Sidebar

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

25
Πεμ, Απρ

ΠΟΕΣ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ

Μετά το υπ΄ αριθμ. πρωτ. 1630/2020 έγγραφό μας, που προκλήθηκε από το υπ΄ αριθμ. πρωτ. 76/2020 έγγραφο της Ένωσης Στρατιωτικών Περιφερειακής Ενότητας Λέσβου (Ε.Σ.ΠΕ.Ε.ΛΕΣΒ.), σχετικώς με τη μη εισέτι απομάκρυνση του αμιάντου από τα στρατόπεδα ανά την Επικράτεια, το θέμα έχρεται για μια ακόμη φορά στη ΒτΕ από το ΚΚΕ, δια του κοινοβουλευτικού ελέγχου, ως εξής:

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας 

Θέμα: Άμεση απομάκρυνση αμίαντου από τα στρατόπεδα 

Με έγγραφά τους, η Ένωση Στρατιωτικών Περιφερειακής Ενότητας Λέσβου (Ε.Σ.ΠΕ.ΛΕΣΒ.) και η Πανελλαδική Ομοσπονδία Ενώσεων Στρατιωτικών (ΠΟΕΣ) μεταφέρουν τις ανησυχίες των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων διότι εξακολουθεί να παραμένει το πρόβλημα της ύπαρξης αμίαντου αφενός στα στρατόπεδα της 98ης Ανωτέρας Διοίκησης Ταγμάτων Εθνοφυλακής (98 ΑΔΤΕ) και αφετέρου σε όλα τα στρατόπεδα/Μονάδες/Υπηρεσίες/Καταστήματα ανά την Επικράτεια. Αυτές εντάθηκαν μετά και το σεισμό στις 30 Οκτωβρίου 2020 στη Σάμο.

Το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας είχε καταθέσει την ερώτηση 3745/04-02-2020 με θέμα: «Απομάκρυνση φύλλων αμιάντου από στρατόπεδα».

Το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας στη σχετική απάντηση της ερώτησης γνώρισε μεταξύ των άλλων: «Όσον αφορά στο Στρατό Ξηράς, την 27η Ιανουαρίου 2020 εκδόθηκε η υπ’ αριθμ.796/ΕΥΔ/ΕΠ ΥΜΕΠΕΡΑΑ Απόφαση της Ειδικής Γραμματέως Διαχείρισης Προγραμμάτων ΕΤΠΑ, ΤΣ και ΕΚΤ, με την οποία εντάχθηκε η Πράξη «Απομάκρυνση, διαχείριση και αντικατάσταση προϊόντων αμιάντου από στρατιωτικές εγκαταστάσεις του Στρατού Ξηράς» στον Άξονα Προτεραιότητας 14 «Διατήρηση και Προστασία του Περιβάλλοντος - Προαγωγή της αποδοτικής χρήσης των πόρων (ΤΣ)» του Επιχειρησιακού Προγράμματος (Ε.Π.) «Υποδομές Μεταφορών, Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη» προϋπολογισμού (Π/Υ) 4.473.300,71€ με συγχρηματοδότηση από το Ταμείο Συνοχής. Η εν λόγω απόφαση καθορίζει ως ημερομηνία έναρξης Πράξης την 15η Οκτωβρίου 2020 και περιλαμβάνει τα παρακάτω υποέργα: Υποέργο 2: Αντικατάσταση προϊόντων αμιάντου με αβλαβή υλικά σε εγκαταστάσεις της ΠΕ ΑΣΔΕΝ, με Π/Υ 3.007.734,92€, όπου περιλαμβάνεται η απομάκρυνση των 2.200 τ.μ. αμιάντου από τις εγκαταστάσεις της 98 ΑΔΤΕ».

Όπως επισημαίνει στο έγγραφό της η Ένωση Στρατιωτικών Περιφερειακής Ενότητας Λέσβου (Ε.Σ.ΠΕ.ΛΕΣΒ.), παρά τη δέσμευση της κυβέρνησης για έναρξη των εργασιών στις 15 Οκτωβρίου 2020, δεν έχουν ξεκινήσει μέχρι σήμερα οι ενδεδειγμένες εργασίες απομάκρυνσης αμιάντου από τους χώρους εργασίας των στρατοπέδων και τα στελέχη που υπηρετούν στις Μονάδες της 98 ΑΔΤΕ ανησυχούν ιδιαιτέρως αυτή την περίοδο μετά και τον πρόσφατο ισχυρό σεισμό της 30ης Οκτωβρίου 2020. 

ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. Υπουργός, τι μέτρα θα λάβει άμεσα η κυβέρνηση για να ξεκινήσουν, σύμφωνα και με τη δέσμευση της κυβέρνησης, οι εργασίες απομάκρυνσης του αμιάντου από τα στρατόπεδα της 98ης Ανωτέρας Διοίκησης Ταγμάτων Εθνοφυλακής (98 ΑΔΤΕ), αλλά και όλων των εγκαταστάσεων σε όλα τα στρατόπεδα ανά την Επικράτεια, τουλάχιστον αυτά που αναφέρονται στην απάντηση, δηλαδή οι εγκαταστάσεις της ΠΕ 1ης ΣΤΡΑΤΙΑΣ/EU-OHQ, οι εγκαταστάσεις της ΠΕ ΑΣΔΕΝ, οι εγκαταστάσεις της ΠΕ Δ' ΣΣ, οι στρατιωτικές εγκαταστάσεις, κτιριακά συγκροτήματα – Διευθύνσεις του ΠΝ και οι στρατιωτικές εγκαταστάσεις, κτιριακά συγκροτήματα – Διευθύνσεις της ΠΑ; 

Οι Βουλευτές

Παπαναστάσης Νίκος

Παφίλης Θανάσης

ΚΚΕ ΑΜΙΑΝΤΟΣ ΣΤΑ ΣΤΡΑΤΟΠΕΔΑ 2020 by ΠΟ ΕΣ on Scribd