Sidebar

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

18
Πεμ, Απρ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

ΘΕΜΑ:   Ιατροφαρμακευτική Περίθαλψη (Χορήγηση Φαρμάκων)

ΣΧΕΤ.:   α.   Ν.5018/2023 (ΦΕΚ Α΄ 25, «Μέριμνα υπέρ του προσωπικού των Ενόπλων Δυνάμεων, εξορθολογισμός της νομοθεσίας των Ενόπλων Δυνάμεων, οργάνωση της Εθνοφυλακής και άλλες διατάξεις»)

              β.   Αρ. Πρωτ. 5562/29-12-2022 έγγραφο ΠΦΣ

              γ.   Υπ’ αριθμ. πρωτ. 593/2023/ΠΟΕΣ

              δ.   ΠΔ 62/2023 (ΦΕΚ Α΄ 114, «Υγειονομική περίθαλψη του στρατιωτικού προσωπικού των Ενόπλων Δυνάμεων και του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής, καθώς και των μελών των οικογενειών τους»)

 

   1.   Η Ένωσή μας γίνεται διαρκώς αποδέκτης καταγγελιών και παραπόνων από στελέχη του ΠΝ, αναφορικά με προβλήματα στη χορήγηση φαρμάκων μέσω ηλεκτρονικής συνταγογράφησης και που, αν και το ισχύον πλαίσιο πρόσφατα επικαιροποιήθηκε [σχετικό (δ)], οι παθογένειες δείχνουν να μην έχουν αντιμετωπιστεί.

   2.   Ένα από τα πιο ανησυχητικά φαινόμενα που έχουν οξυνθεί κατά τους τελευταίους μήνες, κατά το οποίο διάστημα έχουν διαπιστωθεί ελλείψεις φαρμάκων στην αγορά, είναι και αυτό της αδυναμίας εκτέλεσης άυλων συνταγών από συμβεβλημένα με το ΓΕΣ φαρμακεία, λόγω ελλείψεων ακόμα και σε απλά φάρμακα (όπως αντιβιώσεις).

   3.   Ως είναι προφανές, σε μια τέτοια περίπτωση οι στρατιωτικοί απευθύνονται στο επόμενο πλησιέστερο φαρμακείο, που πιθανώς να μην συμβεβλημένο, φαινόμενο που εντείνεται ιδίως κατά το διάστημα της εφημερίας, που μπορεί να αφορά περίπτωση ανάγκης.

   4.   Στην αυτή περίπτωση θα ανέμενε κανείς να είναι εφικτή η προμήθεια του συνταγογραφημένου φαρμάκου με πληρωμή του συνόλου του αντιτίμου, ώστε ακολούθως να αιτηθούν υπηρεσιακά αποζημίωση δαπάνης, κάτι που ως γνωστόν γινόταν δίχως κανένα πρόβλημα επί σειρά ετών με τα χειρόγραφα βιβλιάρια.

   5.   Αντ’ αυτού όμως και προς μεγάλη μας έκπληξη, διαρκώς μας αναφέρεται ότι παρατηρείται η άρνηση πολλών μη συμβεβλημένων με το ΓΕΣ φαρμακείων να εκτελέσουν καθ’ αυτόν τον τρόπο τις άυλες συνταγές. Κατά τη διερεύνηση του ζητήματος ανακαλύψαμε το (β) σχετικό έγγραφο του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου, το οποίο επικαλείται έγγραφο του ΓΕΕΘΑ/ΔΥΓ και αφορά ακριβώς αυτό το φαινόμενο, δείγμα ότι το πρόβλημα είναι εδώ και μήνες γνωστό.

   6.   Mε το εν λόγω έγγραφο ξεκαθαρίζεται πέραν πάσης αμφιβολίας ότι είναι εφικτή η προμήθεια φαρμάκων με εκτέλεση άυλης συνταγογράφησης ακόμα και από μη συμβεβλημένα με το ΓΕΣ φαρμακεία. Ωστόσο παραμένει το ερώτημα, πως είναι δυνατόν να υπάρχουν τόσα πολλά φαρμακεία (τουλάχιστον στην Αττική) που να εξακολουθούν να μην δέχονται την εκτέλεση συνταγών με αυτόν τον τρόπο; Πρόκειται για άγνοια, για άρνηση εφαρμογής ή για κάποιο εσωτερικό (πιθανώς μηχανογραφικό) συστημικό πρόβλημα που παρουσιάζεται και αναγκάζει τα φαρμακεία σε μια τέτοια πρακτική;

   7.   Υπενθυμίζουμε ότι με το (γ) σχετικό η Ομοσπονδία ανέδειξε ένα ιδιαίτερα σοβαρό θέμα, αυτό της εκκρεμότητας έκδοσης ΚΥΑ αναφορικά με τη δυνατότητα προμήθειας φαρμάκων από τους στρατιωτικούς και μέσω ΕΟΠΥΥ, στο πλαίσιο άρθρο 21 του (α) σχετικού. Ως εκ τούτου εκτιμούμε ότι πρέπει να αναληφθούν εκ νέου ενέργειες επίλυσής του, σε κάθε περίπτωση προ έκδοσης προαναφερθείσας ΚΥΑ, ώστε να αποφευχθεί στο μέλλον η επανεμφάνιση αυτού του φαινομένου της μη εξυπηρέτησης των στρατιωτικών, γεγονός που αναμφίβολα τους υποβιβάζει σε πολίτες δεύτερης κατηγορίας, πέραν του γεγονότος ότι τους στερεί την άμεση πρόσβαση σε φάρμακα.