Sidebar

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

19
Παρ, Απρ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

ΘΕΜΑ   :        Συνυπηρέτηση Εκπαιδευτικών, Συζύγων Στρατιωτικών των Ε.Δ.

ΣΧΕΤ    :         α. Ν. 2946/2001 (Α΄224) Άρθρο 21 Α.

β. Ν. 4553/2018 (ΦΕΚ 119 A’) Άρθρο 3

γ. Σύνταγμα της Ελλάδος/2010 – Άρθρο 21

δ. Ν. 4589/2019 (ΦΕΚ Α΄13/29 Ιαν 19) Άρθρο 62/Παρ 5 α).

Σας γνωρίζουμε ότι σύμφωνα με τον (δ) σχετικό νόμο, όπως αυτός τροποποιήθηκε με το άρθρο 42 του Ν. 4722/2020 (ΦΕΚ Α΄177), μεταξύ άλλων αναφέρεται ότι «…….οι νεοδιοριζόμενοι υποχρεούνται να παραμείνουν στην περιοχή διορισμού τους για χρονικό διάστημα τουλάχιστον δύο (2) σχολικών ετών και οποιαδήποτε υπηρεσιακή μεταβολή που επιφέρει μεταβολή της τοποθέτησης αυτής, όπως απόσπαση ή μετάθεση, βάσει γενικής ή ειδικής διάταξης κατά το ως άνω χρονικό διάστημα δεν επιτρέπεται. Σε περίπτωση διορισμού στην Ε.Α.Ε. ισχύει η υποχρέωση του τρίτου εδαφίου και, επιπροσθέτως, ο νεοδιοριζόμενος υποχρεούται να υπηρετήσει στην Ε.Α.Ε. για χρονικό διάστημα τουλάχιστον πέντε (5) ετών. Οι νεοδιοριζόμενοι εκπαιδευτικοί ή μέλη Ε.Ε.Π και Ε.Β.Π που ανήκουν στις ειδικές κατηγορίες μετάθεσης της παρ. 1 του άρθρου 13 του π.δ. 50/1996 (Α' 45) ή του άρθρου 8 του π.δ. 56/2001 (Α' 47), αντίστοιχα, καθώς και όσοι έχουν……………».

Η εφαρμογή της παραπάνω διάταξης καταργεί τον (α) σχετικό νόμο, όπως τούτος τροποποιήθηκε από το (β) όμοιο και αφορά στην μέριμνα υπέρ των εκπαιδευτικών συζύγων στρατιωτικών Π.Ε. και Δ.Ε., η οποία ενστερνιζόμενη την ανησυχία και των προβλημάτων που δημιουργούνται από το ιδιαίτερο επάγγελμα των στρατιωτικών και των μεταθέσεων όριζε τα παρακάτω:

Άρθρο 21Α

  1. «Εκπαιδευτικοί της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης που είναι σύζυγοι στρατιωτικών των Ενόπλων Δυνάμεων δύναται να αποσπώνται με αίτησή τους, κατά παρέκκλιση των διατάξεων της κείμενης νομοθεσίας, σε εκπαιδευτική μονάδα της πόλης όπου βρίσκεται η έδρα της στρατιωτικής μονάδας ή σε εκπαιδευτική μονάδα που απέχει έως είκοσι (20) χιλιόμετρα από τη στρατιωτική μονάδα που υπηρετεί ο/η σύζυγός τους και για όσο χρόνο υπηρετεί ο/η σύζυγος στη μονάδα αυτή. Σε περίπτωση που ο/η σύζυγος υπηρετεί σε νησί, η κατά το προηγούμενο εδάφιο απόσπαση δεν μπορεί να διενεργείται εκτός νησιού.
  2. Για την εφαρμογή της παραγράφου 1 ως στρατιωτική μονάδα νοείται η στρατιωτική εγκατάσταση όπου υπηρετεί πραγματικά ο/η στρατιωτικός.»

Σύμφωνα με την παράγραφο ένα (1) άρθρο 21 του  Σύνταγμα της Ελλάδος, «Η οικογένεια, ως θεμέλιο της συντήρησης και της προαγωγής του Έθνους, καθώς και ο γάμος, ή μητρότητα και η παιδική ηλικία τελούν υπό την προστασία του Κράτους».

Με γνώμονα την διασφάλιση ενός από τους ακρογωνιαίους λίθους της κοινωνίας μας που είναι ο θεσμός της οικογένειας, σας προτείνουμε την τροποποίηση της παραγράφου 5 στο άρθρο 62 του Ν.4589/2019 προσθέτοντας παράγραφο (δ) όπως παρακάτω:

Τροποποίηση.

«δ. 1) Εκπαιδευτικοί της Π.Ε. και Δ.Ε. και μέλη Ε.Ε.Π/ και Ε.Β.Π. που είναι σύζυγοι στρατιωτικών των Ενόπλων Δυνάμεων δύναται να αποσπώνται με αίτησή τους, κατά παρέκκλιση των διατάξεων του παρόντος νόμου, σε εκπαιδευτική μονάδα της πόλης όπου βρίσκεται η έδρα της στρατιωτικής μονάδας ή σε εκπαιδευτική μονάδα που απέχει έως είκοσι (20) χιλιόμετρα από τη στρατιωτική μονάδα που υπηρετεί ο/η σύζυγός τους και για όσο χρόνο υπηρετεί ο/η σύζυγος στη μονάδα αυτή. Σε περίπτωση που ο/η σύζυγος υπηρετεί σε νησί, η κατά το προηγούμενο εδάφιο απόσπαση δεν μπορεί να διενεργείται εκτός νησιού.

2)Για την εφαρμογή της παραγράφου 1) ως στρατιωτική μονάδα νοείται η στρατιωτική εγκατάσταση όπου υπηρετεί πραγματικά ο/η στρατιωτικός.»

ΕΣΠΕΕΚ 241/2020 Συνυπηρέτηση Εκπαιδευτικών Συζύγων Στρατιωτικών Των ΕΔ by ΠΟ ΕΣ on Scribd