Sidebar

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

19
Παρ, Απρ

ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΕΙΣ

Με έγγραφο της Π.Ο.Ε.Σ, μεταφέρθηκε στον κ. Α/ΓΕΣ το αίτημα της Ε.Σ.ΠΕ.Ε.Ξ., που αφορούσε στη χρήση υπηρεσιακών λεωφορείων ή στη ναύλωση ιδιόκτητων με έξοδα της Υπηρεσίας, προκειμένου να μετακινούνται από/προς τα Στρατόπεδα της Ξάνθης οι υπηρετούντες συνάδελφοί μας σε αυτά, που διαμένουν στις πόλεις της Δράμας και της Καβάλας.

Με κοινοβουλευτική του ερώτηση, το ΚΚΕ μετέφερε το ως άνω αίτημα στον κ. ΥΕΘΑ, ο οποίος σε απάντησή του, για ακόμη μία φορά, παρόλο που επικαλείται γενικά και αόριστα τη μέριμνα υπέρ του στρατιωτικού προσωπικού, δε δίδει λύσεις, αλλά αναφέρει το κανονιστικό πλαίσιο των μετακινήσεων του στρατιωτικού προσωπικού, απαντώντας στο τί προβλέπεται και τί όχι.

Το τί προβλέπεται και τί όχι, οι συναδέλφισσες και οι συνάδελφοί μας, που καλούνται καθημερινά να βάλουν ολοένα και βαθύτερα το χέρι στη τσέπη τους για να καλύψουν τα έξοδα μετακίνησής τους στην Υπηρεσία τους, το γνωρίζουν καλύτερα από τον κ. Υπουργό. Άλλωστε, το αίτημά μας αναφέρεται στη μέριμνα για το προσωπικό και όχι σε κάποιο νόμο ή διαταγή που δεν εφαρμόζεται. Τρία και πλέον χρόνια στην ηγεσία του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας (ΥΠΕΘΑ), θεωρούμε ότι κάποιος έπρεπε να είχε εξηγήσει μέχρι σήμερα ότι, η μέριμνα για το προσωπικό δεν πηγάζει από τα ήδη υπάρχοντα κανονιστικά, θεσμικά ή νομικά πλαίσια, αλλά από τις δημιουργούμενες ανάγκες και προκλήσεις που αναζητούν λύση για τη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης και εργασίας του ανθρώπινου δυναμικού. Όταν λοιπόν αντιμετωπίζονται οι ανωτέρω προκλήσεις υπέρ του προσωπικού ξεκινά η μέριμνα, η οποία στη συνέχεια για να εδραιωθεί νομολογείται.

Επιπρόσθετα:

α.      Διαπιστώνεται από την απάντηση του κ. ΥΕΘΑ ότι, η Στρατιωτική Υπηρεσία (ΣΥ) και συγκεκριμένα ο Στρατός Ξηράς (ΣΞ) διαθέτει τριακόσια είκοσι εννέα (329) λεωφορεία και τριακόσια σαράντα τέσσερα (344) μικρολεωφορεία, χωρίς ωστόσο να γνωρίζεται ποιες ανάγκες εξυπηρετούν και πόσα από αυτά είναι κατάλληλα και λειτουργικά. Καλή τη πίστη, θεωρούμε ότι όλα είναι λειτουργικά και εξυπηρετούν ανάγκες μετακίνησης προσωπικού και γεννάται η εύλογη απορία. Πόσο δύσκολο είναι τα 329 λεωφορεία να γίνουν 330 ή 331, ώστε να εξυπηρετηθούν οι συναδέλφισσες και συνάδελφοί μας που υπηρετούν στην Ξάνθη, αλλά διαμένουν στη Δράμα ή στην Καβάλα;

β.      Στη διαδικτυακή θέση http://www.army.gr/el/ekdiloseis/koinoniki-prosfora-stratoy-se-periohes-thrakis?fbclid=IwAR011wo4nbGlkCuedEiLcVZ6hSNRghKKIUqxURBVf-mluWgquIBsP_dHNDE, το ΓΕΣ ενημερώνει ότι, «στο πλαίσιο της κοινωνικής δράσης του Στρατού και του έμπρακτου ενδιαφέροντός του για την τοπική κοινωνία, πραγματοποίησε εξειδικευμένες ιατρικές εξετάσεις στο χωριό Σταυρούπολη Ξάνθης, κάνοντας χρήση του νέου κινητού εξεταστικού κέντρου «ΙΠΠΟKΡΑΤΗΣ». Η παραπάνω δράση θα συνεχιστεί παρέχοντας δυνατότητες ιατρικής εξέτασης σε συμπολίτες μας, οι οποίοι αντιμετωπίζουν δυσκολίες στην μετάβασή τους σε Νοσοκομεία και Κέντρα Υγείας.» Το κινητό κέντρο «ΙΠΠΟΚΡΑΤΗΣ», σύμφωνα με τις φωτογραφίες που παρουσιάζονται στον ως άνω διαδικτυακό τόπο, είναι ένα διασκευασμένο αστικό λεωφορείο, το οποίο «ταξιδεύει» στα χωριά της Ξάνθης, στελεχωμένο με ιατρούς, νοσηλευτικό προσωπικό, οδηγό κ.α. Αντιπαρερχόμενοι των ερωτημάτων που δημιουργούνται αν η παραπάνω δράση πραγματοποιείται σε βάρος των ασθενών στελεχών ή των στελεχών που καρτερικά περιμένουν επί μέρες να ολοκληρώσουν την ετήσια υγειονομική τους εξέταση ή αν η ΣΥ επιθυμεί να υποκαταστήσει τους αρμόδιους προς τούτο φορείς (Υπουργείο Υγείας, ΕΣΥ, Βοήθεια στο Σπίτι, Τοπική Αυτοδιοίκηση κ.α.) ή αν γνωρίζει ότι συμβάλει εμμέσως στη διατήρηση της ανεργίας του υγειονομικού προσωπικού της Χώρας μας, θα σταθούμε στο μεταφορικό μέσο που επιλέχθηκε να διασκευαστεί. Ένα αστικό λεωφορείο, το οποίο θα μπορούσε, χωρίς να διασκευαστεί, να αντικαταστήσει ένα τουριστικό από τα ήδη υπάρχοντα, ώστε να εκτελεί το μεν πρώτο τα εντός της πόλης δρομολόγια και το μεν δεύτερο το δρομολόγιο Δράμα-Καβάλα-Ξάνθη και αντίστροφα. Φαίνεται τελικά ότι, η μέριμνα της ΣΥ για το έξω από αυτήν προσωπικό, είναι σημαντικότερη από το δικό της! Αδυνατούμε να υιοθετήσουμε απόψεις που κάνουν λόγο για εξωστρέφεια προσωπικής προβολής πολιτικών σκοπιμοτήτων και καλλιέργεια δημοσίων σχέσεων με παράγοντες των τοπικών κοινωνιών.

Κατόπιν των παραπάνω, η Ένωσή μας, διαμαρτύρεται εντόνως και ζητά την παρέμβασή σας, προκειμένου να διατεθούν λεωφορεία ή οικονομικοί πόροι της ΣΥ ή του ΥΠΕΘΑ, προκειμένου να μετακινούνται από και προς τα Στρατόπεδα της Ξάνθης τα στελέχη που υπηρετούν σε αυτά, αλλά διαμένουν στις πόλεις της Καβάλας και της Δράμας. Τα στελέχη των ΕΔ είναι αναπόσπαστα τμήματα του κοινωνικού συνόλου και δικαιούνται να «απολαύσουν» και αυτά τις κοινωνικές δράσεις της ΣΥ.

 

 

 

-318-2022008029_pros poes g... by Ξάνθης Ένωση Στρατιωτικών Π...