Sidebar

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

18
Πεμ, Απρ

ΔΕΛΤΙΑ ΤΥΠΟΥ

Αλεξανδρούπολη, 06 Απριλίου 21

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

6η Απριλίου 1914

‘’Σήμερα μαύρος ουρανός, σήμερα μαύρη μέρα,

σήμερα όλοι θλίβονται και τα βουνά λυπούνται’’

Η ημέρα ανακαλεί οδυνηρές μνήμες για τον Θρακικό Ελληνισμό, καθώς την 6η Απριλίου 1914, το «Μαύρο Πάσχα» για τους Θρακιώτες, ξεκινούν οι διωγμοί των Ελλήνων από χωριά της επαρχίας της Βιζύης και της Αρκαδιούπολης, με τους Νεότουρκους να επιδίδονται σε ομαδικές σφαγές, καταναγκαστική εργασία, ατιμώσεις, λεηλασίες και βίαιους εκτοπισμούς με στόχο να εγκαταλείψουν οι Θρακιώτες τις πανάρχαιες πατρογονικές τους Εστίες.

Έτσι, μέχρι τον Απρίλιο του 1915 η γενοκτονική συμπεριφορά των Νεότουρκων έχει ως αποτέλεσμα των εκτοπισμό 150.000 Θρακιωτών από την περιοχή και σε ένα διάστημα τεσσάρων ετών ο γενικός πληθυσμός των εξόριστων Ελλήνων της Ανατολικής Θράκης να φτάνει τελικά τις 220.000 ψυχές, φαντάσματα του άλλοτε ακμάζοντος εαυτού τους.  

'' Μαύρο μου χελιδόνι από την Αραπιά

άσπρο μου περιστέρι από τον τόπο μου.

Εσείς ψηλά πετάτε, για χαμηλώσετε

κι ανοίξτε τα φτερά σας και τα φτιρούδια σας

να γράψω ένα γράμμα και μια ψιλή γραφή

στη μάνα μ κι στ΄ αδέρφια μ και στην αγάπη μου.'' 

Το ΔΣ της Ε.Σ.ΠΕ.Ε.Ε. και όλοι εμείς που έχουμε την τύχη να προστατεύουμε τα αιματοβαμμένα, άγια χώματα της Θράκης μας, οφείλουμε να τιμούμε την μνήμη των θυμάτων της γενοκτονίας αυτής και να κρατάμε άσβεστη στη μνήμη μας την εικόνα των χιλιάδων εκδιωγμένων Ελλήνων, προκειμένου να μην επιτραπεί ποτέ ξανά.

Για το Διοικητικό Συμβούλιο

Ο Πρόεδρος

 

Μοσχοβάκης Ιωακείμ

ΕΠΟΠ Επχίας (ΔΒ)

6932289934

Ο Γεν. Γραμματέας

 

Ούσιος Θεόδωρος

ΕΠΟΠ Επχίας (ΔΒ)

6937419041

 ΕΣΠΕΕΕ-ΤΟ ΜΑΥΡΟ ΠΑΣΧΑ ΤΩΝ ΘΡΑΚΩΝ by ΠΟ ΕΣ on Scribd