Sidebar

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

19
Παρ, Απρ

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ

Το τελευταίο διάστημα η Ομοσπονδία μας δέχεται πλήθος ερωτημάτων (τηλεφωνικώς και με ηλεκτρονική αλληλογραφία) σχετικώς με τη δυνατότητα ή μη των στελεχών να συμμετέχουν σε επιλογικές διαδικασίες (διαγωνισμούς) πρόσληψης σε θέσεις του στενού και ευρύτερου δημόσιου τομέα και ειδικότερα εάν μπορούν να συμμετάσχουν στο εν εξελίξει διαγωνισμό πρόσληψης Ειδικών Φρουρών της Ελληνικής Αστυνομίας:

Επί των ανωτέρω γνωρίζουμε τα εξής:

Σύμφωνα με την υπ΄ αριθμ. πρωτ. 6000/2/6270-ογ΄/06.8.2019 προκήρυξη διαγωνισμού για πρόσληψη ειδικών φρουρών (δείτε εδώ), δικαίωμα συμμετοχής στο διαγωνισμό έχουν οι Έλληνες πολίτες (άνδρες και γυναίκες), που έχουν, μεταξύ των άλλων και τα ακόλουθα προσόντα και προϋποθέσεις:

1. Είναι απόφοιτοι Λυκείου ή άλλης ισότιμης Σχολής Εσωτερικού ή Εξωτερικού.

2. Δεν υπερβαίνουν το 28ο έτος της ηλικίας τους.

8. Οι άνδρες να έχουν εκπληρώσει τις στρατιωτικές τους υποχρεώσεις κατά το χρόνο υποβολής της αίτησης πρόσληψης. Δεν γίνονται δεκτοί υποψήφιοι, οι οποίοι έχουν απαλλαγεί νόμιμα από αυτές.

9. Να μην υπηρετούν στις Ένοπλες Δυνάμεις κατά το χρόνο υποβολής της αίτησης πρόσληψης.

Πρόσθετα δε προσόντα και προϋποθέσεις αποτελούν:

1. ......

2. Η εκπλήρωση των στρατιωτικών υποχρεώσεων, κατά προτίμηση ως εφέδρων αξιωματικών ή σε ειδικές δυνάμεις των Ενόπλων Δυνάμεων ή στην Προεδρική Φρουρά ή ως εθελοντών πενταετούς υποχρέωσης ή ως Επαγγελματιών Οπλιτών.

Από τα ως άνω συνάγεται το συμπέρασμα ότι δικαίωμα συμμετοχής καταρχήν έχουν όσοι έχουν εκπληρώσει τη στρατιωτική τους θητεία και από αυτούς - προσμετράται ως επιπρόσθετο προσόν και κατ΄ επέκταση λαμβάνουν περισσότερα μόρια - όσοι έχουν υπηρετήσει στις ΕΔ ως ΕΠΥ.

Ληφθεί υπόψη και η περίπτωση δ της παραγράφου 3 του άρθρου 63 του ν.1400/1973, σύμφωνα με την οποία, απαγορεύεται στους εν ενεργεία αξιωματικούς (εφαρμόζεται για το σύνολο του στρατιωτικού προσωπικού) η κατάληψη οποιασδήποτε θέσης στον δημόσιο τομέα, εκτός Ενόπλων Δυνάμεων. Σύμφωνα δε, με την αιτιολογική έκθεση της παραγράφου αυτής (δείτε εδώ), με τις ρυθμίσεις της αυτής παραγράφου, επιδιώκεται η ρητή διευκρίνηση ότι η κατάληψη οποιασδήποτε θέσης στον στενό και ευρύτερο δημόσιο τομέα (πχ Δημόσιο, ΟΤΑ, ΝΠΔΔ, ΝΠΙΔ) από εν ενεργεία αξιωματικό, δεν είναι συμβατή με την κατάσταση της ενέργειας. Η συμμετοχή του στρατιωτικού στις επιλογικές διαδικασίες για την κατάληψη της ως άνω θέσης εξακολουθεί να είναι νόμιμη, ωστόσο θα πρέπει να μην βρίσκεται σε κατάσταση ενέργειας, προκειμένου να τοποθετηθεί σε αυτήν.