Sidebar

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

24
Τετ, Απρ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

ΘΕΜΑ : Στελέχωση Θεραπευτηρίου Ν.Ο. Σκαραμαγκά από Ιατρικό Προσωπικό

Σας γνωρίζουμε ότι, κατά το τελευταίο χρονικό διάστημα η Ένωσή μας έγινε αποδέκτης παραπόνων από μέλη μας που υπηρετούν στο Ναυτικό Οχυρό Σκαραμαγκά και αφορά την πρωτοβάθμια υγειονομική περίθαλψη που δικαιούνται σε σχέση με αυτή που τους παρέχεται.

Συγκεκριμένα, εντός του Ναυτικού Οχυρού [Κέντρο Εκπαίδευσης «ΠΑΛΑΣΚΑ» (ΚΕΠΑΛ)], λειτουργεί θεραπευτήριο, το οποίο δύναται να εξυπηρετεί καθημερινά  εκατοντάδες συναδέλφους με την απλή και ευνόητη προϋπόθεση ότι θα είναι στελεχωμένο από ιατρικό προσωπικό.

Το τελευταίο διάστημα οι στρατευμένης θητείας Δίοποι Ιατροί, που εκτελούσαν τα καθήκοντα τους και προσέφεραν τις υπηρεσίες τους ως προσωπικό του θεραπευτηρίου, ολοκλήρωσαν τη θητεία τους και ήδη έχουν απολυθεί από τις τάξεις του ΠΝ. Το εν λόγω προσωπικό ήταν το μόνο που μπορούσε να συνταγογραφήσει εξετάσεις και να θεωρήσει βιβλιάρια υγείας, καθόσον ήταν ανειδίκευτοι ιατροί (δεν είχαν λάβει ακόμα ειδικότητα).

Οι ανωτέρω αναφερόμενοι εκτελούσαν εικοσιτετράωρες εναλλάξ υπηρεσίες, καλύπτοντας έτσι τις καθημερινές ανάγκες. Μετά την απόλυσή τους, καθώς δεν υπάρχουν αρκετοί μόνιμοι ιατροί, χρέη βάρδιας ιατρικού προσωπικού αναλαμβάνουν και νοσηλευτές από όμορες υπηρεσίες, την αξία και τον επαγγελματισμό των οποίων δεν αμφισβητούμε καθόλου, όμως έχουν άλλο γνωστικό πεδίο και το μόνο που μπορούν να κάνουν είναι να στέλνουν οποιοδήποτε περιστατικό στο Ναυτικό Νοσοκομείο Αθηνών (ΝΝΑ).

Στο Θεραπευτήριο του Ναυτικού Οχυρού υπηρετούν και τρείς μόνιμοι ιατροί  τέτοιας ειδικότητας, οι οποίοι, όπως μας ενημέρωσαν τα μέλη μας, δεν μπορούν να θεωρήσουν βιβλιάρια για εξετάσεις δικαιούχων υγειονομικής περίθαλψης μελών στρατιωτικών οικογενειών, ούτε να συνταγογραφήσουν εξετάσεις για τους εν ενεργεία συναδέλφους μας, προκειμένου αυτές να εκτελεστούν στο ΝΝΑ, καθόσον πολλές από αυτές τις εξετάσεις και τα συναφή φάρμακα δεν δικαιολογούνται από την ειδικότητά τους.

Αποτέλεσμα όλων αυτών είναι οι εν ενεργεία συνάδελφοί μας να απευθύνονται στο Ναυτικό Νοσοκομείο Σαλαμίνας (ΝΝΣ), ως πιο κοντινό είτε στο ΝΝΑ, απουσιάζοντας από την υπηρεσία τους, σπαταλώντας χρόνο και πόρους, μόνο και μόνο για τη συνταγογράφηση των φαρμάκων ή των εξετάσεων, τις οποίες θα πρέπει να πραγματοποιήσουν σε διαφορετική ημέρα εφ’ όσον πρωτίστως κλείσουν ραντεβού στο κατάλληλο εξωτερικό Ιατρείο.

Υπήρξε δε περίπτωση συναδέλφου εν ενεργεία στρατιωτικού που, μη γνωρίζοντας την κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει το Θεραπευτήριο, προσήλθε σε αυτό ώστε να θεωρήσει το βιβλιάριο της χρόνιας καρκινοπαθούς συζύγου του, προκειμένου να μπορέσει να εκτελέσει τη συνταγή για αντικαρκινικά φάρμακα και φυσικά έφυγε άπραγος. Το αποτέλεσμα ήταν ο εν λόγω συνάδελφος να χάσει άλλη μια μέρα στήριξης και συμπαράστασης προς τη σύζυγό του προκειμένου να μεταβεί στο ΝΝΑ, για την θεώρηση του βιβλιαρίου.

Κατόπιν των ανωτέρω απευθυνόμαστε σε εσάς προκειμένου για την παρέμβασή σας και την ανάδειξη του προβλήματος, για την άμεση στελέχωση του Θεραπευτηρίου του Ναυτικού Οχυρού Σκαραμαγκά με κατάλληλους ιατρούς, στρατεύσιμους ή μόνιμους, προκειμένου:

α) Να λήξει η ταλαιπωρία που υπόκεινται τα στελέχη όσον αφορά την πρωτοβάθμια υγειονομική τους περίθαλψη και

β) Την επαναφορά του αισθήματος ασφάλειας στα στελέχη που εκτελούν υπηρεσία, όσον αφορά την ασφαλή αντιμετώπιση και επαρκείς πρώτες βοήθειες σε περίπτωση περιστατικού ασθένειας ή τραυματισμού.

ΕΣΠΕΕΔΤΑ 235/2021 ΘΕΡΑΠΕΥΤΗΡΙΟ ΝΟ ΣΚΑΡΑΜΑΓΚΑ by ΠΟ ΕΣ on Scribd