Sidebar

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

18
Πεμ, Απρ

ΑΡΘΡΑ

Συνέντευξη παραχώρησε ο Πρόεδρος του ΔΣ της Ένωσης Στρατιωτικών Περιφερειακής Ενότητας Αρκαδίας (Ε.Σ.ΠΕ.Ε.ΑΡ.), Αρχισμηνίας Κουτρουφίνης Ευάγγελος στο ALT.gr.

Κύριε Κουτρουφίνη Ευάγγελε, ως Πρόεδρος της Ε.Σ.ΠΕ.Ε. Αρκαδίας από τη μέχρι σήμερα εμπειρία σας στην περιοχή σας, πείτε μας δυο λόγια για τη στάση των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων  (ΕΔ) απέναντι στον «χακί» συνδικαλισμό. 

Χαίρετε. Θα ήθελα κατ’ αρχάς να σας ευχαριστήσω για το βήμα που μου δίνετε, στον φιλόξενο δικτυακό ιστότοπο σας.

Αν και η συλλογική εκπροσώπηση των στρατιωτικών ξεκινά από το 2004 (γεγονός που ελάχιστοι γνωρίζουν), έλαβε «σάρκα και οστά», μόλις το 2012, κατόπιν της τελεσίδικης απόφασης του Αρείου Πάγου. Εκείνη την εποχή «γεννήθηκε» και η «Ένωση Στρατιωτικών της Περιφέρειας Πελοποννήσου». Τα χρόνια που ακολουθούν φυσικά και δεν είναι στρωμένα με «ροδοπέταλα». Ποινές, εργασιακός εκφοβισμός, απειλές και μεταθέσεις, είναι μερικά από τα συστατικά στοιχεία που καλούνται να συμπληρώσουν την καθημερινότητά μας, ως πρωτεργάτες αυτού του αγνού εγχειρήματος εκπροσώπησης μας. Το 2016 η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ επιχειρεί να δώσει ένα τέλος στις «θερμόαιμες» πρακτικές των ελάχιστων «Μανδαρίνων», οι οποίοι αυτόκλητα προσπαθούν να εναντιωθούν στις συνταγματικές επιταγές του πολιτεύματός μας, καθώς και στις «τελεσίδικες» αποφάσεις της Δικαστικής Εξουσίας – Λειτουργίας. Έτσι με εισήγηση της Π.Ο.Ε.Σ, ο τότε ΥΕΘΑ κος Πάνος Καμμένος και με εισηγήτρια από τον ΣΥΡΙΖΑ, την κα. Αδαμαντία Παναγιώτα Κοζομπόλη, εισάγει στην ΒτΕ και υπερψηφίζεται η θεσμική εκπροσώπηση των στρατιωτικών. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα την εναρμόνιση του καταστατικού μας με τις νομικές επιταγές και την μετονομασία της ένωσής μας σε, «Ένωση Στρατιωτικών Περιφερειακής Ενότητας Αρκαδίας».

Οι συνάδελφοι για πρώτη φορά στον εργασιακό τους βίο αντιλαμβάνονται ότι τους δίνεται βήμα για να εκφράσουν τα προβλήματά τους. Θεσμικά πλέον και όχι από τους συνηθισμένους διαύλους (σ.σ. προσωπικές αναφορές), οι οποίοι (δίαυλοι) αν και μέχρι τότε μονόδρομοι και φυσικά αναντικατάστατοι ως συνταγματικό δικαίωμα κάθε πολίτη, αλλά πολλές φορές «δύσχρηστοι» καθώς προσέκρουαν στα γρανάζια της «γραφειοκρατίας», μέσω της διοικητικής αδράνειας ή σιωπής, καθώς και της διακριτικής ευχέρειας,  που είχε σαν αποτέλεσμα πολλές φορές την κωλυσιεργία της διεκπεραίωσης των εκ των κανονισμών, προσωπικών και όχι συλλογικών αιτημάτων και σε πολλές περιπτώσεις την μη εφαρμογή ή και εκτέλεση της δημόσιας πολιτικής (implementation problem). Για τους ενδεικτικούς λόγους που αναφέρθηκαν αλλά και για πολλούς άλλους, οι συνάδελφοι στρατιωτικοί της Αρκαδίας αν και επιφυλακτικοί στο «πρωτόγνωρο», αγκάλιασαν με συντριπτική πλειοψηφία το εγχείρημα της συλλογικής εκπροσώπησης και εγγράφτηκαν ως μέλη μας.... Διαβάστε όλη τη συνέντευξη