Sidebar

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

23
Τρι, Απρ

ΠΟΕΣ ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΕΙΣ

ΘΕΜΑ : Κοινωνική Ασφάλιση (Ασφαλιστικό – Συνταξιοδοτικό Σύστημα)

α. ΠΔ 169/2007 (ΦΕΚ Α΄ 210 «Κώδικας Πολιτικών και Στρατιωτικών Συντάξεων»)

β. Ν.4387/2016 (ΦΕΚ Α΄ 85 «Ενιαίο Σύστημα Κοινωνικής Ασφάλειας – Μεταρρύθμιση ασφαλιστικού συνταξιοδοτικού συστήματος – Ρυθμίσεις φορολογίας εισοδήματος, τυχερών παιγνίων και άλλες διατάξεις»)

γ. Υπ΄ αριθμ. πρωτ. 14/2021 έγγραφο Σ.Α.Σ.Μ.Υ.

Με το (γ) σχετικό έγγραφο του, του οποίου είστε συναποδέκτης, ο Σύνδεσμος Αποφοίτων Σχολής Μονίμων Υπαξιωματικών (Σ.Α.Σ.Μ.Υ.), γνωστοποίησε καταγγελίες και εύλογα παράπονα στελεχών αναφορικά με την τριετία Κονδύλη, σύμφωνα με τα οποία φέρεται να έχει παγιωθεί μια δυσμενής συνταξιοδοτική μεταχείριση σημαντικού αριθμού στελεχών που περατώνουν τη σταδιοδρομία τους στις ΕΔ, πριν τη συμπλήρωση τριάντα πέντε (35) ετών πραγματικής υπηρεσίας, σύμφωνα τις προβλέψεις του άρθρου 42 παρ. 3 του (α) ομοίου.

Από το ισχύον πλαίσιο δεν διαφαίνεται κάποια ορατή κατάργηση της εν λόγω τριετίας, ωστόσο, το πρόβλημα μάλλον εδράζεται στο άρθρο 8 του (β) σχετικού, όπως τροποποιήθηκε και ισχύει, σύμφωνα με το οποίο, κατά τον τρόπο που έχει διατυπωθεί, είναι πιθανό να αφήνει ερμηνεία τέτοια, που να οδηγεί στη σιωπηρή κατάργηση της ανωτέρω τριετίας.

Σε κάθε περίπτωση οφείλουμε να επισημάνουμε ότι ο λόγος για τον οποίον υφίσταται μια αδικία δεν πρέπει να περνάει στο προσκήνιο υποβαθμίζοντας την αδικία αυτή καθεαυτή. Για το λόγο αυτό θεωρούμε ότι το ζήτημα πρέπει να εξεταστεί ενδελεχώς από τους αρμοδίους φορείς ώστε να διαπιστωθούν, αφ΄ ενός οι λόγοι για τους οποίους έχει δημιουργηθεί και αφ΄ ετέρου προκειμένου να υπάρξει άμεση αποκατάσταση της αδικίας. 

Παραμένουμε στη διάθεσή σας για οποιαδήποτε διευκρίνηση ή πληροφορία.

Το Υπουργείο Οικονομικών, προς το οποίο κοινοποιείται ωσαύτως το παρόν έγγραφό μας, μετά του (γ) σχετικού, παρακαλείται όπως μας γνωρίσει εάν εξακολουθεί να εφαρμόζει (και κατ΄ επέκταση εάν εφάρμοσε στους ήδη αποστρατευθέντες) τη διάταξη του άρθρου 42 παρ. 3 του ΠΔ 169/2007 (τριετία Κονδύλη – ΑΝ 1854/1951) σε όσους στρατιωτικούς αποχωρούν/αποχώρησαν από τις τάξεις των Ενόπλων Δυνάμεων, πριν τη συμπλήρωση τριάντα πέντε (35) ετών πραγματικής συντάξιμης υπηρεσίας, χωρίς να έχουν λάβει τον καταληκτικό διοικητικό τους βαθμό και τι προτίθεται να πράξει σχετικώς.

ΠΟΕΣ 976/2021 ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΑΣΦΑΛΙΣΗ by ΠΟ ΕΣ on Scribd

ΣΑΣΜΥ 14/2021 by ΠΟ ΕΣ on Scribd