Sidebar

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

25
Πεμ, Απρ

ΠΟΕΣ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τους Υπουργούς Εθνικής Άμυνας και Προστασίας του Πολίτη 

Θέμα: Καταβολή του Βοηθήματος Οικογενειακής και Επαγγελματικής Αυτοτέλειας από το Μετοχικό Ταμείο Στρατού 

Το Μετοχικό Ταμείο Στρατού (ΜΤΣ), ως στρατιωτική υπηρεσία, τελώντας υπό τον έλεγχο και την εποπτεία του Υπουργού Εθνικής Άμυνας, μέσω του ΓΕΣ δια της Διεύθυνσης Οικονομικού, σκοπό έχει την οικονομική ενίσχυση των μετόχων, δηλαδή των εν ενεργεία στελεχών του Στρατού Ξηράς και εν ενεργεία αστυνομικών (πρώην Χωροφυλακής) και μερισματούχων, δηλαδή των εν αποστρατεία στελεχών, με την παροχή μερίσματος, βοηθήματος οικονομικής ή επαγγελματικής αυτοτέλειας (ΒΟΕΑ), εφάπαξ βοηθήματος κ.α.

Το Βοήθημα Οικογενειακής και Επαγγελματικής Αυτοτέλειας (ΒΟΕΑ) καταβάλλεται στα παιδιά των μετόχων και μερισματούχων, το ύψος του οποίου είναι ίσο με το γινόμενο των 60 αρτίων (1000/1000) μηνιαίων μερισμάτων του βαθμού που κατά τις κείμενες διατάξεις του Ταμείου δικαιούται μέρισμα ο μέτοχος ή μερισματούχος επί τόσα 25/25 όσα τα χρόνια ασφάλισης του παιδιού κατά το χρόνο της καταβολής του δικαιούμενου ποσού, το οποίο αμέσως συνδέεται με τον μισθοδοτούμενο βαθμό και το χορηγούμενο επίδομα χρόνου υπηρεσίας των μετόχων και μερισματούχων, για τους εξής λόγους: α. λόγω συμπλήρωσης του 25ου έτους της ηλικίας τους, β. λόγω τέλεσης γάμου, γ. λόγω αποστρατείας και δ. για σοβαρούς αποδεδειγμένους λόγους υγείας, ενώ παρακρατείται από τους μετόχους και μερισματούχους μηνιαία εισφορά.

Από την 1η Ιανουαρίου του 2017, η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ θέσπισε και έκτοτε εφαρμόζεται νέο ειδικό μισθολόγιο για τους υπηρετούντες στις Ένοπλες Δυνάμεις και τα Σώματα Ασφαλείας, προβλέποντας μισθολογικά κλιμάκια ανά βαθμό και έτη υπηρεσίας των στελεχών, με κατάργηση των μισθολογικών προαγωγών, συνεπεία των οποίων, όπως επισημάνθηκε επανειλημμένως από την Πανελλαδική Ομοσπονδία Ενώσεων Στρατιωτικών (Π.Ο.Ε.Σ.) και ελλειπούσης σχετικής νομοθετικής/κανονιστικής ρύθμισης, να μην είναι δυνατός ο υπολογισμός του μερίσματος και κατ’ επέκταση ο υπολογισμός του ύψους του δικαιούμενου ποσού του ΒΟΕΑ, με αποτέλεσμα τα παιδιά των μετόχων και μερισματούχων να λαμβάνουν έναντι και προκαταβολικώς μέρος αυτού, υπολογιζόμενο με το προηγούμενο μισθολόγιο. Η πολιτική αυτή της προκαταβολής αποφασίστηκε από την προηγούμενη συγκυβέρνηση και συνεχίζεται από την κυβέρνηση της ΝΔ, επιβεβαιώνοντας πανηγυρικά αυτό που το ΚΚΕ διαχρονικά, αλλά και μετά τη ψήφιση των μνημονίων βροντοφωνάζει, ότι στόχος των αντιλαϊκών κυβερνήσεων είναι η λεηλάτηση των Μετοχικών Ταμείων των στρατιωτικών και των υπηρετούντων στα Σώματα Ασφαλείας, με απώτερο στόχο την κατάρρευσή τους και εν τέλει την κατάργησή τους και τη διαγεγραμμένη πορεία τους προς την ιδιωτικοποίηση και τη διαχείριση των κεφαλαίων τους από τα συμφέροντα των ιδιωτικών Τραπεζών. Ακόμη νωπή παραμένει στις σκέψεις των εν ενεργεία στρατιωτικών και των εν ενεργεία υπηρετούντων στα Σώματα Ασφαλείας η άνευ προηγουμένου αναγκαστική κατάσχεση των αποθεματικών των Μετοχικών Ταμείων των Ενόπλων Δυνάμεων και η διάθεσή τους στην κεφαλαιοποίηση των Τραπεζών, σε μια απεγνωσμένη προσπάθεια, γιατί έτσι συμφωνήθηκε με τους «δανειστές-ληστές» της Χώρας, να σωθούν οι ιδιωτικές Τράπεζες, ενώ δεν μπορεί να διαγραφεί από τη μνήμη των στελεχών η στήριξη, το 1999, της μετοχής της Γενικής Τράπεζας. Το ΜΤΣ για τη στήριξη αυτή εκταμίευσε, έως το 2000 225.000.000,00 ευρώ περίπου, το 2001 75.000.000,00 ευρώ, το 2002 50.000.000,00 και το έτος 2003 άλλα 50.000.000,00.

Το Μετοχικό Ταμείο Στρατού διοικείται από Διοικητικό Συμβούλιο που διορίζεται από τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας, αποτελούμενο από τέσσερις (4) εν ενεργεία στρατιωτικούς, δύο (2) εν αποστρατεία στρατιωτικούς, έναν (1) εν αποστρατεία εκπρόσωπο της Ελληνικής Αστυνομίας και έναν υπάλληλο του Υπουργείου Οικονομικών, ενώ, παρά τη σχετική νομοθετική πρόβλεψη, η κυβέρνηση αρνείται πεισματικά μέχρι και σήμερα τη μη συμμετοχή εκλεγμένου εκπροσώπου των δευτεροβάθμιων συνδικαλιστικών οργάνων των εν ενεργεία στρατιωτικών.

Παρότι πέρασαν τέσσερα (4) χρόνια, η προσωρινή λύση της προκαταβολής εξακολουθεί και παραμένει με ευθύνη της κυβέρνησης της Ν.Δ. Για το ζήτημα αυτό έχουν συσταθεί επιτροπές στο Υπουργείο Άμυνας και Προστασίας του Πολίτη, αλλά η λήψη τελικών αποφάσεων καρκινοβατεί. Αυτό οφείλεται στα προβλήματα που διαφαίνεται ότι θα δημιουργήσει η νέα αντιστοίχιση μισθολογικών κλιμακίων με δικαιούμενα μερίδια. 

ΕΡΩΤΩΝΤΑΙ οι κ. Υπουργοί:

  • Τι μέτρα θα λάβει η κυβέρνηση για την άμεση χορήγηση όλου του Βοηθήματος Οικογενειακής και Επαγγελματικής Αυτοτέλειας στα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων και της Ελληνικής Αστυνομίας;
  • Ολοκληρώθηκαν οι συσκέψεις των επιτροπών που είχαν συγκροτηθεί για το υπόψη θέμα;
  • Ποια τα πορίσματα/αποτελέσματα των επιτροπών αυτών;
  • Ποιοι συμμετείχαν στις υπόψη επιτροπές;
  • Συμμετείχε εκπρόσωπος των συνδικαλιστικών οργάνων των εν ενεργεία στρατιωτικών και των εν ενεργεία υπηρετούντων στην ΕΛ.ΑΣ.; 

Οι Βουλευτές

Παπαναστάσης Νίκος

Παφίλης Θανάσης

ΚΚΕ ΜΤΣ ΒΟΗΘΗΜΑ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΗΣ Κ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗΣ ΑΥΤΟΤΕΛΕΙΑΣ by ΠΟ ΕΣ on Scribd