Sidebar

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

23
Τρι, Απρ

ΠΟΕΣ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ

Μετά το υπ΄ αριθμ. πρωτ. 846/2020 έγγραφό μας (δείτε εδώ), αναφορικά με την επιστροφή του πραγματικού κόστους μετακίνησης του προσωπικού με πλοία για εκτέλεση υπηρεσίας, ερώτημα κατέθεσε στη ΒτΕ και η Σοφία Σακοράφα, βουλευτής του ΜέΡΑ25, δια του κοινοβουλευτικού ελέγχου, ως εξής:

Όπως ανακοινώθηκε από το Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής (Δελτίο Τύπου 15.5.2020), για τα μέτρα πρόληψης και αντιμετώπισης κρουσμάτων COVID-19, από 18/5/2020 έως και 15/6/2020, προβλέπεται, στα επιβατηγά και επιβατηγά – οχηματαγωγά πλοία ενδομεταφορών, η χρήση καμπίνας από ένα (1) άτομο, με εξαίρεση μόνο για οικογένεια (συγγενείς α΄ βαθμού), έως 4 άτομα, και για ΑΜΕΑ με τον/τη συνοδό τους.

Από την πρώτη μέρα εφαρμογής των μέτρων αυτών, τα στελέχη των ενόπλων Δυνάμεων αντιμετωπίζουν – αδικαιολόγητα – πρόβλημα, σε σχέση με το κόστος των υπηρεσιακών τους μετακινήσεων.

Συγκεκριμένα, για τις υπηρεσιακές ακτοπλοϊκές μετακινήσεις, η υπηρεσία δικαιολογεί εισιτήριο τετράκλινης καμπίνας. Πλην όμως, στο πλαίσιο των παραπάνω μέτρων, οι ακτοπλοϊκές εταιρείες δεν έχουν τη δυνατότητα έκδοσης εισιτηρίων τετράκλινης καμπίνας.

Έτσι, οι στρατιωτικοί που μετακινούνται για υπηρεσιακούς λόγους (οδηγοί - συνοδοί υπηρεσιακών οχημάτων κλπ), υποχρεούνται να καταβάλλουν σχεδόν διπλάσιο αντίτιμο, πληρώνοντας εισιτήριο μονόκλινης καμπίνας και όχι τετράκλινης, που δικαιούνται κατά νόμο.

Όμως, κατά την υπηρεσιακή διαδικασία, θα τους αποδοθεί μόνο το χρηματικό ποσό που αντιστοιχεί σε τετράκλινη καμπίνα (ΠΔ 200/1993 - ΦΕΚ Α ́ 75, «Περί Οδοιπορικών Εξόδων Εσωτερικού του Στρατιωτικού Προσωπικού των ΕΔ») και όχι όσα πράγματι κατέβαλαν.

Επειδή το καινοφανές αυτό πρόβλημα πρέπει να αντιμετωπισθεί άμεσα, γιατί δεν μπορεί να γίνεται αποδεκτή η προσωπική οικονομική επιβάρυνση των στρατιωτικών για τις υπηρεσιακές τους μετακινήσεις.

Ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί

Προτίθεται η Κυβέρνηση να επιλύσει άμεσα το ζήτημα για την καταβολή στους στρατιωτικούς των πραγματικών εξόδων υπηρεσιακής ακτοπλοϊκής μετακίνησης για το χρόνο ισχύος των εκτάκτων μέτρων πρόληψης και αντιμετώπισης κρουσμάτων COVID-19 ;