Sidebar

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

23
Τρι, Απρ

ΠΟΕΣ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ

Με αφορμή το υπ΄ αριθμ. πρωτ. 824/2020 έγγραφό μας (δείτε εδώ), σχετικώς με την άμεση συντήρηση όλων των κλιματιστικών μονάδες σε όλες τις Μονάδες/Υπηρεσίες των ΕΔ, ερώτηση κατατέθηκε στη ΒτΕ, δια του κοινοβουλευτικού ελέγχου, από το ΚΚΕ, ως εξής:

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας

Θέμα: Άμεση λήψη μέτρων συντήρησης κλιματιστικών συσκευών σε στρατιωτικές μονάδες, πλοία και υποβρύχια.

      Το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας με προτάσεις του ζήτησε από την κυβέρνηση τη λήψη μιας σειράς μέτρων για την αντιμετώπιση της πανδημίας στους χώρους των στρατοπέδων, και ζήτησε τη λήψη πρόσθετων μέτρων σε πλοία και υποβρύχια, χώροι όπου σε μικρούς ιδιαίτερα χώρους συνωστίζονται τα πληρώματα των πλοίων.

      Κατέθεσε μάλιστα ερωτήσεις στη Βουλή προτείνοντας συγκεκριμένα μέτρα για την αντιμετώπιση της κατάστασης.

      Σήμερα με τη σταδιακή άρση των μέτρων προστασίας, και την αναμενόμενη αύξηση της θερμοκρασίας, απαιτούνται από τη μεριά της κυβέρνησης να παρθούν πρόσθετα μέτρα για την έγκαιρη και συνεχή συντήρηση των κλιματιστικών στα στρατόπεδα, τα πλοία και τα υποβρύχια.

      Επίσης η Πανελλαδική Ομοσπονδία Ενώσεων Στρατιωτικών (ΠΟΕΣ) με έγγραφό της ζητάει από την κυβέρνηση να πάρει άμεσα όλα τα αναγκαία  μέτρα για τον αερισμό και τη χρήση συστημάτων εξαερισμού – κλιματισμού των κτιρίων των στρατοπέδων, των θαλάμων για την αποφυγή διάδοσης του κορονοϊού.

      Πιο συγκεκριμένα ζητάει:

  1. Εξασφάλιση του φυσικού αερισμού των εσωτερικών χώρων με φρέσκο εξωτερικό αέρα, όσο συχνότερα γίνεται.
  2. Όλες οι κεντρικές κλιματιστικές μονάδες που χρησιμοποιούν ανακυκλοφορία του αέρα θα πρέπει να ρυθμιστούν, ώστε να αυξηθεί το ποσοστό της παροχής φρέσκου εξωτερικού αέρα (σε όσο το δυνατόν μεγαλύτερο ποσοστό, ιδανικά σε ποσοστό 100%). Η ανακυκλοφορία του εσωτερικού αέρα χωρίς την παροχή εξωτερικού πρέπει να αποφευχθεί, καθώς μπορεί να συμβάλλει στην αύξηση του κινδύνου μετάδοσης του ιού. Επιπλέον, αυτές οι μονάδες συνιστάται να τίθενται σε συνεχή λειτουργία 24ώρες το 24ωρο όλες τις ημέρες της εβδομάδας, ακόμα και όταν το τμήμα που τροφοδοτούν δε λειτουργεί. Πρέπει να δίνεται προσοχή ώστε οι έξοδοι των αεραγωγών απόρριψης να απέχουν όσο το δυνατόν περισσότερο από τα σημεία αναρρόφησης του φρέσκου αέρα.
  3. Αύξηση του χρόνου λειτουργίας του εξαερισμού σε κτίρια που διαθέτουν μηχανικό εξαερισμό. Συνιστάται συνεχής λειτουργία τις νύχτες, τις αργίες και τα σαββατοκύριακα (σε χαμηλότερες, ωστόσο, ταχύτητες). Η ταχύτητα εξαερισμού θα πρέπει να επανέρχεται στα φυσιολογικά επίπεδα 2 ώρες πριν την προσέλευση του προσωπικού και να μειώνεται 2 ώρες μετά την αποχώρησή του. Η επέκταση του χρόνου λειτουργίας του εξαερισμού αποσκοπεί στην απομάκρυνση των πιθανών λοιμογόνων σταγονιδίων, τόσο από τον αέρα όσο και από τις επιφάνειες.
  4. Δεν συνιστάται αλλαγή στις ρυθμίσεις θερμοκρασίας και σχετικής υγρασίας.
  5. Μονάδες κλιματιστικών, τύπου fan coil (FCU) ή διμερούς τύπου (split units), όταν είναι εφικτό, να μη λειτουργούν. Όταν δεν είναι εφικτό, να τίθενται σε συνεχή λειτουργία όλες τις ημέρες της εβδομάδας με παράλληλη παροχή φυσικού αερισμού. Αυτή η σύσταση αποσκοπεί στην αποφυγή της επαναιώρησης των ιών στην περίπτωση διακοπής και επανέναρξης της λειτουργίας των μονάδων καθώς και στην επαρκή ανανέωση του εσωτερικού αέρα με φρέσκο.
  6. Είναι σημαντική η σωστή εγκατάσταση, η τακτική συντήρηση και ανανέωση των φίλτρων των κλιματιστικών, σύμφωνα με τον κατασκευαστή και το ενδεδειγμένο πρόγραμμα συντήρησης. Ωστόσο, η αυξημένη λειτουργία των κλιματιστικών κάτω από τις τρέχουσες συνθήκες ενδέχεται να απαιτήσει συχνότερη συντήρηση. Οι τακτικές εργασίες συντήρησης, καθαρισμού και αντικατάστασης φίλτρων θα πρέπει να εκτελούνται από εξειδικευμένο προσωπικό λαμβάνοντας τα απαραίτητα μέτρα προστασίας, συμπεριλαμβανομένης και της προστασίας του αναπνευστικού συστήματος με μάσκα.

      Εξυπακούεται ότι δε θα πρέπει να χαλαρώσουν, αλλά να ενταθούν ακόμη περισσότερο, στο βαθμό που σύντομα ακολουθεί κατάταξη νέων σειρών στρατευσίμων, όλα τα μέτρα για την τήρηση των απαραίτητων αποστάσεων μεταξύ του προσωπικού των Ενόπλων Δυνάμεων και των στρατευσίμων, και η αδιάλειπτη παροχή υλικών και μέσων για την αντιμετώπιση της μετάδοσης του κορονοϊού στα στρατόπεδα και τα πλοία στις Ένοπλες Δυνάμεις.

ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. Υπουργός, τι μέτρα θα λάβει η κυβέρνηση:

  1. Για την άμεση συντήρηση των συστημάτων εξαερισμού – κλιματισμού στα κτήρια των στρατοπέδων και των θαλάμων;
  2. Για τη λήψη αυξημένων μέτρων σχετικά με τη συντήρηση των συστημάτων εξαερισμού – κλιματισμού στα πλοία και τα υποβρύχια;
  3. Τι μέτρα θα πάρει η κυβέρνηση για τη συνεχή παροχή όλων των υλικών και μέσων προστασίας στα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων και τους στρατευμένους για την αντιμετώπιση της πανδημίας;

Οι Βουλευτές

Παπαναστάσης Νίκος

Παφίλης Θανάσης

ΚΚΕ ΜΕΤΡΑ ΣΥΝΤΗΡΗΣΗΣ ΚΛΙΜΑΤ... by ΠΟ ΕΣ on Scribd