Sidebar

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

20
Σαβ, Απρ

ΠΟΕΣ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ

Με αφορμή το υπ' αριθμ. πρωτ. 318/2022 έγγραφο της Ένωσης Στρατιωτικών Περιφερειακής Ενότητας Ξάνθης (Ε.Σ.ΠΕ.Ε.Ξ.), σχετικά με το αίτημα της Ένωσης, που αφορούσε στη χρήση υπηρεσιακών λεωφορείων ή στη ναύλωση ιδιόκτητων με έξοδα της Υπηρεσίας, προκειμένου να μετακινούνται από/προς τα Στρατόπεδα της Ξάνθης οι υπηρετούντες συνάδελφοί μας σε αυτά, που διαμένουν στις πόλεις της Δράμας και της Καβάλας, και την ερώτηση που κατέθεσε επί του θέματος, στη ΒτΕ, στα πλαίσια του κοινοβουλευτικού ελέγχου, η βουλεύτρια Ά Ανατολικής Αττικής του ΜέΡΑ 25 κα Μαρία Απατζίδη, ο ΥΕΘΑ κ. Νικόλαος Παναγιωτόπουλος απάντησε ως εξής:

Σε απάντηση της σχετικής Ερώτησης, που κατέθεσε η Βουλευτής κα Μαρία Απατζίδη, με θέμα «Οι στρατιωτικοί υπάλληλοι που εργάζονται στο Στρατόπεδο Ξάνθης και διαμένουν στη Δράμα και στην Καβάλα ζητούν να μετακινούνται δωρεάν με οχήματα της υπηρεσίας από και προς τον χώρο εργασίας», σας γνωρίζω τα ακόλουθα:

Σύμφωνα με τις προβλέψεις του ισχύοντος θεσμικού πλαισίου, η μετακίνηση του προσωπικού του Στρατού Ξηράς (ΣΞ) από και προς τους χώρους εργασίας του, πραγματοποιείται με μικρολεωφορεία και λεωφορεία 10 θέσεων και άνω, τα οποία διατίθενται, εφόσον, υφίσταται δυνατότητα, στο γενικότερο πλαίσιο μέριμνας προσωπικού. Σε περίπτωση που δεν επαρκούν τα προαναφερθέντα μέσα για τη μεταφορά προσωπικού, διατίθενται οχήματα στρατιωτικού τύπου γενικής χρήσης.

Η διάθεση των ανωτέρω μέσων μεταφοράς, μολονότι δεν αποτελεί υποχρέωση της Στρατιωτικής Υπηρεσίας, πραγματοποιείται στο πλαίσιο της γενικότερης μέριμνας για το προσωπικό ΣΞ, με την προϋπόθεση ότι υφίστανται η δυνατότητα διάθεσης ανάλογων μεταφορικών μέσων, η επάρκεια παγίου καυσίμου και η μεταφορά άνω των πέντε (5) ατόμων. Εν προκειμένω, η διάθεση υπηρεσιακού λεωφορείου για την καθημερινή μετακίνηση στελεχών, τα οποία υπηρετούν σε Μονάδες της Φρουράς Ξάνθης και διαμένουν σε πόλεις όμορων νομών, και ειδικότερα, στις πόλεις Καβάλας και Δράμας, καθίσταται δυσχερής εξαιτίας των κατωτέρω ανασταλτικών παραγόντων:

• Οι μεγάλες χιλιομετρικές αποστάσεις των πόλεων ενδιαφέροντος, οι οποίες είναι Δράμα - Ξάνθη: 90 χλμ και Καβάλα - Ξάνθη: 53 χλμ. • Το υψηλό κόστος κατανάλωσης καυσίμου.

• Οι αυξημένες απαιτήσεις συντήρησης των μεταφορικών μέσων.

• Οι ανελαστικές υποχρεώσεις του Δ΄ΣΣ για την κάλυψη έτερων υπηρεσιακών μεταφορικών αναγκών (μετακίνηση οπλιτών, ασθενών, κ.λπ.). 

Ανεξαρτήτως των ανωτέρω, στο πλαίσιο της διαρκούς μέριμνας για το προσωπικό, το ΓΕΣ καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια για τη διατήρηση της άρτιας λειτουργικής κατάστασης των μεταφορικών μέσων, την εξασφάλιση της διαθεσιμότητας αυτών και την ασφαλή μετακίνηση του προσωπικού, ούτως ώστε, να καλύπτονται στο μέγιστο δυνατό βαθμό οι ανάγκες μετακινήσεων, συνεκτιμώντας σε κάθε περίπτωση τις διατιθέμενες πιστώσεις του εγκεκριμένου προϋπολογισμού του.

                                                                      ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ

                                                                       ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΜΥΝΑΣ