Sidebar

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

20
Σαβ, Απρ

ΠΟΕΣ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ

Μετά από αλλεπάλληλα έγγραφα της Ένωσης Στρατιωτικών Περιφερειακής Ενότητας Καστοριάς (Ε.Σ.ΠΕ.Ε.ΚΑΣ.) και της Ομοσπονδίας μας, σχετικώς με τη μη χορήγηση του επιδόματος παραμεθορίου στους υπηρετούντες στα Συντάγματα Προκάλυψης, κατ΄ αναλογία με τους υπηρετούντες στις Μονάδες Προκάλυψης και το ερώτημα που κατατέθηκε στη ΒτΕ, δια του κοινοβουλευτικού ελέγχου, από το ΚΚΕ (δείτε εδώ), ο Υφυπουργός Οικονομικών κ. Θεόδωρος Σκυλακάκης, απήντησε ως εξής: 

Με τις διατάξεις της περ. Ε΄ του άρθρου 127 του ν.4472/2017 (Α΄ 74), όπως αυτές τροποποιήθηκαν με τις όμοιες του άρθρου τετάρτου του ν.4553/2018 (Α΄ 119) προβλέπεται ότι στα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων και του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής, καθώς και της Ελληνικής Αστυνομίας και του Πυροσβεστικού Σώματος που υπηρετούν εντός των γεωγραφικών ορίων της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου, της Περιφερειακής Ενότητας Έβρου, της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου (μόνο πρώην Ν. Δωδεκανήσου), καθώς και στα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων που υπηρετούν στις Μονάδες Προκαλύψεως της ηπειρωτικής μεθορίου (Ηπείρου, Μακεδονίας και Θράκης), στη νήσο Σκύρο και τις τοπικές κοινότητες Ζίρου και Παλαιοκάστρου του Δήμου Σητείας, χορηγείται μηνιαίο επίδομα ύψους εκατό (100) ευρώ. Επίσης, με τις διατάξεις του άρθρου 34 του ν.4676/2020 (Α΄ 67) το εν λόγω επίδομα χορηγείται και στα στελέχη του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής που υπηρετούν στις Λιμενικές Αρχές Οθωνών, Σαγιάδας και Σκύρου. Σημειώνεται ότι ο προσδιορισμός των Μονάδων Προκαλύψεως, αναφορικά με τον καθορισμό των δικαιούχων του προαναφερόμενου επιδόματος, εμπίπτει αποκλειστικά στις αρμοδιότητες του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας.

Περαιτέρω, επισημαίνεται ότι, σύμφωνα και με την αιτιολογική έκθεση του ν.4472/2017, το επίδομα αυτό θεσπίστηκε ως αντιστάθμισμα της καταργούμενης, με το άρθρο 160 του ιδίου νόμου, ημερήσιας αποζημίωσης εκτός έδρας που ελάμβανε μόνο το στρατιωτικό προσωπικό που υπηρετούσε στις προαναφερόμενες περιοχές (στις οποίες δεν περιλαμβάνονταν όλοι οι Νομοί της Ηπείρου, της Μακεδονίας και της Θράκης). Συνεπώς, η χορήγηση του ως άνω επιδόματος δεν συναρτάται με παροχή υπηρεσίας σε παραμεθόριες (εν γένει) περιοχές. Επίσης, κριτήριο για την χορήγηση του ανωτέρω επιδόματος δεν αποτελεί η δυσκολία πρόσβασης, λαμβάνοντας υπόψη τα ιδιόμορφα χαρακτηριστικά των παραμεθορίων περιοχών και, επομένως, δεν μπορεί να εξομοιωθεί ή συσχετισθεί με το επίδομα απομακρυσμένων – παραμεθορίων περιοχών, το οποίο χορηγείται μόνο σε αμειβόμενους με το ενιαίο μισθολόγιο δημοσίους πολιτικούς υπαλλήλους, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 19 του ν.4354/2015 (Α΄ 176).

Σε κάθε περίπτωση, τα αιτήματα μισθολογικού περιεχομένου των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων, όπως και των λοιπών κατηγοριών προσωπικού της Γενικής Κυβέρνησης, εξετάζονται κάθε φορά με βάση την κυβερνητική πολιτική για τους μισθούς και τη δημοσιονομική κατάσταση της χώρας, κατά την κατάρτιση προπαντός του ετήσιου Προϋπολογισμού και του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος. Στην παρούσα φάση πρέπει να λαμβάνεται υπόψη και η πολύ μεγάλη πίεση στα δημόσια έσοδα από τη σε εξέλιξη παγκόσμια ύφεση λόγω της πανδημίας COVID-19.

ΚΚΕ ΕΠΙΔΟΜΑ ΠΑΡΑΜΕΘΟΡΙΩΝ ΠΕΡΙΟΧΩΝ ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΥΠΟΙΚ by ΠΟ ΕΣ on Scribd