Sidebar

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

20
Σαβ, Απρ

ΠΟΕΣ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ

Μετά το υπ΄ αριθμ. πρωτ. 770/2020 έγγραφό μας (δείτε εδώ) και τη μη εισέτι σύσταση, εκ νόμου, των Γραφείων Νομικής Προστασίας Στελεχών των ΕΔ, το θέμα έρχεται στη ΒτΕ δια του κοινοβουλευτικού ελέγχου από το ΜέΡΑ 25, ως εξής: 

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς :             Υπουργό Εθνικής Άμυνας κ. Νικόλαο Παναγιωτόπουλο

Θέμα :            Σύσταση και Λειτουργία Γραφείων Νομικής Προστασίας Στελεχών.

…………………………………………………………………………………………………………….

Με το άρθρο 15 του Ν.4609/2019 (ΦΕΚ Α΄ 67, «Ρυθμίσεις Μέριμνας Προσωπικού Ενόπλων Δυνάμεων, Στρατολογίας, Στρατιωτικής Δικαιοσύνης και άλλες διατάξεις»), συστάθηκαν στα Γενικά Επιτελεία Γραφεία Νομικής Προστασίας Στελεχών (ΓΝΟΠΣ), υπαγόμενα απευθείας στον οικείο Αρχηγό, με αρμοδιότητα την απευθείας ενημέρωση των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων, μετά από σχετικό ερώτημα ή καταγγελία, ως προς την ισχύουσα νομοθεσία για τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις τους επί υπηρεσιακών υποθέσεων που τα αφορά άμεσα και προσωπικά.

Παρά την πάροδο μεγάλου χρονικού διαστήματος, από το Μάιο του 2019,  δεν υπάρχει καμία ενημέρωση για τη σύσταση των ΓΝΟΠΣ αλλά ούτε και προς τα στελέχη, για τη συμμετοχή τους στις προβλεπόμενες διαδικασίες και την κάλυψη των αναγκών σε αντίστοιχες υπηρεσιακές τους υποθέσεις.

Επειδή από τα παραπάνω προκύπτει ότι η συγκεκριμένη νομοθετική πρόβλεψη παραμένει ουσιαστικά ανενεργή.

Επειδή η  δυνατότητα νομικής προστασίας των στελεχών είναι κρίσιμη και ιδίως για την κάλυψη περιπτώσεων κακοδιοίκησης ή παραβιάσεων ατομικών δικαιωμάτων,

Ερωτάται  ο κ. Υπουργός

Για ποιο λόγο δεν έχει υλοποιηθεί η νομοθετική πρόβλεψη για τη σύσταση και λειτουργία των Γραφείων Νομικής Προστασίας Στελεχών (ΓΝΟΠΣ) και πότε προβλέπεται η ενεργοποίησή τους ;

Η Ερωτώσα Βουλευτής

Σοφία  Σακοράφα

ΜΕΡΑ 25 ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΟΙ ΓΝΟΠΣ by ΠΟ ΕΣ on Scribd