Sidebar

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

20
Σαβ, Απρ

ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΕΙΣ

ΥΠΟΜΝΗΜΑ

 

Προτάσεων του

 

Τ. Οργανωτικού Γραμματέα και Μέλους του Διοικητικού Συμβουλίου της Πανελλαδικής Ομοσπονδίας Ενώσεων Στρατιωτικών

Υπολοχαγού (ΥΠ-Π) Βάιου Τσαπρούνη

 

Επί του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας με τίτλο:

 

«Μέριμνα υπέρ του προσωπικού των Ενόπλων Δυνάμεων, εξορθολογισμός της νομοθεσίας των Ενόπλων Δυνάμεων, οργάνωση της Εθνοφυλακής και άλλες διατάξεις».

 

ΜΕΡΟΣ Β΄ ΕΙΔΙΚΟΙ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΙ ΠΡΟΝΟΙΑΣ ΣΤΡΑΤΟΥ ΞΗΡΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΕΜΙΚΗΣ ΑΕΡΟΠΟΡΙΑΣ, ΡΥΘΜΙΣΕΙΣ Ν.Ι.Μ.Τ.Σ., ΡΥΘΜΙΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ ΤΩΝ ΕΝΟΠΛΩΝ ΔΥΝΑΜΕΩΝ, ΖΗΤΗΜΑΤΑ ΜΑΚΡΑΣ ΑΝΑΡΡΩΤΙΚΗΣ ΑΔΕΙΑΣ, ΜΕΤΟΧΙΚΩΝ ΤΑΜΕΙΩΝ ΚΑΙ ΘΕΜΑΤΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΦΥΣΗΣ ΚΕΦΑΛΑΙΟ Α΄ ΕΙΔΙΚΟΣ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΣ ΠΡΟΝΟΙΑΣ ΣΤΡΑΤΟΥ ΞΗΡΑΣ (ΕΛΠΣΞ)

  

Άρθρο 3

Σύσταση Ειδικού Λογαριασμού Πρόνοιας Στρατού Ξηράς

 

 Στο Μετοχικό Ταμείο Στρατού (ΜΤΣ) συστήνεται Ειδικός Λογαριασμός Πρόνοιας Στρατού Ξηράς (ΕΛΠΣΞ) με έδρα τις εγκαταστάσεις του ΜΤΣ, ο οποίος τελεί υπό την εποπτεία του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας διά του Γενικού Επιτελείου Στρατού.

 

 Άρθρο 4

Σκοπός του ΕΛΠΣΞ

 

 Σκοπός του ΕΛΠΣΞ είναι η οργάνωση και ενάσκηση της αλληλοβοήθειας στο εν ενεργεία στρατιωτικό προσωπικό του Στρατού Ξηράς και των Κοινών Σωμάτων, καθώς και στα μέλη των οικογενειών τους, με την παροχή βοηθήματος για δαπάνες που δεν αναγνωρίζει το Δημόσιο κατ’ εφαρμογή του π.δ. 432/1983 (Α’ 162), καθώς και συμπληρωματικού βοηθήματος για δαπάνες που αναγνωρίζει το Δημόσιο, ως εξής:

 

α) δαπάνες υγειονομικής περίθαλψης,

 

β) δαπάνη εξόδων κηδείας,

 

γ) έκτακτα οικονομικά βοηθήματα για κάλυψη αναγκών υγείας,

 

δ) δαπάνη εξόδων παιδικών κατασκηνώσεων,

 

ε) δαπάνη εξόδων δικηγορικής αμοιβής, μόνο για τα άμεσα ασφαλισμένα μέλη και μόνο για τις υποθέσεις, που σχετίζονται με την εκτέλεση των υπηρεσιακών τους καθηκόντων, υπό την προϋπόθεση ότι αντίδικος δεν είναι οι Ένοπλες Δυνάμεις ή μέλος της οικογένειας του αιτούντος και μόνο κατά το μέρος που δεν έχουν ήδη αποζημιωθεί από το Δημόσιο και

 

στ) άτοκα δάνεια για έκτακτες ανάγκες.

 

Άρθρο 5

Όργανα διοίκησης του ΕΛΠΣΞ

 

 Ο ΕΛΠΣΞ διοικείται από το Διοικητικό Συμβούλιο του ΜΤΣ, εξαιρουμένων των μελών που προέρχονται από την Ελληνική Αστυνομία και την Ένωση Αποστράτων Αξιωματικών Στρατού (ΕΑΑΣ). Η εκτελεστική του διοίκηση ασκείται από τον Γενικό Διευθυντή του ΜΤΣ.

Άρθρο 6

Πόροι του ΕΛΠΣΞ

 

  1. Ως πόροι του ΕΛΠΣΞ καθορίζονται οι εξής:

α) μηνιαία εισφορά του εν ενεργεία στρατιωτικού προσωπικού του Στρατού Ξηράς και των Κοινών Σωμάτων, η οποία ορίζεται σε ποσοστό μηδέν κόμμα τρία τοις εκατό (0,3%) επί του εκάστοτε μισθολογικού κλιμακίου,

 

β) κρατήσεις ποσοστού έως τρία τοις εκατό (3%) επί της καταβαλλόμενης ημερήσιας αποζημίωσης εξωτερικού, καθώς και επί του επιδόματος αλλοδαπής, συμπεριλαμβανομένων των προβλεπόμενων προσαυξήσεων, των στρατιωτικών του Στρατού Ξηράς και των Κοινών Σωμάτων,

 

γ) τόκοι από τη διαχείριση των χρηματικών διαθεσίμων του ειδικού λογαριασμού και έσοδα από διάφορες επενδύσεις του και

 

δ) δωρεές, κληρονομιές, κληροδοτήματα και κάθε άλλη, από χαριστική πράξη, παροχή στο ΜΤΣ που λαμβάνει χώρα προς ενίσχυση του ΕΛΠΣΞ.

 

  1. Οι εισφορές και οι κρατήσεις της παρ. 1 δεν επιστρέφονται.

  

Άρθρο 7

Κεφάλαιο του ΕΛΠΣΞ

 

  1. Για την κάλυψη έκτακτων και απρόβλεπτων αναγκών τηρείται αποθεματικό κεφάλαιο, το οποίο σχηματίζεται από την παρακράτηση ποσοστού τουλάχιστον πέντε τοις εκατό (5%) επί των ετήσιων καθαρών εσόδων του ΕΛΠΣΞ και το οποίο δεν υπερβαίνει το ένα τέταρτο (1/4) των ετήσιων καθαρών εσόδων του.

 

  1. Το προς διανομή ποσό δεν είναι ανώτερο του συνόλου των ετήσιων καθαρών εσόδων του ΕΛΠΣΞ, με την επιφύλαξη της απόφασης που εκδίδεται κατ’ εξουσιοδότηση της παρ. 5 του άρθρου 80.

 

 Άρθρο 8

Διοίκηση, διαχείριση, λογιστική παρακολούθηση και εκπροσώπηση του ΕΛΠΣΞ

 

  1. Το Διοικητικό Συμβούλιο του ΜΤΣ, στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων του ως οργάνου διοίκησης του ΕΛΠΣΞ:

 

α) αποφασίζει για κάθε θέμα που αφορά στα έσοδα και έξοδα του ΕΛΠΣΞ και διασφαλίζει τα συμφέροντα και την εκπλήρωση του σκοπού του και

 

β) αποφασίζει για τον προϋπολογισμό, τον απολογισμό και τον ισολογισμό του ΕΛΠΣΞ, οι οποίοι προωθούνται για τις περαιτέρω απαιτούμενες εγκρίσεις με τον προϋπολογισμό, απολογισμό και ισολογισμό του ΜΤΣ, σύμφωνα με τα άρθρα 4 και 30 του ν.δ. 496/1974 (Α΄ 204).

 

  1. Η διαχείριση και η λογιστική παρακολούθηση του ΕΛΠΣΞ ασκούνται από το ΜΤΣ.
  2. Οι προϋπολογισμοί, οι απολογισμοί και οι ισολογισμοί του ΕΛΠΣΞ εγκρίνονται από τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας.

 

  1. Ο ΕΛΠΣΞ εκπροσωπείται ενώπιον των δικαστηρίων και κάθε άλλης αρχής από τον Γενικό Διευθυντή του ΜΤΣ ή άλλο μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του ΜΤΣ, μετά από έγκριση του τελευταίου.

 

  1. Το ΜΤΣ μεριμνά για το άνοιγμα τραπεζικού λογαριασμού του ΕΛΠΣΞ στην Τράπεζα της Ελλάδος.

 

 ΚΕΦΑΛΑΙΟ Β΄ ΕΙΔΙΚΟΣ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΣ ΠΡΟΝΟΙΑΣ ΠΟΛΕΜΙΚΗΣ ΑΕΡΟΠΟΡΙΑΣ (ΕΛΠΠΑ)

  Άρθρο 9

Σύσταση Ειδικού Λογαριασμού Πρόνοιας Πολεμικής Αεροπορίας

 

 Στο Μετοχικό Ταμείο Αεροπορίας (ΜΤΑ) συστήνεται Ειδικός Λογαριασμός Πρόνοιας Πολεμικής Αεροπορίας (ΕΛΠΠΑ) με έδρα τις εγκαταστάσεις του ΜΤΑ, ο οποίος τελεί υπό την εποπτεία του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας δια του Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας.

  

Άρθρο 10

Σκοπός του ΕΛΠΠΑ

 

 Σκοπός του ΕΛΠΠΑ είναι η οργάνωση και η ενάσκηση της αλληλοβοήθειας στο εν ενεργεία στρατιωτικό προσωπικό της Πολεμικής Αεροπορίας, καθώς και στα μέλη των οικογενειών τους, με την παροχή βοηθήματος για δαπάνες που δεν αναγνωρίζει το Δημόσιο κατ’ εφαρμογή του π.δ. 432/1983 (Α’ 162), καθώς και συμπληρωματικού βοηθήματος για δαπάνες που αναγνωρίζει το Δημόσιο, ως εξής:

 

α) δαπάνες υγειονομικής περίθαλψης,

 

β) δαπάνη εξόδων κηδείας,

 

γ) έκτακτα οικονομικά βοηθήματα για κάλυψη αναγκών υγείας,

 

δ) δαπάνη εξόδων παιδικών κατασκηνώσεων,

 

ε) δαπάνη εξόδων δικηγορικής αμοιβής, μόνο για τα άμεσα ασφαλισμένα μέλη και μόνο για τις υποθέσεις, που σχετίζονται με την εκτέλεση των υπηρεσιακών τους καθηκόντων, υπό την προϋπόθεση ότι αντίδικος δεν είναι οι Ένοπλες Δυνάμεις ή μέλος της οικογένειας του αιτούντος και μόνο κατά το μέρος που δεν έχουν ήδη αποζημιωθεί από το Δημόσιο και

 

στ) άτοκα δάνεια για έκτακτες ανάγκες.

 

 Άρθρο 11

Όργανα διοίκησης του ΕΛΠΠΑ

Ο ΕΛΠΠΑ διοικείται από το Διοικητικό Συμβούλιο του ΜΤΑ, εξαιρουμένων των μελών που προέρχονται από την Ένωση Αποστράτων Αξιωματικών Αεροπορίας (ΕΑΑΑ). Η εκτελεστική του διοίκηση ασκείται από τον Γενικό Διευθυντή του ΜΤΑ.

  

Άρθρο 12

Πόροι του ΕΛΠΠΑ

 Ως πόροι του ΕΛΠΠΑ καθορίζονται οι εξής:

 α) μηνιαία εισφορά του εν ενεργεία στρατιωτικού προσωπικού της Πολεμικής Αεροπορίας, η οποία ορίζεται σε ποσοστό μηδέν κόμμα τρία τοις εκατό (0,3%) επί του εκάστοτε μισθολογικού κλιμακίου,

 

β) κρατήσεις ποσοστού έως τρία τοις εκατό (3%) επί της καταβαλλόμενης ημερήσιας αποζημίωσης εξωτερικού καθώς και επί του επιδόματος αλλοδαπής, συμπεριλαμβανομένων των προβλεπόμενων προσαυξήσεων, των στρατιωτικών της Πολεμικής Αεροπορίας,

 

γ) τόκοι από τη διαχείριση των χρηματικών διαθεσίμων του ειδικού λογαριασμού και έσοδα από διάφορες επενδύσεις του και

 

δ) δωρεές, κληρονομιές, κληροδοτήματα και κάθε άλλη, από χαριστική πράξη, παροχή στο ΜΤΑ που λαμβάνει χώρα προς ενίσχυση του ΕΛΠΠΑ.

 

  1. Οι εισφορές και οι κρατήσεις της παρ. 1 δεν επιστρέφονται.

  

Άρθρο 13

Κεφάλαιο του ΕΛΠΠΑ

 

  1. Για την κάλυψη έκτακτων και απρόβλεπτων αναγκών τηρείται αποθεματικό κεφάλαιο, το οποίο σχηματίζεται από την παρακράτηση ποσοστού τουλάχιστον πέντε τοις εκατό (5%) επί των ετήσιων καθαρών εσόδων του ΕΛΠΠΑ και το οποίο δεν υπερβαίνει το ένα τέταρτο (1/4) των ετήσιων καθαρών εσόδων του.

 

  1. Το προς διανομή ποσό δεν είναι ανώτερο του συνόλου των ετήσιων καθαρών εσόδων του ΕΛΠΠΑ, με την επιφύλαξη της απόφασης που εκδίδεται κατ’ εξουσιοδότηση της παρ. 10 του άρθρου 80.

  

Άρθρο 14

Διοίκηση, διαχείριση, λογιστική παρακολούθηση και εκπροσώπηση του ΕΛΠΠΑ

 

  1. Ο ΕΛΠΠΑ διοικείται από το Διοικητικό Συμβούλιο του ΜΤΑ, το οποίο, στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων του:

 

α) αποφασίζει για κάθε θέμα που αφορά στα έσοδα και έξοδα του ΕΛΠΠΑ και διασφαλίζει τα συμφέροντα και την εκπλήρωση του σκοπού του και

 

β) αποφασίζει για τον προϋπολογισμό, τον απολογισμό και τον ισολογισμό του ΕΛΠΠΑ, οι οποίοι προωθούνται για τις περαιτέρω απαιτούμενες εγκρίσεις με τον προϋπολογισμό, απολογισμό και ισολογισμό του ΜΤΑ, σύμφωνα με τα άρθρα 4 και 30 του ν.δ. 496/1974 (Α΄ 204).

 

  1. Η διαχείριση και η λογιστική παρακολούθηση του ΕΛΠΠΑ ασκούνται από το ΜΤΑ.

 

  1. Οι προϋπολογισμοί, οι απολογισμοί και οι ισολογισμοί του ΕΛΠΠΑ εγκρίνονται από τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας.

 

  1. Ο ΕΛΠΠΑ εκπροσωπείται ενώπιον των δικαστηρίων και κάθε άλλης αρχής από τον Γενικό Διευθυντή του ΜΤΑ ή άλλο μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του ΜΤΑ, μετά από έγκριση του τελευταίου.

 

  1. Το ΜΤΑ μεριμνά για το άνοιγμα τραπεζικού λογαριασμού του ΕΛΠΠΑ στην Τράπεζα της Ελλάδος.

  

Παρατηρήσεις επί των ανωτέρω:

 

Επί των ανωτέρω, δανειζόμαστε, υιοθετώντας και υπερθεματίζοντας το πολύ πετυχημένο σχολιασμό επί της αντίστοιχης διαβούλευσης της κας Δώρας Ευαγγέλου (http://www.opengov.gr/mindefence/?c=34185), το οποίο έχει ως εξής:

 

– Το Σύνταγμα, με το άρθρο 22 παρ. 5, κατοχυρώνει το θεσμό της κοινωνικής ασφάλισης των εργαζομένων και ανάγει τη μέριμνα για την προαγωγή του σε σκοπό του Κράτους. Βασικό περιεχόμενο της κοινωνικής ασφάλισης αποτελεί η, έναντι καταβολής εισφοράς, προστασία του ασφαλισμένου από την επέλευση κινδύνων (γήρας, ασθένεια, αναπηρία κλπ.) οι οποίοι αναιρούν την ικανότητά του να εργάζεται (ασφαλιστικοί κίνδυνοι), και, συνακόλουθα, τείνουν να υποβαθμίσουν τις συνθήκες διαβίωσής του. Εφόσον επέλθει ο ασφαλιστικός κίνδυνος, ο ασφαλισμένος παύει να καταβάλλει εισφορές και αποκτά, κατ’ αρχήν, αξίωση έναντι του ασφαλιστικού φορέα να του χορηγήσει παροχή, η οποία, χωρίς να απαιτείται να αντιστοιχεί ευθέως σε καταβληθείσες εισφορές του ή να αντισταθμίζει πλήρως την απώλεια του εισοδήματος του, πρέπει να είναι ικανή να του εξασφαλίσει ικανοποιητικό επίπεδο διαβιώσεως, όσο το δυνατόν εγγύτερο προς εκείνο που είχε κατακτήσει κατά τη διάρκεια του εργασιακού του βίου. Πέραν του ανωτέρω δημοσίου σκοπού, μέσω του θεσμού της κοινωνικής ασφάλισης, εκδηλώνεται -όπως και μέσω της κοινωνικής πρόνοιας- η κοινωνική αλληλεγγύη και ασκείται κοινωνική πολιτική, ειδικότερα δε, αναδιανομή εισοδήματος με σκοπό την άμβλυνση κοινωνικών αντιθέσεων και ανισοτήτων.
Από τα παραπάνω προκύπτει σαφώς ότι η κοινωνική ασφάλιση αναγνωρίζεται από το Σύνταγμα ως θεσμική εγγύηση των εργαζομένων, στο πλαίσιο της οποίας ο κοινός νομοθέτης, διαθέτοντας ευρεία προς τούτο εξουσία και λαμβάνοντας υπόψη τις εκάστοτε κρατούσες κοινωνικές και οικονομικές συνθήκες, θέτει τους κανόνες για την ασφαλιστική κάλυψη και προστασία του εργαζόμενου πληθυσμού έναντι των προαναφερθέντων ασφαλιστικών κινδύνων. Ομοίως των προαναφερομένων, με το άρθρο 21 του Συντάγματος προβλέπεται η πρόνοια του Κράτους για την υγεία των πολιτών.
– Στο άρθρο 1 του Πρώτου Προσθέτου Πρωτοκόλλου της Ευρωπαϊκής Σύμβασης για την προστασία των δικαιωμάτων του ανθρώπου και των θεμελιωδών ελευθεριών (ΕΣΔΑ), το οποίο κυρώθηκε μαζί με τη Σύμβαση, με το άρθρο πρώτο του ν.δ. 53/1974 (Α’ 256), ορίζεται ότι «Παν φυσικόν ή νομικόν πρόσωπον δικαιούται σεβασμού της περιουσίας του. Ουδείς δύναται να στερηθή της ιδιοκτησίας αυτού ειμή δια λόγους δημοσίας ωφελείας…». Με τις διατάξεις αυτές κατοχυρώνεται ο σεβασμός της περιουσίας του προσώπου, το οποίο μπορεί να τη στερηθεί μόνον για λόγους δημοσίας ωφελείας. Στην έννοια της περιουσίας, η οποία έχει αυτόνομο περιεχόμενο, ανεξάρτητο από την τυπική κατάταξη των επιμέρους περιουσιακών δικαιωμάτων στο εσωτερικό δίκαιο, περιλαμβάνονται όχι μόνον τα εμπράγματα δικαιώματα, αλλά και όλα τα δικαιώματα «περιουσιακής φύσεως», καθώς και τα κεκτημένα «οικονομικά συμφέροντα». Καλύπτονται, κατ’ αυτόν τον τρόπο, και τα ενοχικής φύσεως περιουσιακά δικαιώματα και, ειδικότερα, απαιτήσεις που απορρέουν από έννομες σχέσεις του δημοσίου ή ιδιωτικού δικαίου.

– Με τις υπό διαβούλευση διατάξεις επιχειρείται η θεσμοθέτηση, πλέον των ήδη υφιστάμενων Ειδικών Λογαριασμών και Κλάδων υπό των Μετοχικών Ταμείων των ΕΔ, δύο ακόμη Ειδικών Λογαριασμών, με κύρια δικαιολόγηση την υφιστάμενη λειτουργία του Ταμείου Πρόνοιας του ΠΝ, χωρίς να τεκμαίρεται επ’ ουδενί ή να επιχειρείται να στοιχειοθετηθεί η αναγκαιότητα σύστασης τέτοιων το έτος 2023, ήτοι περί τα 70 χρόνια μετά τη σύσταση του τότε «Ταμείου Πρόνοιας Β.Ν.» (νυν ΕΛΠΝ). Συναφώς, το γεγονός ότι οι εν λόγω διατάξεις στερούνται λεπτομερούς αιτιολογικής εκθέσεως, τεκμαίρει και την απουσία οποιασδήποτε μελέτης σκοπιμότητας ή/και τεχνοοικονομικής αναλογιστικής μελέτης βιωσιμότητας, υπερθεματίζεται δε πρόδηλα και από την αντιγραφή, στο μεγαλύτερο εύρος, των διατάξεων του ΕΛΠΝ (το πλαίσιο των οποίων διαμορφώθηκε το 1954!), κυρίως με την πρόβλεψη της κράτησης 0,3% σε βάρος των αποδοχών (ήτοι του κεκτημένου οικονομικού συμφέροντος, της περιουσίας) των στελεχών.

Με βάση τα προεκτεθέντα, χρήζουν αναλογισμού οι παρακάτω ερωτήσεις/ζητήματα:

– Εξετάστηκε το θεσμικό πλαίσιο των παροχών που καλύπτονταν το 1954 (και ενδεχομένως οδήγησε στη θεσμοθέτηση του νυν ΕΛΠΝ), δεδομένου ότι τότε ίσχυε το Σύνταγμα του 1952, που λόγω των ιδιαίτερων κοινωνικοπολιτικών συνθηκών που επικράτησαν κατά την κατάρτισή του, υπήρξε συντηρητικό και σε μεγάλο βαθμό προσκολλημένο στα συνταγματικά κείμενα του 1864 και του 1911;

– Εξετάστηκε γιατί ο νομοθέτης επέλεξε το 1954 να θεσμοθετήσει ένα αναδιανεμητικό σύστημα κάλυψης δαπανών που δεν αναγνωρίζει το Δημόσιο και εάν οι ίδιοι λόγοι εξακολουθούν να υφίστανται 70 χρόνια μετά, καθώς και εάν τυγχάνουν ερείσματος βάσει των σύγχρονων συνταμγατικών διατάξεων;

– Εξετάστηκε η περίπτωση κατάργησης του ΕΛΠΝ, δεδομένου ότι μόνο ένας Κλάδος έφερε διαχρονικά τέτοιο Ειδικό Λογαριασμό, ενώ ο ΣΞ και η ΠΑ όχι;

– Εξετάστηκε (με αναλογιστική μελέτη) εάν τα Μετοχικά Ταμεία των Κλάδων θα μπορούσαν να χρηματοδοτήσουν, από τα έσοδα των υφιστάμενων κρατήσεων που ήδη λαμβάνουν, τις εν λόγω «ανάγκες» (διά της προσαρμογής των νόμων που διέπουν το σκοπό – λειτουργία τους); Η εισφορά αλληλεγγύης που αποδίδονταν όλα τα τελευταία χρόνια στα ΜΤ δεν θα μπορούσε να αξιοποιηθεί για τις ανάγκες αυτές;

– Ποιος είναι ο λόγος που τίθεται ως πρόβλεψη η παροχή δανείων από ακόμη έναν φορέα πέραν των ίδιων των Μετοχικών Ταμείων; Γιατί τα άτοκα δάνεια για έκτακτες ανάγκες έχουν συμπεριληφθεί (βάσει του άρθρου 4) στις παροχές βοηθήματος για δαπάνες που δεν αναγνωρίζει το Δημόσιο κατ’ εφαρμογή του π.δ. 432/1983 (Α’ 162) ή συμπληρωματικού βοηθήματος για δαπάνες που αναγνωρίζει το Δημόσιο, αφού μόνο τέτοιες δεν μπορούν να θεωρηθούν; Πώς είναι δυνατόν να τεθούν ορθολογικά και αξιοκρατικά κριτήρια, βάσει του άρθρου 4 του Συντάγματος, στην κατ’ εξουσιοδότηση έκδοσης ΥΑ για την παροχή άτοκων δανείων; Είναι δυνατό να υλοποιηθεί αυτό αξιοκρατικά σε ρεαλιστική και πρακτική βάση;

– Εξετάστηκε το σύστημα πρόνοιας ΕΔ άλλων Κρατών (π.χ. ΗΠΑ); Οι στρατοί, ανεπτυγμένων ή ακόμη και αναπτυσσόμενων κρατών, φέρουν Μετοχικά Ταμεία, Ειδικούς Κλάδους και τόσους Ειδικούς Λογαριασμούς όσους εμείς για να εξυπηρετήσουν τους ίδιους (ή μάλλον) περισσότερους σκοπούς;

– Έχουν διερευνηθεί οι αδυναμίες των αναδιανεμητικών συστημάτων τέτοιου τύπου όπως αυτών των Ειδικών Λογαριασμών; Πώς είναι δυνατόν να ορίζεται ότι δεν υπάρχει επιστροφή των διενεργούμενων κρατήσεων όταν στρατιωτικός, που τυγχάνει ουσιαστικά μέτοχος, υπάρχει περίπτωση να μην απολάβει ποτέ οποιασδήποτε ωφέλειας από τους εν λόγω Λογαριασμούς;

– Παρουσιάστηκε το μεσοσταθμικό κόστος επιβάρυνσης ανά στέλεχος; Ενδεικτικά, με βάση τη δημοσιευθείσα κατανομή του Π/Υ του ΥΠΕΘΑ, δε θα οδηγηθούμε να έχουμε μία μέση επιβάρυνση της τάξης των 55-60 € ετησίως για τα στελέχη; Λήφθηκε κάτι τέτοιο υπόψη μετά από τις περικοπές των αποδοχών που έχουν εφαρμοστεί από το 2010 και έπειτα; Λήφθηκε υπόψη η τρέχουσα συγκυρία της πληθωριστικής πίεσης; Λήφθηκε υπόψη ότι ενώ καταργείται μία εισφορά αλληλεγγύης, παράλληλα θεσμοθετείται ουσιαστικά μία άλλη;

– Γιατί η προς θεσμοθέτηση νέα κράτηση 0,3% μπορεί μελλοντικά μέχρι και να υπερ-τριπλασιαστεί (έως 1%) βάσει της παρ. του άρθρου 78 του ιδίου σχεδίου νόμου); Θεωρείται πιθανό π.χ. στο ΣΞ να απαιτούνται 10.000.000 € αντί για 3.000.000 € ετήσια έσοδα; Συνεπώς, δεν υπήρξε σχετική αναλογιστική μελέτη παρά μόνο η χρήση των διατάξεων που ισύχουν για το ΠΝ;

Με βάση όλα τα ανωτέρω, παρακαλείσθε όπως εξετάσετε την απόσυρση των εν σχετικών άρθρων – προβλέψεων, τη μελέτη από μηδενική βάση της αναγκαιότητας δημιουργίας των εν λόγω ΕΛ, με παράλληλη εξέταση της κατάργησης του ΕΛΠΝ, σκεπτόμενοι μακροπρόθεσμα και υπό το πρίσμα λειτουργίας άλλων κρατών και όχι δέσμιοι της χρήσης διατάξεων του παρελθόντος ως πανάκεια προετοιμασίας νέων νομοθετημάτων και δη «μέριμνας προσωπικού».

 

 Προτάσεις επί των άρθρων 3 έως 14

 

Απόσυρση.

 

 Λοιπές προτάσεις σχετιζόμενες με τα ανωτέρω.

 

Κατάργηση του ΕΛΠΝ

 

 

 

ΚΕΦΑΛΑΙΟ Γ΄ ΡΥΘΜΙΣΕΙΣ ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΟΥ ΙΔΡΥΜΑΤΟΣ ΜΕΤΟΧΙΚΟΥ ΤΑΜΕΙΟΥ ΣΤΡΑΤΟΥ (Ν.Ι.Μ.Τ.Σ.)

 

 

Άρθρο 15

 Επέκταση δικαιούχων νοσηλείας στο Ν.Ι.Μ.Τ.Σ. – Αντικατάσταση άρθρου 2 α.ν. 1137/1946

 

Το άρθρο 2 του α.ν. 1137/1946 (Α΄ 113) αντικαθίσταται ως εξής:

 

«Άρθρο 2

Σκοπός – Δικαιούμενοι νοσηλείας στο Ν.Ι.Μ.Τ.Σ.

 

  1. Σκοπός του Νοσηλευτικού Ιδρύματος Μετοχικού Ταμείου Στρατού (Ν.Ι.Μ.Τ.Σ.) είναι η παροχή νοσηλευτικής περίθαλψης, θεραπείας, εργαστηριακών εξετάσεων, χειρουργικών επεμβάσεων και ιατρικής γενικά φροντίδας επί ανάλογης αμοιβής, στους μετόχους και μερισματούχους του Μετοχικού Ταμείου Στρατού (Μ.Τ.Σ.), τους μερισματούχους του Μετοχικού Ταμείου Αεροπορίας, το μόνιμο προσωπικό του Μ.Τ.Σ. και του Ιδρύματος, καθώς και τα μέλη των οικογενειών τους.

 

  1. Τα πρόσωπα που δικαιούνται νοσηλείας στο Ν.Ι.Μ.Τ.Σ. είναι τα εξής:

 

α) εν ενεργεία στελέχη του Στρατού Ξηράς, των Κοινών Σωμάτων των Ενόπλων Δυνάμεων και της Ελληνικής Αστυνομίας, υπό την προϋπόθεση της διατήρησης της ιδιότητας του μετόχου του Μετοχικού Ταμείου Στρατού (Μ.Τ.Σ.) και της καταβολής της μηνιαίας εισφοράς που προβλέπεται στο άρθρο 10,

 

β) εν αποστρατεία στελέχη του Στρατού Ξηράς, της Πολεμικής Αεροπορίας, των Κοινών Σωμάτων των Ενόπλων Δυνάμεων και της Ελληνικής Αστυνομίας, υπό την προϋπόθεση της διατήρησης της ιδιότητας του μερισματούχου των Μετοχικών Ταμείων Στρατού και Αεροπορίας, κατά περίπτωση, καθώς και της καταβολής της μηνιαίας εισφοράς που προβλέπεται στο άρθρο 10,

 

γ) το μόνιμο προσωπικό του Μ.Τ.Σ. και του Ν.Ι.Μ.Τ.Σ., εν ενεργεία και συνταξιούχοι, υπό την προϋπόθεση καταβολής της μηνιαίας εισφοράς που προβλέπεται στο άρθρο 10 και για όσο χρόνο καταβάλλουν εισφορά,

 

δ) τα εξής μέλη οικογενειών των προσώπων των περ. α΄ έως γ΄:

 

δα) σύζυγοι,

 

δβ) εξαρτώμενα μέλη,

 

δγ) γονείς,

 

δδ) τα μέλη των ορφανικών οικογενειών των μετόχων του Μ.Τ.Σ. στα οποία απονεμήθηκε σύνταξη και για όσο διάστημα τη λαμβάνουν.

 

  1. Το Διοικητικό Συμβούλιο του Ν.Ι.Μ.Τ.Σ. δύναται να εγκρίνει, με αιτιολογημένη απόφασή του, τη νοσηλεία στο Ίδρυμα και άλλων προσώπων, την οποία κρίνει επιβεβλημένη, έως και τέσσερις (4) κλίνες συγχρόνως.

 

  1. Η αρμοδιότητα της παρ. 3 δύναται να μεταβιβάζεται από το Διοικητικό Συμβούλιο στον Γενικό Διευθυντή του Ν.Ι.Μ.Τ.Σ. και, σε περίπτωση απουσίας ή κωλύματός του, στον Υποδιευθυντή του Ιδρύματος.».

 

Άρθρο 16

Πόροι του Ν.Ι.Μ.Τ.Σ. – Αντικατάσταση άρθρου 10 α.ν. 1137/1946

 

Το άρθρο 10 του α.ν. 1137/1946 (Α΄ 113) αντικαθίσταται ως εξής:

 

«Άρθρο 10

Πόροι Ν.Ι.Μ.Τ.Σ.

 

Πόροι του Ν.Ι.Μ.Τ.Σ. είναι οι εξής:

 

α) η υποχρεωτική μηνιαία εισφορά των προσώπων που αναφέρονται στις περ. (α), (β) και (γ) της παρ. 2 του άρθρου 2. Η εισφορά του πρώτου εδαφίου καθορίζεται με κοινή απόφαση των Υπουργών Εθνικής Άμυνας και Προστασίας του Πολίτη που εκδίδεται μετά από πρόταση του Διοικητικού Συμβουλίου του Ν.Ι.Μ.Τ.Σ.. Σε κάθε περίπτωση το ύψος της εισφοράς δεν δύναται να υπερβαίνει ποσοστό ένα τοις εκατό (1%) επί των συνολικών μηνιαίων αποδοχών του βαθμού τους για τους εν ενεργεία δικαιούμενους και επί της καταβαλλόμενης μηνιαίας σύνταξης για τους εν αποστρατεία και τις ορφανικές οικογένειες αυτών,

 

β) οι εισπράξεις από τα νοσήλια, τα εγχείριστρα, τα αντίτιμα εργαστηριακών εξετάσεων και τις λοιπές μεταβολές των νοσηλευόμενων, θεραπευόμενων ή και εξεταζόμενων εξωτερικά ασθενών,

 

γ) οι κληρονομιές, τα κληροδοτήματα, οι δωρεές και οι έρανοι,

 

δ) η κρατική επιχορήγηση που αναγράφεται στον προϋπολογισμό του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας και

 

ε) τα πάσης φύσεως εισοδήματα από την κινητή και ακίνητη περιουσία του Ν.Ι.Μ.Τ.Σ., τόκοι και κέρδη από την εκμετάλλευσή της και το προϊόν από την εκποίηση περιουσιακών στοιχείων του.».

 

 

Άρθρο 16

Πόροι του Ν.Ι.Μ.Τ.Σ. – Αντικατάσταση άρθρου 10 α.ν. 1137/1946

 

Το άρθρο 10 του α.ν. 1137/1946 (Α΄ 113) αντικαθίσταται ως εξής:

 

«Άρθρο 10

Πόροι Ν.Ι.Μ.Τ.Σ.

 

Πόροι του Ν.Ι.Μ.Τ.Σ. είναι οι εξής:

 

α) η υποχρεωτική μηνιαία εισφορά των προσώπων που αναφέρονται στις περ. (α), (β) και (γ) της παρ. 2 του άρθρου 2. Η εισφορά του πρώτου εδαφίου καθορίζεται με κοινή απόφαση των Υπουργών Εθνικής Άμυνας και Προστασίας του Πολίτη που εκδίδεται μετά από πρόταση του Διοικητικού Συμβουλίου του Ν.Ι.Μ.Τ.Σ.. Σε κάθε περίπτωση το ύψος της εισφοράς δεν δύναται να υπερβαίνει ποσοστό ένα τοις εκατό (1%) επί των συνολικών μηνιαίων αποδοχών του βαθμού τους για τους εν ενεργεία δικαιούμενους και επί της καταβαλλόμενης μηνιαίας σύνταξης για τους εν αποστρατεία και τις ορφανικές οικογένειες αυτών,

 

β) οι εισπράξεις από τα νοσήλια, τα εγχείριστρα, τα αντίτιμα εργαστηριακών εξετάσεων και τις λοιπές μεταβολές των νοσηλευόμενων, θεραπευόμενων ή και εξεταζόμενων εξωτερικά ασθενών,

 

γ) οι κληρονομιές, τα κληροδοτήματα, οι δωρεές και οι έρανοι,

 

δ) η κρατική επιχορήγηση που αναγράφεται στον προϋπολογισμό του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας και

 

ε) τα πάσης φύσεως εισοδήματα από την κινητή και ακίνητη περιουσία του Ν.Ι.Μ.Τ.Σ., τόκοι και κέρδη από την εκμετάλλευσή της και το προϊόν από την εκποίηση περιουσιακών στοιχείων του.».

 

 Άρθρο 17

Αντίτιμο για παρεχόμενες υπηρεσίες του Ν.Ι.Μ.Τ.Σ. – Αντικατάσταση άρθρου 14 α.ν. 1137/1946

 

Το άρθρο 14 του α.ν. 1137/1946 (Α΄113) αντικαθίσταται ως εξής:

 

«Άρθρο 14

Αντίτιμο για παρεχόμενες υπηρεσίες του Ν.Ι.Μ.Τ.Σ.

 

  1. Το αντίτιμο από τα νοσήλεια, τα εγχείριστρα, τις εργαστηριακές εξετάσεις και τις λοιπές μεταβολές των νοσηλευόμενων, θεραπευόμενων και εξωτερικών ασθενών εν ενεργεία στελεχών του Στρατού Ξηράς και των Κοινών Σωμάτων των Ενόπλων Δυνάμεων που είναι μερισματούχοι του Μ.Τ.Σ., καθώς επίσης και των μελών της οικογένειας των δικαιούχων νοσηλείας στο Ν.Ι.Μ.Τ.Σ., καταβάλλεται σε αυτό από τον οικείο προϋπολογισμό του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας, σύμφωνα με το ισχύον κάθε φορά κρατικό τιμολόγιο.

 

  1. Με τη διαδικασία της παρ. 1 ρυθμίζεται το αντίτιμο που αντιστοιχεί στα νοσήλεια, εγχείριστρα και τις εργαστηριακές εξετάσεις, που καταβάλλεται στο Ν.Ι.Μ.Τ.Σ., σε περίπτωση νοσηλείας εν ενεργεία στελεχών του Πολεμικού Ναυτικού και της Πολεμικής Αεροπορίας, καθώς και των μελών των οικογενειών τους.».

  

Παρατηρήσεις επί των ανωτέρω:

 

Κατάργηση της εισφοράς 1% υπέρ Ν.Ι.Μ.Τ.Σ.

 

 Προτάσεις επί των άρθρων 15 έως 17

 

ΚΕΦΑΛΑΙΟ Γ΄ ΡΥΘΜΙΣΕΙΣ ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΟΥ ΙΔΡΥΜΑΤΟΣ ΜΕΤΟΧΙΚΟΥ ΤΑΜΕΙΟΥ ΣΤΡΑΤΟΥ (Ν.Ι.Μ.Τ.Σ.)

  

Άρθρο 15

 Επέκταση δικαιούχων νοσηλείας στο Ν.Ι.Μ.Τ.Σ. – Αντικατάσταση άρθρου 2 α.ν. 1137/1946

 

Το άρθρο 2 του α.ν. 1137/1946 (Α΄ 113) αντικαθίσταται ως εξής:

 

«Άρθρο 2

Σκοπός – Δικαιούμενοι νοσηλείας στο Ν.Ι.Μ.Τ.Σ.

 

  1. Σκοπός του Νοσηλευτικού Ιδρύματος Μετοχικού Ταμείου Στρατού (Ν.Ι.Μ.Τ.Σ.) είναι η παροχή νοσηλευτικής περίθαλψης, θεραπείας, εργαστηριακών εξετάσεων, χειρουργικών επεμβάσεων και ιατρικής γενικά φροντίδας επί ανάλογης αμοιβής, στους μετόχους και μερισματούχους του Μετοχικού Ταμείου Στρατού (Μ.Τ.Σ.), τους μερισματούχους του Μετοχικού Ταμείου Αεροπορίας, το μόνιμο προσωπικό του Μ.Τ.Σ. και του Ιδρύματος, καθώς και τα μέλη των οικογενειών τους.

 

  1. Τα πρόσωπα που δικαιούνται νοσηλείας στο Ν.Ι.Μ.Τ.Σ. είναι τα εξής:

 

α) εν ενεργεία στελέχη του Στρατού Ξηράς, των Κοινών Σωμάτων των Ενόπλων Δυνάμεων και της Ελληνικής Αστυνομίας, υπό την προϋπόθεση της διατήρησης της ιδιότητας του μετόχου του Μετοχικού Ταμείου Στρατού (Μ.Τ.Σ.) και της καταβολής της μηνιαίας εισφοράς που προβλέπεται στο άρθρο 10,

 

β) εν αποστρατεία στελέχη του Στρατού Ξηράς, της Πολεμικής Αεροπορίας, των Κοινών Σωμάτων των Ενόπλων Δυνάμεων και της Ελληνικής Αστυνομίας, υπό την προϋπόθεση της διατήρησης της ιδιότητας του μερισματούχου των Μετοχικών Ταμείων Στρατού και Αεροπορίας, κατά περίπτωση, καθώς και της καταβολής της μηνιαίας εισφοράς που προβλέπεται στο άρθρο 10,

 

γ) το μόνιμο προσωπικό του Μ.Τ.Σ. και του Ν.Ι.Μ.Τ.Σ., εν ενεργεία και συνταξιούχοι, υπό την προϋπόθεση καταβολής της μηνιαίας εισφοράς που προβλέπεται στο άρθρο 10 και για όσο χρόνο καταβάλλουν εισφορά,

 

δ) τα εξής μέλη οικογενειών των προσώπων των περ. α΄ έως γ΄:

 

δα) σύζυγοι,

 

δβ) εξαρτώμενα μέλη,

 

δγ) γονείς,

 

δδ) τα μέλη των ορφανικών οικογενειών των μετόχων του Μ.Τ.Σ. στα οποία απονεμήθηκε σύνταξη και για όσο διάστημα τη λαμβάνουν.

 

  1. Το Διοικητικό Συμβούλιο του Ν.Ι.Μ.Τ.Σ. δύναται να εγκρίνει, με αιτιολογημένη απόφασή του, τη νοσηλεία στο Ίδρυμα και άλλων προσώπων, την οποία κρίνει επιβεβλημένη, έως και τέσσερις (4) κλίνες συγχρόνως.

 

  1. Η αρμοδιότητα της παρ. 3 δύναται να μεταβιβάζεται από το Διοικητικό Συμβούλιο στον Γενικό Διευθυντή του Ν.Ι.Μ.Τ.Σ. και, σε περίπτωση απουσίας ή κωλύματός του, στον Υποδιευθυντή του Ιδρύματος.».

 

Άρθρο 16

Πόροι του Ν.Ι.Μ.Τ.Σ. – Αντικατάσταση άρθρου 10 α.ν. 1137/1946

 

Το άρθρο 10 του α.ν. 1137/1946 (Α΄ 113) αντικαθίσταται ως εξής:

 

«Άρθρο 10

Πόροι Ν.Ι.Μ.Τ.Σ.

 

Πόροι του Ν.Ι.Μ.Τ.Σ. είναι οι εξής:

 

α) η υποχρεωτική μηνιαία εισφορά των προσώπων που αναφέρονται στις περ. (α), (β) και (γ) της παρ. 2 του άρθρου 2. Η εισφορά του πρώτου εδαφίου καθορίζεται με κοινή απόφαση των Υπουργών Εθνικής Άμυνας και Προστασίας του Πολίτη που εκδίδεται μετά από πρόταση του Διοικητικού Συμβουλίου του Ν.Ι.Μ.Τ.Σ.. Σε κάθε περίπτωση το ύψος της εισφοράς δεν δύναται να υπερβαίνει ποσοστό ένα τοις εκατό (1%) επί των συνολικών μηνιαίων αποδοχών του βαθμού τους για τους εν ενεργεία δικαιούμενους και επί της καταβαλλόμενης μηνιαίας σύνταξης για τους εν αποστρατεία και τις ορφανικές οικογένειες αυτών,

 

α)β) οι εισπράξεις από τα νοσήλια, τα εγχείριστρα, τα αντίτιμα εργαστηριακών εξετάσεων και τις λοιπές μεταβολές των νοσηλευόμενων, θεραπευόμενων ή και εξεταζόμενων εξωτερικά ασθενών,

 

β)γ) οι κληρονομιές, τα κληροδοτήματα, οι δωρεές και οι έρανοι,

 

γ)δ) η κρατική επιχορήγηση που αναγράφεται στον προϋπολογισμό του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας και

 

δ)ε) τα πάσης φύσεως εισοδήματα από την κινητή και ακίνητη περιουσία του Ν.Ι.Μ.Τ.Σ., τόκοι και κέρδη από την εκμετάλλευσή της και το προϊόν από την εκποίηση περιουσιακών στοιχείων του.».

 

 Άρθρο 16

Πόροι του Ν.Ι.Μ.Τ.Σ. – Αντικατάσταση άρθρου 10 α.ν. 1137/1946

 

Το άρθρο 10 του α.ν. 1137/1946 (Α΄ 113) αντικαθίσταται ως εξής:

 

«Άρθρο 10

Πόροι Ν.Ι.Μ.Τ.Σ.

 

Πόροι του Ν.Ι.Μ.Τ.Σ. είναι οι εξής:

 

α) η υποχρεωτική μηνιαία εισφορά των προσώπων που αναφέρονται στις περ. (α), (β) και (γ) της παρ. 2 του άρθρου 2. Η εισφορά του πρώτου εδαφίου καθορίζεται με κοινή απόφαση των Υπουργών Εθνικής Άμυνας και Προστασίας του Πολίτη που εκδίδεται μετά από πρόταση του Διοικητικού Συμβουλίου του Ν.Ι.Μ.Τ.Σ.. Σε κάθε περίπτωση το ύψος της εισφοράς δεν δύναται να υπερβαίνει ποσοστό ένα τοις εκατό (1%) επί των συνολικών μηνιαίων αποδοχών του βαθμού τους για τους εν ενεργεία δικαιούμενους και επί της καταβαλλόμενης μηνιαίας σύνταξης για τους εν αποστρατεία και τις ορφανικές οικογένειες αυτών,

 

α)β) οι εισπράξεις από τα νοσήλια, τα εγχείριστρα, τα αντίτιμα εργαστηριακών εξετάσεων και τις λοιπές μεταβολές των νοσηλευόμενων, θεραπευόμενων ή και εξεταζόμενων εξωτερικά ασθενών,

 

β)γ) οι κληρονομιές, τα κληροδοτήματα, οι δωρεές και οι έρανοι,

 

γ)δ) η κρατική επιχορήγηση που αναγράφεται στον προϋπολογισμό του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας και

 

δ)ε) τα πάσης φύσεως εισοδήματα από την κινητή και ακίνητη περιουσία του Ν.Ι.Μ.Τ.Σ., τόκοι και κέρδη από την εκμετάλλευσή της και το προϊόν από την εκποίηση περιουσιακών στοιχείων του.».

 

 

Άρθρο 17

Αντίτιμο για παρεχόμενες υπηρεσίες του Ν.Ι.Μ.Τ.Σ. – Αντικατάσταση άρθρου 14 α.ν. 1137/1946

 

Το άρθρο 14 του α.ν. 1137/1946 (Α΄113) αντικαθίσταται ως εξής:

 

«Άρθρο 14

Αντίτιμο για παρεχόμενες υπηρεσίες του Ν.Ι.Μ.Τ.Σ.

 

  1. Το αντίτιμο από τα νοσήλεια, τα εγχείριστρα, τις εργαστηριακές εξετάσεις και τις λοιπές μεταβολές των νοσηλευόμενων, θεραπευόμενων και εξωτερικών ασθενών εν ενεργεία στελεχών του Στρατού Ξηράς και των Κοινών Σωμάτων των Ενόπλων Δυνάμεων που είναι μερισματούχοι του Μ.Τ.Σ., καθώς επίσης και των μελών της οικογένειας των δικαιούχων νοσηλείας στο Ν.Ι.Μ.Τ.Σ., καταβάλλεται σε αυτό από τον οικείο προϋπολογισμό του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας, σύμφωνα με το ισχύον κάθε φορά κρατικό τιμολόγιο.

 

  1. Με τη διαδικασία της παρ. 1 ρυθμίζεται το αντίτιμο που αντιστοιχεί στα νοσήλεια, εγχείριστρα και τις εργαστηριακές εξετάσεις, που καταβάλλεται στο Ν.Ι.Μ.Τ.Σ., σε περίπτωση νοσηλείας εν ενεργεία στελεχών του Πολεμικού Ναυτικού και της Πολεμικής Αεροπορίας, καθώς και των μελών των οικογενειών τους.».

   

ΚΕΦΑΛΑΙΟ Δ΄ ΡΥΘΜΙΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ ΤΩΝ ΕΝΟΠΛΩΝ ΔΥΝΑΜΕΩΝ

 

Άρθρο 18

Μισθολογική αποκατάσταση κατηγοριών πολιτικών υπαλλήλων

  

Παρατηρήσεις επί των ανωτέρω:

 

Ουδεμία

  

Προτάσεις επί του άρθρου 18

 

Ουδεμία

 

 Άρθρο 19

Ημέρες εκτός έδρας προσωπικού κατηγορίας ΔΕ Τεχνικών Οπλικών Συστημάτων και Πυρομαχικών, Ναρκαλιευτών, Ειδικών EOD – C/IED– Τροποποίηση άρθρου 2 ν. 4336/2015

 

Στο άρθρο 3 της υποπαρ. Δ9 της παρ. Δ΄ του άρθρου 2 του ν. 4336/2015 (Α΄ 94) προστίθεται παρ. 12 ως εξής:

 

«12. Με κοινή απόφαση των Υπουργών Εθνικής Άμυνας και Οικονομικών, καθορίζονται οι ημέρες μετακίνησης εκτός έδρας κατ’ έτος και πέραν των ορίων των παρ. 1 και 2, μέχρι διακόσιες (200) ημέρες συνολικά για το προσωπικό κατηγορίας ΔΕ Τεχνικών Οπλικών Συστημάτων και Πυρομαχικών, Ναρκαλιευτών, Ειδικών EOD – C/IED του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας, που συμμετέχει σε αποστολές έρευνας, αναγνώρισης, εξουδετέρωσης και καταστροφής τυποποιημένων αυτοσχέδιων εκρηκτικών μηχανισμών.».

 

 

Παρατηρήσεις επί των ανωτέρω:

 

Με την ευκαιρία της αύξησης των ημερών μετακίνησης εκτός έδρας προσωπικού ειδικών EOD, κρίνεται ώριμη χρονικά η αποκατάσταση της αδικίας που υφίστανται τα στελέχη των ΕΔ της ειδικότητας του πυροτεχνουργού και αφορά στη μη αναγνώριση του επικίνδυνου των εργασιών επιθεώρησης, συντήρησης και ανασκευής  πυρομαχικών, ώστε να τους παρέχεται η δυνατότητα αναγνώρισης του χρόνου εργασίας τους στο διπλάσιο, όσο αφορά στο συντάξιμο χρόνο.

 

Προτάσεις επί του άρθρου 19

  

Προσθήκη νέου άρθρου, αριθμημένο ως 78 και αναρίθμηση των υφιστάμενων.

 

Άρθρο 78

 «Κωδικοποίηση σε ενιαίο κείμενο, με τον τίτλο «Κώδικας Πολιτικών και Στρατιωτικών Συντάξεων» των διατάξεων που ισχύουν για την απονομή των πολιτικών και στρατιωτικών συντάξεων» - Τροποποίηση άρθρου 41 του ΠΔ 169/2007

 

Προστίθεται παράγραφος 10 μετά την παράγραφο 9 του άρθρου 41 και αναπαραγραφοποιείται αυτό.

 

«10. Οι διατάξεις της προηγουμένης παραγράφου του άρθρου αυτού, εφαρμόζονται και για το στρατιωτικό προσωπικό της ειδικότητας του πυροτεχνουργού ή του οπλουργού με εξειδίκευση πυροτεχνουργού που εντέλλεται να εκτελέσει εργασίες επιθεώρησης,  ανασκευής/ανακατασκευής, εξουδετέρωσης, καταστροφής ή αποστρατικοποίησης, εφόσον για κάθε εξάμηνο συμπληρώνει σωρευτικά εξήντα (60) ώρες εργασίας.

 Οι πιο πάνω ώρες βεβαιώνονται με βάση τα τηρούμενα επίσημα στοιχεία της αρμόδιας υπηρεσίας.»

          

Άρθρο 20

Στρατιωτικές Λέσχες Στρατού Ξηράς– Τροποποίηση άρθρου 19 ν. 4361/2016

 

Το άρθρο 19 του ν. 4361/2016 (Α΄ 10) τροποποιείται ως προς τους δικαιούμενους να κάνουν χρήση των στρατιωτικών λεσχών του Στρατού Ξηράς ως μέλη και διαμορφώνεται ως εξής:

 

«Άρθρο 19

Στρατιωτικές Λέσχες Στρατού Ξηράς

Οι υπαξιωματικοί και οι ΕΠ.ΟΠ. του Στρατού Ξηράς που υπηρετούν σε φρουρές στις οποίες λειτουργούν Στρατιωτικές Λέσχες κάνουν χρήση των υπηρεσιών των Λεσχών ως μέλη τους, σύμφωνα με τους όρους και τις προϋποθέσεις που ισχύουν για τα υπόλοιπα μέλη των Λεσχών.».

 

Παρατηρήσεις επί των ανωτέρω:

 

Απαιτείται διευκρίνηση επί του όρου υπαξιωματικοί, καθόσον σε αυτούς περιλαμβάνονται οι ΕΠ.ΟΠ., ενώ κατά άλλη ερμηνεία εξαιρούνται οι ΟΒΑ. Ως εκ τούτου θεωρείται ότι πρέπει να τροποποιηθεί το κείμενο.

  

Προτάσεις επί του άρθρου 20

 

«Άρθρο 19

Στρατιωτικές Λέσχες Στρατού Ξηράς

Οι υπαξιωματικοί, ανεξαρτήτως προέλευσης και οι ΕΠ.ΟΠ. του Στρατού Ξηράς, οι οποίοι και οποίες υπόκεινται σε κρατήσεις υπέρ Λεσχών και που υπηρετούν σε φρουρές στις οποίες λειτουργούν Στρατιωτικές Λέσχες κάνουν χρήση των υπηρεσιών των Λεσχών ως μέλη τους, σύμφωνα με τους όρους και τις προϋποθέσεις που ισχύουν για τα υπόλοιπα μέλη των Λεσχών.».

  

Άρθρο 21

Κατάργηση συνδρομής εν αποστρατεία στρατιωτικών υπέρ Στρατιωτικών Λεσχών

 

Οι εν αποστρατεία στρατιωτικοί των Ενόπλων Δυνάμεων κάνουν χρήση των υπηρεσιών των Στρατιωτικών Λεσχών του Στρατού Ξηράς χωρίς την καταβολή συνδρομής. Το πρώτο εδάφιο ισχύει και για τους εν αποστρατεία στρατιωτικούς των Ενόπλων Δυνάμεων που εξυπηρετούνται από τη Λέσχη Αξιωματικών Ενόπλων Δυνάμεων ως μέλη της.

 

Παρατηρήσεις επί των ανωτέρω:

 

Η χρήση των Στρατιωτικών Λεσχών του Στρατού Ξηράς, καθώς και αυτών του Πολεμικού Ναυτικού και της Πολεμικής Αεροπορίας, θα πρέπει να επιτρέπεται σε όλα τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων, δίχως συνδρομή.

  

Προτάσεις επί του άρθρου 21

 

Άρθρο 21

Κατάργηση συνδρομής των εν ενεργεία και εν αποστρατεία στρατιωτικών υπέρ Στρατιωτικών Λεσχών

 

Οι εν ενεργεία και εν αποστρατεία στρατιωτικοί των Ενόπλων Δυνάμεων κάνουν χρήση των υπηρεσιών των Στρατιωτικών Λεσχών του Στρατού Ξηράς και των αντίστοιχων του Πολεμικού Ναυτικού και της Πολεμικής Αεροπορίας χωρίς την καταβολή συνδρομής. Το πρώτο εδάφιο ισχύει και για τους εν αποστρατεία στρατιωτικούς των Ενόπλων Δυνάμεων που εξυπηρετούνται από τη Λέσχη Αξιωματικών Ενόπλων Δυνάμεων ως μέλη της.

 

Άρθρο 22

Παροχή υπηρεσιών υγείας στα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων και στα μέλη των οικογενειών τους από τον Ε.Ο.Π.Υ.Υ.

 

Στα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων και τα μέλη των οικογενειών τους, δύναται να παρέχεται από τα φαρμακεία που είναι συμβεβλημένα με τον Εθνικό Οργανισμό Παροχής Υπηρεσιών Υγείας, η εκτέλεση συνταγών φαρμακευτικής κάλυψης.

  

Παρατηρήσεις επί των ανωτέρω:

 

Το ρήμα «δύναται» πρέπει να καταργηθεί, καθόσον καθιστά την ενέργεια προαιρετική.

 

 Προτάσεις επί του άρθρου 22

 

Άρθρο 22

Παροχή υπηρεσιών υγείας στα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων και στα μέλη των οικογενειών τους από τον Ε.Ο.Π.Υ.Υ.

 

Στα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων και τα μέλη των οικογενειών τους, δύναται να παρέχεται από τα φαρμακεία που είναι συμβεβλημένα με τον Εθνικό Οργανισμό Παροχής Υπηρεσιών Υγείας, η εκτέλεση συνταγών φαρμακευτικής κάλυψης.

  

ΚΕΦΑΛΑΙΟ Ε΄ ΖΗΤΗΜΑΤΑ ΜΑΚΡΑΣ ΑΝΑΡΡΩΤΙΚΗΣ ΑΔΕΙΑΣ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΤΩΝ ΕΝΟΠΛΩΝ ΔΥΝΑΜΕΩΝ

 

 Άρθρο 23

Λήξη πρώτης μακράς αναρρωτικής άδειας – Τροποποίηση άρθρου 24 ν.δ. 1400/1973

 

Στο άρθρο 24 του ν.δ. 1400/1973 (Α΄ 114) επέρχονται οι εξής αλλαγές: α) ο τίτλος και το περιεχόμενο του άρθρου μεταφέρονται από την καθαρεύουσα στη δημοτική γλώσσα, β) στην παρ. 5 επικαιροποιείται η ονομασία του Αρχηγού των Ενόπλων Δυνάμεων, γ) αντικαθίστανται οι παρ. 1 και 6, δ) προστίθενται παρ. 7 και 8 και το άρθρο 24 διαμορφώνεται ως εξής:

 

«Άρθρο 24

Λήξη πρώτης μακράς αναρρωτικής άδειας

 

  1. Αξιωματικός που διατελεί σε πρώτη μακρά αναρρωτική άδεια υποχρεούται, εντός πέντε (5) ημερών από τη λήξη της άδειάς του, να παρουσιαστεί στο Φρουραρχείο που τον παρακολουθεί ή τη Μονάδα διοικητικής παρακολούθησης, ώστε να του χορηγηθεί Φύλλο Πορείας – Φύλλο Μεταβάσεως (ΦΠ-ΦΜ) και εισιτήριο εισαγωγής για το αρμόδιο στρατιωτικό νοσοκομείο που νοσηλεύθηκε και τηρεί τον ιατρικό του φάκελο, προκειμένου να υποβληθεί στις απαραίτητες υγειονομικές εξετάσεις. Μετά το πέρας αυτών και με μέριμνα του στρατιωτικού νοσοκομείου, του χορηγείται άμεσα ΦΠ-ΦΜ για την οικεία Ανώτατη Υγειονομική Επιτροπή προς κρίση της υγειονομικής του κατάστασης.

 

  1. Εάν η Επιτροπή αποφασίσει ότι το νόσημα ή το τραύμα του αξιωματικού ιάθηκε και αυτός καθίσταται ικανός, ο αξιωματικός επανέρχεται στην υπηρεσία του.

 

  1. Αξιωματικός που κρίθηκε ικανός μετά τη λήξη της πρώτης μακράς αναρρωτικής άδειας, δεν δύναται να τύχει για το ίδιο νόσημα ή τραύμα, άλλης πρώτης μακράς αναρρωτικής άδειας πριν την παρέλευση διετίας από την ημερομηνία της γνωμάτευσης της Ανώτατης Υγειονομικής Επιτροπής προς τούτο.

 

  1. Εάν παραστεί ανάγκη, εντός του ανωτέρω χρονικού διαστήματος, χορήγησης και άλλης μακράς αναρρωτικής άδειας, για το ίδιο νόσημα ή τραύμα, αυτή λογίζεται ως δεύτερη μακρά αναρρωτική άδεια.

 

  1. Εάν η Επιτροπή αποφασίσει ότι το νόσημα ή το τραύμα δεν ιάθηκε και παρίσταται ανάγκη χορήγησης δεύτερης μακράς αναρρωτικής άδειας ανάλογης διάρκειας για την αποθεραπεία αυτών, η γνωμάτευση υποβάλλεται στον Αρχηγό του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας α, ο οποίος χορηγεί τη δεύτερη μακρά αναρρωτική άδεια που προτείνει η Επιτροπή.

 

  1. Αν η Επιτροπή αποφασίσει ότι το νόσημα ή το τραύμα του αξιωματικού ιάθηκε, η φύση του όμως τον καθιστά ανίκανο για τη στρατιωτική υπηρεσία, ο αξιωματικός τίθεται σε αυτεπάγγελτη αποστρατεία.

 

  1. Αν η Επιτροπή αποφασίσει ότι το νόσημα ή το τραύμα του αξιωματικού ιάθηκε, αλλά η φύση αυτού, ενώ τον καθιστά ανίκανο για την ενεργό υπηρεσία, δεν τον εμποδίζει για την εκτέλεση υπηρεσίας γραφείου, εφαρμόζονται τα άρθρα 14 έως 16.

 

  1. Αν η Επιτροπή αποφασίσει ότι το νόσημα του αξιωματικού είναι ανίατο, ο αξιωματικός είναι σωματικά ανίκανος – αποστρατευτέος και τίθεται σε αυτεπάγγελτη αποστρατεία.».

 

Άρθρο 24

Λήξη δεύτερης ή τρίτης μακράς αναρρωτικής άδειας – Τροποποίηση άρθρου 25 ν.δ. 1400/1973

 

Στο άρθρο 25 του ν.δ. 1400/1973 (Α’ 114) επέρχονται οι εξής αλλαγές: α) ο τίτλος και το περιεχόμενο του άρθρου μεταφέρονται από την καθαρεύουσα στη δημοτική γλώσσα και επέρχονται νομοτεχνικές βελτιώσεις, β) αντικαθίσταται η παρ. 1 και το άρθρο 25 διαμορφώνεται ως εξής:

 

«Άρθρο 25

Λήξη δεύτερης ή τρίτης μακράς αναρρωτικής άδειας

 

  1. Αξιωματικός που διατελεί σε δεύτερη μακρά αναρρωτική άδεια υποχρεούται, εντός πέντε (5) ημερών από τη λήξη της άδειάς του, να παρουσιαστεί στο Φρουραρχείο που τον παρακολουθεί ή τη Μονάδα διοικητικής παρακολούθησης, ώστε να του χορηγηθεί ΦΠ-ΦΜ και εισιτήριο εισαγωγής για το αρμόδιο στρατιωτικό νοσοκομείο που νοσηλεύθηκε και τηρεί τον ιατρικό του φάκελο, προκειμένου να υποβληθεί στις απαραίτητες υγειονομικές εξετάσεις. Μετά το πέρας αυτών και με μέριμνα του στρατιωτικού νοσοκομείου, του χορηγείται άμεσα ΦΠ-ΦΜ για την οικεία Ανώτατη Υγειονομική Επιτροπή προς κρίση της υγειονομικής του κατάστασης.

 

  1. Αναλόγως της γνωμάτευσης της Επιτροπής εφαρμόζονται οι παρ. 2, 6, 7 και 8 του άρθρου 24.

 

  1. Κατ’ εξαίρεση για βαριές περιπτώσεις νόσων η Επιτροπή δύναται, εφόσον κρίνει ότι το νόσημα του αξιωματικού είναι δεκτικό ίασης, να προτείνει τρίτη μακρά αναρρωτική άδεια.

 

  1. Μετά τη λήξη της τρίτης μακράς αναρρωτικής άδειας εφαρμόζονται οι παρ. 1 και 2.».

 

 Παρατηρήσεις επί των ανωτέρω:

 

Επί των ανωτέρω, δανειζόμαστε, υιοθετώντας και υπερθεματίζοντας το πολύ πετυχημένο σχολιασμό επί της αντίστοιχης διαβούλευσης της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρία (Ε.Σ.Α.μεΑ.) (http://www.opengov.gr/mindefence/?c=32383), το οποίο έχει ως εξής:

 

Λαμβάνοντας υπόψη:

  • την παρ. 6 του Άρθρου 21 του Συντάγματος της χώρας, σύμφωνα με την οποία «τα άτομα με αναπηρίες έχουν δικαίωμα να απολαμβάνουν μέτρων που εξασφαλίζουν την αυτονομία, την επαγγελματική ένταξη και τη συμμετοχή τους στην κοινωνική, οικονομική και πολιτική ζωή της Χώρας», συνταγματικές επιταγές και απαιτήσεις της εθνικής μας νομοθεσίας, όπως:
  • τον ν.4488/2017, ο οποίος αναφέρει στο άρθρο 68 «Νομοπαραγωγική διαδικασία, ανάλυση συνεπειών ρυθμίσεων και παραγωγή επίσημων στατιστικών για τα ΑμεΑ» τα εξής: «1. Κατά το στάδιο της νομοπαραγωγικής διαδικασίας τα αρμόδια όργανα συνεκτιμούν τα δικαιώματα των ΑμεΑ, όπως αυτά περιγράφονται στη Σύμβαση και κατά τη διάρκεια της κατάρτισης σχεδίων νόμου, συνεργάζονται με το Συντονιστικό Μηχανισμό του άρθρου 69 και με το Κεντρικό Σημείο Αναφοράς του άρθρου 70 και τελούν σε διαβούλευση με αναγνωρισμένες αντιπροσωπευτικές οργανώσεις του αναπηρικού κινήματος, με άτομα και με ομάδες ατόμων που έχουν εύλογο ενδιαφέρον για τα δικαιώματα των ΑμεΑ […]»
  • τον ν.4074/2012 (ΦΕΚ 88 Α΄/11.04.2012), με τον οποίο η χώρα μας κύρωσε τη Διεθνή Σύμβαση για τα Δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρία μαζί με το προαιρετικό πρωτόκολλο που τη συνοδεύει, γεγονός που συνεπάγεται την εφαρμογή της σε ευρωπαϊκό και εθνικό επίπεδο,η Ε.Σ.Α.μεΑ. εκφράζει τη διαμαρτυρία της για την επαναφορά απαρχαιωμένης διάταξης, η οποία είχε καταργηθεί από το 2019, σχετικά με την υποχρεωτική αποστρατεία στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων σε περίπτωση που εμφανίσουν ανίατο νόσημα!!

Πιο συγκεκριμένα, στην παρ. 8 του άρθρου 23 «Λήξη πρώτης μακράς αναρρωτικής άδειας – Τροποποίηση άρθρου 24 ν.δ. 1400/1973» αναφέρεται το εξής: «Αν η Επιτροπή αποφανθεί ότι το νόσημα του αξιωματικού είναι ανίατο, ο αξιωματικός είναι σωματικώς ανίκανος – αποστρατευτέος και τίθεται σε αυτεπάγγελτη αποστρατεία».

Επιπρόσθετα, στην παρ. 2 του άρθρου 24 «Λήξη δεύτερης ή τρίτης μακράς αναρρωτικής άδειας – Τροποποίηση άρθρου 25 ν.δ. 1400/1973» αναφέρεται ρητά ότι: «2. Αναλόγως της γνωμάτευσης της Επιτροπής εφαρμόζονται οι παρ. 2, 6, 7 και 8 του άρθρου 24».

Δηλαδή σύμφωνα με τις ανωτέρω διατάξεις, αν ο αξιωματικός κατά τη διάρκεια της θητείας του εμφανίσει χρόνια πάθηση, όπως σακχαρώδη διαβήτη, σκλήρυνση κατά πλάκας, ρευματοειδή αρθρίτιδα κ.α. οι οποίες αποτελούν ανίατα νοσήματα, τότε κρίνεται ανίκανος και υποχρεωτικά αποστρατεύεται!Θεωρούμε άδικη την κατάργηση της τροποποίησης που είχε επέλθει στην παρ. 6 του άρθρου 24 του ν.δ. 1400/1973 με το άρθρο 2 του ν.4609/2019, η οποία ανέφερε τα εξής:

«6. Αν η Επιτροπή αποφανθεί ότι το νόσημα του αξιωματικού είναι ανίατο ή ότι το τραύμα του ιάθηκε μεν αλλά η φύση του τον καθιστά σωματικά ανίκανο για τη στρατιωτική υπηρεσία, ο αξιωματικός, εφόσον επιθυμεί την υπαγωγή του στις καταστάσεις των άρθρων 14 έως 16, υποβάλλει μέσα σε δέκα (10) ημέρες σχετική αίτηση.

Το Ανώτατο κατά κλάδο Συμβούλιο:

α. Αποδέχεται την αίτηση, υπάγει τον αξιωματικό σε μία από τις καταστάσεις αυτές, σύμφωνα με τις κατά περίπτωση προϋποθέσεις και διαδικασίες, εξαιρουμένης της εκ νέου παραπομπής του ενώπιον της Επιτροπής και τον τοποθετεί σε θέση, αναλόγως του βαθμού και της ειδικότητάς του,

β. αν η προθεσμία υποβολής της αίτησης παρήλθε άπρακτη, αποφασίζει την αποστρατεία του αξιωματικού.».

  1. Οι παράγραφοι 7 και 8 του άρθρου 24 καταργούνται».

Δεν είναι κατανοητός ο λόγος που επανήλθε αυτολεξεί μία ήδη καταργημένη, από το 2019, αναχρονιστική διάταξη του 1973, η οποία ουσιαστικά, «τιμωρεί» όσα Στελέχη εμφανίσουν χρόνια πάθηση χωρίς να τους δίνεται η δυνατότητα να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους από άλλη θέση, όπως είναι η υπηρεσία εδάφους, η υπηρεσία γραφείου ή η ελαφριά υπηρεσία, αλλά τους οδηγεί χωρίς δεύτερη σκέψη σε αποστράτευση.

Η Ε.Σ.Α.μεΑ. δηλώνει την κάθετη αντίθεσή της στην επαναφορά σε ισχύ αναχρονιστικών διατάξεων που αντιβαίνουν στο Ελληνικό Σύνταγμα και στη Διεθνή Σύμβαση των Δικαιωμάτων των Ατόμων με Αναπηρία και απαιτεί την κατάργηση των συγκεκριμένων τροποποιήσεων και τη συνέχιση της ισχύος των σχετικών διατάξεων του νόμου 4609/2019.

 

Προτάσεις επί των άρθρων 23 και 24

 

Όπως ανωτέρω παρατηρήσεις.

 

Άρθρο 25

Διαγραφή αποστρατευόμενων – Τροποποίηση άρθρου 36 ν.δ. 1400/1973

 

Στο άρθρο 36 του ν.δ. 1400/1973 (Α΄114) επέρχονται οι εξής αλλαγές: α) τροποποιείται η παρ. 1 ως προς τον χρόνο διαγραφής, β) οι παρ. 2 έως 4 μεταφέρονται από την καθαρεύουσα στη δημοτική γλώσσα και επέρχονται νομοτεχνικές βελτιώσεις, γ) τροποποιείται η παρ. 4 με την προσθήκη εξαίρεσης, δ) προστίθεται παρ. 5 και το άρθρο 36 διαμορφώνεται ως εξής:

 

«Άρθρο 36

Διαγραφή αποστρατευόμενων

 

  1. Οι αξιωματικοί, που αποστρατεύονται για οποιονδήποτε λόγο, διαγράφονται από την ενεργό υπηρεσία την τελευταία ημέρα του επόμενου μήνα από τη δημοσίευση του προεδρικού διατάγματος αποστρατείας τους.

 

  1. Το χρονικό διάστημα της παρ. 1 θεωρείται ως χρόνος υπηρεσίας για όλα τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις των αξιωματικών.

 

  1. Ειδικά αυτοί που αποστρατεύονται λόγω ορίου ηλικίας διαγράφονται από τη δύναμη των εν ενεργεία στελεχών την ημέρα της κατάληψής τους από το όριο ηλικίας.

 

  1. Σε όλες τις περιπτώσεις, η ημερομηνία διαγραφής δεν θεωρείται χρόνος υπηρεσίας, εκτός εάν είναι η ημέρα της κατάληψής τους από το όριο ηλικίας.

 

  1. Τα ανωτέρω εφαρμόζονται αναλογικά και για τους ανθυπασπιστές και μόνιμους υπαξιωματικούς.».

 

 

Παρατηρήσεις επί των ανωτέρω:

 

Η ημερομηνία διαγραφής θα πρέπει να λογίζεται ως χρόνος υπηρεσίας, για πρακτικούς λόγους, μισθοδοτικούς και ασφαλιστικούς.

 

Προτάσεις επί του άρθρου 25

 

Άρθρο 25

Διαγραφή αποστρατευόμενων – Τροποποίηση άρθρου 36 ν.δ. 1400/1973

 

Στο άρθρο 36 του ν.δ. 1400/1973 (Α΄114) επέρχονται οι εξής αλλαγές: α) τροποποιείται η παρ. 1 ως προς τον χρόνο διαγραφής, β) οι παρ. 2 έως 4 μεταφέρονται από την καθαρεύουσα στη δημοτική γλώσσα και επέρχονται νομοτεχνικές βελτιώσεις, γ) τροποποιείται η παρ. 4 με την προσθήκη εξαίρεσης, δ) προστίθεται παρ. 5 και το άρθρο 36 διαμορφώνεται ως εξής:

 

«Άρθρο 36

Διαγραφή αποστρατευόμενων

 

  1. Οι αξιωματικοί, που αποστρατεύονται για οποιονδήποτε λόγο, διαγράφονται από την ενεργό υπηρεσία την τελευταία ημέρα του επόμενου μήνα από τη δημοσίευση του προεδρικού διατάγματος αποστρατείας τους.

 

  1. Το χρονικό διάστημα της παρ. 1 θεωρείται ως χρόνος υπηρεσίας για όλα τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις των αξιωματικών.

 

  1. Ειδικά αυτοί που αποστρατεύονται λόγω ορίου ηλικίας διαγράφονται από τη δύναμη των εν ενεργεία στελεχών την ημέρα της κατάληψής τους από το όριο ηλικίας.

 

  1. Σε όλες τις περιπτώσεις, η ημερομηνία διαγραφής δεν θεωρείται χρόνος υπηρεσίας, εκτός εάν είναι η ημέρα της κατάληψής τους από το όριο ηλικίας.

 

  1. Τα ανωτέρω εφαρμόζονται αναλογικά και για τους ανθυπασπιστές και μόνιμους υπαξιωματικούς.».

 

 

Άρθρο 26

Ανακαλούμενοι στην ενέργεια αξιωματικοί για λόγους υγείας – Τροποποίηση παρ. 6 άρθρου 66 ν.δ. 1400/1973

 

Στην παρ. 6 του άρθρου 66 του ν.δ. 1400/1973 (Α΄ 114) επέρχονται οι εξής αλλαγές: α) γίνονται νομοτεχνικές βελτιώσεις, β) προστίθεται νέο δεύτερο εδάφιο, γ) στο τρίτο εδάφιο οι λέξεις «των ανωτέρω» αντικαθίσταται από τη λέξη «τους» και η παρ. 6 διαμορφώνεται ως εξής:

 

«6. Πλέον των προαναφερομένων κατ’ εξαίρεση και μόνο για σοβαρές ασθένειες, μετά από γνωμάτευση της αρμόδιας κατά Κλάδο Ανώτατης Υγειονομικής Επιτροπής, ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας, με απόφασή του, μπορεί να ανακαλεί στην ενεργό υπηρεσία, κατόπιν πρότασης του Αρχηγού Γενικού Επιτελείου του οικείου Κλάδου ή του Αρχηγού Γ.Ε.ΕΘ.Α., προκειμένου περί αξιωματικών Κοινών Σωμάτων, ως μονίμους από την εφεδρεία, απόστρατους αξιωματικούς ανεξαρτήτως ορίου ηλικίας και εγγραφής αυτών στα στελέχη της εφεδρείας. Οι ανωτέρω λαμβάνουν τη δικαιούμενη σύνταξη και δεν αποκτούν δικαίωμα απόληψης μισθού, παρά μόνο δικαίωμα υγειονομικής περίθαλψης ως εν ενεργεία μόνιμοι από την εφεδρεία στρατιωτικοί, σύμφωνα με την περ. γ΄ του άρθρου 1 του ν.δ. 154/1975 (Α΄ 185). Η απόλυσή τους ενεργείται με απόφαση του Υπουργού Εθνικής Άμυνας μετά από πρόταση του κατά τα ανωτέρω αρμόδιου Αρχηγού του οικείου Κλάδου ευθύς ως εκλείψουν οι λόγοι, για τους οποίους ανακλήθηκαν.».

 

 

Παρατηρήσεις επί των ανωτέρω:

 

Η δυνατότητα που δίνεται στον κ. Υπουργό Εθνικής Άμυνας να επαναφέρει στην ενεργό υπηρεσία αξιωματικούς με σοβαρές ασθένειες, κατόπιν θετικής γνωμάτευσης της ίδιας υγειονομικής επιτροπής που κατά το παρελθόν γνωμάτευσε αρνητικά, δημιουργεί σοβαρά ερωτήματα.  

 

Προτάσεις επί του άρθρου 26

 

Απόσυρση.

  

ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΣΤ΄ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗ ΧΡΟΝΟΥ ΜΕΤΟΧΙΚΗΣ ΣΧΕΣΗΣ, ΒΟΗΘΗΜΑΤΑ, ΜΕΡΙΣΜΑΤΑ, ΚΡΑΤΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΜΕΤΟΧΙΚΩΝ ΤΑΜΕΙΩΝ

 

Άρθρο 27

Αναγνώριση χρόνου μετοχικής σχέσης των εθελοντών μακράς θητείας

 

  1. Για την εφαρμογή των παρ. 2 και 3 του άρθρου 15 του ν. 2936/2001 (Α΄ 166), περί αναγνώρισης των εθελοντών μακράς θητείας ως μετόχων των Μετοχικών Ταμείων των Κλάδων των Ενόπλων Δυνάμεων, ο χρόνος στρατιωτικής υπηρεσίας των εν ενεργεία εθελοντών μακράς θητείας από την κατάταξή τους μέχρι την 25η.7.2001, ημερομηνία έναρξης ισχύος του ν. 2936/2001, αναγνωρίζεται αυτεπάγγελτα ως χρόνος μετοχικής σχέσης με τους οικείους Ειδικούς Λογαριασμούς Αλληλοβοηθείας (ΕΛΟΑ) με την καταβολή πρόσθετης κράτησης για την αναγνώριση, σύμφωνα με τις παρ. 3 και 4 του άρθρου 10 του ν.δ. 398/1974 (Α΄ 116).

 

  1. Για τους εθελοντές μακράς θητείας που κατά το διάστημα της εν ενεργεία υπηρεσίας τους δεν είχε εκκινήσει η διαδικασία αναγνώρισης του χρόνου της παρ. 1 και έχει λήξει η μετοχική τους σχέση με τον οικείο ΕΛΟΑ, ο χρόνος αυτός αναγνωρίζεται αυτεπάγγελτα ως χρόνος μετοχικής σχέσης με παρακράτηση του συνόλου των αναλογουσών κρατήσεων από το δικαιούμενο εφάπαξ βοήθημα μόνο στην περίπτωση που δεν έχει καταβληθεί το εφάπαξ βοήθημα ή δεν τους έχουν επιστραφεί οι πάγιες εισφορές που έχουν καταβληθεί. Εφόσον το εφάπαξ βοήθημα έχει καταβληθεί ή έχουν επιστραφεί οι πάγιες εισφορές, δεν χωρεί αναγνώριση του χρόνου αυτού στο εξής. Πράξεις αναγνώρισης του χρόνου της παρ. 1, που εκδόθηκαν πριν από την έναρξη ισχύος του παρόντος και στις οποίες παρακρατήθηκε από το εφάπαξ βοήθημα που καταβλήθηκε, είτε το σύνολο των αναλογουσών κρατήσεων είτε το υπόλοιπο των κρατήσεων που η καταβολή τους διακόπηκε μέχρι την έξοδό τους από τις Ένοπλες Δυνάμεις, θεωρούνται νόμιμες και τα βοηθήματα που καταβλήθηκαν δεν αναπροσαρμόζονται.

 

 Παρατηρήσεις επί των ανωτέρω:

 

Η Πολιτεία οφείλει στους ΕΜΘ μια διπλή κράτηση που τους επιβλήθηκε προκειμένου να καθορίσουν τη σχέση τους με τα Μετοχικά Ταμεία, ύψους 2%  και αφορά, η μεν πρώτη στο χρόνο κατά τον οποίο ήταν ενταγμένοι στο ΙΚΑ-ΕΤΕΑΜ (την πρώτη πενταετία κατάταξής τους) και η δε δεύτερη, το 2010 που πέρασαν στο δημόσιο και τους υποχρέωσαν να αναγνωριστούν ως μέτοχοι των Μετοχικών Ταμείων. Τα χρήματα που κατέβαλλαν στο ΙΚΑ-ΕΤΕΑΜ μεταβιβάστηκαν στα Μετοχικά ως «κοινωνικοί πόροι». Εφόσον η στρατιωτική θητεία ρυθμίζεται και προσμετράται (εφόσον αναγνωριστεί) ως χρόνος μετοχικής σχέσης. το ποσό της

αναγνώρισης θα πρέπει να συμψηφιστεί με το ποσό που αναλογεί από το ως άνω 2%.

 

Προτάσεις επί του άρθρου 27

 

Όπως ανωτέρω παρατηρήσεις.

 

 

Άρθρο 28

Βοήθημα λόγω θανάτου εν αποστρατεία μετόχων του ΜΤΝ – Αντικατάσταση άρθρου 79 π.δ. 21/31.10.1932

  

Παρατηρήσεις επί των ανωτέρω:

 

Ουδεμία.

 

Προτάσεις επί του άρθρου 28

 

Ουδεμία.

 

 

Άρθρο 29

Καθορισμός μεριδίων μερισματούχων – Προσθήκη άρθρου 23Α στο π.δ. της 10ης Μαΐου/20ής Ιουλίου 1926

 

Στο π.δ. της 10ης Μαΐου/20ής Ιουλίου 1926 (Α΄ 241) προστίθεται άρθρο 23Α ως εξής:

 

«Άρθρο 23Α

Καθορισμός μεριδίων μερισματούχων από την 1η.1.2017

  1. Σε όσους καθίστανται μερισματούχοι του Ταμείου από την 1η.1.2017 και έπειτα, ο αριθμός των μεριδίων που δικαιούνται για τον υπολογισμό του μερίσματός τους προσδιορίζεται από τον βασικό μισθό (ΒΜ) του μισθολογικού κλιμακίου (ΜΚ) της κατηγορίας (Α, Β, Γ) στην οποία υπάγονται κατά την έξοδό τους από την υπηρεσία και ανέρχεται σε:

Για τους υπαγόμενους στο κλιμάκιο Α1: μερίδια 40

Για τους υπαγόμενους στο κλιμάκιο Α2: μερίδια 39

Για τους υπαγόμενους στο κλιμάκιο Α3: μερίδια 38

Για τους υπαγόμενους στο κλιμάκιο Α4: μερίδια 36

Για τους υπαγόμενους στο κλιμάκιο Α5: μερίδια 35

Για τους υπαγόμενους στο κλιμάκιο Α6: μερίδια 34

Για τους υπαγόμενους στα κλιμάκια Α7 έως Α12 και Β1 έως Β4: μερίδια 30.

Για τους υπαγόμενους στα κλιμάκια Α13 έως Α15: μερίδια 28.

Για τους υπαγόμενους στα κλιμάκια Α16 έως Α21, Β5 έως Β8 και Γ1 έως Γ3: μερίδια 26.

Για τους υπαγόμενους στα κλιμάκια Α22 έως Α24, Β9 έως Β11 και Γ4: μερίδια 23.

Για τους υπαγόμενους στα κλιμάκια Α25 έως Α27, Β12 έως Β15 και Γ5: μερίδια 21.

Για τους υπαγόμενους στα κλιμάκια Α28, Β16 έως Β17 και Γ6 έως Γ7: μερίδια 19.

Για τους υπαγόμενους στα κλιμάκια Α29 έως Α33, Β18 έως Β20 και Γ8 έως Γ11: μερίδια 15.

Για τους υπαγόμενους στα κλιμάκια Α34 έως Α35 και Γ12 έως Γ14: μερίδια 12,5.

Για τους υπαγόμενους στα κλιμάκια Β21 έως Β23 και Γ15 έως Γ17: μερίδια 11.

Για τους υπαγόμενους στα κλιμάκια Β24 και Γ18 έως Γ19: μερίδια 9.

Για τους υπαγόμενους στα κλιμάκια Β25 και Γ20: μερίδια 8.

Για τους υπαγόμενους στα κλιμάκια Β26 έως Β28 και Γ21: μερίδια 7.

Για τους υπαγόμενους στο κλιμάκιο Γ22: μερίδια 6.

  1. Για την εφαρμογή της παρ. 1, οι μερισματούχοι έχουν την υποχρέωση να καταβάλλουν τις εξής εισφορές που υπολογίζονται επί του μισθολογικού κλιμακίου (ΜΚ) αποστρατείας:

α) Την εκάστοτε προβλεπόμενη κράτηση υπέρ Μετοχικού Ταμείου Στρατού, για δώδεκα (12) τουλάχιστον μήνες. Ειδικά οι προερχόμενοι από τον Στρατό Ξηράς εισφέρουν, επιπλέον, για δώδεκα (12) μήνες, την προβλεπόμενη εκάστοτε κράτηση υπέρ του Ειδικού Κλάδου Οικονομικής Ενίσχυσης Μερισματούχων Στρατού,

β) Την εκάστοτε προβλεπόμενη κράτηση υπέρ Βοηθήματος Οικογενειακής ή Επαγγελματικής Αυτοτέλειας (ΒΟΕΑ), για δώδεκα (12) μήνες, εφόσον το βοήθημα δεν έχει χορηγηθεί.

  1. Οι εισφορές της παρ. 2 καταβάλλονται μόνο στις περιπτώσεις κατά τις οποίες το ΜΚ αποστρατείας συνεπάγεται και αλλαγή του αριθμού των δικαιούμενων μεριδίων σε σχέση με τα αναλογούντα στο προηγούμενο της αποστρατείας ΜΚ.
  2. Σε όσους καθίστανται μερισματούχοι του Ταμείου από την 1η.1.2017 και μετά, δεν καταβάλλεται μέρισμα και συναρτώμενο επί αυτού ΒΟΕΑ, μικρότερο από το καταβαλλόμενο σε αντίστοιχο και με τις ίδιες προϋποθέσεις δικαιούχο μερίσματος και ΒΟΕΑ με τις διατάξεις που τυγχάνουν εφαρμογής μέχρι τις 31.12.2016. Σε περίπτωση που προκύπτει θετική διαφορά, οι μερισματούχοι καθίστανται δικαιούχοι αυτής από την 1η.1.2023.

 

 

Παρατηρήσεις επί των ανωτέρω:

 

Η διαφορά των μεριδίων μεταξύ των υπαγόμενων στα ανά κατηγορία κλιμάκια είναι μεγάλη. Επιπρόσθετα, θα πρέπει να υπάρξει αναδρομικότητα για τους μερισματούχους της 01.01.2017 και μετά.

 

Προτάσεις επί του άρθρου 29

 

Άρθρο 29

Καθορισμός μεριδίων μερισματούχων – Προσθήκη άρθρου 23Α στο π.δ. της 10ης Μαΐου/20ής Ιουλίου 1926

 

Στο π.δ. της 10ης Μαΐου/20ής Ιουλίου 1926 (Α΄ 241) προστίθεται άρθρο 23Α ως εξής:

 

«Άρθρο 23Α

Καθορισμός μεριδίων μερισματούχων από την 1η.1.2017

  1. Σε όσους καθίστανται μερισματούχοι του Ταμείου από την 1η.1.2017 και έπειτα, ο αριθμός των μεριδίων που δικαιούνται για τον υπολογισμό του μερίσματός τους προσδιορίζεται από τον βασικό μισθό (ΒΜ) του μισθολογικού κλιμακίου (ΜΚ) της κατηγορίας (Α, Β, Γ) στην οποία υπάγονται κατά την έξοδό τους από την υπηρεσία και ανέρχεται σε:

Για τους υπαγόμενους στο κλιμάκιο Α1: μερίδια 40

Για τους υπαγόμενους στο κλιμάκιο Α2: μερίδια 39

Για τους υπαγόμενους στο κλιμάκιο Α3: μερίδια 38

Για τους υπαγόμενους στο κλιμάκιο Α4: μερίδια 36

Για τους υπαγόμενους στο κλιμάκιο Α5: μερίδια 35

Για τους υπαγόμενους στο κλιμάκιο Α6: μερίδια 34

Για τους υπαγόμενους στα κλιμάκια Α7 έως Α12 και Β1 έως Β4: μερίδια 3033.

Για τους υπαγόμενους στα κλιμάκια Α13 έως Α15: μερίδια 2831,5.

Για τους υπαγόμενους στα κλιμάκια Α16 έως Α21, Β5 έως Β8 και Γ1 έως Γ3: μερίδια 2630.

Για τους υπαγόμενους στα κλιμάκια Α22 έως Α24, Β9 έως Β11 και Γ4: μερίδια 2328.

Για τους υπαγόμενους στα κλιμάκια Α25 έως Α27, Β12 έως Β15 και Γ5: μερίδια 2126,5.

Για τους υπαγόμενους στα κλιμάκια Α28, Β16 έως Β17 και Γ6 έως Γ7: μερίδια 1924,5.

Για τους υπαγόμενους στα κλιμάκια Α29 έως Α33, Β18 έως Β20 και Γ8 έως Γ11: μερίδια 1522.

Για τους υπαγόμενους στα κλιμάκια Α34 έως Α35 και Γ12 έως Γ14: μερίδια 12,520.

Για τους υπαγόμενους στα κλιμάκια Β21 έως Β23 και Γ15 έως Γ17: μερίδια 1118.

Για τους υπαγόμενους στα κλιμάκια Β24 και Γ18 έως Γ19: μερίδια 917.

Για τους υπαγόμενους στα κλιμάκια Β25 και Γ20: μερίδια 816.

Για τους υπαγόμενους στα κλιμάκια Β26 έως Β28 και Γ21: μερίδια 715.

Για τους υπαγόμενους στο κλιμάκιο Γ22: μερίδια 614.

  1. Για την εφαρμογή της παρ. 1, οι μερισματούχοι έχουν την υποχρέωση να καταβάλλουν τις εξής εισφορές που υπολογίζονται επί του μισθολογικού κλιμακίου (ΜΚ) αποστρατείας:

α) Την εκάστοτε προβλεπόμενη κράτηση υπέρ Μετοχικού Ταμείου Στρατού, για δώδεκα (12) τουλάχιστον μήνες. Ειδικά οι προερχόμενοι από τον Στρατό Ξηράς εισφέρουν, επιπλέον, για δώδεκα (12) μήνες, την προβλεπόμενη εκάστοτε κράτηση υπέρ του Ειδικού Κλάδου Οικονομικής Ενίσχυσης Μερισματούχων Στρατού,

β) Την εκάστοτε προβλεπόμενη κράτηση υπέρ Βοηθήματος Οικογενειακής ή Επαγγελματικής Αυτοτέλειας (ΒΟΕΑ), για δώδεκα (12) μήνες, εφόσον το βοήθημα δεν έχει χορηγηθεί.

  1. Οι εισφορές της παρ. 2 καταβάλλονται μόνο στις περιπτώσεις κατά τις οποίες το ΜΚ αποστρατείας συνεπάγεται και αλλαγή του αριθμού των δικαιούμενων μεριδίων σε σχέση με τα αναλογούντα στο προηγούμενο της αποστρατείας ΜΚ.
  2. Σε όσους καθίστανται μερισματούχοι του Ταμείου από την 1η.1.2017 και μετά, δεν καταβάλλεται μέρισμα και συναρτώμενο επί αυτού ΒΟΕΑ, μικρότερο από το καταβαλλόμενο σε αντίστοιχο και με τις ίδιες προϋποθέσεις δικαιούχο μερίσματος και ΒΟΕΑ με τις διατάξεις που τυγχάνουν εφαρμογής μέχρι τις 31.12.2016. Σε περίπτωση που προκύπτει θετική διαφορά, οι μερισματούχοι καθίστανται δικαιούχοι αυτής από την 1η.1.2023.

 

 

Άρθρο 30

Αναπροσαρμογή μεριδίων μερισματούχων Μετοχικού Ταμείου Στρατού – Τροποποίηση άρθρου 1 ν. 1106/1980

 

Στο άρθρο 1 του ν. 1106/1980 (Α΄ 301) επέρχονται οι εξής αλλαγές: α) το άρθρο μεταφέρεται από την καθαρεύουσα στη δημοτική γλώσσα και επέρχονται νομοτεχνικές βελτιώσεις, β) στο πρώτο εδάφιο της παρ. 1 διαγράφεται η αναφορά σε στρατιωτικούς των Ενόπλων Δυνάμεων, σε οπλίτες, ανθυπασπιστές και αξιωματικούς της Χωροφυλακής και του Λιμενικού Σώματος, γ) προστίθεται παρ. 2Α, δ) στην παρ. 3 δα) το πρώτο εδάφιο τροποποιείται με την προσθήκη αναφοράς στο Βοήθημα Οικογενειακής ή Επαγγελματικής Αυτοτέλειας, δβ) προστίθεται δεύτερο εδάφιο και το άρθρο 1 διαμορφώνεται ως εξής:

 

«Άρθρο 1

 

  1. Μέτοχοι και μερισματούχοι των Μετοχικών Ταμείων Στρατού, Ναυτικού και Αεροπορίας, εξελθόντες ή εξερχόμενοι της ενεργού υπηρεσίας από την 10η.6.1974 και στο εξής, καθώς και οι χηρεύουσες οικογένειές τους, εφόσον συντρέχουν και οι λοιπές προϋποθέσεις της νομοθεσίας του οικείου Μετοχικού Ταμείου, δικαιούνται μερίσματος, μετά των επ’ αυτού σχετικών προσαυξήσεων και λοιπών παροχών του βαθμού τον οποίο έφεραν και με τον οποίον μισθοδοτούνταν ή του βαθμού του οποίου τις αποδοχές λάμβαναν κατά την έξοδό τους από την υπηρεσία. Το επί του μερίσματος δικαίωμα των μερισματούχων που έχουν ήδη εξέλθει από την υπηρεσία, καθώς και των χηρευουσών οικογενειών τους αρχίζει από την ημερομηνία κατά την οποία αρχίζει και το δικαίωμά τους επί της σύνταξης.

 

  1. Όσοι εμπίπτουν στην παρ. 1, εφόσον δικαιούνται σύνταξη προσαυξημένη με το επίδομα χρόνου υπηρεσίας, λαμβάνουν από την 1η.1. 1978:

 

α) Οι μερισματούχοι των ΜΤΣ και ΜΤΑ, το μέρισμα του αμέσως ανωτέρου βαθμού, εφόσον το υπολογισθέν στη σύνταξη επίδομα χρόνου υπηρεσίας ανέρχεται σε ποσοστό τουλάχιστον σαράντα τέσσερα τοις εκατό (44%) επί του βασικού μισθού, και το ήμισυ της διαφοράς του μερίσματος του αμέσως ανωτέρου βαθμού, εφόσον το επίδομα χρόνου υπηρεσίας ανέρχεται σε ποσοστό τουλάχιστον είκοσι οκτώ τοις εκατό (28%). Μόνιμοι υπάλληλοι του ΜΤΑ μερισματούχοι αυτού, κατηγορίας ΔΕ και ΥΕ, βαθμού (Α) και (Γ) αντίστοιχα, εφόσον το επίδομα χρόνου υπηρεσίας στη σύνταξή τους ανέρχεται σε ποσοστό είκοσι οκτώ τοις εκατό (28%) ή σαράντα τέσσερα τοις εκατό (44%), λαμβάνουν αντίστοιχα, πέραν του αρτίου μερίσματος του βαθμού τους, οι μεν της κατηγορίας ΔΕ ένα (1) ή δύο (2) μερίδια, οι δε της κατηγορίας ΥΕ μισό (0,50) ή ένα (1) μερίδιο.

 

β) Οι μερισματούχοι του ΜΤΝ, το μέρισμα της παρ. 1 προσαυξημένο κατά το ποσοστό του επιδόματος χρόνου υπηρεσίας.

 

2Α. Το μέρισμα των μερισματούχων του ΜΤΣ που προκύπτει από την εφαρμογή του άρθρου 4 του α.ν. 559/1937 (Α΄ 107) και των παρ. 1 και 2 του παρόντος προσαυξάνεται:

 

α) Στους διατελέσαντες:

 

αα) Αρχηγούς ΓΕΕΘΑ κατά δέκα (10) μερίδια,

 

αβ) Αρχηγούς ΓΕΣ, πρώην Χωροφυλακής και ΕΛ.ΑΣ. κατά εννιά (9) μερίδια,

 

αγ) Γενικούς Επιθεωρητές Στρατού και Διοικητές Στρατιάς και αντίστοιχους πρώην Χωροφυλακής και ΕΛ.ΑΣ. κατά οκτώ (8) μερίδια.

 

β) Στους αποστρατευόμενους με τον αποστρατευτικό βαθμό:

 

βα) Του Αντιστράτηγου κατά έξι (6) μερίδια.

 

ββ) Του Υποστράτηγου κατά πέντε (5) μερίδια.

 

βγ) Του Ταξιάρχου κατά τέσσερα (4) μερίδια.

 

  1. Ουδείς λαμβάνει, κατ’ εφαρμογή του παρόντος νόμου, μέρισμα καθώς και συναρτώμενο επ’ αυτού ΒΟΕΑ, λιγότερο του καταβαλλομένου βάσει προϊσχυουσών διατάξεων. Σε περίπτωση που προκύπτει θετική διαφορά, οι μερισματούχοι καθίστανται δικαιούχοι αυτής από την 1η.1.2023.

 

 

Παρατηρήσεις επί των ανωτέρω:

 

Η προσαύξηση των μερισμάτων λόγω βαθμού ή τίτλου (περιορίζοντας την αύξηση στους ανώτατους βαθμούς) είναι άδικη για τους υπόλοιπους μερισματούχους. 

 

Προτάσεις επί του άρθρου 30

 

Άρθρο 30

Αναπροσαρμογή μεριδίων μερισματούχων Μετοχικού Ταμείου Στρατού – Τροποποίηση άρθρου 1 ν. 1106/1980

 

Στο άρθρο 1 του ν. 1106/1980 (Α΄ 301) επέρχονται οι εξής αλλαγές: α) το άρθρο μεταφέρεται από την καθαρεύουσα στη δημοτική γλώσσα και επέρχονται νομοτεχνικές βελτιώσεις, β) στο πρώτο εδάφιο της παρ. 1 διαγράφεται η αναφορά σε στρατιωτικούς των Ενόπλων Δυνάμεων, σε οπλίτες, ανθυπασπιστές και αξιωματικούς της Χωροφυλακής και του Λιμενικού Σώματος, γ) προστίθεται παρ. 2Α, γ)δ) στην παρ. 3 δ)δα) το πρώτο εδάφιο τροποποιείται με την προσθήκη αναφοράς στο Βοήθημα Οικογενειακής ή Επαγγελματικής Αυτοτέλειας, δα)δβ) προστίθεται δεύτερο εδάφιο και το άρθρο 1 διαμορφώνεται ως εξής:

 

«Άρθρο 1

 

  1. Μέτοχοι και μερισματούχοι των Μετοχικών Ταμείων Στρατού, Ναυτικού και Αεροπορίας, εξελθόντες ή εξερχόμενοι της ενεργού υπηρεσίας από την 10η.6.1974 και στο εξής, καθώς και οι χηρεύουσες οικογένειές τους, εφόσον συντρέχουν και οι λοιπές προϋποθέσεις της νομοθεσίας του οικείου Μετοχικού Ταμείου, δικαιούνται μερίσματος, μετά των επ’ αυτού σχετικών προσαυξήσεων και λοιπών παροχών του βαθμού τον οποίο έφεραν και με τον οποίον μισθοδοτούνταν ή του βαθμού του οποίου τις αποδοχές λάμβαναν κατά την έξοδό τους από την υπηρεσία. Το επί του μερίσματος δικαίωμα των μερισματούχων που έχουν ήδη εξέλθει από την υπηρεσία, καθώς και των χηρευουσών οικογενειών τους αρχίζει από την ημερομηνία κατά την οποία αρχίζει και το δικαίωμά τους επί της σύνταξης.

 

  1. Όσοι εμπίπτουν στην παρ. 1, εφόσον δικαιούνται σύνταξη προσαυξημένη με το επίδομα χρόνου υπηρεσίας, λαμβάνουν από την 1η.1. 1978:

 

α) Οι μερισματούχοι των ΜΤΣ και ΜΤΑ, το μέρισμα του αμέσως ανωτέρου βαθμού, εφόσον το υπολογισθέν στη σύνταξη επίδομα χρόνου υπηρεσίας ανέρχεται σε ποσοστό τουλάχιστον σαράντα τέσσερα τοις εκατό (44%) επί του βασικού μισθού, και το ήμισυ της διαφοράς του μερίσματος του αμέσως ανωτέρου βαθμού, εφόσον το επίδομα χρόνου υπηρεσίας ανέρχεται σε ποσοστό τουλάχιστον είκοσι οκτώ τοις εκατό (28%). Μόνιμοι υπάλληλοι του ΜΤΑ μερισματούχοι αυτού, κατηγορίας ΔΕ και ΥΕ, βαθμού (Α) και (Γ) αντίστοιχα, εφόσον το επίδομα χρόνου υπηρεσίας στη σύνταξή τους ανέρχεται σε ποσοστό είκοσι οκτώ τοις εκατό (28%) ή σαράντα τέσσερα τοις εκατό (44%), λαμβάνουν αντίστοιχα, πέραν του αρτίου μερίσματος του βαθμού τους, οι μεν της κατηγορίας ΔΕ ένα (1) ή δύο (2) μερίδια, οι δε της κατηγορίας ΥΕ μισό (0,50) ή ένα (1) μερίδιο.

 

β) Οι μερισματούχοι του ΜΤΝ, το μέρισμα της παρ. 1 προσαυξημένο κατά το ποσοστό του επιδόματος χρόνου υπηρεσίας.

 

2Α. Το μέρισμα των μερισματούχων του ΜΤΣ που προκύπτει από την εφαρμογή του άρθρου 4 του α.ν. 559/1937 (Α΄ 107) και των παρ. 1 και 2 του παρόντος προσαυξάνεται:

 

α) Στους διατελέσαντες:

 

αα) Αρχηγούς ΓΕΕΘΑ κατά δέκα (10) μερίδια,

 

αβ) Αρχηγούς ΓΕΣ, πρώην Χωροφυλακής και ΕΛ.ΑΣ. κατά εννιά (9) μερίδια,

 

αγ) Γενικούς Επιθεωρητές Στρατού και Διοικητές Στρατιάς και αντίστοιχους πρώην Χωροφυλακής και ΕΛ.ΑΣ. κατά οκτώ (8) μερίδια.

 

β) Στους αποστρατευόμενους με τον αποστρατευτικό βαθμό:

 

βα) Του Αντιστράτηγου κατά έξι (6) μερίδια.

 

ββ) Του Υποστράτηγου κατά πέντε (5) μερίδια.

 

βγ) Του Ταξιάρχου κατά τέσσερα (4) μερίδια.

 

  1. Ουδείς λαμβάνει, κατ’ εφαρμογή του παρόντος νόμου, μέρισμα καθώς και συναρτώμενο επ’ αυτού ΒΟΕΑ, λιγότερο του καταβαλλομένου βάσει προϊσχυουσών διατάξεων. Σε περίπτωση που προκύπτει θετική διαφορά, οι μερισματούχοι καθίστανται δικαιούχοι αυτής από την 1η.1.2023.

 

Άρθρο 31

Καταβολή έκτακτου μερίσματος στους μερισματούχους Μετοχικού Ταμείου Στρατού – Προσθήκη παρ. 3 στο άρθρο 1 α.ν. 559 της 24/27 Μαρτίου 1937

 

Στο άρθρο 1 του α.ν. 559 της 24/27 Μαρτίου 1937 (Α΄ 107) προστίθεται παρ. 3 ως εξής:

 

«3. Το Διοικητικό Συμβούλιο του Μετοχικού Ταμείου Στρατού δύναται, κατόπιν έγκρισης του Υπουργού Εθνικής Άμυνας, να κατανέμει στους μερισματούχους της αμέσως προγενέστερης από την καταβολή περιόδου, έκτακτο μέρισμα από τα έσοδα της τρέχουσας χρήσης, εάν με βάση τα αποτελέσματα εννεάμηνου προκύπτει απόδοση εσόδων πλέον των προϋπολογισθέντων, για την εκπλήρωση όλων των υποχρεώσεων του Ταμείου. Το εν λόγω μέρισμα καταβάλλεται χωρίς καμία κράτηση και δεν δύναται να είναι μεγαλύτερο του καταβαλλόμενου ανά περίοδο.».

 

Παρατηρήσεις επί των ανωτέρω:

 

Πρόβλεψη χορήγησης έκτακτου μερίσματος έτους 2022, εντός του πρώτου διμήνου του 2023.

 

Προτάσεις επί του άρθρου 31

 

Όπως ανωτέρω παρατηρήσεις

 

 

Άρθρο 32

Παροχές λόγω θανάτου μετόχου Ταμείου Αλληλοβοήθειας- Αντικατάσταση άρθρου 15 ν.δ. 398/1974

 

Το άρθρο 15 ν.δ. 398/1974 (Α΄ 116) αντικαθίσταται ως εξής:

 

«Άρθρο 15

Δικαιούχοι βοηθήματος

 

  1. Οι μέτοχοι των Ταμείων Αλληλοβοηθείας, όταν εξέρχονται από τις Ένοπλες Δυνάμεις, δικαιούνται χρηματικές παροχές κατά τις διατάξεις του παρόντος.

 

  1. Σε περίπτωση θανάτου του μετόχου που άφησε εν ζωή σύζυγο ή τέκνα, δικαιούνται τις χρηματικές παροχές, κατ’ ισομοιρία, ο/η σύζυγος, τα ανήλικα τέκνα, τα ενήλικα τέκνα, τα οποία είναι ανίκανα σωματικά ή πνευματικά για άσκηση βιοποριστικού επαγγέλματος, όπως πιστοποιείται με γνωμάτευση του Κέντρου Πιστοποίησης Αναπηρίας (ΚΕ.Π.Α.) ή της κατά κλάδο Ανώτατης Υγειονομικής Επιτροπής, τα ενήλικα άγαμα τέκνα ηλικίας έως είκοσι πέντε (25) ετών τα οποία φοιτούν σε σχολές ή σχολεία ή ινστιτούτα επαγγελματικής κατάρτισης της ημεδαπής ή αλλοδαπής και τα ενήλικα άγαμα τέκνα ηλικίας έως είκοσι πέντε (25) ετών, τα οποία υπηρετούν τη στρατιωτική τους θητεία.

 

  1. Εάν δεν υπάρχει κανένα από τα αναφερόμενα στην παρ. 2 πρόσωπα, δικαιούνται τις χρηματικές παροχές, κατ’ ισομοιρία, τα ενήλικα τέκνα του μετόχου.

 

  1. Σε περίπτωση θανόντος μετόχου που δεν άφησε εν ζωή σύζυγο και τέκνα, δικαιούνται τις χρηματικές παροχές, κατ’ ισομοιρία, οι γονείς, τα ανήλικα αδέλφια, τα ενήλικα αδέλφια, τα οποία είναι ανίκανα σωματικά ή πνευματικά για άσκηση βιοποριστικού επαγγέλματος, όπως πιστοποιείται με γνωμάτευση του Κέντρου Πιστοποίησης Αναπηρίας (ΚΕ.Π.Α.) ή της κατά κλάδο Ανώτατης Υγειονομικής Επιτροπής, τα ενήλικα άγαμα αδέλφια ηλικίας έως είκοσι πέντε (25) ετών, τα οποία φοιτούν σε σχολές ή σχολεία ή ινστιτούτα επαγγελματικής εκπαίδευσης ή κατάρτισης της ημεδαπής ή αλλοδαπής, και τα ενήλικα άγαμα αδέλφια ηλικίας έως είκοσι πέντε (25) ετών, τα οποία υπηρετούν τη στρατιωτική τους θητεία.

 

  1. Εάν δεν υπάρχει κανένα από τα αναφερόμενα στην παρ. 4 πρόσωπα, δικαιούνται το ήμισυ των χρηματικών παροχών, κατ’ ισομοιρία, τα ενήλικα αδέλφια του μετόχου.».

 

 

Παρατηρήσεις επί των ανωτέρω:

 

Τροποποίηση λεκτικού, συμπεριλαμβάνοντας το θήλυ προσωπικό.

 

 Προτάσεις επί του άρθρου 32

 

Άρθρο 32

Παροχές λόγω θανάτου μετόχου Ταμείου Αλληλοβοήθειας- Αντικατάσταση άρθρου 15 ν.δ. 398/1974

 

Το άρθρο 15 ν.δ. 398/1974 (Α΄ 116) αντικαθίσταται ως εξής:

 

«Άρθρο 15

Δικαιούχοι βοηθήματος

 

  1. Οι μέτοχοι των Ταμείων Αλληλοβοηθείας, όταν εξέρχονται από τις Ένοπλες Δυνάμεις, δικαιούνται χρηματικές παροχές κατά τις διατάξεις του παρόντος.

 

  1. Σε περίπτωση θανάτου της/του μετόχου που άφησε εν ζωή σύζυγο ή τέκνα, δικαιούνται τις χρηματικές παροχές, κατ’ ισομοιρία, ο/η σύζυγος, τα ανήλικα τέκνα, τα ενήλικα τέκνα, τα οποία είναι ανίκανα σωματικά ή πνευματικά για άσκηση βιοποριστικού επαγγέλματος, όπως πιστοποιείται με γνωμάτευση του Κέντρου Πιστοποίησης Αναπηρίας (ΚΕ.Π.Α.) ή της κατά κλάδο Ανώτατης Υγειονομικής Επιτροπής, τα ενήλικα άγαμα τέκνα ηλικίας έως είκοσι πέντε (25) ετών τα οποία φοιτούν σε σχολές ή σχολεία ή ινστιτούτα επαγγελματικής κατάρτισης της ημεδαπής ή αλλοδαπής και τα ενήλικα άγαμα τέκνα ηλικίας έως είκοσι πέντε (25) ετών, τα οποία υπηρετούν τη στρατιωτική τους θητεία.

 

  1. Εάν δεν υπάρχει κανένα από τα αναφερόμενα στην παρ. 2 πρόσωπα, δικαιούνται τις χρηματικές παροχές, κατ’ ισομοιρία, τα ενήλικα τέκνα της/του μετόχου.

 

  1. Σε περίπτωση θανούσης/θανόντος μετόχου που δεν άφησε εν ζωή σύζυγο και τέκνα, δικαιούνται τις χρηματικές παροχές, κατ’ ισομοιρία, οι γονείς, τα ανήλικα αδέλφια, τα ενήλικα αδέλφια, τα οποία είναι ανίκανα σωματικά ή πνευματικά για άσκηση βιοποριστικού επαγγέλματος, όπως πιστοποιείται με γνωμάτευση του Κέντρου Πιστοποίησης Αναπηρίας (ΚΕ.Π.Α.) ή της κατά κλάδο Ανώτατης Υγειονομικής Επιτροπής, τα ενήλικα άγαμα αδέλφια ηλικίας έως είκοσι πέντε (25) ετών, τα οποία φοιτούν σε σχολές ή σχολεία ή ινστιτούτα επαγγελματικής εκπαίδευσης ή κατάρτισης της ημεδαπής ή αλλοδαπής, και τα ενήλικα άγαμα αδέλφια ηλικίας έως είκοσι πέντε (25) ετών, τα οποία υπηρετούν τη στρατιωτική τους θητεία.

 

  1. Εάν δεν υπάρχει κανένα από τα αναφερόμενα στην παρ. 4 πρόσωπα, δικαιούνται το ήμισυ των χρηματικών παροχών, κατ’ ισομοιρία, τα ενήλικα αδέλφια της/του μετόχου ή αντίστοιχα τα ανήλικα, μετά την ενηλικίωσή τους.».

 

 Άρθρο 33

Δικαιούχοι παροχών λόγω θανάτου μετόχου Ειδικού Λογαριασμού Χρηματικής Αρωγής Οικογενειών Στρατιωτικών (ΕΛΧΑΟΣ) – Τροποποίηση παρ. 1 άρθρου 3 ν. 354/1976

 

Παρατηρήσεις επί των ανωτέρω:

 

Ουδεμία.

  

Προτάσεις επί του άρθρου 33

 

Ουδεμία.

 

 Άρθρο 34

Κατ’ εξαίρεση καταβολή μερίσματος από το ΜΤΣ σε δικαιούχους στρατιωτικής σύνταξης για λόγους υγείας – Τροποποίηση παρ. 10 άρθρου 1 ν.δ. 4198/1961

 

Παρατηρήσεις επί των ανωτέρω:

 

Ουδεμία.

 

 Προτάσεις επί του άρθρου 34

 

Ουδεμία.

  

Άρθρο 35

Κατάργηση μειώσεων ν. 4093/2012 για τα Μετοχικά Ταμεία Στρατού, Ναυτικού και Αεροπορίας και τους οικείους Ειδικούς Κλάδους

 

Από την 1η.1.2022 καταργούνται οι μειώσεις που επιβάλλονται, σύμφωνα με την υποπαρ. Β.3 της παρ. Β του άρθρου πρώτου του ν. 4093/2012 (Α΄ 222), στα μερίσματα και στην οικονομική ενίσχυση που καταβάλλουν στους μερισματούχους τους τα Μετοχικά Ταμεία Στρατού, Ναυτικού και Αεροπορίας και οι Ειδικοί Κλάδοι Οικονομικής Ενίσχυσης Μερισματούχων Στρατού, Ναυτικού και Αεροπορίας.

 

Παρατηρήσεις επί των ανωτέρω:

 

Οι εν λόγω μειώσεις κρίθηκαν αντισυνταγματικές με τις 2287 και 2288/2015 αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας. Ως εκ τούτου, πρέπει να επιστραφούν νομιμοτόκως από την 01.01.2013 μέχρι και σήμερα.

 

Προτάσεις επί του άρθρου 35

 

Άρθρο 35

Κατάργηση μειώσεων ν. 4093/2012 για τα Μετοχικά Ταμεία Στρατού, Ναυτικού και Αεροπορίας και τους οικείους Ειδικούς Κλάδους

 

Από την 1η.1.2022 καταργούνται οι μειώσεις που επιβάλλονται, σύμφωνα με την υποπαρ. Β.3 της παρ. Β του άρθρου πρώτου του ν. 4093/2012 (Α΄ 222), στα μερίσματα και στην οικονομική ενίσχυση που καταβάλλουν στους μερισματούχους τους τα Μετοχικά Ταμεία Στρατού, Ναυτικού και Αεροπορίας και οι Ειδικοί Κλάδοι Οικονομικής Ενίσχυσης Μερισματούχων Στρατού, Ναυτικού και Αεροπορίας και επιστρέφονται αναδρομικά (από 01.01.2013) και νομιμοτόκως στους δικαιούχους οι διαφορές που προέκυψαν.

 

 Άρθρο 36

Αναπροσαρμογή καταβαλλόμενου ποσού στο Μετοχικό Ταμείο Στρατού λόγω τέλεσης γάμου

 

Παρατηρήσεις επί των ανωτέρω:

 

Ουδεμία.

 

Προτάσεις επί του άρθρου 36

 

Ουδεμία.

  

Άρθρο 37

 

Κρατήσεις υπέρ Μετοχικού Ταμείου Ναυτικού – Τροποποίηση άρθρου 55 π.δ. 21/31.10.1932

 

Στο άρθρο 55 του π.δ. 21/31.10.1932 (Α΄ 387) επέρχονται οι εξής αλλαγές: α) το άρθρο μεταφέρεται από την καθαρεύουσα στη δημοτική γλώσσα και γίνονται νομοτεχνικές βελτιώσεις, β) αντικαθίσταται η περ. ε΄ και το άρθρο 55 διαμορφώνεται ως εξής:

 

«Άρθρο 55

(Άρθρα 3 και 6 νόμου 2740)

 

Στους πόρους του ταμείου καταλέγονται και οι εξής:

 

α) Οι τόκοι των κεφαλαίων και οι αμοιβές των κληρουμένων ομολογιών του Ταμείου,

 

β) η καθαρά πρόσοδος των ακινήτων του Ταμείου,

 

γ) οι τυχόν δωρεές, κληροδοτήματα και κληρονομίες,

 

δ) η αδιάθετη περιουσία κάθε ακλήρου αποβιούντος/αποβιούσας, που ανήκει στη δύναμη του Π.Ν.,

 

ε) η κράτηση λόγω εγγραφής γάμου, σύμφωνα με το άρθρο 55Α.».

 

Παρατηρήσεις επί των ανωτέρω:

 

Τροποποίηση λεκτικού, συμπεριλαμβάνοντας το θήλυ προσωπικό.

 

Προτάσεις επί του άρθρου 37

 

Άρθρο 37

Κρατήσεις υπέρ Μετοχικού Ταμείου Ναυτικού – Τροποποίηση άρθρου 55 π.δ. 21/31.10.1932

 

Στο άρθρο 55 του π.δ. 21/31.10.1932 (Α΄ 387) επέρχονται οι εξής αλλαγές: α) το άρθρο μεταφέρεται από την καθαρεύουσα στη δημοτική γλώσσα και γίνονται νομοτεχνικές βελτιώσεις, β) αντικαθίσταται η περ. ε΄ και το άρθρο 55 διαμορφώνεται ως εξής:

 

«Άρθρο 55

(Άρθρα 3 και 6 νόμου 2740)

 

Στους πόρους του ταμείου καταλέγονται και οι εξής:

 

α) Οι τόκοι των κεφαλαίων και οι αμοιβές των κληρουμένων ομολογιών του Ταμείου,

 

β) η καθαρά πρόσοδος των ακινήτων του Ταμείου,

 

γ) οι τυχόν δωρεές, κληροδοτήματα και κληρονομίες,

 

δ) η αδιάθετη περιουσία κάθε ακλήρου αποβιούντος/αποβιούσας, που ανήκει στη δύναμη του Π.Ν.,

 

ε) η κράτηση λόγω εγγραφής γάμου, σύμφωνα με το άρθρο 55Α.».

 

 Άρθρο 38

Κράτηση λόγω εγγραφής γάμου υπέρ Μετοχικού Ταμείου Ναυτικού – Προσθήκη άρθρου 55Α στο π.δ. 21/31.10.1932

 

Παρατηρήσεις επί των ανωτέρω:

 

Ουδεμία.

 

Προτάσεις επί του άρθρου 38

 

Ουδεμία.

  

Άρθρο 39

Διάθεση πόρων από κρατήσεις υπέρ Μετοχικού Ταμείου Ναυτικού για τα νοσοκομεία του Πολεμικού Ναυτικού

 

Παρατηρήσεις επί των ανωτέρω:

 

Ουδεμία.

 

Προτάσεις επί του άρθρου 39

 

Ουδεμία.

 

 Άρθρο 40

Εκπόνηση αναλογιστικών μελετών από τα Μετοχικά Ταμεία Στρατού, Ναυτικού και Αεροπορίας

 

  1. Τα Μετοχικά Ταμεία Στρατού, Ναυτικού και Αεροπορίας εκπονούν, με τη συμπλήρωση δύο (2) ετών από την τελευταία αναλογιστική μελέτη ή και έκτακτα, αν συντρέχει περίπτωση ουσιώδους μεταβολής των πόρων ή των παροχών τους, αναλογιστική μελέτη η οποία εγκρίνεται, κατόπιν εισήγησης του Διοικητικού Συμβουλίου τους, με τα αναγκαία κατά περίπτωση διαρθρωτικά μέτρα, από τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας.

 

  1. Για τις προδιαγραφές εκπόνησης των αναλογιστικών μελετών της παρ. 1 εφαρμόζεται ανάλογα η απόφαση που εκδίδεται κατ’ εξουσιοδότηση της περ. ε΄ της παρ. 15 του άρθρου 9 του ν. 3029/2002 (Α΄ 160).

 

Παρατηρήσεις επί των ανωτέρω:

 

Παρόλο που προβλέπεται η εκπόνηση των εν λόγω μελετών, δεν προβλέπεται η δημοσιοποίησή τους, παρά μόνο η έγκρισή τους από τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας.

 

Προτάσεις επί του άρθρου 40

 

Άρθρο 40

Εκπόνηση αναλογιστικών μελετών από τα Μετοχικά Ταμεία Στρατού, Ναυτικού και Αεροπορίας

 

  1. Τα Μετοχικά Ταμεία Στρατού, Ναυτικού και Αεροπορίας εκπονούν, με τη συμπλήρωση δύο (2) ετών από την τελευταία αναλογιστική μελέτη ή και έκτακτα, αν συντρέχει περίπτωση ουσιώδους μεταβολής των πόρων ή των παροχών τους, αναλογιστική μελέτη η οποία εγκρίνεται, κατόπιν εισήγησης του Διοικητικού Συμβουλίου τους, με τα αναγκαία κατά περίπτωση διαρθρωτικά μέτρα, από τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας.

 

  1. Για τις προδιαγραφές εκπόνησης των αναλογιστικών μελετών της παρ. 1 εφαρμόζεται ανάλογα η απόφαση που εκδίδεται κατ’ εξουσιοδότηση της περ. ε΄ της παρ. 15 του άρθρου 9 του ν. 3029/2002 (Α΄ 160).

 

  1. Η μελέτη της παραγράφου 1 αναρτάται δημόσια στην ιστοσελίδα των Μετοχικών Ταμείων εντός μηνός από την έγκριση του Υπουργού Εθνικής Άμυνας.

 

 Άρθρο 41

Σύνθεση Διοικητικού Συμβουλίου Μετοχικού Ταμείου Στρατού – Τροποποίηση άρθρου 1 ν.δ. 2554/1953

 

Στο άρθρο 1 του ν.δ. 2554/1953 (Α΄ 230), περί σύνθεσης του Διοικητικού Συμβουλίου του Μετοχικού Ταμείου Στρατού, επέρχονται οι εξής αλλαγές: α) το άρθρο μεταφέρεται από την καθαρεύουσα στη δημοτική γλώσσα και γίνονται νομοτεχνικές βελτιώσεις, β) στην παρ. 1 βα) τροποποιείται η προέλευση των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου και προστίθενται τέσσερα (4) μέλη, τα οποία προέρχονται από τις Ένοπλές, Δυνάμεις, την Ελληνική Αστυνομία, την Ένωση Αποστράτων Αξιωματικών Στρατού και το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, ββ) η περ. γ΄ τροποποιείται όσον αφορά στα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου τα οποία πλέον είναι μόνο εν ενεργεία και τροποποιείται το Σώμα προέλευσής τους, βγ) στην περ. δ΄ ο ανώτερος υπάλληλος της Τράπεζας της Ελλάδος αντικαθίσταται από έναν ανώτερο, βαθμού Αστυνομικού Διευθυντή, ή ανώτατο αξιωματικό της Ελληνικής Αστυνομίας, βδ) προστίθενται περ. ε΄, στ΄ και ζ΄, β) η παρ. 2 τροποποιείται με την προσθήκη της φράσης «καθώς και οι αναπληρωτές τους» και το άρθρο 1 διαμορφώνεται ως εξής:

 

«Άρθρο 1

 

  1. Το Διοικητικό Συμβούλιο του Μετοχικού Ταμείου Στρατού είναι εννεαμελές και αποτελείται από:

 

α) έναν (1) ανώτατο αξιωματικό εν ενεργεία ή εν αποστρατεία, ως Πρόεδρο,

 

β) έναν (1) ανώτατο αξιωματικό εν ενεργεία ή εν αποστρατεία, ως Αντιπρόεδρο.

 

Εφόσον ο Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου προέρχεται από τους εν ενεργεία αξιωματικούς, ο Αντιπρόεδρος ορίζεται από τους εν αποστρατεία και αντιθέτως,

 

γ) τρεις (3) Υποστρατήγους, Ταξιάρχους ή Συνταγματάρχες εν ενεργεία, εκ των οποίων ένας (1) του Μηχανικού, ένας (1) του Οικονομικού και ένας (1) του Κοινού Νομικού Σώματος,

 

δ) έναν (1) ανώτερο, με βαθμό Αστυνομικού Διευθυντή, ή ανώτατο αξιωματικό εν ενεργεία (μέτοχο του Ταμείου) της Ελληνικής Αστυνομίας, που προτείνεται από τον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη,

 

ε) έναν (1) ανώτατο αξιωματικό εν αποστρατεία, μερισματούχο του Ταμείου, της Ελληνικής Αστυνομίας, τέως Χωροφυλακής, που προτείνεται από τον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη,

 

στ) ένα (1) μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Ένωσης Αποστράτων Αξιωματικών Στρατού (ΕΑΑΣ), που προτείνεται από την ΕΑΑΣ και

 

ζ) έναν (1) υπάλληλο κατηγορίας ΠΕ βαθμού Α΄ του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, που προτείνεται από τον Γενικό Γραμματέα Δημοσιονομικής Πολιτικής.

  1. Ο Πρόεδρος, ο Αντιπρόεδρος και τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου, καθώς και οι αναπληρωτές τους, διορίζονται από τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας, με θητεία τριών (3) ετών.

 

  1. Το Διοικητικό Συμβούλιο βρίσκεται σε απαρτία όταν είναι παρόντες ο Πρόεδρος ή ο Αντιπρόεδρος και τέσσερα (4) τουλάχιστον μέλη. Οι αποφάσεις του Συμβουλίου λαμβάνονται κατά πλειοψηφία των παρόντων μελών, σε περίπτωση δε ισοψηφίας υπερισχύει η ψήφος του Προέδρου. Στις συνεδριάσεις του Διοικητικού Συμβουλίου παρίσταται ο Γενικός Διευθυντής του Μετοχικού Ταμείου Στρατού, ως εισηγητής χωρίς ψήφο.

 

  1. Σε περίπτωση παραίτησης μέλους ή εξόδου αυτού για οποιονδήποτε λόγο πριν τη λήξη της θητείας του, αναπληρώνεται για τον υπόλοιπο χρόνο της θητείας του από άλλο μέλος, που ορίζεται από τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας.».

 

Παρατηρήσεις επί των ανωτέρω:

 

Καταργείται η πρόβλεψη συμμετοχής εκπροσώπων των συνδικαλιστικών οργανώσεων των εν ενεργεία στρατιωτικών στο Διοικητικό Συμβούλιο του Μετοχικού Ταμείου Στρατού.

 

Προτάσεις επί του άρθρου 41

 

Άρθρο 41

Σύνθεση Διοικητικού Συμβουλίου Μετοχικού Ταμείου Στρατού – Τροποποίηση άρθρου 1 ν.δ. 2554/1953

 

 Στο άρθρο 1 του ν.δ. 2554/1953 (Α΄ 230), περί σύνθεσης του Διοικητικού Συμβουλίου του Μετοχικού Ταμείου Στρατού, επέρχονται οι εξής αλλαγές: α) το άρθρο μεταφέρεται από την καθαρεύουσα στη δημοτική γλώσσα και γίνονται νομοτεχνικές βελτιώσεις, β) στην παρ. 1 βα) τροποποιείται η προέλευση των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου και προστίθενται τέσσερα (4) μέλη, τα οποία προέρχονται από τις Ένοπλές, Δυνάμεις, την Ελληνική Αστυνομία, την Ένωση Αποστράτων Αξιωματικών Στρατού και το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, ββ) η περ. γ΄ τροποποιείται όσον αφορά στα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου τα οποία πλέον είναι μόνο εν ενεργεία και τροποποιείται το Σώμα προέλευσής τους, βγ) στην περ. δ΄ ο ανώτερος υπάλληλος της Τράπεζας της Ελλάδος αντικαθίσταται από έναν ανώτερο, βαθμού Αστυνομικού Διευθυντή, ή ανώτατο αξιωματικό της Ελληνικής Αστυνομίας, βδ) προστίθενται περ. ε΄, στ΄ και ζ΄, β) η παρ. 2 τροποποιείται με την προσθήκη της φράσης «καθώς και οι αναπληρωτές τους» και το άρθρο 1 διαμορφώνεται ως εξής:

 

«Άρθρο 1

 

  1. Το Διοικητικό Συμβούλιο του Μετοχικού Ταμείου Στρατού είναι εννεαμελές και αποτελείται από:

 

α) έναν (1) ανώτατο αξιωματικό εν ενεργεία ή εν αποστρατεία, ως Πρόεδρο,

 

β) έναν (1) ανώτατο αξιωματικό εν ενεργεία ή εν αποστρατεία, ως Αντιπρόεδρο.

 

Εφόσον ο Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου προέρχεται από τους εν ενεργεία αξιωματικούς, ο Αντιπρόεδρος ορίζεται από τους εν αποστρατεία και αντιθέτως,

 

γ) τρεις (3) Υποστρατήγους, Ταξιάρχους ή Συνταγματάρχες εν ενεργεία, εκ των οποίων ένας (1) του Μηχανικού, ένας (1) του Οικονομικού και ένας (1) του Κοινού Νομικού Σώματος,

 

δ) έναν (1) ανώτερο, με βαθμό Αστυνομικού Διευθυντή, ή ανώτατο αξιωματικό εν ενεργεία (μέτοχο του Ταμείου) της Ελληνικής Αστυνομίας, που προτείνεται από τον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη,

 

ε) 1. Το Διοικητικό Συμβούλιο του Μετοχικού Ταμείου Στρατού είναι εννεαμελές και αποτελείται από:

 

α) έναν (1) ανώτατο αξιωματικό εν ενεργεία ή εν αποστρατεία, ως Πρόεδρο,

 

β) έναν (1) ανώτατο αξιωματικό εν ενεργεία ή εν αποστρατεία, ως Αντιπρόεδρο.

 

Εφόσον ο Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου προέρχεται από τους εν ενεργεία αξιωματικούς, ο Αντιπρόεδρος ορίζεται από τους εν αποστρατεία και αντιθέτως,

 

γ) τρεις (3) Υποστρατήγους, Ταξιάρχους ή Συνταγματάρχες εν ενεργεία, εκ των οποίων ένας (1) του Μηχανικού, ένας (1) του Οικονομικού και ένας (1) του Κοινού Νομικού Σώματος,

 

δ) έναν (1) ανώτερο, με βαθμό Αστυνομικού Διευθυντή, ή ανώτατο αξιωματικό εν ενεργεία (μέτοχο του Ταμείου) της Ελληνικής Αστυνομίας, που προτείνεται από τον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη,

 

ε) από ένα εν ενεργεία στέλεχος των δευτεροβάθμιων συνδικαλιστικών οργανώσεων του άρθρου 30γ του 1264/1982.

 

ε)στ) έναν (1) ανώτατο αξιωματικό εν αποστρατεία, μερισματούχο του Ταμείου, της Ελληνικής Αστυνομίας, τέως Χωροφυλακής, που προτείνεται από τον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη,

 

στ) ζ)  ένα (1) μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Ένωσης Αποστράτων Αξιωματικών Στρατού (ΕΑΑΣ), που προτείνεται από την ΕΑΑΣ και

 

ζ) η)  έναν (1) υπάλληλο κατηγορίας ΠΕ βαθμού Α΄ του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, που προτείνεται από τον Γενικό Γραμματέα Δημοσιονομικής Πολιτικής.

 

  1. Ο Πρόεδρος, ο Αντιπρόεδρος και τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου, καθώς και οι αναπληρωτές τους, διορίζονται από τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας, με θητεία τριών (3) ετών.

 

3Α Το Διοικητικό Συμβούλιο βρίσκεται σε απαρτία όταν είναι παρόντες ο Πρόεδρος ή ο Αντιπρόεδρος και τέσσερα (4) πέντε (5) τουλάχιστον μέλη. Οι αποφάσεις του Συμβουλίου λαμβάνονται κατά πλειοψηφία των παρόντων μελών, σε περίπτωση δε ισοψηφίας υπερισχύει η ψήφος του Προέδρου. Στις συνεδριάσεις του Διοικητικού Συμβουλίου παρίσταται ο Γενικός Διευθυντής του Μετοχικού Ταμείου Στρατού, ως εισηγητής χωρίς ψήφο.

 

3Β Ειδικότερα, για την περίπτωση της παραγράφου 1ε, σε περίπτωση που οι εκπρόσωποι είναι περισσότεροι των δύο, η παρουσία, καθώς και η ψήφος αυτών μετρά πλειοψηφικά ως μία.

 

  1. Σε περίπτωση παραίτησης μέλους ή εξόδου αυτού για οποιονδήποτε λόγο πριν τη λήξη της θητείας του, αναπληρώνεται για τον υπόλοιπο χρόνο της θητείας του από άλλο μέλος, που ορίζεται από τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας, πλην των αιρετών αντιπροσώπων των συνδικαλιστικών οργανώσεων, που αναπληρώνονται με ευθύνη τους.».

 

 ΚΕΦΑΛΑΙΟ Ζ΄ ΘΕΜΑΤΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΦΥΣΗΣ

 

Άρθρο 42

Επανακαθορισμός επιτοκίου προκαταβολών έναντι εφάπαξ βοηθήματος – Τροποποίηση άρθρου 18 ν.δ. 398/1974

 

Στο άρθρο 18 του ν.δ. 398/1974 (Α΄ 116) επέρχονται οι εξής αλλαγές: α) το άρθρο μεταφέρεται από την καθαρεύουσα στη δημοτική γλώσσα και γίνονται νομοτεχνικές βελτιώσεις, β) αντικαθίσταται η παρ. 4 και το άρθρο 18 διαμορφώνεται ως εξής:

 

«Άρθρο 18

Προκαταβολές έναντι εφάπαξ βοηθήματος

 

  1. Τα Ταμεία Αλληλοβοηθείας Στρατού, Ναυτικού και Αεροπορίας δύνανται να προκαταβάλλουν στους μετόχους τους, που έχουν συμπληρώσει εικοσαετή τουλάχιστον συμμετοχή, μέρος του εφάπαξ βοηθήματος που αναλογεί σε αυτούς κατά την ημέρα υποβολής της σχετικής αίτησης, με αποκλειστικό σκοπό να αποκτήσουν στέγη ή να επεκτείνουν ή να βελτιώσουν υφιστάμενη ιδιόκτητη.

 

  1. Το ποσό της προκαταβολής καθορίζεται με απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου κάθε Ταμείου, η οποία εγκρίνεται από τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας και δεν δύναται να υπερβεί το σαράντα τοις εκατό (40%) του βοηθήματος που δικαιούται ο αξιωματικός κατά την ημέρα υποβολής της αίτησης και αναλόγως της οικονομικής κατάστασης κάθε Ταμείου.

 

  1. Με την ως άνω απόφαση καθορίζονται και τα απαιτούμενα δικαιολογητικά για κάθε περίπτωση χορήγησης της προκαταβολής.

 

  1. Η προκαταβολή του εφάπαξ βοηθήματος είναι έντοκη. Το σχετικό επιτόκιο καθορίζεται ανά εξάμηνο και ισούται με το ποσοστό της απόδοσης των διαθεσίμων του κοινού κεφαλαίου της παρ. 11 του άρθρου 15 του ν. 2469/1997 (Α΄ 38), που τηρείται στην Τράπεζα της Ελλάδος σύμφωνα με το άρθρο 69Α του ν. 4270/2014 (Α΄ 143), κατά το αμέσως προηγούμενο εξάμηνο.».

 

 Παρατηρήσεις επί των ανωτέρω:

 

Να δίδεται η δυνατότητα προκαταβολικής λήψης του εφάπαξ βοηθήματος, χωρίς περιορισμούς και τόκους.

 

Προτάσεις επί του άρθρου 42

 

ΚΕΦΑΛΑΙΟ Ζ΄ ΘΕΜΑΤΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΦΥΣΗΣ

 

Άρθρο 42

Επανακαθορισμός επιτοκίου προκαταβολών έναντι εφάπαξ βοηθήματος – Τροποποίηση άρθρου 18 ν.δ. 398/1974

 

Στο άρθρο 18 του ν.δ. 398/1974 (Α΄ 116) επέρχονται οι εξής αλλαγές: α) το άρθρο μεταφέρεται από την καθαρεύουσα στη δημοτική γλώσσα και γίνονται νομοτεχνικές βελτιώσεις, β) αντικαθίσταται η παρ. 4 και το άρθρο 18 διαμορφώνεται ως εξής:

 

«Άρθρο 18

Προκαταβολές έναντι εφάπαξ βοηθήματος

 

  1. Τα Ταμεία Αλληλοβοηθείας Στρατού, Ναυτικού και Αεροπορίας δύνανται να προκαταβάλλουν στους μετόχους τους, που έχουν συμπληρώσει εικοσαετή τουλάχιστον συμμετοχή, μέρος του εφάπαξ βοηθήματος που αναλογεί σε αυτούς κατά την ημέρα υποβολής της σχετικής αίτησης, με αποκλειστικό σκοπό να αποκτήσουν στέγη ή να επεκτείνουν ή να βελτιώσουν υφιστάμενη ιδιόκτητη.

 

  1. Το ποσό της προκαταβολής καθορίζεται με απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου κάθε Ταμείου, η οποία εγκρίνεται από τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας και δεν δύναται να υπερβεί το σαράντα πενήντα τοις εκατό (40%) (50%) του βοηθήματος που δικαιούται ο αξιωματικός μέτοχος κατά την ημέρα υποβολής της αίτησης και αναλόγως της οικονομικής κατάστασης κάθε Ταμείου.

 

  1. Με την ως άνω απόφαση καθορίζονται και τα απαιτούμενα δικαιολογητικά για κάθε περίπτωση χορήγησης της προκαταβολής.

 

  1. Η προκαταβολή του εφάπαξ βοηθήματος είναι έντοκη. Το σχετικό επιτόκιο καθορίζεται ανά εξάμηνο και ισούται με το ποσοστό της απόδοσης των διαθεσίμων του κοινού κεφαλαίου της παρ. 11 του άρθρου 15 του ν. 2469/1997 (Α΄ 38), που τηρείται στην Τράπεζα της Ελλάδος σύμφωνα με το άρθρο 69Α του ν. 4270/2014 (Α΄ 143), κατά το αμέσως προηγούμενο εξάμηνο.».

 

Άρθρο 43

Χρηματικά Εντάλματα Προπληρωμής (ΧΕΠ) για προμήθειες υλικών μέσω στρατιωτικών πωλήσεων εξωτερικού – Προσθήκη άρθρου 36Α στο ν.δ. 721/1970

Στο ν.δ. 721/1970 (Α΄ 251) προστίθεται άρθρο 36Α, ως εξής:

 

Παρατηρήσεις επί των ανωτέρω:

 

Ουδεμία.

 

Προτάσεις επί του άρθρου 43

 

Ουδεμία.

  

Άρθρο 44

Κατανομή εισφοράς υπέρ σωματείων και ενώσεων αναπήρων και θυμάτων πολέμου – Τροποποίηση άρθρου 33 ν.δ. 1044/1971

 

Παρατηρήσεις επί των ανωτέρω:

 

Ουδεμία.

 

Προτάσεις επί του άρθρου 44

 

Ουδεμία.

  

Άρθρο 45

Τρόπος και διαδικασία αξιοποίησης ακίνητης περιουσίας Ενόπλων Δυνάμεων – Τροποποίηση άρθρου 11 ν. 4407/2016

 

Παρατηρήσεις επί των ανωτέρω:

 

Ουδεμία.

 

Προτάσεις επί του άρθρου 45

 

Ουδεμία.

 

 

Άρθρο 46

Αξιοποίηση ακινήτων από φορείς του δημόσιου τομέα, νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου, φορείς της τοπικής αυτοδιοίκησης και αθλητικά σωματεία – Τροποποίηση άρθρου 13 ν. 4407/2016

 

Παρατηρήσεις επί των ανωτέρω:

 

Ουδεμία.

 

Προτάσεις επί του άρθρου 46

 

Ουδεμία.

 

 ΜΕΡΟΣ Γ΄ ΖΗΤΗΜΑΤΑ ΣΤΑΔΙΟΔΡΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΕΞΕΛΙΞΗΣ ΣΤΕΛΕΧΩΝ

 

Άρθρο 47

Αποστρατευτικός βαθμός εθελοντών μακράς θητείας – Τροποποίηση παρ. 4 και 6 άρθρου 13 ν. 1848/1989

 

Παρατηρήσεις επί των ανωτέρω:

 

Ουδεμία.

 

Προτάσεις επί του άρθρου 47

 

Ουδεμία.

 

 

Άρθρο 48

Ένταξη αξιωματικών σε ειδικότητα του υγειονομικού σώματος – Αντικατάσταση άρθρου 26 ν. 1911/1990

 

Το άρθρο 26 του ν. 1911/1990 (Α΄ 166) αντικαθίσταται ως εξής:

 

«Άρθρο 26

Ένταξη αξιωματικών σε ειδικότητα του υγειονομικού σώματος

 

  1. Αξιωματικοί Νοσηλευτικής των τριών κλάδων των Ενόπλων Δυνάμεων, εφόσον φέρουν τοv βαθμό του Λοχαγού και αντιστοίχων των άλλων κλάδων και είναι κάτοχοι πτυχίου Ιατρικής, Οδοντιατρικής, Κτηνιατρικής και Φαρμακευτικής Σχολής και τμημάτων Ψυχολογίας Ανωτάτων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων, μπορεί να εντάσσονται αντιστοίχως στη γενική ειδικότητα των Ιατρών, Οδοντιάτρων, Κτηνιάτρων, Φαρμακοποιών και Ψυχολόγων του Υγειονομικού Σώματος. Οι ίδιες προϋποθέσεις ισχύουν και για τους αξιωματικούς της γενικής ειδικότητας των Οδοντιάτρων και Φαρμακοποιών και των τριών κλάδων των Ενόπλων Δυνάμεων που επιθυμούν την ένταξή τους στη γενική ειδικότητα των Ιατρών του Υγειονομικού Σώματος.

 

  1. Με απόφαση του Ανώτατου κατά Κλάδο Συμβουλίου, που εκδίδεται μέχρι την 31η Μαΐου κάθε έτους, καθορίζονται, σύμφωνα με τις υφιστάμενες υπηρεσιακές ανάγκες, οι κενές οργανικές θέσεις και οι ειδικότητες που μπορούν να καλυφθούν. Οι θέσεις αυτές προκηρύσσονται με μέριμνα του οικείου Γενικού Επιτελείου. Το ειδικότερο περιεχόμενο της εκάστοτε προκήρυξης, όπως τα προσόντα των εντασσόμενων, η διαδικασία, τα κριτήρια επιλογής και κάθε άλλη λεπτομέρεια καθορίζονται με απόφαση του Υπουργού Εθνικής Άμυνας, κατόπιν πρότασης του οικείου Κλάδου. Οι ενδιαφερόμενοι υποβάλλουν αίτηση μέχρι την 31η Δεκεμβρίου κάθε έτους για την ένταξή τους προς το οικείο Γενικό Επιτελείο. H ένταξη ενεργείται εντός του ιδίου κλάδου με απόφαση του Υπουργού Εθνικής Άμυνας, ύστερα από πρόταση του Αρχηγού του οικείου Γενικού Επιτελείου. Οι εντασσόμενοι διατηρούν τον βαθμό που έφεραν και τη μεταξύ τους αρχαιότητα που είχαν πριν την ένταξή τους και καθίστανται νεότεροι των ομοιοβάθμων αξιωματικών της ειδικότητάς τους που απέκτησαν τον βαθμό που φέρουν κατά το ίδιο έτος.

 

  1. Για την εξέταση της αίτησης λαμβάνονται υπόψη τα εξής κριτήρια:

 

α) οι ειδικές εκπαιδεύσεις που έχουν παρακολουθήσει οι αιτούντες σε αντικείμενο της γενικής ειδικότητας προέλευσής τους,

 

β) οι σχετικές εξειδικεύσεις που έχουν αποκτήσει στα αντικείμενα αυτά,

 

γ) ο βαθμός πτυχίου,

 

δ) τα ουσιαστικά προσόντα του ενδιαφερομένου της τελευταίας δεκαετίας, ο βαθμός των οποίων πρέπει να είναι τουλάχιστον «Λίαν Καλώς»,

 

ε) ο βαθμός αποφοίτησης του ενδιαφερομένου από τα προβλεπόμενα υποχρεωτικά σχολεία, ο οποίος πρέπει να είναι τουλάχιστον «Λίαν Καλώς»,

 

στ) οι πειθαρχικές ποινές που έχουν επιβληθεί στον υποψήφιο την τελευταία δεκαετία.

 

  1. Το Ανώτατο Συμβούλιο του οικείου Κλάδου, αφού ολοκληρωθεί η διαδικασία υποβολής των αιτήσεων:

 

α) καταρτίζει πίνακες υποψηφίων για κάθε ειδικότητα κατά απόλυτη σειρά αρχαιότητας,

 

β) αξιολογεί και επιλέγει με ειδικά αιτιολογημένη απόφαση από τους πίνακες ειδικότητας, προσδιορίζει τη σειρά κατάταξης με βάση τα κριτήρια της παρ. 3 και τερματίζει την κρίση με την πλήρωση της τελευταίας των κενών οργανικών θέσεων της ειδικότητας,

 

γ) καταρτίζει πίνακα εντασσομένων και μη εντασσομένων.

 

  1. Οι ενδιαφερόμενοι έχουν δικαίωμα άσκησης ενδικοφανούς προσφυγής προς τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας κατά της απόφασης του Ανώτατου κατά κλάδο Συμβουλίου εντός προθεσμίας πέντε (5) ημερών από την κοινοποίησή της σε αυτούς και ο Υπουργός υποχρεούται να απαντήσει εντός είκοσι (20) ημερών από την ημερομηνία της υποβολής της προσφυγής, κατόπιν πρότερης αιτιολογημένης γνώμης του αρμόδιου κατά κλάδο Ανώτατου Συμβουλίου. Η αρμοδιότητα του Υπουργού Εθνικής Άμυνας για την εξέταση και απάντηση της προσφυγής δύναται να μεταβιβαστεί σε κατώτερο κλιμάκιο. Μετά την άπρακτη πάροδο της προθεσμίας υποβολής ή την απάντηση επί της προσφυγής που τυχόν υποβληθεί, οι πίνακες εντασσόμενων κυρώνονται από τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας.

  

  1. Ο προ της ένταξης χρόνος υπηρεσίας αξιωματικού θεωρείται ως χρόνος πραγματικής υπηρεσίας στη νέα επετηρίδα για κάθε περίπτωση.

 

  1. Με απόφαση του Υπουργού Εθνικής Άμυνας, που εκδίδεται μετά από εισήγηση του Αρχηγού του οικείου Γενικού Επιτελείου, εξειδικεύονται και παραμετροποιούνται τα κριτήρια των εντάξεων της παρ. 3, καθορίζεται η σειρά κατάταξης των υποψηφίων σε περίπτωση ισοβαθμίας και ρυθμίζεται κάθε άλλη αναγκαία λεπτομέρεια για την εφαρμογή του παρόντος.».

 

 

Παρατηρήσεις επί των ανωτέρω:

 

Επέκταση της πρόβλεψης για το σύνολο των στελεχών των ΕΔ.

 

Προτάσεις επί του άρθρου 48

 

Άρθρο 48

Ένταξη αξιωματικών στελεχών   σε ειδικότητα του υγειονομικού σώματος – Αντικατάσταση άρθρου 26 ν. 1911/1990

 

Το άρθρο 26 του ν. 1911/1990 (Α΄ 166) αντικαθίσταται ως εξής:

 

«Άρθρο 26

Ένταξη αξιωματικών στελεχών  σε ειδικότητα του υγειονομικού σώματος

 

  1. Αξιωματικοί Νοσηλευτικής Στελέχη των τριών κλάδων των Ενόπλων Δυνάμεων, εφόσον φέρουν τοv βαθμό του Λοχαγού και αντιστοίχων των άλλων κλάδων και είναι κάτοχοι πτυχίου Ιατρικής, Οδοντιατρικής, Κτηνιατρικής και Φαρμακευτικής Σχολής και τμημάτων Ψυχολογίας Ανωτάτων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων, μπορεί να μετατάσσονται στο Σώμα του Υγειονομικού και να εντάσσονται αντιστοίχως στη γενική ειδικότητα των Ιατρών, Οδοντιάτρων, Κτηνιάτρων, Φαρμακοποιών και Ψυχολόγων του Υγειονομικού Σώματος. Οι ίδιες προϋποθέσεις ισχύουν και για τους αξιωματικούς της γενικής ειδικότητας των Οδοντιάτρων και Φαρμακοποιών και των τριών κλάδων των Ενόπλων Δυνάμεων που επιθυμούν την ένταξή τους στη γενική ειδικότητα των Ιατρών του Υγειονομικού Σώματος.

 

  1. Με απόφαση του Ανώτατου κατά Κλάδο Συμβουλίου, που εκδίδεται μέχρι την 31η Μαΐου κάθε έτους, καθορίζονται, σύμφωνα με τις υφιστάμενες υπηρεσιακές ανάγκες, οι κενές οργανικές θέσεις και οι ειδικότητες που μπορούν να καλυφθούν. Οι θέσεις αυτές προκηρύσσονται με μέριμνα του οικείου Γενικού Επιτελείου. Το ειδικότερο περιεχόμενο της εκάστοτε προκήρυξης, όπως τα προσόντα των εντασσόμενων, η διαδικασία, τα κριτήρια επιλογής και κάθε άλλη λεπτομέρεια καθορίζονται με απόφαση του Υπουργού Εθνικής Άμυνας, κατόπιν πρότασης του οικείου Κλάδου. Οι ενδιαφερόμενοι υποβάλλουν αίτηση μέχρι την 31η Δεκεμβρίου κάθε έτους για την ένταξή τους προς το οικείο Γενικό Επιτελείο. H ένταξη ενεργείται εντός του ιδίου κλάδου με απόφαση του Υπουργού Εθνικής Άμυνας, ύστερα από πρόταση του Αρχηγού του οικείου Γενικού Επιτελείου. Οι εντασσόμενοι διατηρούν τον βαθμό που έφεραν και τη μεταξύ τους αρχαιότητα που είχαν πριν την ένταξή τους και καθίστανται νεότεροι των ομοιοβάθμων αξιωματικών της ειδικότητάς τους που απέκτησαν τον βαθμό που φέρουν κατά το ίδιο έτος. Στην περίπτωση των Υπαξιωματικών, εντάσσονται στο Σώμα των Αξιωματικών, φέροντας το βαθμό του Ανθυπολοχαγού και αντιστοίχων.

 

  1. Για την εξέταση της αίτησης λαμβάνονται υπόψη τα εξής κριτήρια:

 

α) οι ειδικές εκπαιδεύσεις που έχουν παρακολουθήσει οι αιτούντες σε αντικείμενο της γενικής ειδικότητας προέλευσής τους,

 

β) οι σχετικές εξειδικεύσεις που έχουν αποκτήσει στα αντικείμενα αυτά,

 

γ) ο βαθμός πτυχίου,

 

δ) τα ουσιαστικά προσόντα του ενδιαφερομένου της τελευταίας δεκαετίας, ο βαθμός των οποίων πρέπει να είναι τουλάχιστον «Λίαν Καλώς»,

 

ε) ο βαθμός αποφοίτησης του ενδιαφερομένου από τα προβλεπόμενα υποχρεωτικά σχολεία, ο οποίος πρέπει να είναι τουλάχιστον «Λίαν Καλώς»,

 

στ) οι πειθαρχικές ποινές που έχουν επιβληθεί στον υποψήφιο την τελευταία δεκαετία.

 

  1. Το Ανώτατο Συμβούλιο του οικείου Κλάδου, αφού ολοκληρωθεί η διαδικασία υποβολής των αιτήσεων:

 

α) καταρτίζει πίνακες υποψηφίων για κάθε ειδικότητα κατά απόλυτη σειρά αρχαιότητας,

 

β) αξιολογεί και επιλέγει με ειδικά αιτιολογημένη απόφαση από τους πίνακες ειδικότητας, προσδιορίζει τη σειρά κατάταξης με βάση τα κριτήρια της παρ. 3 και τερματίζει την κρίση με την πλήρωση της τελευταίας των κενών οργανικών θέσεων της ειδικότητας,

 

γ) καταρτίζει πίνακα εντασσομένων και μη εντασσομένων.

 

  1. Οι ενδιαφερόμενοι έχουν δικαίωμα άσκησης ενδικοφανούς προσφυγής προς τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας κατά της απόφασης του Ανώτατου κατά κλάδο Συμβουλίου εντός προθεσμίας πέντε (5) ημερών από την κοινοποίησή της σε αυτούς και ο Υπουργός υποχρεούται να απαντήσει εντός είκοσι (20) ημερών από την ημερομηνία της υποβολής της προσφυγής, κατόπιν πρότερης αιτιολογημένης γνώμης του αρμόδιου κατά κλάδο Ανώτατου Συμβουλίου. Η αρμοδιότητα του Υπουργού Εθνικής Άμυνας για την εξέταση και απάντηση της προσφυγής δύναται να μεταβιβαστεί σε κατώτερο κλιμάκιο. Μετά την άπρακτη πάροδο της προθεσμίας υποβολής ή την απάντηση επί της προσφυγής που τυχόν υποβληθεί, οι πίνακες εντασσόμενων κυρώνονται από τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας.

 

 

  1. Ο προ της ένταξης χρόνος υπηρεσίας αξιωματικού του στελέχους θεωρείται ως χρόνος πραγματικής υπηρεσίας στη νέα επετηρίδα για κάθε περίπτωση.

 

  1. Με απόφαση του Υπουργού Εθνικής Άμυνας, που εκδίδεται μετά από εισήγηση του Αρχηγού του οικείου Γενικού Επιτελείου, εξειδικεύονται και παραμετροποιούνται τα κριτήρια των εντάξεων της παρ. 3, καθορίζεται η σειρά κατάταξης των υποψηφίων σε περίπτωση ισοβαθμίας και ρυθμίζεται κάθε άλλη αναγκαία λεπτομέρεια για την εφαρμογή του παρόντος.».

  

Άρθρο 49

Προαγωγή αξιωματικών – ανθυπασπιστών πολεμικής διαθεσιμότητας, νικητών παγκοσμίων στρατιωτικών αγώνων – Τροποποίηση άρθρου 12 ν. 3648/2008

 

Παρατηρήσεις επί των ανωτέρω:

 

Ουδεμία.

 

Προτάσεις επί του άρθρου 49

 

Ουδεμία.

  

Άρθρο 50

Ζητήματα μεταθέσεων στελεχών – Προσθήκη παρ. 8 στο άρθρο 5 του ν. 3883/2010

Στο άρθρο 5 του ν. 3883/2010 (Α΄ 167) προστίθεται παρ. 8 ως προς τη συμπλήρωση του χρόνου διοίκησης – ειδικής υπηρεσίας, ως εξής:

 

«8. Αξιωματικοί που υπηρετούν σε θέσεις διοίκησης – ειδικής υπηρεσίας του εσωτερικού, είναι δυνατόν να μετατίθενται στο εσωτερικό και πριν να συμπληρωθεί πλήρως ο τελευταίος μήνας υπηρεσίας στις θέσεις αυτές. Στην περίπτωση αυτή, ο μήνας αυτός θεωρείται συμπληρωμένος όσον αφορά στον προβλεπόμενο από το άρθρο 28 χρόνο διοίκησης – ειδικής υπηρεσίας.».

  

Παρατηρήσεις επί των ανωτέρω:

 

Γίνεται διάκριση μεταξύ μετάθεσης εσωτερικού και εξωτερικού, χωρίς προφανή λόγο.

 

Προτάσεις επί του άρθρου 50

 

Άρθρο 50

Ζητήματα μεταθέσεων στελεχών – Προσθήκη παρ. 8 στο άρθρο 5 του ν. 3883/2010

Στο άρθρο 5 του ν. 3883/2010 (Α΄ 167) προστίθεται παρ. 8 ως προς τη συμπλήρωση του χρόνου διοίκησης – ειδικής υπηρεσίας, ως εξής:

 

«8. Αξιωματικοί που υπηρετούν σε θέσεις διοίκησης – ειδικής υπηρεσίας του εσωτερικού, είναι δυνατόν να μετατίθενται στο εσωτερικό και πριν να συμπληρωθεί πλήρως ο τελευταίος μήνας υπηρεσίας στις θέσεις αυτές. Στην περίπτωση αυτή, ο μήνας αυτός θεωρείται συμπληρωμένος όσον αφορά στον προβλεπόμενο από το άρθρο 28 χρόνο διοίκησης – ειδικής υπηρεσίας.».

 

 Άρθρο 51

Προαγωγές ανώτατων αξιωματικών – Τροποποίηση άρθρου 26 ν. 3883/2010

 

Παρατηρήσεις επί των ανωτέρω:

 

Ουδεμία.

 

Προτάσεις επί του άρθρου 51

 

Ουδεμία.

  

Άρθρο 52

Κρίσεις αξιωματικών που τίθενται Εκτός Οργανικών Θέσεων – Τροποποίηση άρθρου 34 ν. 3883/2010

  

Παρατηρήσεις επί των ανωτέρω:

 

Ουδεμία.

 

Προτάσεις επί του άρθρου 52

 

Ουδεμία.

  

Άρθρο 53

Ρύθμιση θεμάτων κρίσεων και προαγωγών αξιωματικών εξ Ανωτέρων Στρατιωτικών Σχολών Υπαξιωματικών και μονιμοποιηθέντων εθελοντών – μονιμοποιηθεισών εθελοντριών – Τροποποίηση άρθρου 37 ν. 4494/2017

 

Στο άρθρο 37 του ν. 4494/2017 (Α΄ 165) επέρχονται οι εξής αλλαγές: α) στο πρώτο εδάφιο μετατίθεται η προθεσμία μέχρι την οποία συμπληρώνεται η εικοσιπενταετία πραγματικής στρατιωτικής υπηρεσίας, β) προστίθεται νέο πέμπτο εδάφιο και το άρθρο 37 διαμορφώνεται ως εξής:

 

«Άρθρο 37

Ρύθμιση θεμάτων κρίσεων και προαγωγών αξιωματικών εξ ΑΣΣΥ και μονιμοποιηθέντων εθελοντών – μονιμοποιηθεισών εθελοντριών

 

Οι διατάξεις των άρθρων 5 έως 10, 11 πλην των παρ. 11 και 12, 12 έως 14 και 16 έως 22 του ν. 2439/1996 (Α΄ 219) ισχύουν και για τους εν ενεργεία αξιωματικούς που προέρχονται από Ανώτερες Στρατιωτικές Σχολές Υπαξιωματικών (ΑΣΣΥ), καθώς και τους αντίστοιχους που προέρχονται από την κατηγορία των μονιμοποιηθέντων εθελοντών του ν. 445/1974 (Α΄ 160) και των μονιμοποιηθεισών εθελοντριών του ν. 705/1977 (Α΄ 279), οι οποίοι συμπλήρωσαν είκοσι πέντε (25) έτη πραγματικής στρατιωτικής υπηρεσίας μέχρι τις 31.12.2018. Για τους αξιωματικούς του πρώτου εδαφίου, ο χρόνος των περ. β΄ και γ΄ της παρ. 8 του άρθρου 5 του ν. 2439/1996 υπολογίζεται ως χρόνος υπηρεσίας μονίμου αξιωματικού πέρα από τα δεκατρία (13) έτη από την ημερομηνία κατάταξής τους. Για τους αξιωματικούς που δυνάμει του παρόντος άρθρου αποκτούν δικαίωμα αναδρομικής βαθμολογικής προαγωγής, δεν γεννάται δικαίωμα αναδρομικής καταβολής των αντίστοιχων αποδοχών. Για τους αξιωματικούς του πρώτου εδαφίου που προέρχονται από την κατηγορία των μονιμοποιηθέντων εθελοντών του ν. 445/1974 και των μονιμοποιηθεισών εθελοντριών του ν. 705/1977 δεν είναι απαραίτητη η συμπλήρωση του προσόντος του χρόνου διοίκησης ή ειδικής υπηρεσίας του άρθρου 6 του ν. 2439/1996. Για τους αξιωματικούς του πρώτου εδαφίου που προέρχονται από ΑΣΣΥ δεν είναι απαραίτητη η συμπλήρωση του προσόντος του χρόνου διοίκησης ή ειδικής υπηρεσίας του άρθρου 6 του ν. 2439/1996 στον βαθμό του Λοχαγού και αντιστοίχων.

 

Ειδικά για τους αξιωματικούς του πρώτου εδαφίου των ειδικοτήτων Ραδιοναυτίλων, Τεχνικής Υποστήριξης και Υπηρεσιών Υποστήριξης της Πολεμικής Αεροπορίας ισχύουν επιπλέον τα καθοριζόμενα στην περ. δ΄ της παρ. 8 του άρθρου 3 του ν. 2439/1996.».

  

Παρατηρήσεις επί των ανωτέρω:

 

Η προσπάθεια διόρθωσης μίας αβλεψίας του παρελθόντος [βαθμολογική αδικία μεταξύ αξιωματικών προερχόμενων εξ Ανώτατων Στρατιωτικών Σχολών Υπαξιωματικών και μονιμοποιηθέντων/θεισών εθελοντών/ριών του ν.705/1977 (Α΄ 279], γεννά μία νέα αδικία μεταξύ των ίδιων Αξιωματικών της ίδιας προέλευσης.

 

Προτάσεις επί του άρθρου 53

Άρθρο 53

Ρύθμιση θεμάτων κρίσεων και προαγωγών αξιωματικών εξ Ανωτέρων Στρατιωτικών Σχολών Υπαξιωματικών και μονιμοποιηθέντων εθελοντών – μονιμοποιηθεισών εθελοντριών – Τροποποίηση άρθρου 37 ν. 4494/2017

 

Στο άρθρο 37 του ν. 4494/2017 (Α΄ 165) επέρχονται οι εξής αλλαγές: α) στο πρώτο τέταρτο εδάφιο μετατίθεται η προθεσμία μέχρι την οποία συμπληρώνεται η εικοσιπενταετία πραγματικής στρατιωτικής υπηρεσίας, β) προστίθεται νέο πέμπτο εδάφιο και το άρθρο 37 διαμορφώνεται ως εξής:

 

«Άρθρο 37

Ρύθμιση θεμάτων κρίσεων και προαγωγών αξιωματικών εξ ΑΣΣΥ και μονιμοποιηθέντων εθελοντών – μονιμοποιηθεισών εθελοντριών

 

Οι διατάξεις των άρθρων 5 έως 10, 11 πλην των παρ. 11 και 12, 12 έως 14 και 16 έως 22 του ν. 2439/1996 (Α΄ 219) ισχύουν και για τους εν ενεργεία αξιωματικούς που προέρχονται από Ανώτερες Στρατιωτικές Σχολές Υπαξιωματικών (ΑΣΣΥ), καθώς και τους αντίστοιχους που προέρχονται από την κατηγορία των μονιμοποιηθέντων εθελοντών του ν. 445/1974 (Α΄ 160) και των μονιμοποιηθεισών εθελοντριών του ν. 705/1977 (Α΄ 279), οι οποίοι συμπλήρωσαν είκοσι πέντε (25) έτη πραγματικής στρατιωτικής υπηρεσίας μέχρι τις 31.12.2018. Για τους αξιωματικούς του πρώτου εδαφίου, ο χρόνος των περ. β΄ και γ΄ της παρ. 8 του άρθρου 5 του ν. 2439/1996 υπολογίζεται ως χρόνος υπηρεσίας μονίμου αξιωματικού πέρα από τα δεκατρία (13) έτη από την ημερομηνία κατάταξής τους. Για τους αξιωματικούς που δυνάμει του παρόντος άρθρου αποκτούν δικαίωμα αναδρομικής βαθμολογικής προαγωγής, δεν γεννάται δικαίωμα αναδρομικής καταβολής των αντίστοιχων αποδοχών. Για τους αξιωματικούς του πρώτου εδαφίου που προέρχονται από την κατηγορία των μονιμοποιηθέντων εθελοντών του ν. 445/1974 και των μονιμοποιηθεισών εθελοντριών του ν. 705/1977 δεν είναι απαραίτητη η συμπλήρωση του προσόντος του χρόνου διοίκησης ή ειδικής υπηρεσίας του άρθρου 6 του ν. 2439/1996. Για τους αξιωματικούς του πρώτου εδαφίου που προέρχονται από ΑΣΣΥ και συμπλήρωσαν είκοσι πέντε (25) έτη πραγματικής υπηρεσίας μέχρι τις 31.12.2018, δεν είναι απαραίτητη η συμπλήρωση του προσόντος του χρόνου διοίκησης ή ειδικής υπηρεσίας του άρθρου 6 του ν. 2439/1996 στον βαθμό του Λοχαγού και αντιστοίχων.

 

Ειδικά για τους αξιωματικούς του πρώτου εδαφίου των ειδικοτήτων Ραδιοναυτίλων, Τεχνικής Υποστήριξης και Υπηρεσιών Υποστήριξης της Πολεμικής Αεροπορίας ισχύουν επιπλέον τα καθοριζόμενα στην περ. δ΄ της παρ. 8 του άρθρου 3 του ν. 2439/1996.».

  

Άρθρο 54

Ρύθμιση θεμάτων αξιωματικών – διακεκριμένων αθλητών του Στρατού Ξηράς

 

Παρατηρήσεις επί των ανωτέρω:

 

Ουδεμία.

 

Προτάσεις επί του άρθρου 54

 

Ουδεμία.

  

ΜΕΡΟΣ Δ΄ ΡΥΘΜΙΣΕΙΣ ΘΕΜΑΤΩΝ ΣΤΡΑΤΟΛΟΓΙΚΗΣ ΦΥΣΗΣ

 

Άρθρο 55

Μεταφορά στρατευσίμων από έναν κλάδο σε άλλο – Τροποποίηση άρθρου 12 ν. 3421/2005

 

Παρατηρήσεις επί των ανωτέρω:

 

Ουδεμία.

 

Προτάσεις επί του άρθρου 55

 

Ουδεμία.

  

Άρθρο 56

Απαλλαγή από την υποχρέωση στρατεύσιμης στρατιωτικής υποχρέωσης – Τροποποίηση περ. δ’ παρ. 1 άρθρου 13 ν. 3421/2005

 

Παρατηρήσεις επί των ανωτέρω:

 

Ουδεμία.

 

Προτάσεις επί του άρθρου 56

 

Ουδεμία.

  

Άρθρο 57

Σύνθεση επιτροπής διαπρεπόντων επιστημόνων – Τροποποίηση άρθρου 19 ν. 3421/2005

 

Παρατηρήσεις επί των ανωτέρω:

 

Ουδεμία.

 

Προτάσεις επί του άρθρου 57

 

Ουδεμία.

  

Άρθρο 58

Αναβολή κατάταξης για απόκτηση ναυτικής ικανότητας – Τροποποίηση άρθρου 21 ν. 3421/2005

 

Παρατηρήσεις επί των ανωτέρω:

 

Ουδεμία.

 

Προτάσεις επί του άρθρου 58

 

Ουδεμία.

  

Άρθρο 59

Κλήση στρατευσίμων για κατάταξη με χρήση ηλεκτρονικών μεθόδων και δικτυακών υποδομών – Τροποποίηση παρ. 1 άρθρου 31 ν. 3421/2005

 

Παρατηρήσεις επί των ανωτέρω:

 

Ουδεμία.

 

Προτάσεις επί του άρθρου 59

 

Ουδεμία.

  

Άρθρο 60 Αδυναμία μετακίνησης για κατάταξη στρατευσίμων, εφέδρων και ανυπότακτων, για λόγους υγείας – Τροποποίηση άρθρου 37 ν. 3421/2005

 

Παρατηρήσεις επί των ανωτέρω:

 

Ουδεμία.

 

Προτάσεις επί του άρθρου 60

 

Ουδεμία.

  

Άρθρο 61

Εγγραφή στις μηχανογραφικές εφαρμογές εφεδρείας – Αντικατάσταση παρ. 6 και 7 άρθρου 49 ν. 3421/2005

 

Παρατηρήσεις επί των ανωτέρω:

 

Ουδεμία.

 

Προτάσεις επί του άρθρου 61

 

Ουδεμία.

  

Άρθρο 62 Σύνθεση επιτροπής εξέτασης αιτημάτων αντιρρησιών συνείδησης – Τροποποίηση άρθρου 62 ν. 3421/2005

 

Παρατηρήσεις επί των ανωτέρω:

 

Ουδεμία.

 

Προτάσεις επί του άρθρου 62

 

Ουδεμία.

 

ΜΕΡΟΣ Ε΄ ΕΘΝΟΦΥΛΑΚΗ

 

Άρθρο 63

Σκοπός – Οργάνωση – Αποστολή Εθνοφυλακής

 

Παρατηρήσεις επί των ανωτέρω:

 

Ουδεμία.

 

Προτάσεις επί του άρθρου 63

 

Ουδεμία.

  

Άρθρο 64

Στελέχωση Εθνοφυλακής – Εκπαίδευση προσωπικού

 

Παρατηρήσεις επί των ανωτέρω:

 

Ουδεμία.

 

Προτάσεις επί του άρθρου 64

 

Ουδεμία.

  

Άρθρο 65

Εθνοφύλακες ως στρατιωτικοί σε ενέργεια

 

Παρατηρήσεις επί των ανωτέρω:

 

Ουδεμία.

 

Προτάσεις επί του άρθρου 65

 

Ουδεμία.

 

Άρθρο 66

Καθήκοντα, υποχρεώσεις και ευθύνη Εθνοφυλάκων

 

Παρατηρήσεις επί των ανωτέρω:

 

Ουδεμία.

 

Προτάσεις επί του άρθρου 66

 

Ουδεμία.

 

Άρθρο 67

Δικαιώματα Εθνοφυλάκων

 

Παρατηρήσεις επί των ανωτέρω:

 

Ουδεμία.

 

Προτάσεις επί του άρθρου 67

 

Ουδεμία.

  

Άρθρο 68

Κυρώσεις – Διαδικασία επιβολής κυρώσεων

 

Παρατηρήσεις επί των ανωτέρω:

 

Ουδεμία.

 

Προτάσεις επί του άρθρου 68

 

Ουδεμία.

  

Άρθρο 69

Πολιτικό προσωπικό

 

Παρατηρήσεις επί των ανωτέρω:

 

Ουδεμία.

 

Προτάσεις επί του άρθρου 69

 

Ουδεμία.

 

ΜΕΡΟΣ ΣΤ΄ ΛΟΙΠΕΣ ΡΥΘΜΙΣΕΙΣ ΑΡΜΟΔΙΟΤΗΤΑΣ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΜΥΝΑΣ

 

Άρθρο 70

Σύσταση αυτοτελούς Γραφείου Υπεύθυνου Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού

 

Παρατηρήσεις επί των ανωτέρω:

 

Ουδεμία.

 

Προτάσεις επί του άρθρου 70

 

Ουδεμία.

  

Άρθρο 71

Θέματα συνδικαλισμού Ενόπλων Δυνάμεων – Τροποποίηση άρθρου 30Γ ν. 1264/1982

 

Στο άρθρο 30Γ του ν. 1264/1982 (Α΄ 79) επέρχονται οι εξής αλλαγές: α) επέρχονται νομοτεχνικές βελτιώσεις, β) στην παρ. 1 προστίθεται η αναφορά στα άρθρα 2 και 17 και διαγράφεται η αναφορά στο άρθρο 15, γ) στην περ. α΄ της παρ. 4 διαγράφεται η αναφορά στους κλάδους και στην προέλευση των στρατιωτικών, δ) στις παρ. 4, 5, 6, 7, 9, 10, 11, 12, 13 και 15 οι αναφορές σε σωματεία ή ενώσεις αντικαθίστανται από αναφορές σε πρωτοβάθμιες συνδικαλιστικές οργανώσεις, ε) αντικαθίσταται η παρ. 7, δ) στην παρ. 8: δα) η αναφορά στα σωματεία αντικαθίσταται από τις συνδικαλιστικές οργανώσεις, β) στο δεύτερο εδάφιο της περ. β’ διαγράφεται η αναφορά στο δεύτερο εδάφιο της παρ. 4 , δβ) στο δεύτερο εδάφιο της περ. γ΄ πριν από τη λέξη «οργανώσεων» προστίθεται η λέξη «συνδικαλιστικών», οι λέξεις «Αναπληρωτή Υπουργό» αντικαθίστανται από τις λέξεις «Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου» και διαγράφονται οι παραπομπές σε άλλες διατάξεις, ε) οι παρ. 17 και 18 καταργούνται και το άρθρο 30Γ διαμορφώνεται ως εξής:

 

«Άρθρο 30Γ

 

  1. Ο νόμος αυτός, εκτός από το άρθρο 2, την παρ. 1 του άρθρου 7, τις παρ. 3 έως 10 του άρθρου 14, τις παρ. 5 και 7 έως 9 του άρθρου 16, το άρθρο 17, την παρ. 1 του άρθρου 18, τα άρθρα 19 έως 22, τις παρ. 1 και 2 του άρθρου 23, τα άρθρα 24, 26, 27 και 30, εφαρμόζεται ανάλογα, με τις ειδικές ρυθμίσεις που προβλέπονται στις επόμενες παραγράφους και στους εν ενεργεία στρατιωτικούς όλων των Κλάδων και βαθμών των Ενόπλων Δυνάμεων, καθώς και των Κοινών Σωμάτων, ανεξαρτήτως προέλευσης.

 

  1. Για την εφαρμογή του παρόντος άρθρου, όπου στον νόμο αυτόν χρησιμοποιούνται οι όροι «εργοδότης», «επιχείρηση» ή «εκμετάλλευση» νοείται το Δημόσιο και όπου χρησιμοποιείται ο όρος «εργαζόμενοι» νοείται το προσωπικό της παρ. 1. Ομοίως, όπου γίνεται λόγος για Εργατικό Κέντρο, η μνεία δεν αφορά σε αυτούς.

 

  1. Με την επιφύλαξη του άρθρου 281 του Αστικού Κώδικα, η άσκηση του δικαιώματος σύστασης σωματείων και συμμετοχής σε αυτά δεν επιτρέπεται να υπερβαίνει τα όρια που προσδιορίζονται από τις ιδιομορφίες, την αποστολή και ιδιαίτερα τον εθνικό, κοινωνικό και υπερκομματικό χαρακτήρα των Ενόπλων Δυνάμεων. Μόνο τα νομικά πρόσωπα που συνιστώνται και λειτουργούν σύμφωνα με το παρόν μπορούν να εκπροσωπούν τα συμφέροντα των εν ενεργεία στρατιωτικών.

 

  1. Οι εν ενεργεία στρατιωτικοί επιτρέπεται να συστήσουν:

 

α) Σε κάθε Περιφερειακή Ενότητα του ν. 3852/2010 (Α΄ 87) μια (1) πρωτοβάθμια συνδικαλιστική οργάνωση εν ενεργεία Στρατιωτικών, με την επωνυμία «Ένωση Στρατιωτικών Περιφερειακής Ενότητας … », στην οποία μπορούν να εγγράφονται οι υπηρετούντες στις Μονάδες, που εδρεύουν στα γεωγραφικά όρια της Περιφερειακής Ενότητας αυτής, εν ενεργεία στρατιωτικοί.

 

β) Δέκα (10) ή περισσότερες πρωτοβάθμιες συνδικαλιστικές οργανώσεις της περ. α΄ μπορούν να συστήσουν Ομοσπονδία, η οποία αποτελεί δευτεροβάθμια συνδικαλιστική οργάνωση των εν ενεργεία στρατιωτικών.

 

  1. Κάθε εν ενεργεία στρατιωτικός δικαιούται να είναι μέλος μόνο της πρωτοβάθμιας συνδικαλιστικής οργάνωσης της Περιφερειακής Ενότητας στην οποία εδρεύει η Μονάδα όπου υπηρετεί, κατά την παρ. 4. Σε περίπτωση μετάθεσής του σε άλλη Μονάδα, η οποία εδρεύει σε άλλη Περιφερειακή Ενότητα, διαγράφεται υποχρεωτικώς και αυτοδικαίως, χωρίς άλλη διατύπωση, από την πρωτοβάθμια συνδικαλιστική οργάνωση, της οποίας ήταν μέλος και δικαιούται να εγγραφεί σε αυτήν της Περιφερειακής Ενότητας στα γεωγραφικά όρια της οποίας εδρεύει η Μονάδα στην οποία μετατίθεται, με τη διαδικασία εγγραφής που προβλέπει το καταστατικό της νέας πρωτοβάθμιας συνδικαλιστικής οργάνωσης. Η υποχρέωση διαγραφής δεν ισχύει αν η μετάθεση έγινε για λόγους εκπαίδευσης ή μετεκπαίδευσης και για όσο χρόνο διαρκεί αυτή. Ειδικά, για τους εν ενεργεία στρατιωτικούς που υπηρετούν για οποιονδήποτε λόγο εκτός της ελληνικής επικράτειας, ως Περιφερειακή Ενότητα του πρώτου εδαφίου νοείται η Περιφερειακή Ενότητα Κεντρικού Τομέα Αθηνών.

 

  1. Οι γενικές συνελεύσεις των πρωτοβάθμιων συνδικαλιστικών οργανώσεων και τα συνέδρια των δευτεροβάθμιων συνδικαλιστικών οργανώσεων συγκαλούνται, υποχρεωτικά, σε μη εργάσιμες ημέρες και ώρες. Τα μέλη που δεν δύνανται να παρευρεθούν στις συνελεύσεις των πρωτοβάθμιων συνδικαλιστικών οργανώσεών τους, λόγω υπηρεσιακών κωλυμάτων, μπορούν να αντιπροσωπευθούν από άλλα μέλη και με την αναλογία ένα (1) προς ένα (1) μέλος, με υπεύθυνη δήλωση που συντάσσεται από το κωλυόμενο μέλος, στην οποία αναφέρεται το μέλος που θα το αντιπροσωπεύσει και θεωρείται από τον διοικητή της Μονάδας.

 

  1. Στον Πρόεδρο και στον Γενικό Γραμματέα κάθε πρωτοβάθμιας συνδικαλιστικής οργάνωσης χορηγούνται, για την εκπλήρωση των συνδικαλιστικών τους υποχρεώσεων, ειδικές άδειες απουσίας τριών (3) ημερών τον μήνα, ενώ στον Πρόεδρο και στον Γενικό Γραμματέα κάθε δευτεροβάθμιας συνδικαλιστικής οργάνωσης χορηγούνται ειδικές άδειες απουσίας πέντε (5) ημερών τον μήνα. Στους αντιπροσώπους των πρωτοβάθμιων συνδικαλιστικών οργανώσεων χορηγείται ειδική άδεια απουσίας καθ’ όλη τη διάρκεια των Συνεδρίων Αντιπροσώπων στα οποία μετέχουν, η οποία δεν υπερβαίνει τις τέσσερις (4) ημέρες κατ’ έτος. Όσοι δικαιούνται τις ανωτέρω άδειες ενημερώνουν εγγράφως τον διοικητή της Μονάδας τους, τουλάχιστον πέντε (5) ημέρες πριν από την έναρξη της άδειας, εκτός αν η σύγκληση των οργάνων, στα οποία συμμετέχουν, λαμβάνει χώρα εκτάκτως, οπότε ενημερώνουν αμελλητί τον οικείο διοικητή. Τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου των δευτεροβάθμιων συνδικαλιστικών οργανώσεων δεν μετατίθενται, πέραν της φρουράς στην οποία υπηρετούν, για όσο χρόνο διαρκεί η θητεία τους, εκτός αν το ζητήσουν τα ίδια τα μέλη ή αν αυτό κριθεί αναγκαίο, για λόγους προαγωγής ή ανέκκλητης απόφασης καταστατικής ποινής. Για την εφαρμογή του προηγούμενου εδαφίου, η Περιφέρεια Αττικής και η Περιφερειακή Ενότητα Θεσσαλονίκης λογίζονται ως ενιαίες φρουρές. Τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου των πρωτοβάθμιων και των δευτεροβάθμιων συνδικαλιστικών οργανώσεων απολαμβάνουν πλήρη προστασία έναντι κάθε είδους δίωξης, λόγω της συνδικαλιστικής τους δράσης. Ο χρόνος της θητείας του Προέδρου και του Γενικού Γραμματέα κάθε πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας συνδικαλιστικής οργάνωσης λογίζεται ως χρόνος διοίκησης-ειδικής υπηρεσίας, σύμφωνα με το άρθρο 28 του ν. 3883/2010 (Α΄ 167).

 

  1. Οι ανωτέρω συνδικαλιστικές οργανώσεις, καθώς και τα μέλη τους, δεν επιτρέπεται ιδίως:

 

α) Να κηρύσσουν ή να συμμετέχουν σε απεργίες και στάσεις εργασίας, καθώς και να συμμετέχουν σε κάθε είδους εκδηλώσεις πολιτικών ή συνδικαλιστικών φορέων ή πολιτικών προσώπων ή να ασκούν προπαγάνδα υπέρ ή κατά αυτών. Εξαιρούνται τα συνέδρια και οι πολιτιστικές εκδηλώσεις των συνδικαλιστικών φορέων των Σωμάτων Ασφαλείας.

 

β) Να προσχωρούν ή να γίνονται μέλη άλλων επαγγελματικών συνδικαλιστικών οργανώσεων ή να εκπροσωπούν άλλους εργαζομένους. Κατ’ εξαίρεση, οι δευτεροβάθμιες συνδικαλιστικές οργανώσεις μπορούν να γίνουν μέλη Διεθνών και Ευρωπαϊκών Στρατιωτικών Οργανώσεων και Οργανισμών.

 

γ) Να αναμειγνύονται με οποιονδήποτε τρόπο σε θέματα διοίκησης των Μονάδων και διοίκησης, οργάνωσης ή δομής εν γένει των Ενόπλων Δυνάμεων. Τα Διοικητικά Συμβούλια των πρωτοβάθμιων συνδικαλιστικών οργανώσεων απευθύνονται για επίλυση τυχόν προβλημάτων τους, τοπικού ή ευρύτερου ενδιαφέροντος, στους Ανώτερους Στρατιωτικούς Διοικητές των Περιφερειακών Ενοτήτων όπου ευρίσκεται η έδρα των σωματείων και στις δευτεροβάθμιες συνδικαλιστικές οργανώσεις. Στον Υπουργό Εθνικής Άμυνας, στον Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας και στους Αρχηγούς των Γενικών Επιτελείων των Ενόπλων Δυνάμεων απευθύνονται μόνο οι δευτεροβάθμιες συνδικαλιστικές οργανώσεις.

 

δ) Να προβαίνουν σε δημόσιες αντιπαραθέσεις, αντιδικίες ή προστριβές, καθ’ οιονδήποτε τρόπο και για οποιοδήποτε λόγο, μέσω των ΜΜΕ ή/και του έντυπου και ηλεκτρονικού τύπου ή/και των παντός είδους μέσων κοινωνικής δικτύωσης.

 

ε) Να χρησιμοποιούν οποιουσδήποτε χαρακτηρισμούς και να ασκούν κριτική σε βάρος της στρατιωτικής ιεραρχίας.

 

  1. Οι δευτεροβάθμιες συνδικαλιστικές οργανώσεις μπορούν να διατηρούν ιστοσελίδα και σελίδες σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης, για την επίτευξη των σκοπών τους, μέσα από τις οποίες προβάλλονται οι πρωτοβάθμιες συνδικαλιστικές οργανώσεις μέλη τους, για κάθε δραστηριότητά τους.

 

  1. Οι πρωτοβάθμιες συνδικαλιστικές οργανώσεις λειτουργούν σε χώρο εντός στρατοπέδου που τους παραχωρείται ύστερα από αίτησή τους, από τον Ανώτερο Στρατιωτικό Διοικητή της Περιφερειακής Ενότητας όπου εδρεύουν, εφόσον υφίσταται διαθέσιμος.

 

  1. Το ΥΠΕΘΑ και το ΓΕΕΘΑ οφείλουν να παραχωρήσουν κατάλληλο χώρο, προκειμένου να λειτουργούν οι δευτεροβάθμιες συνδικαλιστικές οργανώσεις.

 

  1. Οι συνδρομές των μελών των πρωτοβάθμιων συνδικαλιστικών οργανώσεων, το ύψος των οποίων καθορίζεται με απόφαση των Διοικητικών Συμβουλίων των οικείων δευτεροβάθμιων συνδικαλιστικών οργανώσεων, παρακρατούνται από τη μισθοδοσία αυτών, μέσω των οικείων οικονομικών μισθοδοτικών φορέων των Γενικών Επιτελείων, στους οποίους διαβιβάζονται, με μέριμνα του Διοικητικού Συμβουλίου της οικείας δευτεροβάθμιας συνδικαλιστικής οργάνωσης, ονομαστικές καταστάσεις των μελών των πρωτοβάθμιων συνδικαλιστικών οργανώσεων. Το ένα τρίτο (1/3) του ποσού των συνδρομών του πρώτου εδαφίου αποδίδεται σε τραπεζικούς λογαριασμούς των πρωτοβάθμιων συνδικαλιστικών οργανώσεων και τα δύο τρίτα (2/3) σε τραπεζικούς λογαριασμούς των οικείων δευτεροβάθμιων συνδικαλιστικών οργανώσεων.

 

  1. Οι δευτεροβάθμιες συνδικαλιστικές οργανώσεις, πέραν των οργάνων τους, που είναι το Συνέδριο των Αντιπροσώπων, το Διοικητικό Συμβούλιο, η Εξελεγκτική Επιτροπή και η Εκτελεστική Γραμματεία, οφείλουν να συγκροτούν Πειθαρχικά Συμβούλια, ενώπιον των οποίων παραπέμπεται κάθε πρωτοβάθμια συνδικαλιστική οργάνωση μέλος τους, που παραβιάζει τον παρόντα νόμο και το καταστατικό της οικείας δευτεροβάθμιας συνδικαλιστικής οργάνωσης. Τα καθήκοντα του Πειθαρχικού Συμβουλίου μπορούν να ανατεθούν και στο Διοικητικό Συμβούλιο ή άλλο ειδικό όργανο, που συστήνεται γι’ αυτόν τον σκοπό. Οι πειθαρχικές ποινές που μπορούν να επιβληθούν στις πρωτοβάθμιες συνδικαλιστικές οργανώσεις από την οικεία δευτεροβάθμια συνδικαλιστική οργάνωση είναι:

 

α) η έγγραφη επίπληξη,

 

β) η προσωρινή διαγραφή από μέλος των δευτεροβάθμιων συνδικαλιστικών οργανώσεων, μέχρι δώδεκα (12) μήνες. Η πρωτοβάθμια συνδικαλιστική οργάνωση που διαγράφεται προσωρινά αποστερείται των προνομίων της παρ. 7, για όσο χρόνο διαρκεί η προσωρινή διαγραφή.

 

Η πειθαρχική ποινή της έγγραφης επίπληξης επιβάλλεται με απόφαση του Πειθαρχικού Συμβουλίου, ενώ η πειθαρχική ποινή της προσωρινής διαγραφής επιβάλλεται με απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου, ενώπιον του οποίου καλείται εγγράφως και επί αποδείξει να παρευρεθεί ο νόμιμος εκπρόσωπος του πρωτοβάθμιου σωματείου. Μετά την πάροδο του διαστήματος της προσωρινής διαγραφής η πρωτοβάθμια συνδικαλιστική οργάνωση μπορεί να επανέλθει στην οικεία δευτεροβάθμια συνδικαλιστική οργάνωση, με σχετική αίτησή της. Η αίτηση εξετάζεται στο πρώτο επόμενο Συνέδριο των Αντιπροσώπων, το οποίο είτε τη δέχεται, αν έχουν εκλείψει οι λόγοι της προσωρινής διαγραφής, είτε παρατείνει αιτιολογημένα την προσωρινή διαγραφή για δώδεκα (12) ακόμα μήνες, μετά την πάροδο των οποίων, η πρωτοβάθμια συνδικαλιστική οργάνωση επανεγγράφεται αυτοδίκαια και υποχρεωτικά στην οικεία δευτεροβάθμια συνδικαλιστική οργάνωση.

 

  1. (Έχει καταργηθεί)

 

  1. Η εκλογή των οργάνων των πρωτοβάθμιων και των δευτεροβάθμιων συνδικαλιστικών οργανώσεων, καθώς και των αντιπροσώπων για τα συνέδρια των οργανώσεων γίνεται από ενιαίο ψηφοδέλτιο, στο οποίο περιλαμβάνονται όλοι οι υποψήφιοι, κατ’ απόλυτη αλφαβητική σειρά και σύμφωνα με τις διαδικασίες αρχαιρεσιών, που προβλέπονται στα καταστατικά τους.

 

  1. Στρατιωτικοί που τιμωρήθηκαν πειθαρχικά, για παραπτώματα που είχαν άμεση ή έμμεση σχέση με τη δράση τους στο πλαίσιο των καταστατικών σκοπών των υφιστάμενων, πριν την έκδοση του παρόντος νόμου, σωματείων δικαιούνται, εφόσον είναι στην ενέργεια, να ζητήσουν την επανεξέταση των πειθαρχικών τους υποθέσεων, υποβάλλοντας σχετική αίτηση στην Υπηρεσία εντός ανατρεπτικής προθεσμίας τριάντα (30) ημερών από τη δημοσίευση του παρόντος. Οι αιτήσεις εξετάζονται από τα αρμόδια όργανα, τα οποία επέβαλαν τις πειθαρχικές ποινές.

 

  1. [Καταργείται].

 

  1. [Καταργείται].».

 

Παρατηρήσεις επί των ανωτέρω:

 

Η προς ψήφιση διάταξη έρχεται να λειτουργήσει σε βάρος του συνδικαλιστικού κινήματος. Δεν το προάγει, δεν το προασπίζει. Απαιτείται να επεκταθεί η πρόβλεψη χορήγησης ειδικών αδειών, να αυξηθούν τα μέλη που δικαιούνται την προστασία του αμετάθετου και να θωρακιστούν περαιτέρω οι πρωτοβάθμιες οργανώσεις. Περαιτέρω, οι Ενώσεις επιπέδου Περιφέρειας πρέπει να καταργηθούν και να απομακρυνθούν από το Γραφείο του Υπουργού Εθνικής Άμυνας στελέχη που εκτελούν συνδικαλιστικά καθήκοντα.

 

Προτάσεις επί του άρθρου 70

 

 

«Άρθρο 30Γ

 

  1. Ο νόμος αυτός, εκτός από το άρθρο 2, την παρ. 1 του άρθρου 7, τις παρ. 3 έως 10 του άρθρου 14, τις παρ. 5 και 7 έως 9 του άρθρου 16, το άρθρο 17, την παρ. 1 του άρθρου 18, τα άρθρα 19 έως 22, τις παρ. 1 και 2 του άρθρου 23, τα άρθρα 24, 26, 27 και 30, εφαρμόζεται ανάλογα, με τις ειδικές ρυθμίσεις που προβλέπονται στις επόμενες παραγράφους και στους εν ενεργεία στρατιωτικούς όλων των Κλάδων και βαθμών των Ενόπλων Δυνάμεων, καθώς και των Κοινών Σωμάτων, ανεξαρτήτως προέλευσης.

 

  1. Για την εφαρμογή του παρόντος άρθρου, όπου στον νόμο αυτόν χρησιμοποιούνται οι όροι «εργοδότης», «επιχείρηση» ή «εκμετάλλευση» νοείται το Δημόσιο και όπου χρησιμοποιείται ο όρος «εργαζόμενοι» νοείται το προσωπικό της παρ. 1. Ομοίως, όπου γίνεται λόγος για Εργατικό Κέντρο, η μνεία δεν αφορά σε αυτούς.

 

  1. Με την επιφύλαξη του άρθρου 281 του Αστικού Κώδικα, η άσκηση του δικαιώματος σύστασης σωματείων και συμμετοχής σε αυτά δεν επιτρέπεται να υπερβαίνει τα όρια που προσδιορίζονται από τις ιδιομορφίες, την αποστολή και ιδιαίτερα τον εθνικό, κοινωνικό και υπερκομματικό χαρακτήρα των Ενόπλων Δυνάμεων. Μόνο τα νομικά πρόσωπα που συνιστώνται και λειτουργούν σύμφωνα με το παρόν μπορούν να εκπροσωπούν τα συμφέροντα των εν ενεργεία στρατιωτικών.

 

  1. Οι εν ενεργεία στρατιωτικοί επιτρέπεται να συστήσουν:

 

α) Σε κάθε Περιφερειακή Ενότητα του ν. 3852/2010 (Α΄ 87) μια (1) πρωτοβάθμια συνδικαλιστική οργάνωση εν ενεργεία Στρατιωτικών, με την επωνυμία «Ένωση Στρατιωτικών Περιφερειακής Ενότητας … », στην οποία μπορούν να εγγράφονται οι υπηρετούντες στις Μονάδες, που εδρεύουν στα γεωγραφικά όρια της Περιφερειακής Ενότητας αυτής, εν ενεργεία στρατιωτικοί. Πρωτοβάθμιες Οργανώσεις που λειτουργούν σε επίπεδο Περιφέρειας δεν εντάσσονται στον παρόντα νόμο.

 

β) Δέκα (10) ή περισσότερες πρωτοβάθμιες συνδικαλιστικές οργανώσεις της περ. α΄ μπορούν να συστήσουν Ομοσπονδία, η οποία αποτελεί δευτεροβάθμια συνδικαλιστική οργάνωση των εν ενεργεία στρατιωτικών.

 

  1. Κάθε εν ενεργεία στρατιωτικός δικαιούται να είναι μέλος μόνο της πρωτοβάθμιας συνδικαλιστικής οργάνωσης της Περιφερειακής Ενότητας στην οποία εδρεύει η Μονάδα όπου υπηρετεί, κατά την παρ. 4. Σε περίπτωση μετάθεσής του σε άλλη Μονάδα, η οποία εδρεύει σε άλλη Περιφερειακή Ενότητα, διαγράφεται υποχρεωτικώς και αυτοδικαίως, χωρίς άλλη διατύπωση, από την πρωτοβάθμια συνδικαλιστική οργάνωση, της οποίας ήταν μέλος και δικαιούται να εγγραφεί σε αυτήν της Περιφερειακής Ενότητας στα γεωγραφικά όρια της οποίας εδρεύει η Μονάδα στην οποία μετατίθεται, με τη διαδικασία εγγραφής που προβλέπει το καταστατικό της νέας πρωτοβάθμιας συνδικαλιστικής οργάνωσης. Η υποχρέωση διαγραφής δεν ισχύει αν η μετάθεση έγινε για λόγους εκπαίδευσης ή μετεκπαίδευσης και για όσο χρόνο διαρκεί αυτή. Ειδικά, για τους εν ενεργεία στρατιωτικούς που υπηρετούν για οποιονδήποτε λόγο εκτός της ελληνικής επικράτειας, ως Περιφερειακή Ενότητα του πρώτου εδαφίου νοείται η Περιφερειακή Ενότητα Κεντρικού Τομέα Αθηνών.

 

  1. Οι γενικές συνελεύσεις των πρωτοβάθμιων συνδικαλιστικών οργανώσεων και τα συνέδρια των δευτεροβάθμιων συνδικαλιστικών οργανώσεων συγκαλούνται, υποχρεωτικά, σε μη εργάσιμες ημέρες και ώρες. Τα μέλη που δεν δύνανται να παρευρεθούν στις συνελεύσεις των πρωτοβάθμιων συνδικαλιστικών οργανώσεών τους, λόγω υπηρεσιακών κωλυμάτων, μπορούν να αντιπροσωπευθούν από άλλα μέλη και με την αναλογία ένα (1) προς ένα (1) μέλος, με υπεύθυνη δήλωση που συντάσσεται από το κωλυόμενο μέλος, στην οποία αναφέρεται το μέλος που θα το αντιπροσωπεύσει και θεωρείται από τον διοικητή της Μονάδας. Η ως άνω αντιπροσώπευση δεν ισχύει στις μυστικές εκλογικές διαδικασίες.

 

  1. Στον Πρόεδρο, και στον Γενικό Γραμματέα και στον Ταμία κάθε πρωτοβάθμιας συνδικαλιστικής οργάνωσης χορηγούνται, για την εκπλήρωση των συνδικαλιστικών τους υποχρεώσεων, ειδικές άδειες απουσίας με αποδοχές τριών (3) πέντε (5) ημερών τον μήνα, για τον Πρόεδρο και τον Γενικό Γραμματέα και τριών (3) ημερών για τον Ταμία. ενώ στον Στον Πρόεδρο, και στον Γενικό Γραμματέα, στον Οργανωτικό Γραμματέα και στον Ταμία κάθε δευτεροβάθμιας συνδικαλιστικής οργάνωσης χορηγούνται ειδικές άδειες απουσίας με αποδοχές, πέντε (5) δεκαπέντε (15) ημερών τον μήνα στον Πρόεδρο και τον Γενικό Γραμματέα και δέκα (10) ημερών στον Οργανωτικό Γραμματέα και στον Ταμία. Στους αντιπροσώπους των πρωτοβάθμιων συνδικαλιστικών οργανώσεων χορηγείται ειδική άδεια απουσίας καθ’ όλη τη διάρκεια των Συνεδρίων Αντιπροσώπων στα οποία μετέχουν, η οποία δεν υπερβαίνει τις τέσσερις (4) έξι (6) ημέρες κατ’ έτος. Όσοι δικαιούνται τις ανωτέρω άδειες ενημερώνουν εγγράφως τον διοικητή της Μονάδας τους, τουλάχιστον πέντε (5) ημέρες πριν από την έναρξη της άδειας, εκτός αν η σύγκληση των οργάνων, στα οποία συμμετέχουν, λαμβάνει χώρα εκτάκτως, οπότε ενημερώνουν αμελλητί τον οικείο διοικητή. Τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου των πρωτοβάθμιων και δευτεροβάθμιων συνδικαλιστικών οργανώσεων δεν μετατίθενται, πέραν της φρουράς στην οποία υπηρετούν, για όσο χρόνο διαρκεί η θητεία τους, εκτός αν το ζητήσουν τα ίδια τα μέλη ή αν αυτό κριθεί αναγκαίο, για λόγους προαγωγής ή ανέκκλητης απόφασης καταστατικής ποινής. Για την εφαρμογή του προηγούμενου εδαφίου, η Περιφέρεια Αττικής και η Περιφερειακή Ενότητα Θεσσαλονίκης λογίζονται ως ενιαίες φρουρές. Τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου των πρωτοβάθμιων και των δευτεροβάθμιων συνδικαλιστικών οργανώσεων απολαμβάνουν πλήρη προστασία έναντι κάθε είδους δίωξης, λόγω της συνδικαλιστικής τους δράσης. Ο χρόνος της θητείας του Προέδρου,  και του Γενικού Γραμματέα και του Ταμία κάθε πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας συνδικαλιστικής οργάνωσης λογίζεται ως χρόνος διοίκησης-ειδικής υπηρεσίας, σύμφωνα με το άρθρο 28 του ν. 3883/2010 (Α΄ 167).

 

  1. Οι ανωτέρω συνδικαλιστικές οργανώσεις, καθώς και τα μέλη τους, δεν επιτρέπεται ιδίως:

 

α) Να κηρύσσουν ή να συμμετέχουν σε απεργίες και στάσεις εργασίας, καθώς και να συμμετέχουν σε κάθε είδους εκδηλώσεις κομματικού χαρακτήρα πολιτικών ή συνδικαλιστικών φορέων ή πολιτικών προσώπων ή να ασκούν προπαγάνδα υπέρ ή κατά αυτών. Εξαιρούνται τα συνέδρια και οι πολιτιστικές εκδηλώσεις των συνδικαλιστικών φορέων των Σωμάτων Ασφαλείας.

 

β) Να προσχωρούν ή να γίνονται μέλη άλλων επαγγελματικών συνδικαλιστικών οργανώσεων ή να εκπροσωπούν άλλους εργαζομένους. Κατ’ εξαίρεση, οι δευτεροβάθμιες συνδικαλιστικές οργανώσεις μπορούν να γίνουν μέλη Διεθνών και Ευρωπαϊκών Στρατιωτικών Οργανώσεων και Οργανισμών.

 

γ) Να αναμειγνύονται με οποιονδήποτε τρόπο σε θέματα διοίκησης των Μονάδων και διοίκησης, οργάνωσης ή δομής εν γένει των Ενόπλων Δυνάμεων. Τα Διοικητικά Συμβούλια των πρωτοβάθμιων συνδικαλιστικών οργανώσεων απευθύνονται για επίλυση τυχόν προβλημάτων τους, τοπικού ή ευρύτερου ενδιαφέροντος, πρωτίστως στους Ανώτερους Στρατιωτικούς Διοικητές των Περιφερειακών Ενοτήτων όπου ευρίσκεται η έδρα των σωματείων και στις δευτεροβάθμιες συνδικαλιστικές οργανώσεις. Στον Υπουργό Εθνικής Άμυνας, στον Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας και στους Αρχηγούς των Γενικών Επιτελείων των Ενόπλων Δυνάμεων απευθύνονται μόνο οι δευτεροβάθμιες συνδικαλιστικές οργανώσεις. Κατ’ εξαίρεση και σε περίπτωση απραγίας των δευτεροβάθμιων συνδικαλιστικών Οργανώσεων για θέμα που απασχολεί τις πρωτοβάθμιες Οργανώσεις, οι δεύτερες μπορούν να απευθύνονται μέχρι και τον Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας.

 

δ) Να προβαίνουν σε δημόσιες αντιπαραθέσεις, αντιδικίες ή προστριβές, καθ’ οιονδήποτε τρόπο και για οποιοδήποτε λόγο, μέσω των ΜΜΕ ή/και του έντυπου και ηλεκτρονικού τύπου ή/και των παντός είδους μέσων κοινωνικής δικτύωσης.

 

ε) Να χρησιμοποιούν οποιουσδήποτε χαρακτηρισμούς και να ασκούν δημόσια κριτική σε βάρος της στρατιωτικής ιεραρχίας.

 

  1. Οι πρωτοβάθμιες και δευτεροβάθμιες συνδικαλιστικές οργανώσεις μπορούν να διατηρούν ιστοσελίδα και σελίδες σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης, για την επίτευξη των σκοπών τους, μέσα από τις οποίες προβάλλονται οι πρωτοβάθμιες συνδικαλιστικές οργανώσεις μέλη τους, για κάθε δραστηριότητά τους.

 

  1. Οι πρωτοβάθμιες συνδικαλιστικές οργανώσεις λειτουργούν σε χώρο εντός στρατοπέδου που τους παραχωρείται ύστερα από αίτησή τους, από τον Ανώτερο Στρατιωτικό Διοικητή της Περιφερειακής Ενότητας όπου εδρεύουν, εφόσον υφίσταται διαθέσιμος. Τυχόν μίσθωμα καλύπτεται από την Στρατιωτική Υπηρεσία.

 

  1. Το ΥΠΕΘΑ και το ΓΕΕΘΑ οφείλουν να παραχωρήσουν δωρεάν κατάλληλο χώρο, προκειμένου να λειτουργούν οι δευτεροβάθμιες συνδικαλιστικές οργανώσεις.

 

  1. Οι συνδρομές των μελών των πρωτοβάθμιων συνδικαλιστικών οργανώσεων, το ύψος των οποίων καθορίζεται με απόφαση των Διοικητικών Συμβουλίων των οικείων δευτεροβάθμιων συνδικαλιστικών οργανώσεων, παρακρατούνται από τη μισθοδοσία αυτών, μέσω των οικείων οικονομικών μισθοδοτικών φορέων των Γενικών Επιτελείων, στους οποίους διαβιβάζονται, με μέριμνα του Διοικητικού Συμβουλίου της οικείας δευτεροβάθμιας συνδικαλιστικής οργάνωσης, ονομαστικές καταστάσεις των μελών των πρωτοβάθμιων συνδικαλιστικών οργανώσεων. Το ένα τρίτο (1/3) του Τα τρία τέταρτα (3/4) του ποσού των συνδρομών του πρώτου εδαφίου αποδίδεται σε τραπεζικούς λογαριασμούς των πρωτοβάθμιων συνδικαλιστικών οργανώσεων και τα δύο τρίτα (2/3) το ένα τέταρτο (1/4) σε τραπεζικούς λογαριασμούς των οικείων δευτεροβάθμιων συνδικαλιστικών οργανώσεων.

 

  1. Οι δευτεροβάθμιες συνδικαλιστικές οργανώσεις, πέραν των οργάνων τους, που είναι το Συνέδριο των Αντιπροσώπων, το Διοικητικό Συμβούλιο, η Εξελεγκτική Επιτροπή και η Εκτελεστική Γραμματεία, οφείλουν να συγκροτούν Πειθαρχικά Συμβούλια, ενώπιον των οποίων παραπέμπεται κάθε πρωτοβάθμια συνδικαλιστική οργάνωση μέλος τους, που παραβιάζει τον παρόντα νόμο και το καταστατικό της οικείας δευτεροβάθμιας συνδικαλιστικής οργάνωσης. Τα καθήκοντα του Πειθαρχικού Συμβουλίου μπορούν να ανατεθούν και στο Διοικητικό Συμβούλιο ή άλλο ειδικό όργανο, που συστήνεται γι’ αυτόν τον σκοπό. Οι πειθαρχικές ποινές που μπορούν να επιβληθούν στις πρωτοβάθμιες συνδικαλιστικές οργανώσεις από την οικεία δευτεροβάθμια συνδικαλιστική οργάνωση είναι:

 

α) η έγγραφη επίπληξη,

 

β) η προσωρινή διαγραφή από μέλος των δευτεροβάθμιων συνδικαλιστικών οργανώσεων, μέχρι δώδεκα (12) μήνες. Η πρωτοβάθμια συνδικαλιστική οργάνωση που διαγράφεται προσωρινά αποστερείται των προνομίων της παρ. 7, για όσο χρόνο διαρκεί η προσωρινή διαγραφή.

 

Η πειθαρχική ποινή της έγγραφης επίπληξης επιβάλλεται με απόφαση του Πειθαρχικού Συμβουλίου, ενώ η πειθαρχική ποινή της προσωρινής διαγραφής επιβάλλεται με απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου, ενώπιον του οποίου καλείται εγγράφως και επί αποδείξει να παρευρεθεί ο νόμιμος εκπρόσωπος του πρωτοβάθμιου σωματείου. Μετά την πάροδο του διαστήματος της προσωρινής διαγραφής η πρωτοβάθμια συνδικαλιστική οργάνωση μπορεί να επανέλθει στην οικεία δευτεροβάθμια συνδικαλιστική οργάνωση, με σχετική αίτησή της. Η αίτηση εξετάζεται στο πρώτο επόμενο Συνέδριο των Αντιπροσώπων, το οποίο είτε τη δέχεται, αν έχουν εκλείψει οι λόγοι της προσωρινής διαγραφής, είτε παρατείνει αιτιολογημένα την προσωρινή διαγραφή για δώδεκα (12) ακόμα μήνες, μετά την πάροδο των οποίων, η πρωτοβάθμια συνδικαλιστική οργάνωση επανεγγράφεται αυτοδίκαια και υποχρεωτικά στην οικεία δευτεροβάθμια συνδικαλιστική οργάνωση.

 

Σε περίπτωση προσφυγής του πρωτοβάθμιου σωματείου στα ελληνικά δικαστήρια, τα προνόμια της παρ. 7 εξακολουθούν να ισχύουν μέχρι την τελεσίδικη απόφαση.

 

  1. (Έχει καταργηθεί)

 

  1. Η εκλογή των οργάνων των πρωτοβάθμιων και των δευτεροβάθμιων συνδικαλιστικών οργανώσεων, καθώς και των αντιπροσώπων για τα συνέδρια των οργανώσεων γίνεται από ενιαίο ψηφοδέλτιο, στο οποίο περιλαμβάνονται όλοι οι υποψήφιοι, κατ’ απόλυτη αλφαβητική σειρά και σύμφωνα με τις διαδικασίες αρχαιρεσιών, που προβλέπονται στα καταστατικά τους.

 

Ο αριθμός των μελών των Διοικητικών Συμβουλίων, δεν μπορεί να υπερβαίνει για τις μεν πρωτοβάθμιες Οργανώσεις τον επτά (7) και για τις δε δευτεροβάθμιες Οργανώσεις αυτόν που προκύπτει διαιρώντας τον αριθμό των πρωτοβάθμιων Ενώσεών τους με τη μονάδα (1), στρογγυλοποιώντας τον στον αμέσως επόμενο περιττό.

 

  1. Στρατιωτικοί που τιμωρήθηκαν πειθαρχικά, για παραπτώματα που είχαν άμεση ή έμμεση σχέση με τη δράση τους στο πλαίσιο των καταστατικών σκοπών των υφιστάμενων, πριν την έκδοση του παρόντος νόμου, σωματείων δικαιούνται, εφόσον είναι στην ενέργεια, να ζητήσουν την επανεξέταση των πειθαρχικών τους υποθέσεων, υποβάλλοντας σχετική αίτηση στην Υπηρεσία εντός ανατρεπτικής προθεσμίας τριάντα (30) ημερών από τη δημοσίευση του παρόντος. Οι αιτήσεις εξετάζονται από τα αρμόδια όργανα, τα οποία επέβαλαν τις πειθαρχικές ποινές.

 

  1. [Καταργείται]. 17. Ένας (1) εκπρόσωπος από κάθε δευτεροβάθμια συνδικαλιστική οργάνωση της περίπωσης β΄ της παραγράφου 4, που κατέχει οργανική θέση εσωτερικού, υπηρετεί σε Μονάδα της Αττικής και εκλέγεται από το συνέδριο κάθε δευτεροβάθμιας συνδικαλιστικής οργάνωσης, συμμετέχει ως παρατηρητής στα κατά Κλάδο Συμβούλια Μεταθέσεων του άρθρου 8 του ν. 3883/2010, εξαιρουμένων των Συμβουλίων Ανωτάτων.

 

  1. [Καταργείται].». 18. Ένας (1) εκπρόσωπος από κάθε δευτεροβάθμια συνδικαλιστική οργάνωση της περίπτωσης β΄ της παραγράφου 4, ο οποίος κατέχει οργανική θέση εσωτερικού, υπηρετεί σε Μονάδα της Αττικής και εκλέγεται από το συνέδριο κάθε δευτεροβάθμιας συνδικαλιστικής οργάνωσης, συμμετέχει υποχρεωτικά στο Διοικητικό Συμβούλιο του αντίστοιχου Μετοχικού Ταμείου και των υπ’ αυτών λογαριασμών.»

 

 

 

protaseis epi toy sn merimna prosopikou tsaprounis by Βάιος Τσαπρούνης on Scribd