Sidebar

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

16
Τρι, Απρ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

ΘΕΜΑ :        Μέριμνα Προσωπικού

ΣΧΕΤ.:         Υπ’ αριθμ. πρωτ. 1553/2022 έγγραφο ΠΟΕΣ             

  1. Σας αναφέρουμε ότι τις τελευταίες ημέρες, η Ένωσή μας έχει κατακλυστεί από από διαμαρτυρίες στρατιωτικών, οι οποίοι εκφράζουν την οργή και αγανάκτησή τους, με αφορμή τις εξαγγελίες της κυβέρνησης, για την έκτακτη εφάπαξ οικονομική παροχή εν όψει Χριστουγέννων, όπως ήδη ανέδειξε με το σχετικό η ΠΟΕΣ.

 

  1. Από όλες τις διαμαρτυρίες, κοινή συνιστώσα είναι η προσβολή που αισθάνονται τα στελέχη των ΕΔ, αφενός μεν, λόγω των δηλώσεων, τόσο του κ.Πρωθυπουργού, όσο και του Υπουργού Προστασίας του Πολίτη, κ.Θεοδωρικάκου, αφετέρου δε, λόγω της μη κάλυψης του προσωπικού από την Ηγεσία των ΕΔ.

 

  1. Σύμφωνα με το σύνολο της αρθρογραφίας (που δυστυχώς δεν έχει διαψευστεί):

 

            α.   Ο κ.Πρωθυπουργός εξήγγειλε ότι «Με δεδομένη την 24ωρη αυξημένη αστυνόμευση, με δεδομένη την πλάτη που έβαλαν οι ένστολοί μας όλα αυτά τα χρόνια, χορηγούμε εφάπαξ ενίσχυση σε όλους τους ενστόλους της ΕΛ.ΑΣ. και του Λιμενικού. Όλο το μάχιμο προσωπικό της ΕΛ.ΑΣ. και του Λιμενικού θα λάβει τον Δεκέμβριο 600 ευρώ ανά υπάλληλο, οριζόντια, μαζί με τη μισθοδοσία.»

 

            β.   Προς επίρρωσιν τούτου, ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη ανήρτησε στο twitter δήλωση ότι «η Πολιτεία ευχαριστεί και επιβραβεύει με πράξεις στελέχη που με καθημερινή αυτοθυσία προστατεύουν τα σύνορά της.»

 

  1. Δυστυχώς αποδεικνύεται στην πράξη ότι η πολιτική Ηγεσία της χώρας δεν επιθυμεί να αναγνωρίσει την πραγματική προσφοράτων στελεχών του Στρατού Ξηράς και κατ’ επέκταση των ΕΔ. Δεν είναι δυνατόν να ερμηνευθούν διαφορετικά οι δηλώσεις απαξίωσης ότι, οι ΕΔ δεν έχουν καμία ανάμειξη με τη φύλαξη των συνόρων της Πατρίδας μας, ή ότι τα στελέχη των ΕΔ δεν εκτελούν 24ωρη εργασία προκειμένου να «αιτιολογηθεί» η μη αναγκαιότητα επιβράβευσης της προσφοράς αυτής.

 

  1. Υπενθυμίζουμε ότι αναφερόμαστε σε προσωπικό που, ουσιαστικά, εργάζεται δίχως ωράριο, δίχως να του αναγνωρίζεται υπερωριακή εργασία η οποία απαιτείται συστηματικά και στο οποίο δεν καταβάλλεται ήδη επί έξι (6) χρόνια η θεσμοθετημένη αποζημίωση νυκτερινής εργασίας. Και οι οφειλές της Πολιτείας δεν σταματούν εδώ.

 

  1. Σύμφωνα με τις εξαγγελίες, λοιπόν, το προσωπικό αυτό, που αποδεδειγμένα βρίσκεται ανά πάσα στιγμή στη διάθεση του εργοδότητου για να εκπληρώσει τον Όρκο του, δεν εργάζεται σε 24ωρη βάση, ούτε προστατεύει τα σύνορα της Πατρίδας μας και κατ΄ επέκταση πρέπει να αντιμετωπίζεται διαφορετικά από τα στελέχη της ΕΛ.ΑΣ. και του Λ.Σ./Ελ.Ακτ..

 

  1. Αντί λοιπόν για την εφάπαξ οικονομική ενίσχυση των 600 ευρώ, τα στελέχη των ΕΔ θα πρέπει να συμβιβαστούν με αποζημίωση 6 ημερών εκτός έδρας, οι οποίες ως γνωστό αντιστοιχούν σε 29,35 ευρώ η κάθε μία, με την τελευταία επειδή είναι ημέρα επιστροφής, να είναι μισή. Συνεπώς 5,5 ημέρες «πραγματικές», με το συνολικό ποσό να κυμαίνεται περί τα 145 ευρώ περίπου.

 

  1. Επιπρόσθετα, μετά και τις επίσημες αντιδράσεις της ΠΟΕΣ και Ενώσεών της, ήδη διακινείται σε ΜΜΕ αμυντικού ρεπορτάζ ότι πιθανόν οι μέρες να διπλασιαστούν, με την ελπίδα να περιοριστεί η δυσαρέσκεια του προσωπικού. Άραγε πόσο κοστολογείται η αγανάκτηση των στελεχών; Έτσι σκοπεύει να αποδώσει η Ηγεσία Δικαιοσύνη;

 

  1. Τα στελέχη της Φρουράς Κομοτηνής που διαρκώς καλούνται να καλύψουν υποχρεώσεις τρίτων φορέων, ακόμα και εκτός των επισήμων καθηκόντων τους (πχ στην αντιμετώπιση των μεταναστευτικών ροών) γιατί να αντιμετωπίζονται ως παιδιά ενός κατώτερου θεού; Είναι προφανές ότι το ζητούμενο δεν είναι μόνο υλικό (οικονομική αποζημίωση που δεν καταβάλλεται), όσο κυρίως ηθικό. Εύλογα λοιπόν προκύπτουν τα κάτωθι ερωτήματα :

 

              α.   Μπορεί η Ηγεσία να κοιτάξει στα μάτια το προσωπικό που διαρκώς απασχολείται για την υποβοήθηση και υποστήριξη των Σωμάτων Ασφαλείας και να του εξηγήσει ότι δεν έκανε τίποτα για να το καλύψει ηθικά ως προς τα καθήκοντά του;

 

              β.   Μπορεί να κατανοήσει η Ηγεσία πως αισθάνεται το στέλεχος του ΣΞ που καθημερινά περιπολεί μαζί με τα στελέχη της ΕΛ.ΑΣ, όταν αυτοί ορθώς λαμβάνουν την αποζημίωση νυχτερινής εργασίας και απλά εκτελούν την αποστολή τους;

 

              γ.   Ποια είναι η έμπρακτη αναγνώριση της προσφοράς των στελεχών του ΣΞ από την πολιτική και  στρατιωτική ιεραρχία; Τις αισθάνεται δίπλα του το προσωπικό, όταν τίθεται σε επίσημη αμφισβήτηση η ίδια η αποστολή και η εργασιακή καθημερινότητά τους;

 

  1. Τα στελέχη του ΣΞ φώναξαν βροντερό ΠΑΡΩΝ όλες τις φορές που η Πολιτεία έσπευσε για τη βοήθειά τους. Ενδεικτικά υπενθυμίζουμε το 2020 στον Έβρο, στα Σχέδια Έκτακτης Ανάγκης (φυσικές καταστροφές, φωτιές, πλημμύρες) κλπ. Ανταπόδοση, ως γνωστόν, δεν ήρθε ποτέ. Πάντα η προσφορά θεωρείτο δεδομένη και αυτονόητη. Γι’αυτό έχουμε φτάσει σε σημείο του μεγάλου αριθμού παραιτήσεων, κάτι που επίσης έχουμε αναδείξει, διότι το προσωπικό αν και ανέχεται πολλά, σίγουρα δεν ανέχεται την αδικία και κυρίως τη συστηματική.

 

  1. Κατόπιν των παραπάνω, παρακαλούμε για τις ενέργειές σας για την ηθική αποκατάσταση του προσωπικού, τόσο σε επίπεδο έμπρακτης ανταμοιβής με ισότιμους όρους, αφετέρου δε για την ενημέρωση της πολιτικής ηγεσίας για την προσφορά των ΕΔ, αφού μετά τα τελευταία γεγονότα ακόμα και η ορθή ενημέρωση τίθεται εν αμφιβόλω.