στη συνέχεια στη Βουλή των Ελλήνων, τα έξοδα δε μετακίνησης, εγκατάστασης, φιλοξενίας κλπ θα καλυφθούν εξ ολοκλήρου από το Βασίλειο της Σαουδικής Αραβίας.

Επισημαίνεται ότι το προσωπικό που θα μεταβεί για την υποστήριξη των ως άνω Ο/Σ φέρεται ότι θα εργάζεται σε εμπόλεμη κατάσταση και σε ακραίες καιρικές συνθήκες (ερήμου).

Κατόπιν των ανωτέρω και γνωρίζοντας ότι το Βασίλειο της Σαουδικής Αραβίας είναι από τις πλουσιότερες πετρελαιοπαραγωγικές χώρες με υψηλότατο βιοτικό επίπεδο και κόστος διαβίωσης, η Ομοσπονδία μας, στο πλαίσιο εξασφάλισης των καλύτερων κατά το δυνατόν συνθηκών για τα στελέχη που θα μετακινηθούν στη Σαουδική Αραβία, προτείνει όπως στη διακρατική συμφωνία που θα συναφθεί, η ημερήσια αποζημίωση του προσωπικού να ορισθεί κατ΄ ελάχιστον στα επίπεδα των Αποσπασμένων Εθνικών Εμπειρογνωμόνων (ΑΕΕ) στην ΕΕ και τους διεθνείς οργανισμούς και όχι βάσει των καθοριζομένων στην Ελληνική νομοθεσία, ήτοι στο άρθρο 17 του (στ) σχετικού.   

ΠΟΕΣ 150/2020 PATRIOT ΣΤΗ ΣΑΟΥΔΙΚΗ ΑΡΑΒΙΑ by ΠΟ ΕΣ on Scribd