Sidebar

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

20
Σαβ, Απρ

ΠΟΕΣ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ

Μετά το υπ΄ αριθμ. πρωτ. 1265/2020 έγγραφό μας, που προκλήθηκε από το υπ΄ αριθμ. πρωτ. 27/2020 έγγραφο της Ένωσης Στρατιωτικών Περιφερειακής Ενότητας Καλύμνου (Ε.Σ.ΠΕ.Ε.ΚΑ.), σχετικώς με τις δυσλειτουργίες που παρουσιάζονται κατά την εφαρμογή του συστήματος ηλεκτρονικής συνταγογράφησης στις Ένοπλες Δυνάμεις, το θέμα έρχεται στη βουλή ΒτΕ, δια του κοινοβουλευτικού ελέγχου, από την ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΥΣΗ και το βουλευτή Σερρών, κ. Κωνσταντίνο Μπούμπα, ως εξής:

ΕΡΩΤΗΣΗ

Σέρρες, 17/09/2020

Του: Κωνσταντίνου Μπούμπα, βουλευτού Νομού Σερρών

Προς: Τον κο Υπουργό Εθνικής Άμυνας

ΘΕΜΑ: «Σύστημα Ηλεκτρονικής Συνταγογράφησης (ΣΗΕ) στις Ένοπλες Δυνάμεις»

Κύριε Υπουργέ,

Όπως έχουμε πληροφορηθεί από την «Πανελλαδική Ομοσπονδία Ενώσεων Στρατιωτικών», υφίστανται μείζονα προβλήματα σχετικά με την πιλοτική εφαρμογή του Συστήματος Ηλεκτρονικής Συνταγογράφησης (ΣΗΕ) σε κάποια από τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων και στις οικογένειές τους, που υπηρετούν σε δυσπρόσιτες περιοχές. Σε πολλές ακριτικές περιοχές εκ των άνω (π.χ. Κάλυμνος) διαπιστώνεται πρόβλημα στη συνταγογράφηση, εκ του γεγονότος ότι, συμβαίνει να μην υπηρετούν στρατιωτικοί ιατροί εντός ή κοντά σε υπάρχουσες στρατιωτικές Μονάδες/Υπηρεσίες. Με το τελευταίο δεδομένο, στελέχη που υπηρετούν σε απομακρυσμένες μονάδες, περιοχές και νησιά, αναγκάζονται ακόμα και να απευθυνθούν σε ιδιώτες ιατρούς, προβαίνοντας σε μη ευκαταφρόνητες δαπάνες. Κατόπιν των προηγουμένων, η ανωτέρω δυσλειτουργία θα μπορούσε να θεραπευθεί, ενδεχομένως για όσο χρονικό διάστημα διαρκέσει η πανδημία, με τη χορήγηση βεβαίωσης, είτε εκ των οικείων Διοικητών, είτε από τον όποιο νόμιμα αδειοδοτημένο και εξουσιοδοτημένο σχετικά ιδιώτη ιατρό, όπου θα αναγράφεται η αδυναμία ηλεκτρονικής συνταγογράφησης υπέρ του ενδιαφερομένου στελέχους σε περιοχές, όπου δεν υπηρετεί στρατιωτικός ιατρός με δυνατότητα ηλεκτρονικής συνταγογράφησης. Με την τελευταία προτεινόμενη μέθοδο θεωρεί η «Πανελλαδική Ομοσπονδία Ενώσεων Στρατιωτικών» ότι, είναι δυνατόν να λυθεί το παραπάνω αδιέξοδο, με τη δωρεάν συνταγογράφηση από ιδιώτη ιατρό, κατόπιν της χρήσης της άνω σχετικής βεβαίωσης, ειλημμένης, είτε μέσω ιδιωτών ιατρών, είτε μέσω των Διοικητών των Μονάδων τους, εφόσον προκύψει σχετικό θεσμικό πλαίσιο.

Με δεδομένα όλα τα παραπάνω

Ερωτάται ο κ. Υπουργός:

Προτίθεσθε να βοηθήσετε τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων, που υπηρετούν σε περιοχές με απουσία στρατιωτικών ιατρών να επιλύσουν το πρόβλημα της ανέξοδης ηλεκτρονικής συνταγογράφησης, κάνοντας χρήση της ανωτέρω προτεινόμενης μεθόδου με επί τούτου νομοθετική πρωτοβουλία σας, που θα επιτρέπει την ανέξοδη συνταγογράφηση υπέρ των πρώτων από ιδιώτες ιατρούς με τη δυνατότητα επίδειξης σχετικών βεβαιώσεων, ειλημμένων από ανάλογα εξουσιοδοτημένους ιδιώτες νόμιμους ιατρούς ή τους Διοικητές των στρατιωτικών Μονάδων τους;

Ο ερωτών βουλευτής

Κωνσταντίνος Μπούμπας

ΜΠΟΥΜΠΑΣ ΣΗΕ ΣΤΙΣ ΕΔ by ΠΟ ΕΣ on Scribd