Sidebar

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

18
Πεμ, Απρ

ΠΟΕΣ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ

Δεν ικανοποίησε η απάντηση που έδωσε ο ΥΕΘΑ κ. Νίκος Παναγιωτόπουλος στο ερώτημα που κατέθεσε το ΚΚΕ, δια του κοινοβουλευτικού ελέγχου στη ΒτΕ, σχετικά με τις τεράστιες διαφορές που υπάρχουν στους μισθούς των μαθητών των παραγωγικών σχολών των Ενόπλων Δυνάμεων με αυτούς των συμμαθητών τους των παραγωγικών σχολών των Σωμάτων Ασφαλείας, μετά το υπ΄ αριθμ. πρωτ. 744/2020 έγγραφό μας (δείτε εδώ) και ο βουλευτής κ. Νίκος Παπαναστάσης επανέρχεται, προκαλώντας τον κ. ΥΕΘΑ να προσέλθει στο Κοινοβούλιο και να αναπτύξει τα επιχειρήματά του, σχετικά με αυτές τις οικονομικές διαφορές, ως εξής:

ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας 

Θέμα: Μισθοδοσία των σπουδαστών που φοιτούν στις παραγωγικές σχολές των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας. 

     Ως γνωστόν, τόσο οι Ένοπλες Δυνάμεις (ΕΔ) όσο και τα Σώματα Ασφάλειας (ΣΑ), διαθέτουν παραγωγικές σχολές όπου εκπαιδεύονται τα μελλοντικά τους στελέχη. Στις καταβαλλόμενες στους σπουδαστές αυτών των σχολών αμοιβές, παρατηρείται μια τεράστια ανομοιομορφία, με τους σπουδαστές των σχολών των ΕΔ να υπολείπονται δραματικά απ’ τους αντίστοιχους των σχολών των ΣΑ.

     Το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας για το θέμα αυτό ήδη έχει καταθέσει σχετική ερώτηση (6058/ 29-04-2020), για την οποία ο κ. Υπουργός Εθνικής Άμυνας με την απάντησή του  (Φ.900α/2500/17050/20-5-2020) παραπέμπει το συγκεκριμένο θέμα στις καλένδες του Υπουργείου Οικονομικών, συνδέοντάς το γενικόλογα «…. με την πορεία της εκτέλεσης του προϋπολογισμού και τις εκάστοτε δημοσιονομικές συνθήκες».

     Τις προκλητικές αυτές διαφορές, ανέδειξε με έγγραφό της η Πανελλαδική Ομοσπονδία Ενώσεων Στρατιωτικών (Π.Ο.Ε.Σ.). Χαρακτηριστικά, παραθέτει παραδείγματα των μεγάλων διαφορών, από τα οποία παραθέτουμε ορισμένα ενδεικτικά:

α. Σχολές Ενόπλων Δυνάμεων:

(1) Μαθητές Ανώτατων Στρατιωτικών Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων (Α.Σ.Ε.Ι.) λαμβάνουν 157,50€ και Μαθητές Σχολών Μονίμων Υπαξιωματικών (Α.Σ.Σ.Υ.) 118,80 €.

β. Σχολές Σωμάτων Ασφαλείας:

(1) Δόκιµος Αστυφύλακας λαμβάνει 325,05 € και οι Δόκιμοι Υπαστυνόμοι στο 4ο έτος φοίτησης λαμβάνουν 669,90 €.

(2) Μαθητής τού Λ.Σ. – ΕΛ.ΑΚΤ. λαμβάνει 623,70 ευρώ. Σχεδόν το τετραπλάσιο μισθό δηλαδή από εκείνο του μαθητή της Σχολής Ναυτικών Δοκίμων, που είναι 157,50€ το μήνα. 

ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. Υπουργός, τι μέτρα θα λάβει η κυβέρνηση για να καταβάλλονται και στους σπουδαστές των παραγωγικών σχολών των Ενόπλων Δυνάμεων οι αντίστοιχες αμοιβές με εκείνες των σπουδαστών των Σωμάτων Ασφαλείας; 

Ο Βουλευτής 

Παπαναστάσης Νίκος

 

Κκε Επιικαιρη Μισθοδοσια Σπoυδαστων Παραγωγικων Σχολων Ενοπλων Δυναμεων & Σωματων Ασφαλειασ by ΠΟ ΕΣ on Scribd