Sidebar

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

24
Τετ, Απρ

ΠΟΕΣ ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΕΙΣ

ΘΕΜΑ : Διοικητική Μέριμνα για το Προσωπικό των ΕΔ

ΣΧΕΤ : Υπ΄ αριθμ. πρωτ. 85/22.3.2020 έγγραφο Ε.Σ.ΠΕ.Ε.Κ.

Σας αποστέλλουμε, συνημμένως, το σχετικό έγγραφο της Ένωσης Στρατιωτικών Περιφερειακής Ενότητας Καβάλας (Ε.Σ.ΠΕ.Ε.Κ.), με το οποίο γνωρίζεται, όπως άλλωστε συμβαίνει στην πλειοψηφία των Μονάδων ανά την Επικράτεια, η προσπάθεια των Μονάδων, να αγοράζονται με ιδίους πόρους ελάχιστες ποσότητες, οι οποίες φυσικά και δεν επαρκούν για την καθημερινή μέριμνα προστασίας και πρόληψης του στρατιωτικού προσωπικού από τη νόσο, παρά τις οδηγίες του Υπουργείου Υγείας ότι οι δαπάνη αγοράς των μέσων ατομικής προστασίας ή/και καθαριστικών βαρύνουν τον εργοδότη, ενέργεια η οποία δεν αναφέρεται στις οδηγίες που έχουν εκδοθεί μέχρι τώρα από την Υπηρεσία.

...........

ΘΕΜΑ : Προληπτική Ιατρική (Μέτρα Προστασίας Κατά της Μετάδοσης του COVID-19)

α. Αρ. Πρωτ. Δ1α/Γ.Π.οικ. 16393/9 Μαρ 20/Υπουργείο Υγείας. - Μέτρα προστασίας της Δημόσιας Υγείας μέσω πρόληψης κατά της διασποράς του κορωνοϊού COVID-19 σε χώρους εργασίας.

β. Φ.710/19/1204927/Σ.1040/12 Μαρ 20/ΓΕΣ/ΔΥΓ/5ο - Προληπτική Ιατρική (Μέτρα Διαχείρισης και Προστασίας κατά της Μετάδοσης της COVID-19.

γ. Φ.700/73/1205049/Σ.1054/13 Μαρ 20/ΓΕΣ/ΔΥΓ/5ο - Υγιεινή Νοσηλεία (Ενημέρωση για τον Κορωνοϊό.

Με το (α) σχετικό το Υπουργείο Υγείας ενημέρωσε συν τοις άλλοις τους αποδέκτες της εν λόγω εγκυκλίων, με τα υφιστάμενα μέτρα πρόληψης και προστασίας από την διασπορά του κορωνοϊού COVID-19, τα οποία πρέπει να εφαρμόζονται στους χώρους εργασίας, μέτρα τα οποία αναφέρουμε παρακάτω:

1.       Γενικές οδηγίες καθαρισμού και απολύμανσης («α» σχετικό)

α. Συστηματικός και επαρκής αερισμός όλων των χώρων ανά τακτά χρονικά διαστήματα.

β. Πέρα από τις συνήθεις εργασίες καθαρισμού, χρειάζεται συχνός καθαρισμός των λείων επιφανειών που χρησιμοποιούνται συχνά (π.χ. πόμολα, χερούλια, κουπαστή από σκάλες ή κιγκλίδωμα, ανελκυστήρες, διακόπτες, βρύσες κλπ) με κοινά καθαριστικά, δηλαδή υγρό σαπούνι και νερό, ή διάλυμα οικιακής χλωρίνης 10% (1 μέρος οικιακής χλωρίνης αραιωμένο σε 10 μέρη νερό) ή αλκοολούχο αντισηπτικό. Σημειώνεται ότι οι εργασίες καθαρισμού πρέπει να γίνονται με χρήση γαντιών μιας χρήσης και στολή εργασίας.

ε. Οι πλαστικές σακούλες των κάδων, όταν γεμίζουν, πρέπει να δένονται σφικτά και να απομακρύνονται αμέσως. Τονίζεται ότι, το προσωπικό όταν καθαρίζει θα πρέπει να φοράει γάντια μιας χρήσης και στολή εργασίας. Τα γάντια μετά τη χρήση τους πρέπει να απορρίπτονται αμέσως στις πλαστικές σακούλες των κάδων απορριμμάτων και να μη γίνονται προσπάθειες καθαρισμού τους, πχ. πλύσιμο των γαντιών μιας χρήσης και επαναχρησιμοποίησή τους.

δ. Επισημαίνεται ότι, η χρήση γαντιών μια χρήσης δεν αντικαθιστά σε καμιά περίπτωση το πλύσιμο των χεριών.

Υπενθυμίζεται ότι δαπάνες για αγορά Μέσων Ατομικής Προστασίας ή/και καθαριστικών βαρύνουν τον εργοδότη.

2. Περιγραφή προληπτικών δράσεων 

α. Έλεγχος του συστήματος ύδρευσης και αποχέτευσης, ώστε να αποκατασταθούν άμεσα τυχόν βλάβες.

β. Μέριμνα ώστε οι νιπτήρες στις τουαλέτες να διαθέτουν πάντα φιάλη με υγρό σαπούνι και χάρτινες πετσέτες μιας χρήσης, οι οποίες πρέπει να απορρίπτονται σε κάδους που θα είναι δίπλα στους νιπτήρες.

γ. Μέριμνα ώστε όλοι οι κάδοι απορριμμάτων να διαθέτουν ποδοκίνητο καπάκι και να περιέχουν πλαστική σακούλα μιας χρήσης.

δ. Επιμελής και συχνός καθαρισμός των αντικειμένων κοινής χρήσης (πχ. πληκτρολόγιο και ποντίκι των ηλεκτρονικών υπολογιστών, τηλεφωνικές συσκευές, φωτοτυπικά μηχανήματα κ.α.)

Με τα (β) και (γ) όμοια, η Διεύθυνση Υγειονομικού του Γενικού Επιτελείου Στρατού ενημέρωσε με την σειρά της το σύνολο των μονάδων του Στρατού Ξηράς με τα μέτρα υγιεινής και υγιεινής των εγκαταστάσεων, τα οποία πρέπει να ληφθούν ώστε να καταστεί εφικτή η προστασία από την νόσο του προσωπικού που διαβιεί εντός των στρατοπέδων όπως παρακάτω:

1. Μέτρα Ατομικής Υγιεινής και Υγιεινής Εγκαταστάσεων όλων των Μονάδων του ΣΞ («β» σχετικό)

α. Τακτικό πλύσιμο χεριών, διάρκειας 20 δευτερολέπτων, οπωσδήποτε πριν το φαγητό.

β. Χρήση ατομικών ειδών υγιεινής, από τον καθένα αποκλειστικά.

γ. Καθημερινός αερισμός των θαλάμων και καθαρισμός δαπέδου τουλάχιστον δύο φορές ημερησίως με διάλυμα οικιακής χλωρίνης σε αναλογία 1:10.

δ. Για την καθαριότητα λοιπών κοινόχρηστων χώρων (τουαλέτες, λουτρά, χώροι εστίασης και συνάθροισης), απαιτείται τουλάχιστον δύο φορές ημερησίως καθαρισμός και απολύμανση επιφανειών και δαπέδων, με κοινό απορρυπαντικό ή σαπούνι, ξέπλυμα με νερό και στη συνέχεια απολύμανση με διάλυμα χλωρίνης σε αναλογία 1:10.

ε. Το υπεύθυνο προσωπικό για την καθαριότητα των κοινόχρηστων χώρων να φέρει οπωσδήποτε γάντια μιας χρήσης κατά την διάρκεια εκτέλεσης της εργασίας και μετά το πέρας αυτής να ακολουθεί πλύσιμο χεριών διάρκειας 20 δευτερολέπτων.

στ. Συνεχής αερισμός των μαγειρείων κατά την διάρκεια λειτουργίας.

ζ. Τα απαραίτητα από τον καθαρισμό κάθε χώρου θα συλλέγονται σε ξεχωριστό για το χώρο κάδο και η περαιτέρω διαχείριση τους θα γίνεται πάντα με τη χρήση γαντιών μιας χρήσης.

η. Ιδιαίτερη προσοχή στην λήψη ατομικών μέτρων υγιεινής από τα στελέχη που ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου (άτομα με καρδιακή ανεπάρκεια, χρόνια αναπνευστική ανεπάρκεια ή ανοσοκαταστολή, σακχαρώση διαβήτη) και μέλη οικογενειών.

ια. Υγιεινή Νοσηλεία (Ενημέρωση για τον Κορωνοϊό («γ» σχετικό)

(1) Τακτικό και επιμελές πλύσιμο των χεριών με υγρό σαπούνι και νερό, για τουλάχιστον 20’’, πριν τη λήψη τροφής και μετά την επίσκεψη στην τουαλέτα, και προσεκτικό στέγνωμα χεριών με χάρτινες χειροπετσέτες μιας χρήσης και απόρριψή τους στους κάδους απορριμμάτων.

(2) Εναλλακτικά του πλυσίματος χεριών, μπορεί να εφαρμοστεί καλό τρίψιμο των χεριών με αντισηπτικό αλκοολούχο διάλυμα ή χαρτομάντιλα με αλκοόλη. Αποφυγή επαφής χεριών με μάτια-μύτη-στόμα.

(3) Η χρήση μάσκας εμποδίζει τη μετάδοση της νόσου από αυτούς που είναι άρρωστοι στους υπόλοιπους. Η μάσκα χρησιμοποιείται για την προστασία των επαγγελματιών υγείας και δεν συστήνεται η χρήση της στον υγιή πληθυσμό ως μέσο προφύλαξης από τη νόσο.

(4) Καλύπτουμε μύτη-στόμα σε περίπτωση βήχα ή/και φτερνίσματος με χρήση χαρτομάντηλων ή εσωτερικού του αγκώνα.

(5) Αποφυγή συγχρωτισμού και ατόμων με πυρετό ή/και βήχα.

Από μια πρώτη ανάγνωση δεν παρατηρούνται ουσιαστικές διαφορές όπως  εμφανίζονται στον πίνακα που ακολουθεί, σε σχέση με τα μέσα που απαιτούνται για την εκπλήρωση των οδηγιών του Υπουργείου Υγείας.

Υλικά απολυμάνσεως ατομικής και υγιεινής εγκαταστάσεων

Μέτρα ΥΠ.ΥΓ

Μέτρα ΓΕΣ/ΔΥΓ/5

Γάντια μιας χρήσης

ΝΑΙ

ΝΑΙ

Στολή εργασίας

ΝΑΙ

 

Χάρτινες Χειροπετσέτες 1ας χρήσης

ΝΑΙ

ΝΑΙ

Διάλυμα Χλωρίνη 1:10

ΝΑΙ

ΝΑΙ

Φιάλη με υγρό σαπούνι

ΝΑΙ

ΝΑΙ

Κοινό απορρυπαντικό ή Σαπούνι

 

ΝΑΙ

Αλκοολούχο αντισηπτικό

ΝΑΙ

ΝΑΙ

Χαρτομάντιλα με αλκοόλη

 

ΝΑΙ

Πλαστικές Σακούλες απορριμμάτων

ΝΑΙ

 

Κάδοι με ποδοκίνητο καπάκι

ΝΑΙ

 

Κάδοι

 

ΝΑΙ

                  Όμως σύμφωνα με τις οδηγίες του Υπουργείου Υγείας οι δαπάνη αγοράς των παραπάνω Μέσων Ατομικής Προστασίας ή/και καθαριστικών βαρύνουν τον εργοδότη, παράγραφος η οποία δεν αναφέρεται στις οδηγίες που έχουν εκδοθεί από την Υπηρεσία. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα οι Μονάδες να προσπαθούν με ιδίους πόρους και πολλές φορές από το κάθε ένα στέλεχος χωριστά να αγοράζονται ελάχιστες ποσότητες οι οποίες φυσικά και δεν επαρκούν για την καθημερινή μέριμνα προστασίας και πρόληψης από την νόσο και γνωρίζουμε όλοι ποιο πιθανόν να είναι το αποτέλεσμα.

                  Η ανησυχία των μελών μας όπως και της Ενώσεώς μας, όσο οι ημέρες περνούν και οι νόσος διασπείρεται στην χώρα μας, μεγαλώνουν, βλέποντας και την προσπάθεια των μονάδων της Περιφερειακής Ενότητας Καβάλας να κρατήσουν τα στρατόπεδα χώρους προστατευμένους.

                            Η Πανελλαδική Ομοσπονδία Ενώσεων Στρατιωτικών (Π.Ο.Ε.Σ.) παρακαλείται για τις περαιτέρω ενέργειές της ώστε τεθεί το ερώτημα ύπαρξης κονδυλίων (Κ.Α.Ε.) για την δαπάνη αγοράς των υπόψη υλικών από την υπηρεσία.

ΕΣΠΕΕΚ 85-2020 Ερώτηση Για Ύπαρξη Κονδυλίων Αγοράς Υλικών Προστασίας by ΠΟ ΕΣ on Scribd

ΠΟΕΣ 474/2020 ΚΟΝΔΥΛΙΑ ΓΙΑ ΜΕΤΡΑ ΠΡΟΦΥΛΑΞΗΣ by ΠΟ ΕΣ on Scribd