Sidebar

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

19
Παρ, Απρ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Του Χρήστου Μαρινέλη, Προέδρου της Ένωσης Στρατιωτικών Περιφερειακής Ενότητας Καστοριάς (Ε.Σ.ΠΕ.Ε.ΚΑΣ.) και Αντιπροέδρου της Πανελλαδικής Ομοσπονδίας Ενώσεων Στρατιωτικών (Π.Ο.Ε.Σ.).

Οι Τούρκοι άρχισαν την σφαγή πριν ακόμη μπουν στη Σμύρνη, από το μαγευτικό προάστιο του Μπουρνόβα. Το απόγευμα της 26ης Αυγούστου 1922 (π.ημ.) οι προφυλακές της 1ης και 2ης Μεραρχίας Ιππικού μπαίνουν στον Μπουρνόβα. Οι Τούρκοι ορμούν διαλέγοντας τις πλουσιότερες επαύλεις. Σφάζουν και λεηλατούν χωρίς κανένα οίκτο. Σέρνουν τις παρθένες στο δρόμο, ξεσκίζουν τα φορέματά τους και τις βιάζουν πριν τις κατακρεουργήσουν. Η σφαγή γενικεύτηκε. Λίγες ημέρες μετά η Daily Telegraph του Λονδίνου δημοσιεύει επιστολή νεαρού Άγγλου προς τον πατέρα του: «…Οι Τούρκοι κατέσφαξαν χωρίς έλεος όλους τους Έλληνες και τους Αρμένιους…Ούτε οι δυστυχισμένες υπηρέτριες των αγγλικών οικογενειών του προαστίου δεν διεσώθησαν……εσύρθησαν στους δρόμους και κατεσφάγησαν, αφού υπέστησαν βιασμούς και βλεδυράς προσβολάς…».

Στις 11 το πρωί του Σαββάτου 27 Αυγούστου 1922 (π.ημ.) έφιππο απόσπασμα από 125 άτακτους στρατιώτες (τσέτες) μ’ επικεφαλής τον οπλαρχηγό Κιόρ Μπεχλιβάν εισέρχεται από την συνοικία της Πούντας στη Σμύρνη. Στο άκουσμα πως στην πόλη εμφανίστηκαν Τούρκοι στρατιώτες, οι Έλληνες κατελήφθησαν από πανικό. Χιλιάδες συρρέουν στην προκυμαία της πόλης. Άλλοι κλειδαμπαρώνονται στα σπίτια τους ενώ κάποιοι καταφεύγουν στην Μητροπολιτικό ναό της πόλης, την Αγία Φωτεινή. Γράφει στο ημερολόγιο του ο Νικόλαος Καστρέτσιος από την Χαλκιδική, στρατιώτης τότε και αυτόπτης μάρτυρας: «Δεν είμαι δημοσιογράφος να περιγράψω με τα μελανότερα χρώματα την τραγωδία της Μικρασιατικής καταστροφής…Να έβλεπε κανείς η παραλία της Σμύρνης μάκρους 2 χιλιομέτρων, αυτού είχαν μαζευτεί ο ελληνόκοσμος από τα βάθη της Μ.Ασίας, Βουτζά, Κορδελιό, Μαινεμένη και περίμενε έλεος από τις Μεγάλες και συμμάχους τότε Δυνάμεις, κανένας όμως δεν ευσπλαχνίσθηκε τα γυναικόπαιδα, γέρους ,γριές που κρατούσαν μόνο μια κουβέρτα υπό μάλης και περίμεναν τον θάνατο από του Μπεχλιβάν τ’ ασκέρι, περίπου 100000 γυναικόπαιδα, μπήκε ο Πεχλιβάνης και έβαλε σφαγή στις ωραίες Σμυρνιές. Έσφαξαν, ατίμασαν, λεηλάτησαν και την επόμενη το αιχμαλωτισθέν σύνταγμα του Συνταγματάρχου Ζεγκίνη, ξεπλήρωσε τις τελευταίες αμαρτίες…... Διαβάστε περισσότερα