Sidebar

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

05
Τρι, Δεκ

ΠΟΕΣ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ

Μετά το υπ΄ αριθμ. πρωτ. 980/2021 έγγραφό μας, που προκλήθηκε από το υπ΄ αριθμ. πρωτ. 269/2021 έγγραφο της Ένωσης Στρατιωτικών Περιφερειακής Ενότητας Ξάνθης (Ε.Σ.ΠΕ.Ε.Ξ.), τα προβλήματα του 212 ΚΙΧΝΕ, έρχονται εκ νέου στη ΒτΕ δια του κοινοβουλευτικού ελέγχου, από το ΚΚΕ, ως εξής:

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας

Θέμα: Προβλήματα στη λειτουργία του 212 Κινητού Χειρουργικού Νοσοκομείου Εκστρατείας (ΚΙΧΝΕ). 

Το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας για τα προβλήματα στη λειτουργία του 212 Κινητού Χειρουργικού Νοσοκομείου Εκστρατείας (212 ΚΙΧΝΕ) στην Ξάνθη, κατέθεσε πρόσφατα δύο ερωτήσεις, την 6812 στις 24 Μαΐου 2021 και την 7421 στις 22 Ιουνίου 2021.

Σε αυτές αναδείκνυε τα προβλήματα που υπήρχαν στη λειτουργία του 212 ΚΙΧΝΕ, λαμβάνοντας υπ’ όψιν τα έγγραφα αρχικά της Ένωσης Στρατιωτικών Περιφερειακής Ενότητας Ξάνθης (Ε.Σ.ΠΕ.Ε.Ξ.) καθώς και της Πανελλαδικής Ομοσπονδίας Ενώσεων Στρατιωτικών (Π.Ο.Ε.Σ.).

Η κυβέρνηση στις απαντήσεις της ισχυρίζεται ότι ο Πίνακας Οργάνωσης Υλικού (ΠΟΥ) του 212 ΚΙΧΝΕ, δεν προβλέπει τόσο τη λειτουργία αξονικού και μαγνητικού τομογράφου, όσο και την τοποθέτηση ιατρών ειδικότητας Δερματολογίας, Ενδοκρινολογίας, Γυναικολογίας, Νευρολογίας και Αιματολογίας. Ακόμη σε ό,τι αφορά στο προσωπικό ειδικοτήτων Νοσηλευτή και Βοηθού Νοσηλευτή μετά την ολοκλήρωση και των τακτικών μεταθέσεων έτους 2021, που βρίσκονται σε εξέλιξη, θα καλυφθούν πλήρως οι ανάγκες της Μονάδας.

Επίσης η κυβέρνηση στις απαντήσεις της ισχυρίζεται ότι το 212 ΚΙΧΝΕ είναι πλήρως εξοπλισμένο, με όλα τα απαιτούμενα ιατρικά μέσα, παρά τις ελλείψεις που έχει επισημάνει η Ένωση Στρατιωτικών Περιφερειακής Ενότητας Ξάνθης (Ε.Σ.ΠΕ.Ε.Ξ.), σε ιατρικές ειδικότητες, σε νοσηλευτικό προσωπικό, καθώς και σε ιατρικό εξοπλισμό. Ωστόσο τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων, αναγκάζονται πολύ συχνά να μετακινούνται στο 424 Γενικό Στρατιωτικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης (424 ΓΣΝΘ) για ιατρικές εξετάσεις λόγω των ελλείψεων του 212 ΚΙΧΝΕ.

Η κυβέρνηση ακόμη επικαλείται τις εκτεταμένες εργασίες ανακαίνισης και αναβάθμισης του κτηρίου, για τη μη διενέργεια χειρουργικών επεμβάσεων, χωρίς ωστόσο να καθορίζει χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης των εργασιών.

Τέλος η κυβέρνηση στις απαντήσεις των ερωτήσεων, με έμμεσο τρόπο αναγνωρίζει τα προβλήματα και τις ελλείψεις στη λειτουργία του 212 ΚΙΧΝΕ,  υποδεικνύοντας στα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων, τη δυνατότητα νοσηλείας τους σε ιδιωτικές κλινικές. Η κυβέρνηση αντί να εφαρμόσει αποκλειστικά δημόσιο και δωρεάν σύστημα Υγείας για το λαό και τις ανάγκες του, προωθεί με σταθερά προσανατολισμό την πολιτική της εμπορευματοποίησης και της υποβάθμισής του, προς τέρψιν των ιδιωτικών επιχειρηματικών ομίλων που βλέπουν τα κέρδη τους να εκτοξεύονται. Τα προβλήματα που αντιμετωπίζει το 212 ΚΙΧΝΕ, αλλά και τα υπόλοιπα στρατιωτικά  νοσοκομεία,  είναι τα ίδια βασικά προβλήματα που έχει όλη η δημόσια Υγεία, δηλαδή: Μεγάλη έλλειψη ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού, κλειστές κλίνες, υπολειτουργία εργαστηρίων.

Ωστόσο, η Ένωση Στρατιωτικών Περιφερειακής Ενότητας Ξάνθης (Ε.Σ.ΠΕ.Ε.Ξ.) στην ανακοίνωσή της, γνωρίζοντας από κοντά την καθημερινότητα της λειτουργίας αλλά και των προβλημάτων που αντιμετωπίζει το 212 ΚΙΧΝΕ, θέτει προς την κυβέρνηση ορισμένα ερωτήματα, τα οποία όμως δεν απαντήθηκαν στις δύο ερωτήσεις που κατέθεσε το ΚΚΕ όπως:

  • Η Κυβέρνηση αντιφάσκει. Εφόσον ο ΠΟΥ (Διαβαθμισμένος Πίνακας Οργάνωσης Υλικού) που επικαλείται στις απαντήσεις της, δεν προβλέπει την τοποθέτηση ιατρών ειδικότητας νευρολογίας και αιματολογίας, πως είναι δυνατό να υπηρετούν μέχρι σήμερα, όχι ένας, αλλά δύο (2) νευρολόγοι και μία (1) αιματολόγος; Ειδικότητες κατά τα άλλα απαραίτητες, η αναγκαιότητα των οποίων αποδεικνύει ότι ο ΠΟΥ δεν ανταποκρίνεται στις πραγματικές ανάγκες.
  • Γιατί μετακινήθηκαν οι τρεις νοσηλεύτριες από το 212 ΚΙΧΝΕ, χωρίς να αναπληρωθούν οι κενές θέσεις τους κατά τις τακτικές μεταθέσεις του έτους 2021;
  • Στην αποστολή του ΚΙΧΝΕ περιλαμβάνεται η περιοδική Ετήσια Υγειονομική Εξέταση (ΕΥΕ) του στρατιωτικού προσωπικού. Τα στελέχη όμως λόγω των ελλείψεων σε ιατρικό προσωπικό εξετάζονται από όλες τις ιατρικές ειδικότητες που προβλέπεται για την Ετήσια Υγειονομική Εξέταση; 

ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. Υπουργός:

  1. Τι μέτρα θα λάβει η κυβέρνηση για την πλήρη στελέχωση του 212 ΚΙΧΝΕ Ξάνθης, με τις αναγκαίες ειδικότητες ιατρών, ώστε τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων να μην μετακινούνται στο (424 ΓΣΝΘ) και για την ύπαρξη στο 212 ΚΙΧΝΕ αξονικού και μαγνητικού τομογράφου;
  2. Ποιο είναι το χρονοδιάγραμμα για την κάλυψη των ειδικοτήτων Νοσηλευτή και Βοηθού Νοσηλευτή;
  3. Πότε θα ολοκληρωθούν οι επισκευαστικές εργασίες στο 212 ΚΙΧΝΕ;  

Οι Βουλευτές

Παπαναστάσης Νίκος

Παφίλης Θανάσης

Στολτίδης Λεωνίδας

ΚΚΕ Κιχνε Ξανθη Στελεχωση by Anestis Tsoukarakis on Scribd