Sidebar

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

28
Πεμ, Μαρ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Με αφορμή το ιδιαίτερα ενδιαφέρον άρθρο του Militaire.gr της 20.6.20 με τίτλο «Η κυβέρνηση καταργεί τον “χακί συνδικαλισμό” στις Ένοπλες Δυνάμεις με νόμο για να τον ξαναβρεί ισχυρότερο μπροστά της» ο Αναπληρωτής Γενικός Γραμματέας της ΠΟΕΣ και Πρόεδρος του ΔΣ της Ένωσης Στρατιωτικών Περιφερειακής Ενότητας Καλύμνου (Ε.Σ.ΠΕ.Ε.ΚΑ.), Ανθυποπλοίαρχος Δημήτριος Μεθενίτης, καταθέτει μερικές απόψεις διότι είναι εξαιρετικά κομβικό, να κατανοήσουν όλοι οι συνάδελφοι τι ακριβώς διακυβεύεται με την περιβόητη «κατάργηση».

Ήδη από τα πρώτα χρόνια που εμφανίστηκε η ΠΟΕΣ με τις διάφορες μορφές της, γίνονταν προσεκτικά βήματα προκειμένου να φτιαχτεί κάτι σοβαρό και ουσιαστικό, το οποίο, όμως, να μην γίνει σαν αυτά που όλοι απεύχονται. Ας μην κρυβόμαστε πίσω από το δάκτυλό μας, ο συνδικαλισμός στη χώρα μας δεν έχει και το καλύτερο όνομα και αυτό ήταν κάτι που θέλαμε να το αποφύγουμε. Θεωρώ ότι έχει επιτευχθεί σε μεγάλο βαθμό, παρά τις διάφορες παιδικές ασθένειες που κατά καιρούς έχουν εμφανιστεί (και εξακολουθούν να υφίστανται).

Όλα αυτά τα χρόνια η ΠΟΕΣ έχει επιτύχει πάρα πολλά, λιγότερο ή περισσότερο γνωστά, κυρίως όμως παραμένοντας σοβαρή. Πριν κάνω όμως μια σύντομη αναδρομή (για λόγους που θα γίνουν κατανοητοί στη συνέχεια), θα ήθελα αν θυμίσω κάποια σημεία που, μάλλον, έχουν ξεχαστεί. Και κακώς, αν όντως έχουν ξεχαστεί.

Προ μόλις λίγων ετών, ήταν αδιανόητο να μιλάμε για ανώτατο αριθμό φυλακών ανά βαθμό ή για απαλλαγές μετά από εκτέλεση υπηρεσίας ή ακόμα και για υπερωριακή αποζημίωση και επιστροφή αναδρομικών ως αχρεωστήτως καταβληθέντα, πόσο μάλλον για καταβολή τόκων. Κατακτήσεις που σήμερα θεωρούνται αυτονόητες, απαιτήθηκε πολύς χρόνος και υπομονή για να υλοποιηθούν και πολλές φορές, όχι ικανοποιητικά. Αυτοί που σήμερα διαμαρτύρονται ότι κάποιες υπηρεσίες δεν τηρούν τον ανώτατο αριθμό φυλακών δεν θυμούνται ότι μόλις λίγα χρόνια πριν ήταν διπλάσιος, ή ότι ακόμη λίγα χρόνια πιο πίσω, οι απαλλαγές θεσμοθετήθηκαν κατ’ αρχάς για τις βάρδιες τα σαββατοκύριακα. Οι Ένοπλες Δυνάμεις δεν ήταν πάντα έτσι... Διαβάστε περισσότερα