Sidebar

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

28
Πεμ, Μαρ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Το ALT.GR μίλησε με τον πρόεδρο της Ένωσης Στρατιωτικών Περιφερειακής Ενότητας Φθιώτιδας (ΕΣΠΕΕΦ)Ανθστή (ΥΓ) Μωράτη Αθανάσιο και του ζήτησε να αναφερθεί στα σημαντικότερα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων αυτή την περίοδο και ειδικότερα τα στελέχη της Περιφερειακής Ενότητας Φθιώτιδας.

Παραθέτουμε τη συνέντευξη:

Κύριε πρόεδρε πρόσφατα ψηφίστηκε νόμος (5018/2023) της κυβέρνησης που κατά τον τίτλο του αφορά στη μέριμνα του προσωπικού. Ποια η άποψή σας;

Τον νόμο 5018/2023 (που αφορά Μέριμνα Προσωπικού), τον αναμέναμε περίπου 4 χρόνια και αποδείχτηκε πολύ κατώτερος των προσδοκιών του στρατιωτικού προσωπικού, διότι προσπαθεί να επιλύσει ήσσονος σημασίας θέματα. Τα μείζονα θέματα που απασχολούν και προβληματίζουν τους στρατιωτικούς, όπως το Μισθολόγιο, το Συνταξιοδοτικό, το Μισθολογικό των ΕΜΘ, η εξέλιξη των ΕΠ.ΟΠ. και διάφορα θέματα σταδιοδρομίας διαφόρων προελεύσεων, παραμένουν επί της ουσίας άλυτα.

Ποια είναι τα προβλήματα στέγασης που αντιμετωπίζουν τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων στην Περιφερειακή Ενότητα Φθιώτιδας; Τι προτείνετε ως Ένωση;

Τα Στρατιωτικά Οικήματα Αξιωματικών (ΣΟΑ), Υπαξιωματικών (ΣΟΜΥ) και Επαγγελματιών Οπλιτών (ΣΟΕΠΟΠ) που υπάρχουν στη ΠΕ Φθιώτιδος είναι ελάχιστα και δεν καλύπτουν επ’ ουδενί τις ανάγκες όλων των στρατιωτικών που υπηρετούν στη Φθιώτιδα. Ως Ένωση, έχουμε προτείνει την ανακαίνιση, όπου απαιτείται, των υπαρχόντων οικημάτων, καθώς και τη δημιουργία νέων. Η δημιουργία νέων οικημάτων, εφόσον αρνείται ή δε μπορεί το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας (ΥΠΕΘΑ) να υλοποιήσει με ιδίους πόρους, είναι δυνατό να επιτευχθεί ακόμα και με τη μέθοδο της αντιπαροχής. Όπου παραχωρείται ακίνητο περιουσιακό στοιχείο του Ταμείου Εθνικής Άμυνας (ΤΕΘΑ), όπως για παράδειγμα ένα πρώην στρατόπεδο για εκμετάλλευση σε Περιφέρειες, Δήμους, Δημόσιους Οργανισμούς ή ακόμα και σε ιδιώτες, να δημιουργούνται, ως αντιστάθμισμα, σε ωφέλεια των στρατιωτικών και με αποκλειστικά έξοδα του παραχωρησιούχου, νέα οικήματα για την στέγαση αυτών και των οικογενειών τους.

Σχετικά με την ιατροφαρμακευτική/νοσοκομειακή περίθαλψη που παρέχεται από το δημόσιο στις/στους στρατιωτικούς που υπηρετούν σε μονάδες της Φθιώτιδας, τι προτείνετε ως Ένωση;

Ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε ως στρατιωτικοί στη Φθιώτιδα, αφορά στην πρωτοβάθμια ιατροφαρμακευτική και νοσοκομειακή περίθαλψη. Η μοναδική στρατιωτική υγειονομική Μονάδα του Νομού είναι το ΣΤΕΠ (Σταθμός Επανακτησίμων) της Φρουράς Φθιώτιδος, το οποίο, εξαιτίας της εν γένει δομής του και των γενικότερων προβλημάτων υποστελέχωσης δεν μπορεί να ανταποκριθεί σε περισταστικά νοσοκομειακού επιπέδου. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα τη μετακίνησή μας σε Στρατιωτικά Νοσοκομεία, όπως στο 404 ΓΣΝ Λάρισας ή στο 401 ΓΣΝ Αθηνών, με ό,τι αυτό συνεπάγεται σε ταλαιπωρία και οικονομική ζημία.

Η πρόταση μας ως Ένωση είναι αρχικά η στελέχωση του ΣΤΕΠ με περισσότερους ιατρούς και νοσηλευτικό προσωπικό και η περαιτέρω αναβάθμισή του. Ιδιαίτερα αυτή την περίοδο όπου οι ανάγκες αυξάνονται λόγω της επανασύστασης του Κέντρο Εκπαίδευσης Υλικού Πολέμου (ΚΕΥΠ) ως Κέντρο Νεοσυλλέκτων, η αναβάθμιση του ΣΤΕΠ είναι μονόδρομος.

Τα προβλήματα βέβαια δε σταματούν εκεί, αφού υφίστανται και άλλα, ίσως λιγότερο σημαντικά, όπως το γεγονός ότι τα υγειονομικά προστατευόμενα μέλη μας δεν δικαιούνται γυαλιά οράσεως, όπως όλοι οι υπόλοιποι ασφαλισμένοι στην Ελλάδα, επιβαρύνοντας ακόμα περισσότερο τον οικογενειακό μας προϋπολογισμό.

Τι προτείνει η Ένωσή σας σχετικά με τις μετακινήσεις μεταθέσεις των στελεχών και τις αναγκαστικές μετακινήσεις των οικογενειών τους;

Οι στρατιωτικοί είναι μία κατηγορία εργαζομένων που σε τακτά χρονικά διαστήματα μετακινούνται τόσο αυτοί όσο και οι οικογένειές τους ανά την Ελλάδα, χωρίς αυτό να αποτελεί επιλογή τους. Τα προβλήματα που δημιουργούνται από τις μετακινήσεις αυτές είναι δεδομένα, λογικά και ευρέως γνωστά, με κοινωνικό και οικονομικό αντίκτυπο. Η οικογένεια και κυρίως τα παιδιά δυσκολεύονται να προσαρμοστούν στο νέο περιβάλλον, ενώ η εύρεση εργασίας για την/τον σύζυγο, που θα προσδώσει βιοποριστική ανάσα, καθίσταται ιδιαίτερα δυσχερής, έως απίθανη!

Ως Ένωση προτείνουμε, σε ουσιαστική αναγνώριση των ιδιαιτέρων και δύσκολων συνθηκών που καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε κατά την άσκηση του λειτουργήματός μας, με τη συμπλήρωση των 25 χρόνων υπηρεσίας να δίδεται η δυνατότητα υπηρέτησης σε τόπο πρώτης προτίμησης και συμφερόντων μας.

Επίσης προτείνουμε, να δίδονται κίνητρα στους ιδιώτες εργοδότες για προσλήψεις συζύγων στρατιωτικών ώστε να μην καταδικάζονται στην ανεργία ειδικά αυτούς τους δύσκολους καιρούς που διανύουμε.

Στην ΠΕ Φθιώτιδας δεν υπάρχει εξ όσων γνωρίζουμε βρεφονηπιακός σταθμός του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας που να καλύπτει τις ανάγκες των βρεφών των στελεχών που υπηρετούν σε μονάδες της Φθιώτιδας. Οι δημόσιοι βρεφονηπιακοί σταθμοί καλύπτουν τις ανάγκες του προσωπικού; Τι προτείνετε;

Είναι αληθές ότι, στην ΠΕ Φθιώτιδας δεν υπάρχει βρεφονηπιακός σταθμός του ΥΠΕΘΑ. Οι ανάγκες των στρατιωτικών καλύπτονται από τους κατά τόπους δημοτικούς και ιδιωτικούς βρεφονηπιακούς σταθμούς, αναγκάζοντάς τους να πληρώνουν εν τέλει γι’ αυτό, καθόσον οι θέσεις των δημοτικών είναι περιορισμένες.

Η Ένωση μας προτείνει τη δημιουργία βρεφονηπιακού σταθμού, ώστε να καλύπτει στο σύνολό τους τις ανάγκες των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων (ΕΔ). Επιπλέον και μέχρι υλοποίησης, θα πρέπει να εξεταστεί η δυνατότητα επέκτασης του ωραρίου στους δημοτικούς και ιδιωτικούς βρεφονημιακούς  σταθμούς, κατά τα πρότυπα των ολοήμερων σχολείων.

Τι προτείνετε ως Ένωση για τη μετακίνηση του προσωπικού από τις οικίες του προς τις μονάδες υπηρέτησης και αντίστροφα;

Οι μετακινήσεις των στρατιωτικών από και προς τις Μονάδες τους πραγματοποιούνται με στρατιωτικά οχήματα τα οποία είναι παλαιά και επιβαρυμένα, εγείροντας θέματα, όχι απλώς άνεσης, αλλά και ασφαλείας. Άλλωστε, η συντήρησή τους πλέον κρίνεται ασύμφορη, όπως ακριβώς και η χρήση τους, εξαιτίας της μεγάλης κατανάλωσης καυσίμου που παρουσιάζουν. Προτείνουμε, λοιπόν, την άμεση αντικατάσταση τους με κατάλληλα οχήματα, νέας γενιάς. 

Πρόσφατα δημοσιεύθηκε η Κοινή Υπουργική Απόφαση για την αποζημίωση της νυκτερινής σας εργασίας; Ποιο το σχόλιό σας;

Η ΚΥΑ που δημοσιεύθηκε για την νυκτερινή απασχόληση, χαρακτηρίζεται από το σύνολο των στελεχών τουλάχιστον ως απαράδεκτη! Δεν είναι δυνατόν σε μία ευνομούμενη και δημοκρατική χώρα να εργάζεσαι 8 ώρες (22:00-06:00) και να αποζημιώνεσαι τις 5 ώρες. Πόσο δε μάλλον, όταν τίθεται απαραίτητη προϋπόθεση να εργαστείς ολόκληρο εικοσιτετράωρο για να καθίστασαι δικαιούχος! Σκεφτείτε ότι μεγάλη μερίδα στρατιωτικών που εκτελούν αποδεδειγμένα νυκτερινή εργασία (22:00-6:00), είτε σε βάρδιες, είτε «σπαστά» σε σχέση με το εικοσιτετράωρο, εξαιρείται της αποζημίωσης διότι δεν έχει συμπληρώσει συνεχόμενο εικοσιτετράωρο εργασίας!

Η Πολιτεία θα πρέπει και οφείλει να σέβεται και να τηρεί τους νόμους και τα εργασιακά δικαιώματα, όχι κατά το δοκούν, αλλά δίκαια και ίσα. Με αυτόν τον τρόπο αναγνωρίζει τις ιδιαίτερες συνθήκες του λειτουργήματός μας, αυξάνοντας την αποδοτικότητά μας. Προφανώς η ηγεσία του ΥΠΕΘΑ έχει παρεξηγήσει το ποιόν των στελεχών των ΕΔ, θεωρώντας ότι έχει να κάνει είτε με επαίτες, είτε με ανθρώπους περιορισμένης αντίληψης. Δεν εξηγείται διαφορετικά η εν λόγω ΚΥΑ-εμπαιγμός!

Είναι γνωστό ότι την επόμενη διετία θα δουν την πόρτα της εξόδου, θα αποστρατευτούν, Επαγγελματίες Οπλίτες (ΕΠ.ΟΠ.) που καταλαμβάνονται από το 50ο έτος της ηλικίας τους. Τι ζητούν οι ΕΠ.ΟΠ. που υπηρετούν σε μονάδες της Περιφερειακής Ενότητας Φθιώτιδας;

Αυτό το οποίο ζητούν οι Επαγγελματίες Οπλίτες (ΕΠ.ΟΠ.) είναι η κατοχύρωση του συνταξιοδοτικού δικαιώματος τους στο χρόνο της αποστρατείας τους.

Ως Ένωση προτείνουμε, σύμφωνα με την επιθυμία τους, παραμονή των ΕΠΟΠ στις Ένοπλες Δυνάμεις και πέρα του 50ου έτους της ηλικίας τους, με την ανάλογη βέβαια εξέλιξη τους τόσο μισθολογικά όσο και βαθμολογικά. Με αυτόν τον τρόπο και οι Επαγγελματίες Οπλίτες θα μπορέσουν να κατοχυρώσουν συνταξιοδοτικό δικαίωμα αλλά και η υπηρεσία δεν θα στερηθεί έμπειρα στελέχη. Για αυτούς, τώρα, που επιθυμούν να εξέλθουν από τις τάξεις των ΕΔ στην ηλικία των 50 ετών, η Πολιτεία πρέπει να παρέχει άμεσα σύνταξη, ανάλογη των ετών προσφοράς τους.

Επίσης  μία ακόμα πρόταση που θα μπορούσε να εξεταστεί είναι η δυνατότητα της εθελοντικής μετάταξης τους στον ευρύτερο δημόσιο τομέα, σύμφωνα με τις γραμματικές ή τεχνικές απαιτήσεις, ώστε περαιτέρω εργαζόμενοι να κατοχυρώσουν συνταξιοδοτικό δικαίωμα.

Τι προτείνει η Ένωσή σας για τους Οπλίτες Βραχείας Ανακατάταξης (ΟΒΑ)  και τους Εθελοντές Μακράς Θητείας (ΕΜΘ) αναφορικά με τα θεσμικά, μισθολογικά, συνταξιοδοτικά, ασφαλιστικά και εν γένει ζητήματα που τους αφορούν;

Όσο αφορά τους Οπλίτες Βραχείας Ανακατάταξης (ΟΒΑ) προτείνουμε να έχουν τα ίδια και ίσα δικαιώματα με τα υπόλοιπα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων.

Οι Εθελοντές Μακράς Θητείας (ΕΜΘ) που προήχθησαν σε Αξιωματικούς, δικαίως απαιτούν τη μισθολογική τους αποκατάσταση σύμφωνα με το βαθμό που φέρουν. Επιπλέον, το σύνολο των ΕΜΘ διεκδικούν την επιστροφή του 2% των εισφορών που έχουν καταβάλλει στο ΙΚΑ-ΕΤΕΑΜ.

Τελειώνοντας την συνέντευξη θα ήθελα να σας ευχαριστήσω θερμά που μας δώσατε δημόσιο λόγο και την ευκαιρία να τοποθετηθούμε και να αναφερθούμε δημόσια για τα διάφορα και άγνωστα για πολλούς προβλήματα που ταλανίζουν τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων.

https://www.alt.gr/synenteyxi-me-ton-proedro-tis-enosis-s-2/