Sidebar

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

01
Παρ, Ιουλ

ΠΟΕΣ ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΕΙΣ
Typography
  • Smaller Small Medium Big Bigger
  • Default Helvetica Segoe Georgia Times

ΘΕΜΑ : Ισοτιμία Πτυχίων ΑΣΣΥ με Πτυχία ΑΤΕΙ

α. Υπ΄ αριθμ. πρωτ. 374/03.3.2020

β. Υπ΄ αριθμ. πρωτ. 93/14.1.2021 έγγραφό μας

γ. Ερώτηση 3383/19.1.2021 της Βουλής των Ελλήνων (ΚΚΕ)

δ. Ερώτηση 3506/25.1.2021 της Βουλής των Ελλήνων (ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΥΣΗ)

ε. Απάντηση Φ.900α/2933/17567/6.2.2021/ΥΠΕΘΑ/ΓΝΠ/ΤΚΕ

Αξιότιμε κε Υπουργέ.

Η (ε) σχετική απάντησή σας, στη ΒτΕ δια του κοινοβουλευτικού ελέγχου, στις (γ) και (δ) όμοιες ερωτήσεις κ.κ. βουλευτών του ΚΚΕ και της ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΥΣΗΣ, αναφορικά με την ισοτιμία των πτυχίων των ΑΣΣΥ με τα πτυχία των Ανωτάτων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων Τεχνολογικού Τομέα (ΑΤΕΙ) μάλλον επιβεβαιώνει τη βούλησή σας για στασιμότητα των Υπαξιωματικών και όχι έμπρακτης αναβάθμισής τους, σε αντίθεση με το Υπουργείο Παιδείας, το οποίο ως διαφαίνεται δεν έχει κανένα απολύτως πρόβλημα, αφού επί της ουσίας κανένα ανυπέρβλητο κώλυμα δεν υφίσταται.

Σε μια εποχή που ο οποιοσδήποτε διεκδικεί την ουσιαστική αναβάθμισή του σε όλους τους τομείς, δυστυχώς, το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας αρκείται στη διατύπωση, στην πλειοψηφία των απαντήσεων που δίδει δια του κοινοβουλευτικού ελέγχου, στην ευχή: «Πέραν όμως των ανωτέρω, σας γνωρίζουμε ότι το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας έχει ως πάγια βούληση, τη ρεαλιστική ρύθμιση των αιτημάτων των στελεχών και την τυχόν επίλυση αδικιών, εξαντλώντας για την επίτευξη του στόχου αυτού, όλα τα περιθώρια που υπάρχουν.». Ακόμη και οι απόφοιτοι των ιδιωτικών κολλεγίων, δηλαδή απόφοιτοι σχολών που καταβάλλεις δίδακτρα για τη φοίτησή σου, πλέον αναγνωρίζονται ως απόφοιτοι ΑΕΙ με τα ίδια εργασιακά δικαιώματα, ενώ κάτι τέτοιο δεν μπορεί να συμβεί για τους αποφοίτους ΑΣΣΥ.

Θεωρούμε ότι είναι οξύμωρο να ομιλείτε για αναβάθμιση των Υπαξιωματικών (προφανώς του συνόλου των Υπαξιωματικών) και αφ΄ ενός από τη μία να μη θέλετε να προκαλέσετε νομοθετική ρύθμιση περί ισοτιμίας των πτυχίων των αποφοίτων ΑΣΣΥ με τα πτυχία των ΑΤΕΙ και αφ΄ ετέρου από την άλλη και ειδικότερα όσον αφορά στην πρόσληψη προσωπικού, στην πρόσφατη εγκύκλιο για την πρόσληψη Επαγγελματιών Οπλιτών στην Πολεμική Αεροπορία, να καθιερώνετε ως απαραίτητο προσόν πρόσληψης για χειριστή φωτοτυπικού μέσου ή αποθηκάριου το πτυχίο ΤΕΙ, ενώ για τις ειδικότητες του τεχνίτη αεροσκαφών, του τεχνίτη οπλουργού, του τεχνίτη ηλεκτρολόγου, του τεχνίτη συντηρητή εγκαταστάσεων και του τεχνίτη μεταφορικών μέσων, να καθιερώνετε ως απαραίτητο προσόν πρόσληψης μόνο το πτυχίο ΙΕΚ και ως εκ τούτου εκ των προτέρων φερόμενους ως απορριπτέους όσους καταθέσουν πτυχία ΑΕΙ ή ΑΤΕΙ. Αυτό άραγε είναι αναβάθμιση;

Θεωρούμε ότι είναι οξύμωρο οι μαθητές στις ΑΣΣΥ να συμμετέχουν σε Πανελλήνιες εξετάσεις, να εισάγονται στις ΑΣΣΥ με 17.000 μόρια, αλλά κατά την αποφοίτησή τους να θεωρούνται ως απόφοιτοι μεταλυκειακής εκπαίδευσης, ενώ οι ΕΜΘ και ΕΠΟΠ που μετατάσσονται και εντάσσονται στην επετηρίδα των αποφοίτων ΑΣΣΥ να καλούνται να κατέχουν πτυχία ΑΕΙ ή ΤΕΙ. Δηλαδή κάποιος καλείται να κατέχει πτυχίο ανώτερης βαθμίδας για να εισαχθεί σε ομάδα εργαζομένων με πτυχίο χαμηλότερης βαθμίδας. Αυτό είναι λογικό; Αυτό είναι αναβάθμιση;

Δια του παρόντος, η Ομοσπονδία μας, ως θεσμική εκπρόσωπος εν ενεργεία στρατιωτικών, διαχρονικά δυναμική και μαχητική, σάς μεταφέρει την πλήρη απογοήτευση του συνόλου των αποφοίτων των ΑΣΣΥ για τη μέχρι τώρα αντιμετώπισή τους εκ μέρους σας και δηλώνει ότι θα σταθεί, μαζί με τους συλλόγους αποφοίτων των ΑΣΣΥ και κάθε υγιή σύλλογο που διεκδικεί την ουσιαστική αναβάθμιση των ΑΣΣΥ, στην πρώτη γραμμή και θα προσπαθήσει να αναχαιτίσει την όποια σκέψη για περαιτέρω υποβάθμιση των Υπαξιωματικών.

Σας καλούμε, ως ύστατη προσπάθεια, να υιοθετήσετε την πρότασή μας, όπως τούτη σας εγνώσθη δια των (α) και (β) σχετικών εγγράφων μας και να προχωρήσετε σήμερα κιόλας στη νομοθετική πρωτοβουλία για αναγνώριση των πτυχίων των ΑΣΣΥ ως ισοτίμων με τα πτυχία των Ανωτάτων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων Τεχνολογικού Τομέα (ΑΤΕΙ), ως εξής:

«Η παράγραφος 5 του άρθρου 11 του ν.1191/1990 (Α΄ 166), αντικαθίσταται ως εξής: «5. Οι Σχολές Μονίμων Υπαξιωματικών είναι στρατιωτικά ιδρύματα, ισότιμα με τα ιδρύματα του τεχνολογικού τομέα της ανώτατης εκπαίδευσης, όπως αυτή ορίζεται κάθε φορά από την κείμενη νομοθεσία, παρέχοντας ισότιμη εκπαίδευση και χορηγώντας ισότιμα πτυχία με αυτά. ανήκουν στην ανώτερη βαθμίδα της Τριτοβάθμιας  Εκπαίδευσης. Όσοι αποφοίτησαν από αυτές θεωρούνται απόφοιτοι του προηγούμενου εδαφίου Ανωτέρων Στρατιωτικών Σχολών, εφόσον εισήχθησαν σε  αυτές μετά  από εξετάσεις και είναι κάτοχοι απολυτηρίου Λυκείου ή εξατάξιου Γυμνασίου ή ισότιμων τεχνικών σχολών, ανεξάρτητα από το χρόνο κτήσης αυτού. Η φοίτηση σε αυτές είναι τριετής.».

ΑΙΤΙΟΛΟΓΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ

Με το προτεινόμενο σχέδιο τροποποίησης νόμου επέρχεται ουσιαστική αναβάθμιση των πτυχίων των αποφοίτων των Σχολών Μονίμων Υπαξιωματικών και ισοτιμία αυτών με τις αντίστοιχες σχολές του τεχνολογικού τομέα της ανώτατης εκπαίδευσης, διορθώνοντας μια διαχρονική αδικία και δίνοντας τη δυνατότητα στους αποφοίτους να παρακολουθούν και μεταπτυχιακά τμήματα των ανωτάτων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων, επ΄ ωφελεία των Ενόπλων Δυνάμεων.

Ο καθείς ό,τι σπείρει θερίζει.

ΠΟΕΣ 244/2021 ΙΣΟΤΙΜΙΑ ΠΤΥΧΙΩΝ ΑΣΣΥ by ΠΟ ΕΣ on Scribd

374-2020 ΙΣΟΤΙΜΙΑ ΠΤΥΧΙΩΝ Α... by ΠΟ ΕΣ

93-2021 ΙΣΤΟΤΙΜΙΑ ΠΤΥΧΙΩΝ Α... by ΠΟ ΕΣ